Dutch Watch: Palacios imponeert, Bogaerts en Padres verliezen terrein

De trade deadline ligt achter ons, teams zijn de 110 wedstrijden gepasseerd en dus wordt de druk op de teams in de race voor de play-offs steeds groter. Ozzie Albies en de Braves hoeven zich weinig zorgen te maken. Hoe anders is dat voor Xander Bogaerts en Kenley Jansen. Zij zijn gedwongen tot een achtervolging, maar zullen zich niet kansloos voelen. Hoe ’t hen en de overige internationals verging, heeft SportAmerika voor je samengevat in deze Dutch Watch.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

441 AB, 116 H, 71 R, 26 HR, 81 RBI, .263 BA, .320 OBP, .506 SLG, .826 OPS

Wat kunnen we nog zeggen over Ozzie Albies dat nog niet gezegd is? Aanvallend is hij één van de beste spelers op zijn positie. En momenteel zeker de meest productieve. Defensief staat de 26-jarige tweedehonkman uit Willemstad eveneens zijn mannetje getuige zijn .989 fielding percentage. Slechts 5 errors staan er achter zijn naam na 110 wedstrijden. Met zijn Atlanta Braves gaat het in de tweede seizoenshelft wat moeizamer, maar nog altijd in het bezit van één van de beste records in de MLB hoeven ze geen moment te vrezen voor hun postseason-ticket.

Met de nodige hits – en twee overwinningen op de Angels – was Albies prima aan augustus begonnen. Afgelopen weekend was ’t op Wrigley Field voor hem een weerzien met zijn maatje Dansby Swanson. De kortestop tekende een lucratief contract bij de Cubs en doet ’t daar zeker de laatste tijd niet slecht. De eerste wedstrijd van deze serie wilden de Cubs zo snel mogelijk vergeten. Albies was 1-for-5 met een double (zijn twintigste) en een run in de vierde inning. Dat was ook de inning waarin de Braves met 7 runs de basis legden voor de 8-0 overwinning.

In de eerste inning van de tweede ontmoeting kregen de Braves een koekje van eigen deeg. De Cubs sloegen 5 runs binnen, maar mede dankzij de 25e homerun van Ozzie Albies maakte Atlanta het nog spannend. Bij 6-8 stokte de achtervolging echter. Albies had de smaak te pakken, want in de series finale kwam hij in 3 van zijn 5 at-bats door met een hit. In de vijfde inning leverde dit een run en een 3-2 voorsprong op, maar die bleef niet lang staan. Chicago bewees ook een serie te kunnen winnen van het beste team in baseball, want de Cubs trokken met 6-4 aan het langste eind.

LASTIGE BUCS

Atlanta kreeg in Pittsburgh de kans om de nederlagen in Chicago recht te zetten, maar zo eenvoudig bleek dat nog niet. De Pirates hebben de smaak weer een beetje te pakken en dwongen afgelopen maandag de Braves op de knieën. Bij een 0-6 achterstand in de vierde inning sloeg Albies zijn 26e homerun, maar veel plezier had hij er niet van. De koploper in de NL East verkleinde de achterstand nog wel, maar moest de zege aan de thuisploeg laten: 6-7.

Spannend bleef het daarna ook en wat ook bleef, waren de hits van Ozzie Albies. De tweedehonkman had inmiddels een 6-game hitting streak in de boeken staan en tilde de streak in de derde inning van de tweede ontmoeting naar zeven wedstrijden. Die single resulteerde in een belangrijke run op weg naar een late 8-6 overwinning. Met 3-for-5 en 2 RBI-singles had Albies eveneens een flinke vinger in de pap in de met 6-5 gewonnen derde wedstrijd.

Met een single in de eerste inning tilde Albies zijn hitting streak donderdag naar negen wedstrijden. Austin Riley hielp zijn collega over de thuisplaat voor een 1-0 voorsprong. De Braves zouden uitlopen naar 4-0, maar dat bleek tegen de stugge Bucs niet genoeg. Voor Ozzie Albies bleef het bij die ene hit en zijn Braves moesten de wedstrijd uiteindelijk met 7-5 aan Pittsburgh laten. Veel pijn doet het ze niet, want de voorsprong in de NL East bedraagt nog altijd 9.5 gewonnen wedstrijden op de Phillies.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

415 AB, 110 H, 52 R, 11 HR, 37 RBI, .265 BA, .339 OBP, .388 SLG, .727 OPS

Xander Bogaerts had zich wat meer voorgesteld van zijn eerste jaar in San Diego. Op hun beurt hadden de Padres waarschijnlijk ook op wat meer productiviteit van hun kortestop gerekend. De laatste jaren behoorde Bogaerts, mits fit, steevast tot de beste spelers op zijn positie, maar helaas is daar dit seizoen geen sprake van. Het is een beetje de middelmaat die regeert, zoals dat voor meer spelers in dat uniform geldt. Ondanks dat maken de Padres nog altijd kans op een wildcard. Vorig weekend konden ze aan zichzelf en de honkbalwereld bewijzen daar ook recht op te hebben, want de Dodgers kwamen voor vier wedstrijden naar Petco Park.

Met singles in zijn eerste twee AB’s begon Xander Bogaerts goed aan het lange weekend tegen LA. Die hits waren echter alleen goed voor zijn slaggemiddelde, want naast zijn 2-for-5 leverde het niets op. De Padres als team hielden ook niets aan dit duel over, want met 10-5 waren het de Dodgers die zegevierden. Op 5 augustus sloegen de Padres terug. Dankzij een 8-3 overwinning brachten ze het evenwicht terug in deze serie. Bogaerts was 1-for-4 aan slag, maar wist de thuisplaat niet te passeren.

In de vierde inning van de derde wedstrijd kwam Bogaerts opnieuw door met een single. Net als zijn voorgaande hits resulteerde ook deze niet in een run, terwijl de Friars ze juist zo goed konden gebruiken. Voor de tweede keer in drie dagen moest San Diego buigen voor de grote rivaal. Dit keer met 2-8. Het vervelendste moest op dat moment echter nog komen voor de Padres.

Na hun 5 runs in de derde inning leken ze afgelopen maandag op weg naar een mooie overwinning. Niets bleek echter minder waar, want in de vierde en zesde inning sloegen de Dodgers maar liefst 13 runs bij elkaar. Met 0-for-4 moest Bogaerts lijdzaam toezien hoe de series finale met 13-7 naar LA ging.

HET WINNEN VERLEERD

Vlak na de All-Star break stond Bogaerts 11 wedstrijden droog wat RBIs betreft, maar ook in augustus wil het nog niet zo vlotten. Tegen de Dodgers lukte het niet en dus moest ’t in Seattle maar gebeuren. Ze troffen de Mariners echter op een beroerd moment, want de thuisploeg had al vijf wedstrijden op rij gewonnen. Dinsdag tegen de Padres kwam daar een zesde bij. Bogaerts was verantwoordelijk voor één van de slechts 3 hits van San Diego in dit met 2-0 verloren duel.

Deze winning streak helpt Seattle terug in de race om de wildcards, maar doet San Diego in de National League juist pijn. Die pijn voelden ze woensdag nog wat meer, want met 6-1 ging ook deze wedstrijd naar de Mariners. Xander Bogaerts was 1-for-4 maar zag zijn team dus ook voor de vijfde keer in zes duels verliezen. Zelf wachtte hij ook na dit tweeluik in Seattle nog altijd op zijn eerste RBI van augustus.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

38.1 IP, 26 SV, 3.05 ERA, 33 H, 15 BB, 47 K, 14 R, 13 ER, 1.252 WHIP

Voor het eerst sinds 2012 dreigt Kenley Jansen de play-offs te missen. Met nog een maand of twee te gaan in het reguliere seizoen zijn z’n Boston Red Sox nog niet kansloos, maar de druk wordt wel steeds groter. Vorig weekend kon de traditieclub een goede slag slaan door de Toronto Blue Jays in een rechtstreeks duel pijn te doen, maar andersom gold natuurlijk hetzelfde. Daarna brak voor de BoSox een eenvoudiger programma aan. Op papier dan. Dit begon deze week met een serie van vier tegen de Kansas City Royals.

De serie tussen Boston en Toronto werd de serie van debutant Davis Schneider. Met 9 hits in 13 at-bats was de 24-jarige infielder een plaag voor de Red Sox-pitchers en Schneider had dan ook een belangrijk aandeel in de drie overwinningen van de Blue Jays. Voor de verliezende partij komt een sweep altijd ongelegen, maar voor de Red Sox kwam deze wel heel slecht uit. Kenley Jansen kwam in geen elk duel in actie en zag ’t gat naar de wildcards groter en groter worden.

Na bijna een week rust mocht de international afgelopen maandag opdraven in de eerste wedstrijd tegen Kansas City. Vanwege een 2-2 tussenstand in de negende inning zat de 25e save er nog niet in, maar ’t was belangrijk de Royals van scoren te houden. Jansen gaf zijn tegenstanders eigenlijk geen schijn van kans. Drew Waters kon gaan zitten na een flyball waarna Dairon Blanco en Kyle Isbel elk op een strikeout werden getrakteerd. Een prima outing (13 pitches) voor de closer en dankzij een grandslam van Pablo Reyes werd hij even later ook nog beloond met zijn derde win van ’t jaar: 6-2.

SOORT VAN JUBILEUM

Voor de Red Sox telt momenteel elke overwinning, dus kwam de nederlaag (3-9) afgelopen dinsdag erg ongelegen. In de derde ontmoeting maakte Jansen voor de tweede keer in deze serie zijn opwachting. Bij een 4-2 voorsprong startte de closer prima met een strikeout, maar een homerun van Freddy Fermin bracht Kansas City terug in de wedstrijd. Het was voor Jansen de vierde homerun die hij moest toestaan dit jaar en de derde na 29 juni.

Heel even leek hij van slag, want Edward Olivares werd met vier wijd op de honken gezet. Daarna ging het echter rap. De ingezette pinch runner werd gepakt bij ’t stelen van het tweede honk en Matt Duffy werd de derde en laatste nul voor Jansen. Hij had daarmee zijn 25e save te pakken en Boston greep een broodnodige 4-3 overwinning.

Het werd een drukke serie voor Kenley Jansen, want Alex Cora deed donderdag opnieuw een beroep op zijn closer. Bij een 2-0 voorsprong kon Jansen zich weinig permitteren, maar hij was niet op een foutje te betrappen. MJ Melendez en Edward Olivares werden met drie slag opzij gezet, terwijl Freddy Fermin tussendoor de defensie aan het werk zette. Jansen had zijn 26e save te pakken en Boston won drie van de vier duels met Kansas City. In de stand om de wildcards hebben de Red Sox na deze reeks een achterstand van vier gewonnen wedstrijden op Toronto.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

137 AB, 31 H, 13 R, 4 HR, 18 RBI, .226 BA, .262 OBP, .387 SLG, .649 OPS

Waar de Pittsburgh Pirates zich als franchise zich al lang en breed hebben neergelegd bij opnieuw een rol in de marge, daar staat er voor Josh Palacios nog wel degelijk iets op het spel de laatste maanden. De outfielder kreeg een nieuwe kans in de hoofdmacht en het is nu zaak deze met beide handen aan te grijpen. Palacios begon uitstekend tegen de Phillies, maar had tegen de Tigers weinig in te brengen. Met series tegen de Brewers en de Braves werd het deze week niet eenvoudiger. Al kun je ook zeggen dat hij zich juist tegen deze tegenstanders kan onderscheiden.

Op 3 augustus begon voor Pittsburgh de serie in Milwaukee, maar het is de vraag of de Bucs daar wel van op de hoogte waren. Zij kregen ze die dag aan alle kanten om de oren en verloren met maar liefst 14-1. Palacios kwam pas in de zevende inning in de ploeg en noteerde een single in zijn enige at-bat. Een dag later mocht de Oranje-international starten en kwamen de Bucs veel beter uit de verf.

Palacios noteerde die dag één hit, maar dat was wel een hele beste. Bij een 6-3 voorsprong in de zesde inning ramde hij de vierde pitch die hij zag weg voor zijn derde homerun van dit seizoen. Een mooi moment voor de outfielder, zeker ook omdat Pittsburgh zich met een 8-4 zege revancheerde voor de oorwassing van een dag eerder. Wat Josh Palacios op dat moment nog niet wist, was dat die homerun zijn laatste hit in deze serie zou worden. Hij dwong in de derde ontmoeting nog een vier wijd af, maar was verder 0-for-8 in zijn at-bats. Dat de Pirates in deze serie van vier nog twee zeges wisten te kapen, is een prestatie van formaat.

FLASHING THE LEATHER

Pittsburgh had hun laatste vier series niet verloren en mochten vanaf maandag proberen de Braves het vuur aan de schenen te leggen. Dit ging hen in de eerste ontmoeting erg goed af met een 7-6 zege als gevolg. Palacios speelde een minimale rol in de negende inning, maar maakte dat dinsdag in de tweede wedstrijd helemaal goed. Niet alleen sloeg de outfielder in de vijfde inning zijn vierde homerun van dit seizoen, maar defensief liet hij ook zijn klasse zien met een prachtige vangbal.

De Pirates kochten niets voor de heldendaden van hun outfielder, want Atlanta ging er met een 8-6 zege vandoor. Vanuit de dug-out keek Palacios woensdag machteloos toe hoe de Braves ook de derde wedstrijd wonnen. In de vierde en laatste wedstrijd van deze serie maakte Palacios weer zijn opwachting in de starting line-up. Met de Pirates was hij met 7-5 te sterk en zelf was de outfielder verantwoordelijk voor een run in de derde inning. Hij werd geraakt door pitcher Bryce Elder en bij een 0-4 achterstand zou Palacios (0-for-4) één van de 3 runs die inning scoren.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

388 AB, 94 H, 49 R, 8 HR, 39 RBI, .242 BA, .324 OBP, .374 SLG, .698 OPS

De Colorado Rockies zijn in het bezit van ’t slechtste record in de National League. En het zal voor Jurickson Profar en de zijnen een hele toer worden om daar nog verandering in te brengen. Voor de veelzijdige outfielder zijn de laatste maanden nog wel degelijk van belang. Zijn contract loopt aan ’t einde van dit seizoen af en Profar moet dus nog een contract verdienen voor 2024. Hoewel hij niet bezig is aan een slecht seizoen zal er toch nog wel een schepje bovenop moeten om ergens onderdak te vinden.

Vorige week openden de Rockies hun road trip bij de teleurstellende St. Louis Cardinals. Tot een hit kwam ’t niet bij Profar in zijn eerste twee AB’s, maar dankzij twee keer vier wijd was hij wel goed voor 2 runs. In de derde kwam hij door met een RBI-single die Colorado op 7-1 bracht. Een hit, een RBI, 2 walks, 2 runs en een 9-4 overwinning. Je kunt slechter aan een serie beginnen en helaas voor Profar ging het daarna inderdaad wat minder.

In de vijfde inning van het tweede duel tekende de international nog wel voor zijn 23e double van dit seizoen, maar met 6-2 ging de winst naar St. Louis. Het was echter Colorado dat in deze clash der laagvliegers aan het langste eind zou trekken. Zonder Profar wonnen zij zondag de series finale met 1-0.

LEST BEST

In Milwaukee keerde de outfielder weer terug in de line-up, maar een succes werd dat afgelopen maandag niet. De Brewers haalden met 12-1 flink uit en met 0-for-4 deelde Profar in de malaise. Na de tweede wedstrijd wachtte Jurickson Profar nog altijd op zijn eerste hit in deze serie. Onze landgenoot was 0-for-3, maar de Rockies revancheerden zich voor het pak slaag van een dag eerder. Colorado trakteerde Milwaukee op een 7-3 nederlaag. Ze hadden daar tien innings voor nodig en in die extra inning waren het de walks die de Brewers de wedstrijd kostten.

Jurickson Profar bewaarde het beste voor het laatst. Met zijn achtste homerun van 2023 opende hij de score in de vierde inning. In de zevende inning was hij met een RBI-single opnieuw belangrijk. Met die run kwam Colorado namelijk op gelijke hoogte met de Brewers: 5-5. Weer moesten extra innings de beslissing brengen en dankzij een run van Profar kwamen de Rockies op 6-5. Helaas voor de Rockies was dit niet genoeg, want met 7-6 trok Milwaukee aan het langste eind.

Cover photo: Kevin D. Liles

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen