Dutch Watch: Palacios belangrijk voor Pirates

Een editie van de Dutch Watch waarin voor meerdere landgenoten een hoofdrol is weggelegd. Zo voorkwam Ozzie Albies een sweep tegen de Dodgers, pikte Josh Palacios wat RBIs mee en is Jonathan Schoop eindelijk van die hatelijke nul.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

189 AB, 48 H, 21 R, 10 HR, 32 RBI, .254 BA, .299 OBP, .476 SLG, .775 OPS

Na de road trip langs Toronto en Texas konden de koffers even in de kast voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves. In het weekend van 19 mei begonnen ze aan de langste homestand van dit seizoen en die begon met een drieluik tegen de Seattle Mariners. Daarna volgde de altijd beladen ontmoeting met de LA Dodgers. Niet in de laatste plaats omdat daar tegenwoordig ene Freddie Freeman op de loonlijst staat.

In de eerste wedstrijd tegen de Mariners kwam Albies in de achtste inning door met zijn 46e hit van dit seizoen, maar ’t was een inning eerder dat de tweedehonkman een belangrijke run scoorde. De vier wijd aan zijn adres werd duur betaald door Seattle, want kortestop Orlando Arcia hielp Albies over de thuisplaat voor een 3-2 voorsprong. Atlanta liep nog uit naar 6-2, maar Ozzie Albies had zijn steentje al bijgedragen.

SWEEP VOORKOMEN

Er volgden twee mooie wedstrijden dat weekend, maar voor Albies bleef het bij die ene hit. Hij was 0-for-6 in de wedstrijden van zaterdag (3-7 nederlaag) en zondag (3-2 winst). De 1-for-9 in deze serie deed zijn slaggemiddelde geen goed, want dit daalde naar .257. Na de 0-for-4 van maandag tegen de Dodgers zakte ’t nog verder. De Braves namen in dat openingsduel al snel een 4-0 voorsprong, maar gingen uiteindelijk met 8-6 onderuit.

Ondanks een double en 2 hits van Ozzie Albies bogen de Braves in de tweede ontmoeting diep voor de rivaal uit LA. Een dikke 8-1 nederlaag moest rechtgezet worden in de series finale op woensdag en dankzij hun tweedehonkman lukte dat ook nog. Een 3-1 voorsprong werd weliswaar weggegeven, maar in de gelijkmakende negende inning deed Albies precies dat wat nodig was om te winnen. Met Austin Riley op het derde honk was een verre sac fly van Albies genoeg om de Braves-fans tevreden naar huis te sturen: 4-3.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

185 AB, 47 H, 29 R, 7 HR, 19 RBI, .254 BA, .347 OBP, .405 SLG, .753 OPS

Een bijzondere week voor Xander Bogaerts. Voor het eerst in zijn leven stond de kortestop van de San Diego Padres tegenover zijn oude liefde uit Boston. Het zal de Oranje-international waarschijnlijk verbaasd hebben dat de Red Sox met een winning record richting Californië kwamen. Iets waar zijn huidige werkgever voorlopig alleen maar van kan dromen. Na drie wedstrijden tegen Boston stapten de Friars op het vliegtuig voor een serie van drie in de Amerikaanse hoofdstad.

Bogaerts en de Padres verloren hun laatste twee wedstrijden in de serie tegen Kansas City, maar tegen Boston wisten de die val aanvankelijk niet te stoppen. De international kon geen potten breken tegen zijn oude club en opende ’t drieluik met 0-for-4 en een 1-6 nederlaag. Voor Bogaerts werd het zaterdag in de tweede ontmoeting al niet veel beter, want opnieuw stond er 0-for-4 achter zijn naam en voor de vierde wedstrijd op rij stapten de Friars als verliezers van hun eigen veld: 2-4.

LUCKY NUMBER SEVEN?

Eén keer bereikte Bogaerts de honken in deze serie. In de eerste inning van de derde wedstrijd. Hij had er wel vier wijd voor nodig, maar daar hadden de Padres even maling aan. Zonder ook maar één hit te noteren kreeg de thuisploeg alle honken in handen. Een 3-run double van Rougned Odor deed vervolgens de rest. Het was ’t vonkje dat de Padres nodig hadden op weg naar een eenvoudige 7-0- overwinning. En het einde van een 4-game losing streak.

Dinsdag opent San Diego de serie in Washington met een mooie 7-4 overwinning. De eerste runs in die serie komen voor rekening van Xander Bogaerts. Met Juan Soto op de honken en twee uit in de eerste inning slaat de kortestop zijn zevende homerun van dit seizoen. Zijn eerste sinds 29 april. Onze landgenoot is 2-for-5 in die wedstrijd, maar weet dit een dag later geen vervolg te geven. De Padres verliezen met 3-5 en Bogaerts krijgt vier strikeouts te slikken. Voor hem een record dit seizoen.

Bogaerts en de zijnen vertrokken donderdag met een 8-6 zege uit de hoofdstad. Met een RBI-single in de vijfde inning revancheerde de infielder zich voor zijn 4 K’s van woensdag. Fernando Tatis kon scoren op die hit, maar het was Rougned Odor die in diezelfde inning de wedstrijd openbrak met een 2-run double. De Friars konden dit kleine succesje wel gebruiken, want de volgende halte op deze road trip is de Bronx. Na de Yankees wachten de Marlins op hen in Miami.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

14.2 IP, 10 SV, 3.68 ERA, 14 H, 10 BB, 17 K, 7 R, 6 ER, 1.636 WHIP

Kenley Jansen kreeg ruim de tijd om te herstellen van de teleurstellende optreden tegen St. Louis op 12 en 13 mei. Zijn Red Sox verloren daarna of wonnen hun wedstrijden zo ruim dat de inzet van de closer niet nodig was. Deze week maakte Jansen voor het eerst sinds 13 mei weer eens zijn opwachting en deed dat tegen de San Diego Padres. In zijn geliefde Californië. De serie in San Diego was de eerste van een lange road trip voor Boston, want ook de Angels en later nog de Diamondbacks worden met een bezoek vereerd.

RITME

De Red Sox hadden de road trip op 19 mei geopend met een 6-1 overwinning, maar een dag later lag het allemaal wat dichter bij elkaar. Met een 4-2 voorsprong vertrok Jansen uit de bullpen en Xander Bogaerts werd zijn eerste nul van de wedstrijd. Juan Soto en Jake Cronenworth kregen elk vier wijd, maar tussen de twee grootheden in was Matt Carpenter de tweede out geworden. Een popfly van Brandon Dixon was dus voldoende om Jansen zijn tiende save van 2023 te bezorgen. Foutloos was het allemaal zeker niet, maar genoeg om de 4-2 overwinning veilig te stellen.

Boston won de series tegen Seattle en San Diego en begon deze week vast met veel zelfvertrouwen aan het drieluik tegen de Angels. De ploeg van Mike Trout en Shohei Ohtani zette de Red Sox met een sweep echter weer met beide benen op de grond. Jansen zag alleen woensdag wat actie in de derde en laatste wedstrijd. Hij werd met een 3-7 achterstand naar de heuvel gestuurd om in het ritme te blijven. Afgezien van de vier wijd voor Jared Walsh was het een foutloze inning van de international, die slechts 14 pitches nodig had.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

18 AB, 5 H, 1 R, 0 HR, 3 RBI, .278 BA, .316 OBP, .278 SLG, .594 OPS

Net als de Pirates-fans raken wij ook meer en meer vertrouwd met Josh Palacios. De 27-jarige outfielder, geboren in New York, is nog geen vaste waarde bij de Buccos, maar drukte deze week wel zijn neus tegen het venster. De Pirates werkten deze week een homestand af tegen Arizona en Texas, maar zien ook de grens van .500 naderen. De maand mei is de revelatie in de MLB van april niet gunstig gezind, maar voorlopig is het meer dan genoeg om de tweede plaats in de NL Central vast te houden. En deze week maakten ze voor het eerst kennis met de slagkracht van hun Oranje-international.

Dinsdag 9 mei debuteerde Palacios voor de Pirates, maar hij moest even geduld hebben voor hij zijn eerste hit mocht noteren. In zijn zesde wedstrijd, op een mooie vrijdag in mei, was ‘ie daar eindelijk. En voor onze landgenoot bleef het niet bij één hit. De Diamondbacks kwamen voor drie wedstrijden naar Steel City, maar kregen ze in de openingswedstrijd aan alle kanten om de oren. Niet minder dan 17 hits noteerde de thuisploeg die avond en 3 daarvan waren afkomstig van de knuppel van Palacios.

VAN DE NUL (DEEL 1)

De nummer acht van de batting order kreeg vier wijd in zijn eerste AB. Zijn tweede slagbeurt, in de vierde inning, werd er één om niet snel te vergeten. De eerste hit van Palacios voor zijn nieuwe club was direct goed voor 2 runs én een 3-1 voorsprong. In de achtste inning voegde hij nog een derde RBI toe aan zijn totaal. Die klap bracht Tucupita Marcano over de thuisplaat en bepaalde de eindstand op 13-3.

Een schitterende avond voor Palacios, die een dag later helaas geen passend vervolg kreeg. De outfielder was weliswaar 1-for-2 in zijn at-bats, maar zag zijn avond eindigen na zeven innings en uiteindelijk een 3-4 nederlaag. Josh Palacios tilde zijn bescheiden hitting streak naar drie wedstrijden dankzij een single in de vijfde inning van de tweede wedstrijd tegen Texas.

De outfielder kwam in die serie slechts één keer in actie en verloor dat duel met 1-6. Pittsburgh wist in eigen huis alleen de eerste ontmoeting (6-4) te winnen en stond na deze homestand nog maar één wedstrijd boven de beruchte .500 grens. Op 29 april waren dit er nog twaalf (20-8 record).


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

168 AB, 42 H, 21 R, 5 HR, 20 RBI, .250 BA, .330 OBP, .411 SLG, .741 OPS

Jurickson Profar wist waar hij aan begon toen hij tekende voor de Rockies. De kansen op ’t postseason zijn minimaal, maar je kunt te allen tijde het beste van jezelf laten zien. Dit gaat de outfielder in mei heel aardig af. Hij sloot april af met een .219 batting average en deze maand gaat dit stapje voor stapje omhoog. Tegen de Texas Rangers en Miami Marlins hoopte hij die trend voort te zetten, maar Profar wist ook als geen ander dat dit geen sinecure was.

De Rangers zijn namelijk bezig aan een prima seizoen en in eigen huis waren ze niet van plan hun voet van ’t gaspedaal te halen. Dit bewezen ze vorige week vrijdag al door de Rockies met 7-2 te kloppen. Profar kreeg rust die wedstrijd, maar was een dag later wel van de partij toen zijn ploeg met 5-11 klop kreeg. Met 3-for-5 en een run kon de outfielder over zijn eigen prestaties nog best tevreden zijn, maar dat was waarschijnlijk niet zijn eerste gedachte.

Profar tekende opnieuw voor 2 hits in 5 AB’s in de laatste wedstrijd van deze serie, maar wederom hield hij er geen goed gevoel aan over. Met 3-13 ging ook die series finale naar de bezoekers. Daarmee kwam ook alweer een einde aan deze korte road trip voor de Rockies. Maandag 22 mei ontvingen de Rockies op ’t eigen Coors Field de Marlins en eindelijk leverden de hits van Jurickson Profar ook iets op.

ROTS IN DE BRANDING

De linksvelder had maandag namelijk een flinke vinger in de pap in de 5-3 overwinning van de Rockies op Miami. Na zijn tiende double van 2023 scoorde Profar na een RBI-double van Kris Bryant de eerste run van de wedstrijd. In de zevende inning kwam hij opnieuw door met een double, maar dit keer was het Profar die de runs binnensloeg. Brenton Doyle en Ezequiel Tovar konden scoren na de klap van de international.

Profar noteerde vier multi-hit games op rij, maar met zijn 0-for-3 afgelopen dinsdag kwam een einde aan die serie. In de vijfde inning scoorde de outfielder nog wel een run in die tweede ontmoeting. Hij kreeg vier wijd van starter Eury Perez, maar het was diens vervanger Huascar Brazoban die 3 runs moest toestaan. Onder meer van Profar. De Rockies legden in die vijfde inning de basis voor een uiteindelijk 5-4 zege in Miami.

De twintigste RBI voor Profar was één van de zeldzame hoogtepunten voor Colorado in de derde ontmoeting. Zijn RBI-double stelde Charlie Blackmon in staat de score te openen in de eerste inning, maar de 2-10 nederlaag vertelt de rest van het verhaal. De Rockies vertrokken uit Florida met een knappe 7-6 overwinning. Voor Jurickson Profar was er in die wedstrijd alleen wat defensief werk weggelegd in de negende inning.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

72 AB, 16 H, 5 R, 0 HR, 2 RBI, .222 BA, .291 OBP, .278 SLG, .569 OPS

Het is een rare divisie waar Jonathan Schoop en zijn Detroit Tigers zich in bevinden. In de AL Central heeft Detroit de koppositie in het vizier, maar tegelijkertijd bungelt ’t gezelschap in de kelder van de American League. Om over de gehele MLB nog maar te zwijgen. Sportief heeft Schoop zelf wel iets anders aan zijn hoofd. Hij is al geen vaste kracht meer in de ploeg van manager A. j. Hinch en op de momenten dat hij speelt, lukt ’t Schoop nog niet om runs binnen te brengen.

 Eén keer kwam de infielder vorig weekend in actie tegen de Washington Nationals. Zonder Schoop hadden de Tigers de eerste wedstrijd met 8-6 gewonnen, maar met onze landgenoot in de starting line-up ging de tweede ontmoeting verloren. In zowel de tweede als de vierde inning raakte Schoop Patrick Corbin voor een single, maar in beide gevallen lieten de Tigers hem achter op de honken.

Met 2-5 ging dit duel naar de Nationals, die ook de laatste wedstrijd van de serie wonnen. Wederom moest Schoop vanaf de kant aanschouwen hoe Detroit met 4-6 onderuit ging. Tegen Kansas City mocht Jonathan Schoop vaker opdraven. In de eerste twee wedstrijden was ’t pas in de slotfase en kwam Schoop in 2 AB’s niet tot een hit.

VAN DE NUL (DEEL 2)

Woensdag 24 mei vond hij z’n naam terug in de starting line-up en betaalde hij ’t vertrouwen van de manager eindelijk uit. Met 2 uit, 2 honken bezet en een 4-2 voorsprong kwam Jonathan Schoop door met een tweehonkslag. Zijn vierde double van dit seizoen bracht 2 runs binnen en daarmee had Schoop eindelijk zijn eerste RBIs van ’t jaar te pakken. De Tigers wonnen de wedstrijd met 6-4 en pakten tevens de serie tegen de Royals door twee van de drie duels te winnen.

Cover photo: Henk Seppen

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen