Dutch Watch: prachtige rentree Kieboom, Bogey goes yard!

Ozzie Albies is op de weg terug van zijn hamstringblessure, maar kwam deze week nog niet in actie. Wie dat wel deed, was Carter Kieboom. De infielder van de Washington Nationals maakte zijn seizoensdebuut en zal dit niet snel vergeten! Ook Xander Bogaerts en Josh Palacios waren bij vlagen goed bezig voor respectievelijk de Padres en Pirates. Helaas kwam er uit Boston minder goed nieuws, want Kenley Jansen raakte geblesseerd aan zijn hamstring.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

464 AB, 122 H, 57 R, 14 HR, 44 RBI, .263 BA, .335 OBP, .397 SLG, .732 OPS

De tijd dringt voor de San Diego Padres. Het aantal resterende wedstrijden neemt af en in het geval van de Friars geldt dat ook voor de kansen op de play-offs. Vorige week joeg Xander Bogaerts zijn eerste homerun van deze maand het stadion uit. Deze week hoopte hij te bevestigen dat dit geen opleving was. Dat zou dan moeten gebeuren tegen de Arizona Diamondbacks. Niet alleen een divisierivaal, maar ook een team dat in de race is voor één van de wildcards. In de serie die volgde, troffen de Padres in de Miami Marlins een volgende concurrent.

Xander Bogaerts kon zich de laatste serie tegen de D-backs nog prima herinneren. Dat die pas een paar dagen geleden was, had daar niet veel mee te maken. Veel belangrijker was dat we in die wedstrijden de “oude” Bogaerts weer zagen. Op 11 augustus was hij 4-for-5 met onder meer een homerun en 3 RBIs. Zes dagen later, op 17 augustus, was de vorm veel minder goed. Bogaerts was 0-for-3 met een opzettelijke vier wijd in de negende inning. Dat de Diamondbacks met 3-1 aan het langste eind trokken, maakte de matige dag compleet.

Helaas voor de kortestop was dat teleurstellende optreden aan slag geen uitzondering vorig weekend. San Diego won vrijdag de tweede wedstrijd met 4-0, maar Bogaerts was 0-for-4. Op zaterdag werkten de teams een doubleheader af in verband met de verwachte overlast door orkaan Hillary. Het eerste deel, met 4-6 verloren door de Padres, zal Bogaerts snel willen vergeten. Een paar uur later nam hij echter enigszins revanche voor zijn 0-for-4 door in de vijfde inning zijn dertiende homerun van dit seizoen te slaan. Helaas voor de infielder bracht ’t de Padres niets. Zij gingen met maar liefst 1-8 de bietenbrug op en zagen de D-backs dus uitlopen in de wildcard-stand.

BOGEY PLAYS LONG BALL!

Tegen de D-backs moest Bogaerts tot de laatste wedstrijd wachten op zijn eerste en enige hit, maar tegen de Marlins had hij deze al in zijn eerste AB te pakken. Zijn single in de eerste inning zette geen zoden aan de dijk, maar dat deerde de Padres niet. Gedragen door de 4 RBIs van Ha-Seong Kim openden zij dit drieluik met een 6-2 overwinning. Afgelopen dinsdag kwamen de Friars niet verder dan 3 hits en geen enkele run. De Marlins hadden aan één productieve inning genoeg om het duel met 3-0 naar zich toe te trekken.

De Padres haalden woensdag hun gram in de zogenaamde rubber game. Xander Bogaerts was 1-for-4 maar die ene hit was wel van groot belang. Met Manny Machado op de honken tikte de kortestop zijn veertiende homerun het stadion uit. Tussen 16 juli en 11 augustus stond hij droog op dat gebied, maar zijn klap tegen de Marlins was alweer zijn derde long ball van deze maand. San Diego zegevierde met 4-0, maar in de strijd om de wildcards schoten ze er niet veel mee op. Na deze serie was de achterstand – op de Reds in dit geval – nog altijd zes gewonnen wedstrijden.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

41.2 IP, 29 SV, 2.81 ERA, 35 H, 15 BB, 50 K, 14 R, 13 ER, 1.200 WHIP

De Boston Red Sox mogen dan een winning record hebben, maar moeten nog wel een flinke sprong maken om ’t postseason te bereiken. Toch zullen de fanatiekste Red Sox-fans een glimlach moeilijk kunnen onderdrukken. Bij de aartsrivaal uit New York gaat het namelijk nog vele malen beroerder. Voor het bezoek van de Red Sox hadden de Yankees hun laatste vijf wedstrijden verloren. Kenley Jansen en de zijnen wilden maar wat graag het gewonde dier een volgend zetje geven. Na ’t bezoek aan The Bronx volgde opnieuw een krachtproef. In Houston wachtten de Astros op één van hun concurrenten voor een wildcard.

Eén keer kwam Jansen in actie tegen de Nationals, want de Red Sox wisten ook alleen die ene wedstrijd in dat drieluik te winnen. Tegen de Yankees verscheen Jansen ook maar één keer op de heuvel. De eerste (8-3) en tweede (8-1) verliepen dusdanig soepel voor Boston dat de inbreng van hun closer niet nodig was. Heel anders was dat afgelopen zondag. De twee rivalen maakten er een prachtig schouwspel van, maar een RBI-double van Justin Turner zette Boston in de negende inning op een 6-5 voorsprong.

De druk stond er dus vol op bij Kenley Jansen en dat werd niet minder na de tweehonkslag van Greg Allen. Toen de tweede pitch van Jansen ook nog eens DJ LeMahieu raakte, gingen de mensen in NY geloven in een overwinning. Uitgerekend tegen Aaron Judge herpakte Jansen zichzelf. De superster werd met drie slag weggezet en Gleyber Torres overkwam hetzelfde. Ben Rortvedt was de laatste hoop voor de Yankees. De 25-jarige catcher raakte de bal goed, maar helaas voor de thuisploeg niet goed genoeg. Een flyball maakte van hem de derde nul en gaf Jansen zijn 29e save van dit seizoen. Boston vertrok met een sweep uit Yankee Stadium, waar de thuisploeg hun achtste nederlaag op rij leed.

TEGENSLAG

In Houston troffen de Red Sox een concurrent voor één van de wildcards. De Astros kunnen in de AL West weliswaar de Rangers nog achterhalen, maar als Boston zijnde kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Dat betekent zoveel mogelijk wedstrijden in Texas winnen, maar met twee nederlagen (4-9 en 3-7) begon deze serie van vier slecht voor de Red Sox. Afgelopen woensdag, bij een 4-4 stand in de negende inning, mocht Kenley Jansen pas voor het eerst zijn opwachting maken.

De outing duurde slechts 3 pitches. Jon Singleton sloeg een bal het linksveld in, maar deze werd goed verwerkt door de defensie. Kenley Jansen voelde echter iets in zijn hamstring en nam geen risico. Nick Pivetta en Josh Winckowski maakten het karwei af vanaf de heuvel. Zij zagen in de tiende inning Adam Duvall een 3-run homerun slaan. Die tik kwamen de Astros niet meer te boven, zodat Boston met 7-5 won.

GUNSTIGE BERICHTEN

Volgens de eerste berichten valt de blessure van Jansen gelukkig mee. Zonder hun closer waren de Red Sox donderdag een paar maten te groot voor de Astros. Boston legde de titelverdediger met maar liefst 17-1 over de knie. Voor Houston was ’t een evenaring van de grootste nederlaag in de clubhistorie. Zij verloren voor het laatst in 2011 met zo’n groot verschil. Toen waren de Rockies de boosdoener.


CARTER KIEBOOM (3B, Washington Nationals)

7 AB, 3 H, 2 R, 1 HR, 1 RBI, .429 BA, .429 OBP, 1.000 SLG, 1.429 OPS

Op 3 oktober 2021 speelde Carter Kieboom zijn laatste wedstrijd. Zijn club was op dat moment al bezig met een rebuild en de Amerikaan met Nederlandse roots moest één van de bouwstenen worden van een nieuwe formatie. Geen vreemde gedachte, want de infielder was in 2016 immers in de eerste ronde gedraft door Washington. Helaas moest Kieboom bijna twee jaar wachten op een volgend optreden in de Major League Baseball. Hij miste heel 2022 vanwege een Tommy John-operatie, was eerder dit jaar op de weg terug maar werd teruggeworpen door een buikspierblessure.

Afgelopen dinsdag was daar echter de dag waar Kieboom ontzettend lang naar heeft uitgekeken. In Yankee Stadium maakte de derdehonkman zijn langverwachte rentree. Zijn Nationals zijn al lang en breed kansloos voor de play-offs, maar willen nog wel fungeren als party-poopers van andere teams. Met Kieboom in een hoofdrol was dat precies wat gebeurde in New York. Kieboom stond als negende genoteerd in de batting order, kwam in de derde inning voor het eerst aan slag. En zorgde voor een terugkeer om nooit te vergeten.

De tweede bal die hij zag, nam hij diep voor een homerun en een 1-0 voorsprong. Het was weliswaar zijn enige hit in 3 AB’s, maar daar maalde niemand om. De voormalig first-rounder was terug en dat zouden ze met name in New York weten. Dat de Nats ook nog eens met 2-1 wonnen, maakte de avond compleet. Zonder Kieboom zagen de Nationals hoe Aaron Judge met 3 homeruns de hoofdrol opeiste in de tweede wedstrijd. New York won met 9-1 en maakte zo een einde aan de 9-game losing streak.

PLAAG VOOR YANKS

Voor de Nationals was dat pas hun derde nederlaag in de laatste elf wedstrijden en donderdag bewezen ze dat dit geen toeval is. Met Kieboom opnieuw in de line-up, nu als vijfde in de batting order, werden de Yankees met 6-5 verslagen. Met 2-for-4 liet de derdehonkman zijn knuppel opnieuw spreken. Zijn double in de zevende inning bleek de aanzet tot een sterke inning voor Washington. Mede dankzij Carter Kieboom werd een 1-3 achterstand omgezet in een 5-3 voorsprong. De Nationals wonnen uiteindelijk met 6-5 en maakten duidelijk dat ’t lek in NY nog lang niet boven is.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

159 AB, 33 H, 15 R, 5 HR, 23 RBI, .208 BA, .249 OBP, .371 SLG, .620 OPS

Josh Palacios waant zich af en toe in een duiventil. Dan weer staat de outfielder in de starting line-up, dan weer doet hij dienst als invaller en op een ander moment verdwijnt hij zelfs voor een volledige serie uit de line-up. Des te belangrijker is het dan ook om de kansen die hij krijgt met beide handen aan te grijpen. Ook met het oog op de toekomst, want daar zijn de Pittsburgh Pirates voornamelijk mee bezig. Afgelopen week mocht Palacios zich laten zien tegen de Twins en Cardinals. Het was tegen die laatste club dat de Oranje-international een statement maakte.

Bij een 5-1 achterstand maakte Palacios vorige week vrijdag in de negende inning zijn opwachting tegen de Minnesota Twins. Na 6 pitches en drie slag kon hij onverrichter zake terug naar de dug-out, maar in de tweede ontmoeting kreeg hij kans op revanche. Josh Palacios speelde een gehele wedstrijd, maar kwam in 4 AB’s niet tot een hit. Zijn Bucs namen wel wraak voor de 1-5 nederlaag, want met 7-4 schreven de bezoekers de tweede wedstrijd op hun naam.

ONTKETEND

Voor Palacios was de derde wedstrijd in de serie bijna een kopie van de eerste. In de negende inning als pinch hitter naar het slagperk bij een achterstand (0-2) en na een strikeout weer gaan zitten. Palacios kreeg de laatste tijd nogal wat K’s te slikken. Vijf in zijn laatste vijf optredens om precies te zijn. Tegen divisierivaal St. Louis zette de man uit Brooklyn zichzelf in de eerste wedstrijd op de kaart. Nog niet zozeer in zijn eerste AB’s, maar vanaf de vierde inning was Palacios niet meer te houden!

Pittsburgh had al een 5-0 voorsprong in die inning, maar met 2 uit en 2 man op de honken maakte Palacios daar in één klap 8-0 van. Hij was echter nog niet klaar na zijn negende homerun, want in de achtste inning was het opnieuw raak. Een 2-run RBI-double van Josh Palacios maakte er 10-1 van en bracht het aantal RBIs op 5. Zijn meest productieve wedstrijd in de majors tot nu toe hielp de Bucs aan een klinkende 11-1 zege.

Helaas kon Palacios zijn meer dan uitstekende optreden geen vervolg geven tegen de Cardinals. Zijn club won afgelopen dinsdag ook de tweede wedstrijd, maar Palacios bleef 0-for-4. De Bucs sloten het eerste deel van deze homestand af met een 4-6 nederlaag. Josh Palacios kwam vijf keer aan slag, maar moest het zonder hit stellen. Zijn slaggemiddelde zakte naar .208 en dat is het laagst sinds zijn eerste wedstrijden voor de Pirates begin mei.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

414 AB, 98 H, 51 R, 8 HR, 39 RBI, .237 BA, .317 OBP, .365 SLG, .682 OPS

Gelukkig viel het allemaal mee met de blessure van Jurickson Profar en kon hij deze week weer “gewoon” zijn wedstrijden spelen voor de Rockies. Dat ’t nog niet helemaal van harte ging, bleek wel tijdens de serie tegen de White Sox. Hier en daar ging het nog wat moeizaam, maar in de serie tegen de Rays ging het al beter.

Op vrijdag 18 augustus maakten de bezoekers uit Chicago kennis met de “kracht” van Coors Field. Het stadion staat bekend als hitter friendly en de Rockies bewezen waarom. De thuisploeg walste met 14-1 over de White Sox heen en Jurickson Profar liep de zesde run binnen. Even daarvoor was de outfielder doorgekomen met zijn 25e double van dit seizoen. Hij maakte die wedstrijd niet vol, want na acht innings mocht Profar (1-for-4) gaan zitten. Dat was dan weer precies de inning waarin hij in de derde wedstrijd zijn opwachting maakte.

KANSLOOS IN TAMPA

De international had de 11-5 overwinning van zaterdag bekeken vanuit de dug-out en ook de series finale ging grotendeels aan hem voorbij. In zijn enige at-bat kon hij na 5 pitches en een strikeout opnieuw richting diezelfde dug-out wandelen. Tegen de Tampa Bay Rays kon Profar deze week weer op volledige wedstrijden rekenen. In de eerste wedstrijd van die serie van drie zette hij met een sac fly in de tweede inning de Rockies op het bord. Aan slag was Profar 0-for-2 met een walk in een wedstrijd die Colorado snel wil vergeten. Met 12-4 trokken de Rays in eigen huis aan het langste eind.

Afgelopen woensdag maakten de Rockies het een stuk spannender. Pas in extra innings moesten ze met 5-6 buigen voor de Rays. Profar bereikte twee keer de honken, maar alleen in de negende inning deed hij dit via een honkslag. Het bleek zijn enige hit in deze serie, want in de derde en laatste wedstrijd mocht hij alleen in de negende inning de gang naar het slagperk maken. Met een 3-5 achterstand, één uit en één honk bezet had de pinch hitter vast stoute plannen, maar Pete Fairbanks gaf hem eigenlijk geen kans. Aan de stand veranderde niets meer waardoor Colorado deze road trip startte met drie nederlagen in Florida.

Cover photo: Katherine Frey/The Washington Post

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen