Dutch Watch: Profar keert terug, primeur Rafaela en Palacios Power!

Een bewogen week in Major League Baseball voor onze landgenoten. Zo vierden Ozzie Albies en zijn Braves de nodige feestjes, hadden de broertjes Palacios het aardig op de heupen en sloeg Ceddanne Rafaela zijn eerste homerun in de majors. En er keerde een oude bekende terug bij de San Diego Padres! Over het hoe, wat en waarom lees je alles in deze Dutch Watch.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

525 AB, 139 H, 82 R, 29 HR, 93 RBI, .265 BA, .322 OBP, .490 SLG, .812 OPS

Ozzie Albies is nog niet helemaal de oude na zijn lichte hamstringklachten, maar hij heeft nog ruim de tijd om aan zijn vorm te werken. Afgelopen weekend verzekerden de Braves zich namelijk al voor een postseason-ticket. Het waren voor Albies toch bijzondere dagen, want op zaterdag speelde hij catcher tijdens bij de ceremoniële first pitch van zijn held Andruw Jones. Na die weekend-serie tegen de Pirates konden de Braves in Philadelphia al bijna de divisietitel veiligstellen.

Met 0-for-5 en 3 strikeouts begon het weekend tegen Pittsburgh niet overdreven goed voor Albies. Dat zijn team met 8-2 won, compenseerde dan weer veel. Andruw Jones stond centraal op zaterdag 9 september en op die dag vierde Albies aan slag een klein feestje mee. Bij een 2-3 achterstand bracht hij met een RBI-single naar het rechtsveld ’t evenwicht terug. De tweedehonkman was goed voor 2 hits in 5 AB’s, maar kon een 4-8 nederlaag daarmee niet voorkomen.

In de series finale duurde het even voordat de beste aanval in de majors op gang kwam. Pas in de zesde inning tekende Albies voor de eerste run namens de Braves. Een inning later scoorde de infielder opnieuw en nam Atlanta definitief afstand. Een 0-2 achterstand werd in no time omgebogen tot een 5-2 voorsprong, die ook de eindstand bleek te zijn. De overwinning verzekerde de Braves van de play-offs. Albies en de zijnen waren daarmee het eerste team dat dit ticket te pakken had.

BACK-TO-BACK-TO-BACK-TO-BACK-TO-BACK-TO-BACK

Tijd om te vieren kregen de Braves niet, want op maandag 11 september stond een doubleheader in Philadelphia gepland. Albies was 1-for-4 met een walk in het eerste deel maar die ene hit, een RBI-double naar het rechtsveld, zette de bezoekers wel op een 3-2 voorsprong in de vijfde inning. In diezelfde inning liep Atlanta mede dankzij een run van Ozzie Albies uit naar 5-2. Van opgeven wilden de Phillies niets weten, want zij zouden pas in de tiende inning buigen voor hun rivaal. Atlanta opende de serie met een 10-8 overwinningen, maar verloren vervolgens het tweede deel met 5-7.

Albies kreeg rust in dat duel, maar dat baatte hem niet. Dinsdag was hij namelijk 0-for-5 in zijn at-bats. Mede dankzij de 51e homerun van Matt Olson wonnen de Braves, wederom in extra innings, met 7-6. Met 2 hits, een double en een run sloot Albies deze serie van vier af. Het was een memorabele wedstrijd, want de 4-1 zege hielp de Braves aan hun zesde divisietitel op rij. Dit keer was er wel tijd om te vieren, want donderdag was een rustdag voor het team met het beste record in de majors.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

534 AB, 145 H, 70 R, 18 HR, 50 RBI, .272 BA, .341 OBP, .423 SLG, .764 OPS

Met 10 hits in 4 wedstrijden had Xander Bogaerts het tussen 3 september en 6 september behoorlijk op de heupen. Voor de kortestop zou het fijn zijn als hij met een goed gevoel zijn eerste jaar in San Diego kon besluiten. Die lijn doortrekken werd geen sinecure voor Bogaerts. Met de Padres trof hij afgelopen weekend in Houston de titelverdediger, die een goede maand augustus achter de rug had met 17 overwinningen in 28 wedstrijden. Tijd om bij te komen kreeg San Diego niet, want vanuit Houston vlogen ze naar LA voor een drieluik tegen de Dodgers.

De serie tegen de Astros kon voor Bogaerts en de Padres nauwelijks beter beginnen. In de eerste wedstrijd kon onze landgenoot al in de derde inning voor de tweede keer naar het slagperk. San Diego genoot op dat moment al van een 4-1 voorsprong, maar met zijn zeventiende homerun van 2023 maakte Bogaerts er in één klap 5-1 van. De kortestop had dit seizoen lang moeite met de long ball, maar deze was alweer zijn zesde sinds 11 augustus. San Diego had geen kind aan de Astros deze vrijdag. Met 11-2 kreeg de titelhouder een vreselijk pak slaag.

Het leek Houston wakker te schudden. Zij trokken de tweede wedstrijd met 7-5 naar zich toe. Een wedstrijd waarin Bogaerts 1-for-5 was met een double in de tweede inning. De series finale hopen ze in San Diego snel te vergeten. Met 12-2 gaven de Astros de bezoekers een flinke draai om de oren en Kyle Tucker schreef daarbij nog een stukje geschiedenis. De rechtsvelder werd in de zesde inning pas de tweede speler ooit met 2 triples in één inning. Houston scoorde daarin maar liefst 8 runs. Bogaerts kon direct daarna gaan zitten. Hij was 0-for-2 met een walk toen hij gewisseld werd.  

BOGEY GOES YARD…AGAIN

Op 11 september spoelden de Padres die smadelijke nederlaag weg met een prachtige zege op de Dodgers. Met 3-for-5 had Xander Bogaerts er zin in en dat leverde hem onder meer zijn achttiende homerun van dit seizoen op. Bij een 10-7 voorsprong in de negende inning joeg hij de bal het park uit voor de elfde run van San Diego. Los Angeles deed nog wel iets terug, maar verder dan 11-8 lieten de Padres het niet komen. Door deze mooie prestaties aan slag tilde Bogaerts zijn batting average naar .273 na dit duel.

Dit zakte een dag later alweer een beetje. Met 0-for-2 en één keer vier wijd wist Bogaerts niet te imponeren. De Padres hadden dat echter goed kunnen gebruiken, want met 11-2 ging die tweede ontmoeting met ruime cijfers naar de Dodgers. Zonder Bogaerts herstelden de Friars zich woensdag bewonderenswaardig. De laatste wedstrijd van dit seizoen tegen LA werd namelijk met 6-1 gewonnen door San Diego.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

44.2 IP, 29 SV, 3.63 ERA, 40 H, 17 BB, 52 K, 21 R, 18 ER, 1.276 WHIP

Voor Kenley Jansen en de Boston Red Sox gaat het seizoen als de spreekwoordelijke nachtkaars uit. Na een beroerd 2022 lijkt de club zich te revancheren met een winning season in 2023, maar daar kopen de bewoners van Fenway Park niets voor. Zij komen er in de sterke AL East eenvoudigweg niet aan te pas. Dat het met de aartsrivaal uit de Bronx nog slechter gaan, zal nog wel voor een glimlach op de gezichten van de Red Sox-fans zorgen. De Yankees troffen ze deze week nog, maar dat was na de serie tegen de koploper in de divisie: Baltimore Orioles.

Wat betreft de prestaties van Jansen tegen de Orioles zijn we deze week snel klaar. De closer kwam namelijk niet in actie. Baltimore was te sterk in de eerste twee wedstrijden, terwijl Boston in de derde een sweep wist te voorkomen dankzij een ruime 7-3 overwinning. Voor de Orioles was de zege van afgelopen zaterdag wel even een dingetje. Het was namelijk de eerste keer sinds 2014 dat de club de grens van 90 overwinningen wist te bereiken. Dat jaar sneuvelden de O’s in de ALCS tegen de Royals.

DOMPER

Boston werkte deze week in eigen huis twee doubleheaders af tegen de Yankees. Dit had dan weer alles te maken met de weersomstandigheden in dat deel van de VS. Nadat de eerste wedstrijd al met2-3 verloren was gegaan, moest Jansen na een week rust weer aan de bak in de tweede ontmoeting. Al te best verliep dat niet. Na vier wijd voor Oswaldo Cabrera, een single van Everson Pereira en een gestolen honk van diezelfde Pereira mocht Kenley Jansen na 13 pitches gaan zitten.

Hij was verantwoordelijk voor beide honklopers, die niet veel later de derde en vierde run namens NY zouden scoren. De Yankees wonnen met 4-1, tilden hun record naar .500 en kwamen daarmee op gelijke hoogte met hun tegenstander. Het was voor Jansen z’n laatste optreden in deze serie. De closer testte deze week positief op Covid en werd door de Red Sox op de 7-day IL geplaatst.


CARTER KIEBOOM (3B, Washington Nationals)

55 AB, 10 H, 7 R, 3 HR, 6 RBI, .182 BA, .224 OBP, .364 SLG, .588 OPS

Carter Kieboom kan de laatste weken van het reguliere seizoen gebruiken om zich voor te bereiden op 2024. De infielder is helaas veel te bekend geworden met de lappenmand en zal elke gelegenheid aan willen grijpen om te tonen wat hij in zijn mars heeft. De eerste wedstrijden na zijn rentree zagen er hoopgevend uit, maar een terugval ligt dan al snel op de loer. Vorig weekend kon Kieboom zich meten met één van de beste teams in de majors. De Los Angeles Dodgers kwamen naar de hoofdstad voor een serie van drie. Daarna trokken de Nationals naar Steel City voor een drieluik tegen de Pirates.

DIPJE

Carter Kieboom zal niet graag terugdenken aan de wedstrijd van vrijdag 8 september. De 5-8 nederlaag was nog tot daar aan toe, maar de derdehonkman kwam vier keer aan slag en vier keer werd hij met een strikeout opzij gezet. Een dag later werd Kieboom ingezet als pinch runner in de tiende inning bij een 5-5 tussenstand. Hij scoorde vanaf het tweede honk, maar pas in de elfde inning viel de beslissing. Deze viel ook nog uit in het voordeel van de Nationals, want zij trokken ’t duel met 7-6 naar zich toe.

In de series finale was de infielder “gewoon” weer van begin tot eind van de partij. Hij kwam in de zesde inning, met twee honken bezet, door met zijn enige hit in deze serie. Washington deed er te weinig mee en ging uiteindelijk met 3-7 onderuit. In de serie tegen de Pirates speelde Kieboom alleen de tweede wedstrijd. Hij startte, maar werd na zeven innings vervangen. De derdehonkman wist in zijn 2 AB’s geen potten te breken en door zijn 0-for-2 zakte zijn slaggemiddelde naar .182.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

212 AB, 49 H, 21 R, 8 HR, 33 RBI, .231 BA, .274 OBP, .406 SLG, .680 OPS

Joshua Palacios lijkt op z’n plek in Pittsburgh. De in New York debuteerde namens Toronto in de majors, speelde een paar wedstrijden voor Washington vorig jaar maar drukt bij de Pirates zijn neus echt aan het venster. Er zal hem veel aan gelegen zijn om ook na dit seizoen een vaste waarde te blijven. Hij heeft nog een paar weken om het management te overtuigen. Deze week kon hij dat doen tegen de Braves, het beste team van dit moment. De Buccos bleven daarna nog even in de NL East voor een serie tegen de Nationals.

In Atlanta wonnen de Pirates één wedstrijd, maar net in die wedstrijd kwam Palacios niet in actie. Hij opende vorige week vrijdag met een 0-for-4 en een 2-8 nederlaag om vervolgens twee dagen later zijn gram te halen. Pittsburgh had de tweede wedstrijd gewonnen en leek op weg naar een zege in de derde. Ze namen een 2-1 voorsprong mee de zevende inning in toen Palacios deze opende met zijn tweede triple van ’t seizoen. De Pirates slaagden er niet in hem over de thuisplaat te krijgen en dat brak hen uiteindelijk op. Ondanks de 2-for-4 van Josh Palacios vertrok Pittsburgh met een 2-5 nederlaag.

HOMERUN NUMMER 8

Derek Shelton had afgelopen maandag tegen Washington pas in de zevende inning een plekje voor Josh Palacios. Met 0-for-1 en een 2-6 nederlaag begon de outfielder aan de serie tegen de Nationals. Veel beter verging het Palacios in de tweede wedstrijd. In zijn eerste at-bat rolde hij direct met zijn spierballen. Endy Rodriguez werd met vier wijd op de honken gezet en Palacios liet Joan Adon direct de tol betalen. De 2-run homerun van de international legde voor Pittsburgh de basis voor een succesvolle avond en een 5-1 overwinning. Palacios zou deze besluiten met 2-for-4 en een walk in de vijfde inning.

Palacios was woensdag opnieuw goed voor 2 hits in 4 AB’s. Zijn RBI-single in de eerste inning liet Ke’Bryan Hayes scoren in een voor Pittsburgh productieve inning. Washington legde zich niet zomaar neer bij een tweede nederlaag in de serie, maar moest uiteindelijk wel met 7-6 buigen. Donderdag wonnen Palacios en de Pirates ook de laatste van vier wedstrijden. De outfielder noteerde in de zevende inning zijn vijfde hit in de serie, maar tot runs leidde het niet. Pittsburgh had aan 2 runs genoeg om de Nats met 2-0 op de knieën te krijgen.


RICHIE PALACIOS (OF, St. Louis Cardinals)

45 AB, 14 H, 4 R, 4 HR, 9 RBI, .311 BA, .340 OBP, .622 SLG, .963 OPS

Met hits in vijf van zijn eerste zeven wedstrijden was Richie Palacios goed onderweg. In St. Louis konden ze tijdens dit bijzonder matige seizoen wel een aangename verrassing gebruiken, maar helaas lukte het Palacios niet om die lijn door te trekken. Nu er weer wat meer gevestigde namen fit zijn, moet de outfielder het doen met een zeldzame invalbeurt. Voor de Cardinals staat er dit seizoen niets meer op het spel, maar ze proberen nog wel andere teams het leven zuur te maken. Zo wonnen ze vorige week de serie in Atlanta en probeerden ze dat deze week te doen tegen de Reds en Orioles.

Op zaterdag 9 september dook de naam van Richie Palacios opeens weer op in de starting line-up van de Cardinals. Met 0-for-3 en een walk kon de international helaas niet imponeren, maar hij maakte wel deel uit van de ploeg die de Reds met 4-3 versloeg. Een dag eerder trok St. Louis ook al aan het langste eind, waardoor de hekkensluiter in de NL Central de nummer drie uit die divisie flink in de wielen reed.

Hetzelfde deden de Cardinals deze week bij de beste ploeg uit de American League. Baltimore mikt op het thuisvoordeel in de play-offs en met een 11-5 overwinningen begonnen de O’s ook prima aan dit drieluik. Richie Palacios miste dat duel, maar moest dinsdag al in de tweede inning de geblesseerde Nolan Gorman vervangen. Het legde de Cardinals bepaald geen windeieren, want Palacios gaf in Camden Yards een dijk van een visitekaartje af.

In de vierde inning, bij een 2-0 voorsprong, sloeg de jongste Palacios zijn tweede homerun van dit seizoen. Daarmee had hij de smaak te pakken, want in de zevende inning ramde hij de bal opnieuw ’t stadion uit voor wat op dat moment een 4-2 voorsprong betekende. Een prima wedstrijd voor de Oranje-international en ook voor de Cardinals. Zij trokken met 5-2 aan het langste eind.

In de series finale kreeg Palacios een kans op het tweede honk. Hij stond als vijfde genoteerd in de batting order en greep deze kans met beide handen aan. Er werd slechts één run gescoord in die derde wedstrijd, maar deze kwam wel van de knuppel van Richie Palacios. Hij had het prima naar zijn zin in Baltimore, want zijn homerun in de vierde inning besliste dit duel in het voordeel van de Cardinals. Hij kreeg in deze twee wedstrijden zeven slagbeurten en daarin sloeg hij de bal drie keer diep voor een homerun.


JURICKSON PROFAR (UT, San Diego Padres)

434 AB, 106 H, 53 R, 9 HR, 41 RBI, .244 BA, .323 OBP, .376 SLG, .699 OPS

Terug van heel even weggeweest. Al vrij snel nadat de Colorado Rockies Jurickson Profar uitzwaaiden, pikte zijn oude werkgever uit San Diego hem op. Hij speelde tussen 2020 en 2022 al 345 wedstrijden voor de Padres. Die weten precies wat ze aan hem hebben en dat hij op meerdere posities inzetbaar is. Met Jake Cronenworth en Ji Man Choi in de lappenmand komt die veelzijdigheid prima van pas. Profar werd vorige week bij de hoofdmacht gehaald en mocht het tegen de Astros op het eerste honk proberen.

BACK WITH A BANG

Je kunt goed beginnen en je kunt beginnen zoals Profar bij de Padres op 9 september. Zijn 3-for-4 geeft aan dat de Oranje-international ze aardig stond te raken. Geen enkele bal raakte hij zo lekker als die in de vierde inning. Met Luis Campusano aan boord vierde Profar zijn rentree met een 2-run homerun. Het was zijn eerste long ball sinds 9 augustus, toen natuurlijk nog in het shirt van de Rockies. Het enige smetje op de wedstrijd was de 5-7 nederlaag.

Zijn tweede optreden verliep wat minder heroïsch, maar met 3-for-4 deed het slaggemiddelde opnieuw goede zaken. De 6-for-8 van Jurickson Profar in deze twee wedstrijden kon twee nederlagen echter niet voorkomen. Tegen de Dodgers ging ’t deze week wat minder voortvarend. Profar maakte in die serie 11 keer de gang naar het slagperk en 2 keer resulteerde dit in een hit. Het maakt dat hij in vijf wedstrijden voor de Padres hetzelfde aantal hits heeft als in zijn laatste zeventien in Colorado. De Padres hebben hem nu deze kans gegeven en het zou mooi zijn als hij ’t cadeautje zou uitpakken.


CEDDANNE RAFAELA (UT, Boston Red Sox)

38 AB, 14 H, 9 R, 2 HR, 3 RBI, .368 BA, .400 OBP, .632 SLG, 1.032 OPS

De Boston Red Sox hebben alleen nog een theoretische kans op het postseason, maar zo’n bijna uitzichtloze situatie biedt wel weer kansen aan de jonkies op het roster. Een vaste waarde in de starting line-up is Ceddanne Rafaela nog niet, maar zijn manier van spelen slaat wel aan bij de fans in Boston. Ook deze week mocht de jongeman uit Willemstad zijn talent weer etaleren in de hoop een plaats te bemachtigen in de hoofdmacht voor 2024. De Red Sox namen het vorig weekend op tegen de Orioles en daarna mocht Rafaela voor het eerst kennismaken met de rivaliteit tussen zijn club en de Yankees.

De rookie kwam drie keer in actie tegen de Orioles, maar alleen op zondag 10 september deed hij dat vanaf het begin. Na een 0-for-1 en een 2-11 nederlaag op vrijdag volgde een single en een run in zijn enige AB op zaterdag. Met Rafaela in de starting line-up wisten de Red Sox zondag een sweep af te wenden. Boston had een 4-3 voorsprong in de zesde toen Rafaela wat fortuinlijke de honken bereikte. Een 3-run homerun van Triston Casas zorgde iets later voor de vorentscheidung. Boston won met 7-3 en Ceddanne Rafaela had kennisgemaakt met de beste ploeg in de AL.

Deze week maakte Rafaela in vier wedstrijden kennis met de rivaliteit tussen zijn Red Sox en de New York Yankees. De Bronx Bombers maakten echter ook kennis met het grote talent van Boston! Met 0-for-3 en een walk liet Ceddanne Rafaela in de eerste ontmoeting nog niet echt van zich horen. Dat deed hij des te meer in de tweede wedstrijd. Rafaela was 2-for-5, maar zijn eerste klap was een beauty!

DE SMAAK TE PAKKEN

Hij had al de nodige mooie zaken af kunnen vinken de laatste weken, maar dinsdag 12 september zal een bijzondere dag in het leven van Ceddanne Rafaela blijven. Dat was de dag van zijn eerste homerun in de majors en het was er één die de benaming long ball zeker eer aan deed! Helaas was het ook de enige run die Boston scoorde die avond. De Yankees gingen er met een 4-1 zege vandoor.

Donderdag stonden de twee rivalen opnieuw twee keer tegenover elkaar. Na de teleurstellend verlopen dinsdag konden de Red Sox wel een opsteker gebruiken. Rafaela wenste daar graag aan mee te werken. Maandag viert hij zijn 23e verjaardag en hij gaf zichzelf alvast een mooi cadeau door in de zevende inning van deel 1 opnieuw diep te gaan. Zijn tweede homerun betekende op dat moment een 2-0 voorsprong. Ceddanne Rafaela was 2-for-4 in dat duel en dit herhaalde hij in deel 2 van de doubleheader.

Nadat hij in de eerste wedstrijd in het outfield werd geposteerd, mocht Rafaela het nu als kortestop proberen. Helaas voor de Red Sox waren zijn 2 gescoorde runs niet genoeg voor een tweede overwinning op de Yankees. Aaron Judge velde de aartsrivaal met een grandslam in de tweede inning: 8-5.

Cover photo: Denis Poroy

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen