Dutch Watch: Profar in een dipje, Bogaerts goes yard

Het was deze week goed zoeken naar een hoogtepunt van één van onze landgenoten. Xander Bogaerts verdubbelde zijn aantal homeruns en Kenley Jansen kon weer wat saves bijschrijven. Helaas kunnen we nog geen goed nieuws brengen over Andrelton Simmons. De infielder van de Cubs was op de weg terug, maar kreeg toch weer last van zijn schouder.

SEIZOENSSTATS: 106 AB, .217/.292/.426, .716 OPS, 14 R, 11 RBI, 4 2B, 6 HR, 2 SB, 100 OPS+

Soepeltjes gaat het nog niet bij de wereldkampioen in de eerste weken van het seizoen. Het lukte de Atlanta Braves nog maar één keer om een serie te winnen en de achterstand op de New York Mets loopt steeds verder op. Hoewel de long ball best goed werkt voor Ozzie Albies had hij zich ook een betere start gewenst. De infielder is productief, maar combineert dit niet met een goed slaggemiddelde. Deze week had hij tegen de Texas Rangers en de Mets de kans hier iets aan te doen. Met name die tweede serie was vroeg in het seizoen al erg belangrijk voor Atlanta.

Mogelijk zat Ozzie Albies met zijn hoofd al in New York, want in Texas bakte de tweedehonkman er niet veel van. Atlanta opende de serie vorige week vrijdag met een 6-3 overwinning. Albies dwong weliswaar drie keer vier wijd af, maar bleef zonder hit in 2 AB’s. Dit werd in de twee volgende wedstrijden niet beter. Dat gold ook voor de resultaten van de Braves, die tot twee keer toe als verliezer van het veld stapten. Zaterdag werd met 3-1 verloren en was Albies 0-for-3. Een dag later was hij 0-for-4 en ging het duel met 7-3 naar de Rangers.

MOEIZAAM AAN SLAG

Albies vertrok met een .228 batting average naar Texas en stapte met .205 uit het vliegtuig in New York. Hij wachtte inmiddels bijna een week op een hit en ook in de eerste wedstrijd tegen de Mets leek het er niet van te komen. Tot Albies in de zesde inning eindelijk weer eens van zich liet horen met een single. Hij zou even later de derde run namens Atlanta scoren en in de achtste nogmaals scoren na zijn tweede single. Met twee runs had Albies daarmee een belangrijk aandeel in de 5-3 overwinning.

De Braves en doubleheaders gingen vorig seizoen niet echt samen en deze week bleek daar geen verandering in te zijn gekomen. Ozzie Albies was dinsdag 2-for-9 in die twee wedstrijden en scoorde een run in deel 1. Een overwinning hield hij er niet aan over. Met 5-4 en 3-0 gingen beide duels naar de thuisploeg. Woensdag maakte de titelhouder dit echter enigszins goed door aanvallend eens flink uit te halen.

Lang was er niets aan de hand, maar in de zesde inning gingen de sluizen opeens open. Atlanta scoorde niet minder dan 7 runs en zagen 3 pitchers tegenover zich. Met het eerste en tweede honk bezet was Albies in die inning goed voor een single. Een RBI-double van Adam Duvall hielp hem over de thuisplaat. Met 3 hits in 14 AB’s tilde hij zijn slaggemiddelde naar een nog altijd niet fameus .217. Atlanta kwam ook niet dichterbij in de stand, maar de 9-2 van woensdag zal hen vertrouwen geven.

SEIZOENSSTATS: 96 AB, .354/.404/.500, .904 OPS, 16 R, 10 RBI, 8 2B, 2 HR, 1 SB, 160 OPS+

Met Xander Bogaerts gaat het aan slag crescendo. De kortestop kan een prima slaggemiddelde overleggen en zijn aantal hits mag er ook zijn. Helaas voor Bogaerts zijn z’n teamgenoten nog niet in gang geschoten. Mede daardoor blijft het aantal RBIs voorlopig nog even achter. Net als de zeges, want de Red Sox bivakkeren in de onderste regionen van de AL East. Afgelopen weekend stonden ze tegenover een team dat nog lager staat. Tegen de Baltimore Orioles lagen er kansen voor Boston, die daarna thuis de LA Angels ontvingen.

Tussen 16 april en 27 april sloeg Bogaerts de ene hit na de andere, maar tegen de Orioles zweeg de knuppel in de eerste wedstrijd. Verder dan vier wijd in zijn eerste slagbeurt kwam de kortestop niet. Daar stond echter wel tegenover dat de Red Sox dit duel met 3-1 naar zich toetrokken. In de tweede ontmoeting mocht Bogaerts al in de eerste inning zijn negende RBI bijschrijven. Zijn single liet Trevor Story scoren en lang leek dit de enige run van de wedstrijd te worden. De O’s sloegen in de achtste en tiende inning genadeloos toe en boorden de BoSox zo de zege door de neus: 1-2.

Zondag konden we weer een double noteren achter de naam van Xander Bogaerts en scoorde de infielder 2 runs. Die eerste run scoorde hij even na zijn tweehonkslag in de vijfde inning. Deze zette de Red Sox op dat moment op een 1-0 voorsprong. Na een HBP in de negende inning stond Xander Bogaerts ook op de honken toen J.D. Martinez een grand slam sloeg. Dit was echter maar een doekje voor het bloeden, want Baltimore zegevierde met 9-5. Defensief ging Bogaerts tijdens deze serie al voor de vierde keer dit seizoen in de fout. Voor zijn doen, is dat toch veel zo vroeg in het seizoen.

BOGAERTS KAN HET NOG!

Vroeger was het logisch dat een teams als de Red Sox won van de Angels, maar die tijden liggen achter ons. De Halos gaan aan kop in de AL West en Boston bivakkeert in de kelder van de AL East. Van dit verschil was dinsdag weinig te merken. Bogaerts was weliswaar 0-for-3 in zijn at-bats, maar de vier wijd die hij in de vierde inning kreeg, resulteerde wel in een run. Enrique Hernandez was degene die zijn kortestop vanaf het derde honk liet scoren en Noah Syndergaard keek opeens tegen een achter stand aan. Met 4-0 zouden de Red Sox het duel uiteindelijk winnen.

Zijn eerste en enige homerun dateerde nog altijd van 16 april. De kortestop heeft al drie seizoenen achter de rug met minimaal 21 homeruns en zelfs één met 33. Van dergelijke cijfers kan hij voorlopig alleen maar dromen. Woensdag joeg hij, bij een 3-3 stand in de achtste inning, pas voor de tweede keer dit seizoen een bal de tribunes in.

Onze landgenoot was 2-for-5 in dit duel, maar zag de Angels in de noodzakelijke tiende inning behoorlijk tekeer gaan. De bezoekers wonnen met 10-5. Xander Bogaerts sloot deze serie af met een single in de derde inning van de laatste wedstrijd. Veel zoden zette dit niet aan de dijk, want opnieuw ging de winst naar LA: 8-0.

SEIZOENSSTATS: 59 AB, .288/.338/.356, .694 OPS, 7 R, 7 RBI, 4 2B, 0 HR, 0 SB, 104 OPS+

Didi Gregorius was hersteld van zijn handblessure en sloeg er na zijn rentree direct vrolijk op los. Dit was echter wel tegen de Colorado Rockies. Deze week kregen Sir Didi en de zijnen in de New York Mets een tegenstander van een ander kaliber tegenover zich. Na die serie in The Big Apple keerden de Phillies weer huiswaarts om het tegen de Texas Rangers op te nemen.

Voor de Phillies verliep het drieluik in New York met wisselend succes. De Mets hadden inmiddels al een aardig gaatje geslagen in de NL East, maar het lukte de Phillies toch één duel van ze af te snoepen. Helaas verliep deze serie voor Didi Gregorius veel minder voorspoedig. Vorige week vrijdag werd met 3-0 verloren en was de Amsterdammer 0-for-2 met een walk in de vijfde inning. Zaterdag wonnen de bezoekers met 4-1, maar Gregorius leverde aanvallend geen bijdrage. Hij was 0-for-4. Dit was ook direct zijn laatste optreden tegen de Mets, want zondag (10-6 nederlaag) kwam Gregorius niet in actie.

HET BLIJFT BEHELPEN

Twee wedstrijden speelden de Phillies thuis tegen de Rangers, maar gewonnen werd er niet. Dinsdag keerde Gregorius terug in de line-up en liet zich al in de eerste inning gelden. Rhys Hoskins had Philadelphia zojuist op gelijke hoogte gebracht met een double. Met zijn zevende RBI van dit seizoen zette Gregorius met een RBI-single zijn ploeg op voorsprong. Helaas mocht dit niet baten, want Texas ging er met een 6-4 overwinning vandoor.

In ’t tweede deel van dit tweeluik moesten de fans lang wachten op runs. Pas in de tiende inning werd gescoord. In de derde kwam Didi Gregorius door met zijn enige hit van deze dag. Hij kreeg, met het tweede honk bezet, in de tiende inning nog wel een kans iets aan de opgelopen achter stand te doen, maar Joe Barlow zette hem met drie slag aan de kant. De Rangers trokken dit pitchers’ duel met 2-1 naar zich toe en Gregorius was 3-for- 8 in deze serie.

SEIZOENSSTATS: 10.0 IP, 0-0 (7 SV), 2.70 ERA, 0.600 WHIP, 1.10 FIP, 3 R, 3 ER, 2 BB, 13 K, 159 ERA+

Na een stroeve start heeft Kenley Jansen zich prima herpakt in het shirt van de Atlanta Braves. De closer staat weer tussen de bekende namen wat saves betreft. Dit hadden er al meer kunnen zijn, maar door het wisselvallige presteren van de Braves dienen zich nog niet al te veel kansen aan. Deze week ging de aandacht vooral uit naar de serie tegen de Mets. Daar kon Atlanta weer wat terrein goedmaken en hadden ze de best mogelijke Kenley Jansen nodig.

In Arlington hoefde Kenley Jansen niet lang op zijn kans te wachten. Zijn ploeggenoten stelden hem al in de eerste wedstrijd tegen de Rangers in staat voor de zesde save te gaan. Met een 6-3 voorsprong op zak ging de closer in de negende inning aan het werk. Mitch Garver maakte het hem niet gemakkelijk, maar na 9 pitches en een groundout was hij wel de eerste nul. Daarna ging het sneller. Jansen trakteerde Brad Miller op een strikeout en Willie Calhoun werd middels een out in het rechtsveld de laatste nul van deze wedstrijd. De 6-3 zege was een feit en dat gold ook voor de zesde save.

BELANGRIJKE SAVE

Door de magere resultaten in Texas had Jansen het weekend vrijaf, maar maandag in New York moest de closer vol aan de bak. Jansen en de Braves verdedigden een 5-2 voorsprong en ruimte voor fouten was er dus nauwelijks. J.D. Davis werd als eerste weggezet door de closer, maar Starling Marte schudde de boel wakker met een single. De eerste hit die Jansen moest toestaan sinds 8 april.

Voor Jeff McNeil moest Jansen 7 pitches reserveren, maar uiteindelijk moest ook hij er aan geloven. Dominic Smith werd de derde en laatste uit. Voor Jansen was dit zijn zevende save van dit seizoen, maar veel belangrijker was de overwinning voor de Braves. Woensdag zou er daar nog één van volgen en die was erg welkom na de verloren doubleheader een dag eerder. Tijdens die tweede zege was Jansen niet nodig, daarvoor was het verschil te groot. Hij heeft zijn ERA inmiddels naar een acceptabeler 2.70 weten te krijgen en staat met zijn 7 saves op een gedeelde vijfde plaats in de majors.

SEIZOENSSTATS: 84 AB, .167/.304/.405, .709 OPS, 13 R, 16 RBI, 5 2B, 6 HR, 1 SB, 112 OPS+

Jurickson Profar is een beetje het tegenovergestelde van Bogaerts. Waar de kortestop van de Red Sox een hoog slaggemiddelde en relatief weinig produceert, daar is de productie van Profar juist goed en het slaggemiddelde minder. Defensief lijkt hij zijn plek gevonden te hebben in het linksveld. Voor onze landgenoot is het wel eens lekker dat hij niet het hele veld over gestuurd wordt, maar zich nu kan richten op één positie. Deze week vervolgden de Padres hun road trip met series in Pittsburgh en Cleveland. Daar hoopte Profar de goede prestaties van de eerste weken een vervolg te geven.

Om in het spoor van de Dodgers te blijven, hadden de Padres wins nodig in Steel City. Die kwamen er ook. Twee stuks. De eerste (7-3) en de derde (5-2) wedstrijden werden een prooi voor de Friars. Zaterdag waren de Pirates in tien innings met 7-6 te sterk voor Profar en de zijnen. Onze landgenoot trok in deze serie 13 keer naar het slagperk, kreeg 12 AB’s achter zijn naam en kwam geen enkele keer tot een hit. Alleen in de zevende inning van de eerste ontmoeting bereikte Profar de honken na vier wijd. Deze 0-for-12 deed zijn slaggemiddelde logischerwijs geen goed. Dit zakte van .210 naar .176.

EINDELIJK!

In het tweeluik met de Cleveland Guardians, dat vanwege het weer op één dag werd afgewerkt, werd dit slaggemiddelde er aanvankelijk niet beter op. De Padres wonnen woensdag het eerste duel, maar met 0-for-3 en een walk zakte het slaggemiddelde van Profar naar .169. Een paar uur later kon de outfielder zich al revancheren en die kans greep hij met beide handen aan. Soort van dan.

Voor het eerst sinds 27 april kwam Jurickson Profar door met een hit en deze double leverde San Diego ook nog eens een run op. Manny Machado wist het tweede honk te stelen en vanaf daar kon hij scoren na de RBI-double van Profar. Onze landgenoot zette de Padres daarmee op een 4-2 voorsprong en zelf zou hij de vijfde run scoren. Dit bleek niet voldoende voor de overwinning, want in de tiende inning ging deze met 6-5 naar de Cleveland Guardians. Met zijn homeruns (5) en RBIs (nu 16) voerde hij de lijstjes in San Diego lang aan, maar na zijn periode van droogte is onder meer Manny Machado hem voorbij gestoken.

SEIZOENSSTATS: 88 AB, .136/.174/.193, .367 OPS, 5 R, 5 RBI, 2 2B, 1 HR, 0 SB, 11 OPS+

Eindelijk begon het slaggemiddelde van Jonathan Schoop vorige week aan de klim uit het dal. De international noteerde zelfs een bescheiden 4-game hitting streak. Deze week kregen Schoop en de Tigers het zwaar te verduren. Het gezelschap bracht een bezoek aan de LA Dodgers en daar mocht Jonathan Schoop proberen de lijn van vorige week door te trekken.


Helaas voor Jonathan Schoop werd ’t in Los Angeles geen serie om lang bij stil te staan. De tweedehonkman van de Tigers bewoog zich met 0-for-7 vrij anoniem door de eerste twee wedstrijden. Met z’n team verloor hij vorige week vrijdag met 5-1 van de Dodgers om een dag later met dezelfde cijfers te winnen. Aanvallend speelde Schoop geen rol van betekenis, maar defensief is hij nog altijd foutloos.

SCHOOP IS ALS HET WEER…

Op 1 mei werd de laatste van drie ontmoetingen gewonnen door de thuisploeg: 6-3. Schoop kwam in de tweede inning door met zijn eerste en enige hit. Zijn single vond het gat tussen het derde honk en de kortestop. Schoop belandde uiteindelijk op het derde honk, maar Dodgers-starter Walker Buehler redde zichzelf met drie slag voor Javier Baez.  

Zoals meer wedstrijden werd ook de eerste tussen Pittsburgh en Detroit deze week verplaatst. De Tigers en Pirates speelden daardoor woensdag een doubleheader. Beide teams verdeelden de overwinningen, maar voor Jonathan Schoop viel er aan slag opnieuw niets te juichen. Acht keer toog Schoop naar het slagperk en acht keer meldde hij zich onverrichter zake weer in de dug-out. Zijn Tigers wonnen deel 1 van de doubleheader met 3-2, waarna Pittsburgh met 7-2 beslag op deel 2 legde.

Onze landgenoot zal een blik op zijn slaggemiddelde even willen vermijden. Met .150 was dit al niet geweldig aan de vooravond van deze serie van twee wedstrijden, maar na dit tweeluik staat er .136 achter zijn naam.

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen