Dutch Watch: Schoop blijft timmeren, dipje voor Profar

Honkbal heet een teamsport te zijn, maar als je Jonathan Schoop deze week bezig zag tegen de Chicago White Sox ga je daar toch serieus aan twijfelen. Net als vorige week had de infielder het op zijn heupen. Voor de Braves rijgt Ozzie Albies de RBIs aaneen en Xander Bogaerts is zijn dip weer te boven. Helaas zien we Didi Gregorius nog altijd niet op het veld. Over deze en de andere internationals kun je weer alles lezen in deze Dutch Watch.

SEIZOENSSTATS: 221 AB, .258/.333/.502, .836 OPS, 36 R, 37 RBI, 19 2B, 9 HR, 6 SB, 119 OPS+

Ozzie Albies kwam met een goed gevoel uit de serie met de Nationals en we verklappen alvast dat hij dit moeiteloos doortrok tegen de Dodgers. De Atlanta Braves konden vorig weekend iets van revanche nemen voor de nederlaag in de NLCS vorig seizoen. Na het drieluik tegen LA wachtte de Braves een road trip die begon in Philadelphia.

Het duurde dit seizoen een AB of 20 voor Ozzie Albies zijn eerste hit mocht noteren, maar de infielder heeft dit inmiddels aardig rechtgetrokken. Voor hij begon aan de serie tegen LA had Albies in zes van de laatste zeven wedstrijden minimaal één run binnengeslagen en die goede reeks gaf hij vorige week vrijdag een vervolg. In de achtste inning van de eerste wedstrijd leverde een double 2 runs op. Helaas was de wedstrijd op dat moment al gespeeld. De 2-for-4 met een run, 2 RBIs en een walk van Albies konden een 9-5 nederlaag niet voorkomen.

In de derde inning van de tweede ontmoeting kwam Albies door met zijn 18e tweehonkslag van dit seizoen. Ronald Acuna Jr. en Freddie Freeman konden scoren en dus was de klap opnieuw goed voor 2 RBIs. Albies legde hiermee de basis voor een uiteindelijke 6-4 overwinning. De series finale werd eveneens een prooi voor de Braves en opnieuw mocht onze landgenoot een double bijschrijven. Ook deze bracht een run over de thuisplaat, waardoor Albies nu zes wedstrijden op rij minimaal één RBI noteerde. Zijn 4-for-13 (5 RBIs) in de serie bracht hem op een slaggemiddelde van .256.

STREAK TEN EINDE

Al in de eerste wedstrijd in Philadelphia liep die mooie reeks met RBIs spaak. Met een hit en twee walks hield hij de pitchers van de Phillies aardig bezig, maar runs of RBIs vielen er voor Albies niet te noteren in deze 9-5 overwinning voor Atlanta. Dat was ook woensdag niet het geval. De tweedehonkman was weliswaar 3-for-4 met zijn vierde triple van ’t seizoen, maar productief was het allemaal niet. En op ’t laatste moment ging het nog mis voor zijn Braves ook: 1-2.

Eenzelfde scenario ontwikkelde zich in de derde en laatste wedstrijd van deze serie. Starters Zack Wheeler en Ian Anderson waren uitstekend, maar met name in de bullpen van de Braves ging het mis. In de tiende inning werd eerst een 3-1 voorsprong gegrepen om deze vervolgens weer uit handen te geven en met 4-3 te verliezen. Ozzie Albies bereikte in de negende inning de honken door vier wijd, maar was 0-for-3 aan slag. Aan zijn slaggemiddelde veranderde niet veel deze week. Hij startte op .256 en staat nu op .258.

SEIZOENSSTATS: 225 AB, .324/.382/.547, .929 OPS, 37 R, 38 RBI, 17 2B, 11 HR, 4 SB, 152 OPS+

Vorige week konden we helaas niet veel positiefs over Xander Bogaerts schrijven, maar gelukkig haalt de kortestop nu even zijn gram. Afgelopen weekend was Bogey weer ouderwets op dreef en dat dit ook nog eens in de Bronx gebeurde, was helemaal mooi meegenomen. De Red Sox sloten daar hun road trip af om vervolgens terug naar huis te gaan en de Marlins te ontvangen.

Zes wedstrijden moest Bogaerts het zonder één schamele hit doen, maar vlak voor hij afscheid nam van Houston kwam de kortestop door met 2 hits. Dit was precies wat hij nodig had. Op bezoek bij de Yankees bevestigde Bogaerts dat zijn slump voorbij was. Al in zijn eerste at-bat was daar een single, die dankzij een homerun van Rafael Devers leidde tot een run. In de zesde inning kwam Bogaerts opnieuw over de thuisplaat. Hier ging een single en vervolgens een RBI-double van Marwin Gonzalez aan vooraf. De aartsrivaal werd door de Red Sox met 5-2 verslagen. Veel beter kon een weekend niet beginnen.

Het weekend werd voor Bogaerts en de BoSox nog veel beter. Het tweede duel bracht onze landgenoot een double, een run en een 7-3 zege. Niets is voor Boston lekkerder dan de Yankees sweepen en die mogelijkheid deed zich zondag voor. Met een sac fly had Bogaerts zijn ploeg in de achtste inning op een 4-3 voorsprong gezet, maar de Yankees kwamen terug in de negende. Toch lachte Xander Bogaerts het laatst. Zijn single liet Christian Vazquez en Bobby Dalbec scoren en dit bleken precies de runs die Boston nodig had. De ploeg won met 6-5 en Bogaerts was opeens weer bezig aan een 4-game hitting streak.

KEEP ON STREAKIN’

Dit trok hij keurig door in de inhaalwedstrijd tegen de Marlins. Bogaerts sloeg daarin 2-for-4 en liet één van de vijf runs over de thuisplaat voor de BoSox. Miami stelde daar drie runs tegenover. Onlangs verloor Boston vier keer op rij in Houston van de Astros en nu kregen ze kans op revanche. In Texas was het met 2-for-15 niet je van het met onze landgenoot, maar dat ging nu al beter in de eerste wedstrijd. De kortestop was 1-for-3 met een walk, maar voor zijn team was het resultaat hetzelfde als in Houston: een 1-7 nederlaag.

Afgelopen woensdag kregen de Red Sox opnieuw klop. Na een sac fly in de eerste inning sloeg Bogaerts in de vierde zijn elfde homerun van deze jaargang. Zijn 2 RBIs hielpen Boston niet veel, want Houston bleek met 8-3 te sterk. Net als tijdens de road trip hadden de Red Sox ook nu het beste tot het laatst bewaard. Donderdag werden de Astros met 12-8 verslagen. Bogaerts was 2-for-4 in dit duel met onder meer een double in de derde inning. Dit was zijn zeventiende van het seizoen. De kortestop scoorde daarnaast 2 runs en kwam in de zesde inning middels vier wijd op de honken. Xander Bogaerts timmert inmiddels aan een 8-game hitting streak en zag zijn batting average deze week stijgen naar .324.

Het blijft nog altijd stil rond Didi Gregorius. Op 24 mei mocht hij van de IL, maar we zijn inmiddels bijna drie weken verder en de Amsterdammer is nog altijd niet terug in de line-up. De line-up van de Phillies welteverstaan. Een treetje lager, bij Lehigh Valley in de Triple-A, staat Gregorius inmiddels weer op het veld. Als hij niet met tegenslagen te maken krijgt, hoopt de hoofdmacht volgende week weer over de kortestop te kunnen beschikken.

Zonder hun Oranje-international wonnen de Phillies de serie tegen de Braves en staan ze nu tweede achter de Mets in de NL East.

SEIZOENSSTATS: 25.2 IP, 0-2 (14 SV), 1.75 ERA, 1.013 WHIP, 3.54 FIP, 8 R, 5 ER, 19 BB, 30 K, 220 ERA+

 De LA Dodgers en Kenley Jansen trokken oostwaarts deze week. Eerst was er die serie tegen ’t team dat ze nog wel kenden van hun zegetocht richting de titel vorig jaar. Het begon mooi in Atlanta, maar de titelhouders zullen niet met een al te goed gevoel in het vliegtuig naar Pittsburgh zijn gestapt. Daar stond voor de Dodgers een serie met de Pirates op de planning.

Het begon zogezegd aardig voor de Dodgers in Georgia. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze in Game 1 in het zadel geholpen werden door wat defensief gepruts bij de Braves, maar 8 runs in één inning scoren doe je niet zomaar. Kenley Jansen zag zijn ploeggenoten het verschil maken in de vijfde inning en daar de basis leggen voor een riante uitgangspositie. Er viel weliswaar geen save te verdienen, maar Jansen mocht de negende inning voor zijn rekening nemen.

Met twee walks was het begin niet om over naar huis te schrijven, maar de closer herpakte zich snel. Met Ronald Acuna, Freddie Freeman en Ozzie Albies trof hij niet de gemakkelijkste tegenstanders, maar stuk voor stuk werden ze door Jansen opzij gezet. LA zegevierde met 9-5, maar dit was ook de enige winstpartij voor hen in dat weekend. 

SNEL VERDIENDE SAVE

In Pittsburgh kregen de Dodgers de kans die nederlagen weg te spoelen en daarvoor hadden ze direct Kenley Jansen nodig. Er was aanvankelijk niet veel aan de hand voor LA, dat met een 5-1 voorsprong aan de negende inning begon. Na twee homeruns van de thuisploeg werd het Dave Roberts toch iets te gortig en moest Jansen bij twee uit voor de derde zorgen. Drie pitches en een strikeout later had de closer zijn dertiende save te pakken. En de Dodgers hun 5-3 overwinning.

Veel kracht kostte die 0.1 inning niet, dus werd Jansen woensdag alweer aan het werk gezet. Dit keer al in de achtste inning, met twee nullen op het bord. Het kostte onze landgenoot nu wat meer energie. Hij gaf onder meer vier wijd weg, maar dat was het enige smetje op deze outing. Vijf batters zag Jansen tegenover zich en vier werden onverrichter zake teruggestuurd. Na 24 pitches was de 2-1 overwinning veiliggesteld en mocht Jansen zijn tweede save in twee dagen en zijn veertiende in totaal bijschrijven. Zijn ERA ging deze dagen in Steel City van 1.88 naar 1.75.

SEIZOENSSTATS: 185 AB, .222/.327/.281, .608 OPS, 29 R, 17 RBI, 6 2B, 1 HR, 9 SB, 78 OPS+

Na een lange road trip keerden de San Diego Padres vorig weekend weer thuis. Helemaal home, sweet home, was het nog niet voor de Friars. De serie tegen de New York Mets leverde wisselend succes op voor Jurickson Profar en de zijnen. Misschien dat ze al met een schuin oog keken naar de serie die volgde. De Chicago Cubs trakteerden de ambitieuze Padres onlangs nog op een sweep en deze week was er de kans op revanche.

Op 25 mei gaf het batting average van Jurickson Profar .255 aan. De veelzijdige international pakte daarna nog wel zijn hitjes mee, maar zijn slaggemiddelde vertoonde een dalende lijn. Vorig weekend tegen de New York Mets veranderde dit. In die serie pakte Profar helaas ook geen hits meer mee. Twee keer bereikte hij in dit drieluik de honken. De eerste keer middels een HBP die leidde tot een belangrijke run in de zevende inning. San Diego won deze wedstrijd mede dankzij deze run met 2-0.

Die nipte zege was een voorbode van de rest van dit weekend. De runs waren duur en de Friars zouden er in de volgende twee duels nog slechts 2 scoren. Elk daarvan in de derde wedstrijd. De tweede ging met 4-0 verloren en Profar was 0-for-4 met 2 K’s. In de rubber game dwong Jurickson Profar vier wijd af in de derde inning, maar was hij opnieuw 0-for-4. Met een 6-2 nederlaag namen de Padres afscheid van de Big Apple en de 0-for-10 zette het slaggemiddelde van onze landgenoot op .228. Het stond voor het laatst zo laag op 2 april, toen Profar zonder hits bleef in de eerste twee wedstrijden van het seizoen.

DALENDE LIJN ZET DOOR

Helaas ging het voor Profar niet beter in de serie tegen de Cubs. Hij was 0-for-2 met nog wel twee walks en 2 runs in de eerste (met 9-4 gewonnen) wedstrijd, maar daarna werd zijn bijdrage steeds beperkter. Na 2 AB’s en zes innings in de tweede had Jayce Tingler al genoeg gezien van onze landgenoot en in de derde was zelfs geen plek voor Profar in de starting line-up. Hij kwam in de achtste inning één keer aan slag en dit resulteerde in een K. Daarvan heeft Profar er inmiddels 37. Daar staan 41 hits tegenover. Het was niet alleen Profar die ondermaats presteerde tegen de Cubs. Aanvallend loopt het sowieso niet zo best bij de Friars. De overige twee duels gingen met respectievelijk 1-7 en 1-3 verloren.

SEIZOENSSTATS: 222 AB, .266/.317/.446, .763 OPS, 24 R, 29 RBI, 8 2B, 10 HR, 113 OPS+

De Detroit Tigers kregen het aardig voor de kiezen vorige week. In ’t weekend werkten ze een serie van vier af tegen de koploper in de AL Central. Ze konden daarin een Jonathan Schoop in topvorm goed gebruiken en de international liet zien dat zijn homeruns van een week eerder niet zomaar uit de lucht kwamen vallen. Schoop liet zijn spierballen weer zien, maar of dit voldoende was… Na ’t treffen met de White Sox kwamen de Tigers in rustiger vaarwater terecht. Hun volgende opponent kwam uit Seattle en staat niet bekend als één van de topteams.

Na een 3-for-5 met 2 homeruns en 3 RBIs kan het eigenlijk alleen maar minder gaan. Zo sloot Jonathan Schoop de serie tegen Milwaukee af en inderdaad hield het in de eerste wedstrijd tegen de White Sox niet over. In de tweede ontmoeting bewees Schoop echter dat het wel degelijk beter kan. Bijna in zijn eentje nam hij het op tegen de koploper in de AL Central. Schoop opende met slechts een single, maar daarna bouwde hij ’t op. Bij een 1-0 achterstand zette Schoop met een RBI-double de Tigers naast de White Sox. Zijn volgende twee slagbeurten verdwenen de tribunes in.

Schoop stond ze in Milwaukee al lekker te raken en die vorm nam hij mee naar deze serie. In de zesde inning moest hij het nog doen met een solo homerun, maar met twee man aan boord leverde zijn volgde long ball 3 runs op. Na die klap hadden de Tigers 6 runs op het bord staan en 5 daarvan waren door Jonathan Schoop binnengeslagen. Hij sloot de avond af met 4 hits, maar ook een 8-9 nederlaag. Het derde duel werd wel door Detroit (4-3) gewonnen, maar daarin bleef Schoop zonder hit. Met zijn zevende tweehonkslag van het seizoen sloot hij deze serie met 1-for-4 af, maar wederom trokken de White Sox aan het langste eind: 3-0.

GEEN GAS TERUG

In de serie tegen de Seattle Mariners pakte Jonathan Schoop zijn verzameling RBIs weer op. Afgelopen dinsdag sloeg de tweedehonkman, want daar acteerde hij weer, teamgenoot Derek Hill binnen voor de vijfde runs namens Detroit. De Tigers zouden deze openingswedstrijd van de serie met 5-3 winnen. Een sac fly van Schoop zette zijn ploeg woensdag op voorsprong in de vijfde inning. Net als een dag eerder was hij ook nu 1-for-4, maar de winst ging dit keer naar Seattle. Het had wat voeten in aarde, maar na elf innings was het beslist: 9-6.

Het was alweer bijna een week geleden sinds de laatste homeruns van Jonathan Schoop. De infielder vond het weer de hoogste tijd, dus klapperde hij donderdag al in de eerste inning een bal het stadion uit. Daarmee haalde Schoop de dubbele cijfers wat homeruns betreft. Het was zijn tiende dit seizoen en zijn zevende sinds 27 mei. Hij kwam een triple tekort voor een cycle, want in de zesde en achtste inning volgden respectievelijk een single en een double. Schoop was 3-for-4 met ook nog een walk. Hij hielp de Tigers aan een 8-3 overwinning en zag zijn slaggemiddelde naar .266 springen.

SEIZOENSSTATS: 159 AB, .258/.333/.333, .667 OPS, 17 R, 14 RBI, 5 2B, 2 HR, 93 OPS+

De Minnesota Twins slagen er maar niet in om de trap te vinden die hen uit de donkere kelder van de AL Central leidt. Afgelopen weekend kregen ze daar weer eens kans voor in de serie tegen de Royals, maar ook dit liep weer spaak. Helaas kon Andrelton Simmons weinig voor zijn ploeg betekenen. De enkel van de kortestop speelde weer op en zijn bijdrage bleef beperkt tot twee van de vier wedstrijden.

Drie wedstrijden had Andrelton Simmons gemist vanwege zijn opspelende enkel. Geen van die drie duels wisten de Minnesota Twins in winst om te zetten. Zonder hun vaste kortestop openden de Twins vorig weekend de serie tegen Kansas City met een 6-5 en een genante 14-5 nederlaag. Simba maakte zijn rentree in de derde ontmoeting en kwam in de tweede inning door met een single. Die hit kwam al met twee nullen op ’t bord en leverde verder ook niets op.

Minnesota won wel weer eens na vier nederlagen op rij. Het zoet van de overwinning smaakte zo goed dat ze ook de laatste wedstrijd van deze serie wonnen. Met 2-for-3 en een walk was Simmons belangrijk voor zijn ploeg. Zeker ook omdat hij, na een RBI-double van Miguel Sano, de eerste run over home plate liep. In een krappe 2-1 overwinning was deze erg belangrijk.

EINDELIJK WEER!

De Twins begonnen vervolgens aan een home stand tegen de Yankees. Het goede gevoel dat ze na de twee laatste wedstrijden in Kansas City hadden gekregen, verdween hier als sneeuw voor de zon. Simmons wist nu geen runs of RBIs op de borden te brengen, maar breidde zijn hitting streak wel wat uit. Die stond op vier wedstrijden toen deze serie tegen de Bronx Bombers begon en na hits in de eerste en tweede ontmoeting rekte hij de streak naar zes wedstrijden. Noch Simmons, nog zijn ploeg had er veel aan, want beide duels gingen verloren.

Toch sloot Simba met een goed gevoel af. Voor het eerst sinds 25 mei mocht hij weer een RBI aan zijn totaal toevoegen. Na een RBI-double van de kortestop, zijn eerste tweehonkslag sinds 29 mei, kon Miguel Sano een run scoren. Deze gaf de Twins blijkbaar vertrouwen, want ondanks een ruime achterstand wonnen Simmons en de zijnen met 7-5. De international zag zijn slaggemiddelde deze week stijgen van .250 naar .258. Hij is inmiddels bezig aan een 7-game hitting streak, maar staat met de Twins nog wel onderaan in de divisie.

Coverfoto: Denis Poroy/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen