Cleveland Indians omgedoopt tot Cleveland Guardians

Het zat er sinds december 2020 al aan te komen, maar de Cleveland Indians bestaan vanaf volgend seizoen niet meer. De club ondergaat een naamswissel. Ingaande het seizoen 2022 zal de organisatie door het leven gaan als de Cleveland Guardians. De naamswijzigingen is de zoveelste in een lange reeks in de Verenigde Staten, waar een periode van sociale onrust veel bedrijven en openbare instanties dwingt tot het heroverwegen van racistische namen of logo’s. De naamswijziging gaat direct na dit seizoen in.

Nadat in 2018 het karikaturale en kwetsende logo, Chief Wahoo, al met pensioen was gestuurd, is nu ook het einde van de directe verwijzing naar Native-Americans daar. Na jaren van discussie, voortschrijdend inzicht en sociale onrust zal de club uit Ohio nu dus een make-over ondergaan. De naam Guardians was één van de opties die al vanaf het begin rondgingen. Uiteindelijk werd de naam uit een lijst van 1.200 mogelijkheden gekozen als de nieuwe aanduiding voor één van de oudste clubs in Major League Baseball.

NIET NIEUW

Het is niet voor het eerst dat de honkbalclub uit Cleveland een andere naam krijgt, maar wel voor het eerst in meer dan een eeuw. Waar in de eerste bestaansjaren van de organisatie er een handvol keren van naam werd gewisseld, gebeurde dit voor het laatst in 1915, toen ‘Indians’ als bijnaam werd gekozen.

Eigenaar Paul Dolan gaf in december 2020 al aan dat er na “gesprekken met fans, zakenleiders, spelers, sociale acitivisten en onderzoekers op het gebied van Native American cultuur” geconcludeerd werd dat de naam ‘Indians’ niet langer acceptabel was in het hier en nu. De club gaf vervolgens aan niet per direct de naam op te geven en een tijdelijke naam op de club te plakken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Washington Redskins uit de NFL. Die club doopte zichzelf om in Washington Football Team.

CONNECTIE MET DE STAD

Hoewel de nieuwe naam op het oog misschien de nodige wenkbrauwen doet fronsen (want wat hebben Guardians met Cleveland te maken), is er wel degelijk een lokale connectie te maken. Guardians verwijst naar ‘The Guardians of Traffic’ (soms ook wel ”The Guardians of Transportation’ genoemd), een beeldenreeks van vier standbeelden op de Hope Memorial Bridge in Cleveland. De beelden staan voor ‘vooruitgang’, wat symbolisch goed aansluit bij de keuze voor de nieuwe naam.

Daarnaast is de keuze voor Guardians ook op andere fronten een begrijpelijke. Net als Indians eindigt Guardians op dezelfde vijf letters (-dians) en ligt de klemtoon op de eerste lettergreep.

LOGO EN TYPOGRAFIE

Het nieuwe logo en lettertype van de nieuwe stijl houdt nog wat te wensen over. Hoewel de connectie met de beelden overduidelijk is — dezelfde hoekige, Art Deco-stijl en de vleugeltjes die verwijzen naar de vleugels op de helmen van de Guardians of Traffic — is vooral het logo onderheven aan kritiek. Zo zou het op een Minor League-logo lijken of teveel naar één van de oude logo’s van de Anaheim Angels verwijzen.

Het meer hoekige lettertype valt beter in de smaak. Het is vernieuwend, lijkt in weinig op bestaande MLB-lettertypes en is herkenbaar. Aangezien het kleurschema hetzelfde blijft, hoeven fans niet meteen al hun clubkleuren in te leveren of te vervangen.

Om 20:00 uur Nederlandse tijd geeft de club een persconferentie over de stap. Indien daar meer informatie uit voortkomt, zal dit artikel worden aangevuld.

Coverfoto: twitter

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen