Dutch Watch: Schoop timmert door, Jansen struikelt

De All-Star Game ligt achter ons, dus kunnen alle teams nu de blik richten op de play-offs. En de trade deadline op 30 juli. Ozzie Albies en Xander Bogaerts waren in Denver van de partij. Beide spelers zullen daarna op een beter vervolg van ’t seizoen hebben gehoopt. Dat geldt ook zeker voor Kenley Jansen. Hij mocht niet naar Denver voor de ASG, maar een bezoek met de Dodgers aan Mile High City liep voor de closer uit op een teleurstelling. De dagen rust haalden Jonathan Schoop niet uit zijn ritme. Hij ging vrolijk door met waar hij gebleven was. Na het lezen van deze Dutch Watch ben je weer helemaal op de hoogte van de verrichtingen van Schoop en de overige spelers van het Koninkrijksteam.

SEIZOENSSTATS: 356 AB, .258/.319/.492, .810 OPS, 56 R, 563 RBI, 28 2B, 15 HR, 13 SB, 108 OPS+

Ozzie albies herstelde zich van een matige seizoensstart en de tweedehonkman had zijn uitverkiezing voor de ASG dan ook meer dan terecht. Wat extra-base hits betreft, kent Albies nauwelijks een gelijke in de NL, maar de start op het tweede honk was vorige week voorbehouden aan Adam Frazier van de Pirates. Vanaf de zesde inning maakte onze landgenoot zijn opwachting. In de negende kwam Albies, hoe kan het ook anders, door met een double. Zijn enige hit in twee AB’s en met de National League leed Albies een 5-2 nederlaag. Hij kon hier niet lang bij stil blijven staan, want met de Braves stond wachtte hem een belangrijke periode. Deze week ontving Atlanta in de Rays en Padres twee sterke tegenstanders.

Albies en de Braves kregen geen tijd om warm te draaien na de break. Vorige week vrijdag stond een eerste van drie wedstrijden op ’t programma tegen de Tampa Bay Rays. De knuppel weigerde weliswaar dienst, maar middels een walk was Ozzie Albies van waarde voor zijn Braves. Een homerun van Austin Riley nam Albies mee over de thuisplaat voor wat op dat moment een 2-2 tussenstand betekende. Atlanta nam in de zevende een 6-4 voorsprong, maar in extra innings ging het alsnog mis: 6-7. Een dag later kreeg Albies zijn bat wel aan de praat en dat leverde hem in de vierde inning een RBI-double op. Het was voor onze landgenoot zijn 26e tweehonkslag en zijn 62e RBI van het seizoen. De Braves wonnen dit keer eenvoudig met 9-0.

DOUBLES FOR DOUGH

De geschiedenis herhaalde zich op zondag. Opnieuw schudde de infielder een double uit zijn mouw en voor de tweede dag op rij was dit goed voor een run. Na vier innings leek er geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg, maar net als in de eerste wedstrijd ging het mis in de late innings. Tampa Bay sloeg de bullpen aan gort op weg naar een 7-5 zege. Aan runs geen gebrek tegen de Rays, maar hoe anders was dit tegen de Padres. Tussen alle regen door werd er in Atlanta wel degelijk gespeeld en trokken de Braves de eerste wedstrijd in een serie van drie naar zich toe. Pitching had de overhand dinsdag en Albies bleef 0-for-4. De 2-1 zege vergoedde echter veel.

Het was de bedoeling dat er woensdag twee duels werden gespeeld, maar Pluvius sprak een woordje mee boven Truist Park. Game 1 van de doubleheader werd met 3-2 een prooi voor de Friars. Albies zou Albies niet zijn als hij niet doorkwam met een double en in de zesde inning was dit inderdaad het geval. Hij zou even later de tweede run scoren namens de Braves. Bij een stand van 5-4 in het voordeel van de Padres werd Game 2 gestaakt vanwege de regen. Albies was 0-for-1 met een walk en een run op dat moment. Wanneer dit duel een vervolg krijgt, is op dit moment nog niet bekend.

SEIZOENSSTATS: 336 AB, .313/.377/.533, .909 OPS, 58 R, 51 RBI, 29 2B, 15 HR, 5 SB, 143 OPS+

Als Albies met de NL verliest, wint Xander Bogaerts logischerwijs met de AL. De kortestop is opnieuw bezig aan een prima seizoen en mocht in Denver starten namens de American League. Hij begaf zich drie keer naar het slagperk en was 2-for-3 met een RBI-single in de vijfde inning. De tik van Bogaerts stelde Cedric Mullins de vierde run voor de AL te scoren. Na zijn tweede single mocht Xander Bogaerts het strijdtoneel verlaten en zich weer richten op de tweede seizoenshelft met de Red Sox, die afgelopen weekend begon in de Bronx. Boston vervolgde de road trip in Buffalo waar de Blue Jays op hen wachtten.

De herstart verliep voor Bogaerts en de Red Sox bepaald niet naar wens. Door slecht weer moest die herstart al met een dag worden uitgesteld, maar eenmaal op het veld maakten de BoSox korte metten met de aartsrivaal. Met 0-for-3 en een walk hield het niet over wat Xander Bogaerts liet zien, maar die walk in de tweede inning resulteerde in een run op weg naar een 4-0 overwinning. Voor de Red Sox hield daarmee het goede nieuws ook wel op. Met 3-1 ging de tweede ontmoeting naar de Yankees, maar Bogaerts maakte dit opmerkelijke duel vanuit de dug-out mee. De kortestop had last van zijn pols en werd aan de kant gehouden.

DIPJE

Met 2 doubles in 3 AB’s kwam Bogaerts sterk terug in de series finale, ,maar zijn dadendrang hielp de Red Sox niet. De gastheren bezorgden hun aartsrivaal een pijnlijke 9-1 nederlaag. Een complete game zat er voor Bogaerts niet in, want na acht innings hield het voor hem op. Dit was maandag ook het geval in de eerste wedstrijd tegen de Blue Jays. Boston sloeg de frustraties van zich af door Toronto met 13-4 te verslaan. De ploeg joeg maar liefst 6 homeruns het stadion uit, maar hiervan kwam er niet één van de knuppel van Bogaerts. De kortestop had het niet en was 0-for-5 in dit slugfest.

Ook hier viel een wedstrijd in het water, waardoor Xander Bogaerts nog maar één mogelijkheid kreeg om zich te revancheren voor zijn prestaties in Game 1. Helaas voor de kortestop lukte hem dit niet. Buffalo was hem deze week niet gunstig gezind en de All Star zag in de twee wedstrijden tegen de Blue Jays zijn slaggemiddelde van .321 naar .313 zakken. In dat tweede duel was hij namelijk 0-for-4. De overige Red Sox compenseerden dit, waardoor de koploper in de AL East deze trip afsloot met een 7-4 overwinning.

SEIZOENSSTATS: 172 AB, .209/.265/.384, .648 OPS, 20 R, 27 RBI, 6 2B, 8 HR, 77 OPS+

Didi Gregorius hoopt in de tweede helft van dit seizoen meer voor de Philadelphia Phillies te betekenen dan dat hij in de eerste maanden deed. Blessures hielden hem dikwijls aan de kant, maar zijn teamgenoten wisten zich ook zonder de Amsterdammer te redden. Halverwege hebben de Phillies nog alle kans op de eerste plaats in de NL East, maar dat geldt eigenlijk voor vrijwel de gehele divisie. De Mets, Phillies, Braves en Nationals staan binnen 6 gewonnen wedstrijden van elkaar. Voor Gregorius en de Phillies begon de tweede seizoenshelft met een serie van vier wedstrijden tegen het vijfde wiel aan de wagen: de Miami Marlins.

Gregorius en consorten konden direct aan de bak na de break. Er stond een doubleheader tegen de Marlins gepland op vrijdag 16 juli en in het eerste deel was Sir Didi belangrijk met 2 runs. Deze had hij te danken aan zijn discipline aan slag. Tot een hit kwam het niet, maar de twee walks vergoedden veel. Ook in de tweede wedstrijd van de doubleheader bleef een hit voor Gregorius achterwege en dit keer wist hij ook geen vier wijd af te dwingen. Met 0-for-3 en een 7-0 nederlaag sloot hij deze dag af.

YES IN-DIDI!!!

Didi Gregorius brak voor zichzelf de ban met een single in de vierde inning van de derde wedstrijd. Zijn 1-for-4 leverde niet veel op, maar in extra inning stelden de Phillies wel hun tweede zege op de Marlins veilig: 4-2. In de vierde en laatste wedstrijd van deze serie was Gregorius opnieuw 1-for-4. Deze keer was het een stuk productiever, want zijn achtste homerun van het seizoen hield de Phillies in de vijfde inning weer naast de bezoekers. Die klap gaf de thuisploeg blijkbaar vertrouwen, want daarna liep Philadelphia uit naar een 7-4 overwinning. Gregorius sloot deze serie af met 2 hits in 12 officiële at-bats, 2 runs en een homerun.

De afgelopen dagen bracht Didi Gregorius door in een stadion dat hij ontzettend goed kent. Al die kennis hielp hem echter niet te schitteren in Yankee Stadium. De Yankees waren twee keer te sterk voor de Phillies en in 9 slagbeurten kwam hun kortestop niet verder dan één walk. In de, na extra innings, met 6-5 verloren tweede wedstrijd resulteerde deze walk nog wel in een run. Zijn 0-for-8 in dit tweeluik kwam het slaggemiddelde van Gregorius logischerwijs niet ten goede. Op het moment dat hij naar de Bronx vertrok stond dit op .221 en bij het uitzwaaien op .209.

SEIZOENSSTATS: 37.2 IP, 1-3 (21 SV), 2.15 ERA, 1.168 WHIP, 3.62 FIP, 12 R, 9 ER, 24 BB, 42 K, 180 ERA+

Kenley Jansen werd gepasseerd voor de ASG in Denver. Dit had niet eens zozeer met zijn eigen prestaties te maken, maar vooral ook met die van de concurrenten. Jansen had een uitstekende eerste seizoenshelft achter de rug, maar helaas voor onze landgenoot gold dat voor meer closers. Hoewel hij niet werd geselecteerd, stapte Jansen vorige week toch in het vliegtuig naar Denver. Dat was namelijk de plaats van handeling voor de eerste serie na de ASG. De drie wedstrijden tegen de Rockies werden gevolgd door een home stand die begon met een belangrijke serie tegen de San Francisco Giants.

De eerste wedstrijden van de tweede seizoenshelft zullen Jansen een wat overbodig gevoel hebben gegeven. Zijn Dodgers hadden aanvankelijk geen kind aan de Rockies en scoorden 19 runs in de eerste twee duels van dit drieluik. Met 10-4 en 9-2 werd de thuisploeg van het veld geblazen, maar de derde ontmoeting werd een ander verhaal. Na acht innings ging LA met 4-3 aan de leiding en dus deed Dave Roberts een beroep op zijn Nederlandse closer.

Een double van Ryan McMahon bracht Jansen direct in de problemen, maar Elias Diaz werd daarna de eerste nul. Chris Owings sloeg daarna de eerste pitch die hij zag naar het linksveld en diens RBI-single trok de stand gelijk. Vier pitches later was Kenley Jansen uit de inning, maar het kwaad was al geschied. Voor het eerst sinds 28 mei scoorde de tegenstander een earned run en dit kostte hem tevens zijn derde blown save.

PIJNLIJK

Eenmaal terug in LA verdeelden de Dodgers en de Giants de eerste twee wedstrijden in deze serie. San Francisco schoot uit de startblokken dankzij een 7-2 overwinning, maar de Dodgers counterden door de tweede ontmoeting met 8-6 te winnen. Los Angeles lag ook op koers om de derde wedstrijd te winnen. Met een 2-1 voorsprong begon de thuisploeg aan de negende inning en Dave Roberts gaf Jansen de kans zich te revancheren voor zijn blown save tegen de Rockies.

Helaas voor Jansen en de Dodgers pakte dit heel anders uit. Buster Posey raakte de tweede pitch voor een single, maar Wilmer Flores bracht de grootste schade toe. Zijn homerun zette de Giants opeens op 3-2  met nog geen enkele uit. Kenley Jansen leek zich te herpakken door Mike Yastrzemski met drie slag weg te zetten, maar onze landgenoot liet vervolgens de honken vol lopen. Roberts had genoeg gezien en haalde, onder luid gejoel van het publiek, zijn closer van de heuvel. Jansen stond slechts 0.1 inning op de heuvel, gaf uiteindelijk 3 ER op en zag de wedstrijd met 4-2 verloren gaan. Zijn eigen fans namen hem dit bepaald niet in dank af. Na afloop nam Dave Roberts het op voor zijn closer, maar deze nederlaag, die zijn ERA deed stijgen naar 2.15, zal toch even flink pijn doen.

Jansen kreeg donderdag opnieuw het vertrouwen van Roberts, maar voor de derde keer op rij ging het mis voor de closer. Het lukte hem niet een 3-1 voorsprong over de streep te trekken. Twee van de eerste drie batters kregen weliswaar drie slag, maar vervolgens liepen de honken vol. Twee singles en een walk later stond het 5-3 in het voordeel van de Giants. Het ERA van Jansen ging door dit optreden naar 3.05, hij kreeg z’n vierde loss en vierde blown save achter zijn naam en de Dodgers verloren terrein in de divisie. Het vervelendste voor Jansen is waarschijnlijk dat zijn zelfvertrouwen wederom een enorme deuk oploopt.  

SEIZOENSSTATS: 247 AB, .235/.337/.316, .653 OPS, 35 R, 21 RBI, 12 2B, 2 HR, 10 SB, 86 OPS+

Jurickson Profar zal ongetwijfeld hopen dat hij de komende maanden weer een vaste waarde wordt in de line-up van de Padres. De maand juni was niet al te vriendelijk voor onze veelzijdige landgenoot. Zijn slaggemiddelde gaf aan het begin van die maand nog .242 aan, maar op 30 juni was dit gedaald naar .214. Een reeks van 10 wedstrijden zonder hit waren daar mede debet aan. In de spaarzame AB’s die hij nu krijgt van Jayce Tingler moet Profar er het beste van zien te maken. De Padres traden deze week aan tegen de Nationals en de Braves. Twee belangrijke series in de jacht op San Francisco en LA.

Met slechts één run in hun laatste twee wedstrijden begonnen de San Diego Padres met een zuur gevoel aan hun korte pauze. Dat de Friars over meer dan genoeg vuurkracht beschikken, is algemeen bekend. Het wachten was dan ook op het moment dat dit er weer eens uit kwam. Vorige week vrijdag hadden de Washington Nationals de pech hierbij op de eerste rij te zitten. Met maar liefst 24-8 werden zij van ’t eigen veld geslagen. In de wedstrijd waarin Jake Cronenworth een cycle noteerde, speelde Jurickson Profar alleen de laatste innings. Hij was 0-for-2 en zag z’n slaggemiddelde dalen naar .230.

EINDELIJK!

In de tweede ontmoeting bleef zijn bijdrage beperkt tot één AB. Profar mocht in de zesde inning even opdraven, maar keerde onverrichter zake terug naar de dug-out. Zijn Padres haalden opnieuw de dubbele cijfers en gunden de Nationals wederom geen kans: 10-4. Vanwege een schietpartij buiten het stadion startte de wedstrijd op zaterdag en werd deze zondag afgemaakt. Jurickson Profar wachtte inmiddels alweer zeven wedstrijden op een hit. Afgelopen zondag keerde hij terug in de starting line-up en kreeg hij dus de kans om een einde aan deze vervelende streak te maken.

Hoewel hij zich wel naar de honken mocht begeven, lukte dit nog niet in zijn eerste AB. Profar kreeg vier wijd. In de zevende inning kwam zijn knuppel eindelijk tot leven. Max Scherzer stond nog op de heuvel en diens tweede pitch werd door Profar weggeslagen voor zijn tweede homerun. Het betekende op dat moment de 4-4, maar de winst ging dit keer naar de Nats: 8-7.

Zijn long ball bracht hem in Atlanta aanvankelijk geen plaats in de starting line-up. In de met 2-1 verloren eerste wedstrijd van dit beoogde drieluik kwam Profar alleen in de zevende inning aan slag. Met twee honken bezet en twee man uit was er geen heldendaad voor Profar, maar werd hij de derde nul. Veel beter verging het hem in de eerste wedstrijd van de doubleheader. Met 2-for-3, een run en zijn twaalfde double had Jurickson Profar een belangrijk aandeel in de 3-2 overwinning.

Zijn double in de vierde inning stond uiteindelijk aan de basis van de derde run. Een paar uur later mocht Profar opnieuw starten. Na twee slagbeurten en geen hits werd hij gewisseld. Dit duel werd vanwege het weer gestaakt na vijf innings en de Padres hadden op dat moment een 5-4 voorsprong.

SEIZOENSSTATS: 366 AB, .287/.327/.473, .800 OPS, 51 R, 59 RBI, 15 2B, 17 HR, 122 OPS+

Voor Jonathan Schoop breken belangrijke dagen aan. Hoewel de infielder erg moeizaam aan deze jaargang begon, liet hij vanaf eind mei zien dat hij nog wel degelijk overweg kan met het slaghout. Zijn contract loopt na dit seizoen af, dus is hij een interessante speler voor contenders of teams die denken dat te zijn. De kans is groot dat hij na 30 juli, de dag van de trade deadline, een ander uniform draag. Tijdens de eerste wedstrijden na de ASG liet Schoop in elk geval zien dat hij zijn goede vorm heeft meegenomen naar de tweede seizoenshelft. Met series tegen laagvliegers als Minnesota en Texas konden Schoop en de Tigers zich even lekker uitleven.

Met een 5-game hitting streak in de koffer keerde Jonathan Schoop terug van de road trip. Hij wist dus dat hij de werpers van de Twins kon raken op het moment dat de Tigers begonnen aan hun tweede deel van het seizoen. Minnesota was immers de laatste tegenstander die ze troffen vóór de break. Het weer tijdens de home stand werkte aanvankelijk niet mee, waardoor de twee teams zaterdag een doubleheader afwerkten.

Met 2-for-3 tilde Schoop zijn streak naar zes wedstrijden en na vier nederlagen op rij wonnen de Tigers eens van de Twins: 1-0. In deel twee was er een erg belangrijke rol weggelegd voor onze landgenoot. Een RBI-single van Schoop bracht de Tigers langszij in de achtste inning. Vanaf het eerste honk scoorde Schoop op een klap van Miguel Cabrera vervolgens zelf de winnende run: 5-4.

Detroit had de winst in de serie inmiddels op zak, maar de Tigers waren nog niet klaar met de Twins. Met 7-0 trokken de Tigers ook de laatste wedstrijd naar zich toe en wederom liet Schoop zich niet onbetuigd. Een sac fly van Schoop zette zijn ploeg op voorsprong in de derde inning en in de vijfde joeg hij zijn zeventiende homerun van het seizoen ’t stadion uit. Met Akil Baddoo op de honken leverde dit 2 runs op, waardoor Schoop aan het einde van de avond 3 RBIs mocht bijschrijven. In de zevende inning liep de eerstehonkman zelf de zevende en laatste run over de thuisplaat. Zijn hitting streak stond nu op acht wedstrijden en z’n slaggemiddelde steeg verder naar .284.

HITS BLIJVEN KOMEN

Tegen de Rangers weigerde Schoop een versnelling lager te schakelen. Texas kon dat afgelopen maandag beamen. Detroit had geen enkele moeite met deze tegenstander en trakteerde de bezoekers op een 14-0 nederlaag. In zijn eerste twee AB’s speelde Schoop niets klaar, maar in de vijfde en zesde inning kwam hij door met een RBI-single. Die eerste single leidde tot een 3-0 voorsprong. Bij de tweede was het al 9-0. Met twee hits en een walk stond de hitting streak inmiddels op 9 wedstrijden.

Hoewel het daarna wat minder eenvoudig ging voor de Tigers bleven ze wel winnen. En Schoop bleef slaan. Met 2-for-4 en een RBI-single in de vijfde inning was Jonathan Schoop van grote waarde in de met 4-1 gewonnen tweede wedstrijd. Woensdag dreigde de hitting streak te eindigen, maar in zijn laatste at-bat perste Schoop er nog een infield single uit. Zijn streak kwam op 11 en de Tigers boekten hun zesde overwinning op rij.

Met zijn 14e double van het seizoen was het ook donderdag weer raak voor Jonathan Schoop. Lang hoefde hij niet in spanning te zitten over zijn hitting streak, want al in de derde inning kon hij z’n hit afvinken. Twee innings eerder had hij al gescoord na een error. Schoop begint daardoor met een 12-game hitting streak aan de serie tegen de Royals en mede dankzij de 7-game winning streak staat Detroit nu derde in de AL Central.

SEIZOENSSTATS: 252 AB, .230/.297/.302, .599 OPS, 32 R, 19 RBI, 9 2B, 3 HR, 1 SB 70 OPS+

Wat voor Schoop geldt, geldt in zekere zin ook voor Andrelton Simmons. Met de trade deadline aanstaande zullen de clubs niet voor Simba in de rij staan, maar de kortestop moet ervoor zorgen dat dit in het off-season wel het geval is. Niet alleen zal Simmons zijn prestaties aan slag willen verbeteren, maar hij zal toch vooral aan zichzelf en de league willen bewijzen dat hij wel degelijk fit kan blijven. Voor Simmons en de Twins begon de tweede seizoenshelft met een road trip die hen langs Detroit en Chicago voerde.

Met een goed gevoel gingen de Twins de break in, maar met een slecht gevoel kwamen ze daar weer uit. De eerste drie wedstrijden na de ASG gingen verloren voor Simmons en de zijnen en onze landgenoot moest het doen met 2 hits in 8 AB’s. Die 2 hits kwamen in de tweede wedstrijd van de doubleheader. In de vijfde inning van dat duel, met een 3-2 achterstand op het scorebord, kwam Simba door met een single. Deze zou uiteindelijk resulteren in een run, maar Minnesota kocht er niets voor. Het slaggemiddelde van Andrelton Simmons bleef steken op .231 en dat zou er in Chicago niet beter op worden.

BELANGRIJKE HITS

De twee teams uit de AL Central openden hun serie van vier met een doubleheader. De eerste wedstrijd daarvan werd door Minnesota gewonnen, maar hij mocht alleen in de achtste inning heel even opdraven voor wat defensief werk. Deel twee leek lang ook de kant van de Twins op te vallen, maar in de zesde en zevende inning maakten de White Sox een 3-1 achterstand ongedaan om met 5-3 te winnen. Simmons mocht dit keer wel starten, maar slaagde er in zijn twee AB’s niet in de honken te bereiken. Hij sloeg de bal in de vijfde inning nog wel in een dubbelspel.

Ook in de derde wedstrijd boden de laagvliegende Twins goed partij. Een RBI-single van Andrelton Simmons zette in de vijfde inning een comeback in gang die Minnesota van een 1-4 achterstand naar een 5-4 voorsprong hielp. In de achtste lieten de White Sox echter zien dat het nog altijd beter kan. Binnen één inning sloegen zij zich naar een 9-5 overwinning. Het laatste woord in deze serie was echter aan de Twins. Simmons was opnieuw 1-for-4 met een single in de zesde inning. Jorge Polanco sloeg zijn kortestop binnen middels een 3-run homerun, die de basis legde voor een 7-2 overwinning. Simmons was 2-for-10 in deze serie van vier wedstrijden en zag zijn OPS voor het eerst dit seizoen onder de .600 zakken.

Coverfoto: Ezra Shaw/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen