Dutch Watch: Ozzie on fire, Simba kan weer lachen

Met name voor Ozzie Albies en Andrelton Simmons was het een prima weekje. Albies leefde zich uit tegen de Pirates, terwijl Simmons met zijn Twins eindelijk de weg omhoog heeft gevonden. Jurickson Profar kan eveneens tevreden zijn. Met zijn San Diego Padres voert Profar de NL West aan. Zij komen aan bod in deze Dutch Watch, maar dat geldt vanzelfsprekend ook voor de overige internationals.

SEIZOENSSTATS: 180 AB, .233/.307/.489, .796 OPS, 30 R, 26 RBI, 13 2B, 9 HR, 2 SB, 93 OPS+

De Atlanta Braves lieten vorige week tegen de Pittsburgh Pirates hun spierballen even rollen. Zij sloegen de ene na de andere bal het park uit en we kunnen alvast verklappen dat Ozzie Albies niet achterbleef. Het was moeilijk om die vorm vast te houden, maar in Boston deed de tweedehonkman toch maar een poging.

De serie van vier wedstrijden begon voor Albies en de Braves teleurstellend. Met 0-for-4 speelde de infielder aan slag niets klaar en z’n team verloor in extra innings met 6-4 van de bepaald niet fameuze Pirates. Op vrijdag 21 mei hadden Albies en zijn ploeggenoten wat recht te zetten. Er was geen hoek in Truist Park die ze op deze dag niet kregen te zien. Pittsburgh werd met 20-1 volledig in de pan gehakt en Albies was verantwoordelijk voor 3 runs. Met een RBI-double in de eerste inning opende Albies zelf het slachthuis en in de vijfde inning kwam daar nog een 2-run homerun bij. In beide gevallen nam hij maatje Ronald Acuña Jr. mee over de thuisplaat.

Eén homerun is goed, maar twee is nog beter. Afgelopen zaterdag had Albies het in de derde wedstrijd opnieuw op de heupen. Twee keer timmerde hij de bal het park uit en zoals het een goede switchhitter betaamt, deed hij dit zowel links- als rechtshandig. En onze landgenoot deed het ook nog in back-to-back slagbeurt. De eerste, met Freddie Freeman on board, in de vijfde inning. De tweede, een solo, in de zevende. Zo’n oorwassing als vrijdag werd het niet, maar met 6-1 waren de Braves ook tevreden. Met 2-for-3, een HBP en 3 runs sprak Albies ook z’n woordje mee in de vierde wedstrijd. Atlanta won opnieuw, nu met 7-1, en Ozzie Albies sloot de serie af met 6 hits, 3 homeruns en 6 RBIs.

PAS OP DE PLAATS

Na een rustdag op maandag brachten Albies en de Braves de volgende twee dagen door in Boston. Het eerste bezoek aan Fenway Park werd voor Atlanta een groot succes. Zij boekten hun vierde overwinning op rij door de BoSox met 3-1 te kloppen. Ozzie Albies daarentegen zal niet erg tevreden zijn over zijn eigen prestaties. Een ground out in de derde inning leverde hem een RBI op, maar defensief ging hij voor de derde keer dit seizoen in de fout.

In de tweede wedstrijd opende Albies met een RBI-triple de score. Freddie Freeman moest even benen maken, maar hielp zijn ploeggenoot aan een RBI. Voor Albies was ’t zijn 26e binnengeslagen punt en z’n derde triple. Tussen de buien door gingen de Braves uiteindelijk met 9-5 onderuit.

SEIZOENSSTATS: 177 AB, .339/.401/.588, .989 OPS, 30 R, 31 RBI, 14 2B, 10 HR, 4 SB, 171 OPS+

Vorig seizoen werd er heel voorzichtig gesproken over een trade van Xander Bogaerts. De trade is er uiteindelijk niet gekomen en wat zullen ze daar in Boston ontzettend blij mee zijn. Onze landgenoot is bezig aan een geweldig seizoen en liet ook vorig weekend tegen de Phillies weer van zich horen. Het is niet voor niets dat Bogaerts opduikt in de top 5 van verschillende lijstjes in de MLB. Heel weinig spelers kunnen tippen aan het batting average en ’t aantal hits van de Oranje-international.

Met een productieve out opende Bogaerts op vrijdag 21 mei de score in de eerste wedstrijd tegen de Phillies. Een RBI-single van de kortestop hielp de Red Sox in de vijfde inning aan een 5-2 voorsprong. Net als in de eerste was ook nu Alex Verdugo de man die dankzij Bogaerts een run achter zijn naam kreeg. Zelfs zou hij in de negende inning scoren en helpen de eindstand op 11-3 te bepalen. Een lekker begin van wat in potentie een lastige serie kon zijn.

Game 2 was inderdaad ook veel spannender, maar met een sac fly en een homerun was Xander Bogaerts weer goed voor 2 RBIs. De homerun in de zesde inning was alweer zijn tiende van ’t seizoen. En z’n tiende in de laatste 30 wedstrijden. De kortestop bleef in de series finale aan de kant. Prompt leden de BoSox een nederlaag: 2-6.

WEINIG HITS, WEL BELANGRIJK

Dat die nederlaag tegen Philadelphia niet per se door de afwezigheid van Bogaerts kwam, werd dinsdag duidelijk tegen de Braves. De kortestop moest het doen met een single in de derde inning. Door deze 1-for-4 zag Bogaerts zijn batting average een tikje dalen. Van .345 ging ’t naar .343.

In de tweede wedstrijd bleef hij helemaal verstoken van een hit, maar met 2 walks, 3 runs een een RBI leverde Bogaerts wel een aanzienlijke bijdrage aan de 9-5 zege. Die RBI, zijn 31e, kwam in de zesde inning na een fielders’ choice. Z’n runs scoorde hij in de vierde, zesde en achtste inning. Door z’n 0-for-2 daalde z’n slaggemiddelde wederom, maar met .339 kun je nog altijd thuiskomen. En hij staat daarmee nog altijd in de top van de majors.

SEIZOENSSTATS: 118 AB, .229/.266/.364, .630 OPS, 10 R, 22 RBI, 4 2B, 4 HR, 1 SB, 75 OPS+

Het ziet er helaas nog niet goed uit voor Didi Gregorius. Op 14 mei werd de kortestop op de IL gezet en op 24 mei had hij weer mogen spelen. Manager Joe Girardi gaf die dag echter aan dat hij de Amsterdammer voorlopig nog niet terug in de line-up verwacht. Zijn elleboogblessure speelt hem nog te veel parten. Zijn Phillies delen momenteel de tweede plaats in de NL East met de Atlanta Braves. De achterstand op de leidende Mets is 2.5 wedstrijden.

SEIZOENSSTATS: 20.2 IP, 0-1 (9 SV), 1.31 ERA, 0.968 WHIP, 3.61 FIP, 5 R, 3 ER, 15 BB, 24 K, 290 ERA+

De LA Dodgers zijn weer terug op de winning ways. Ze hebben hun vormdip al lang en breed achter zich gelaten en hebben de eerste plaats in de NL West voor het grijpen. Vorige week hadden ze daarvoor een belangrijke serie, want de San Francisco Giants stonden hen op te wachten. Voor de Dodgers een prachtige gelegenheid om in te lopen. En voor Kenley Jansen lagen er weer kansen op wat saves. In de Orde der Closers staat Jansen wat aantal saves betreft ook weer op een plek die bij iemand van zijn kaliber past.

EVEN UITBLAZEN

Met 4 saves in 6 dagen had Kenley Jansen een productief, maar ook zeker druk, weekje achter de rug. Op 14 mei noteerde hij zijn zevende en zes dagen later stond de teller op tien. In april had Jansen het nog wel eens lastig met weinig rustdagen zonder zijn optredens, maar daar was in mei geen sprake van. Hij mocht van zijn manager precies één dag bijkomen van zijn outing tegen Arizona, die hem z’n tiende save opleverde.

Op 22 mei was het tijd voor zijn elfde. De Dodgers brachten een bezoek aan de Giants en begonnen met een 6-3 voorsprong aan de negende inning. Het was aan Kenley Jansen wel toevertrouwd om deze zege binnen te harken. De closer had 10 pitches nodig, kwam tot één strikeout en duldde niemand op de honken. Zijn ERA ging hierdoor van 1.37 naar 1.31. Met zijn elfde save meldde Jansen zich weer in de top van dit klassement. Ook niet onbelangrijk: LA won elk van de drie wedstrijden in San Francisco en wipte over de concurrent in de divisie. Voor Jansen bleef het deze week bij dit ene optreden. Tegen Houston (9-2 winst en 2-5 nederlaag) was zijn inbreng niet nodig.

SEIZOENSSTATS: 142 AB, .246/.343/.317, .660 OPS, 26 R, 14 RBI, 5 2B, 1 HR, 9 SB, 93 OPS+

Net als de grote concurrent uit LA hebben ook de San Diego Padres het op de heupen. Zij sloegen vorig weekend de Seattle Mariners aan gort. Overdreven veel RBIs zaten er voor Jurickson Profar niet in, maar de veelzijdige international vijzelde wel zijn slaggemiddelde aardig op. Als koploper in de divisie pakten de Friars daarna het vliegtuig naar de oostkust. Daar openden ze hun road trip met een serie tegen Milwaukee.

Meer we beginnen met de strafexpeditie tegen de Mariners. Seattle begon best aardig aan het seizoen, maar kreeg vorige week vrijdag een ongekend pak slaag. Met 3-for-5 en een RBI-single in de vijfde inning droeg ook Profar zijn steentje bij een de 16-1. Zijn slaggemiddelde sprong opeens van .231 naar .246.

Met 2-for-5 en een run in de wedstrijd van zaterdag ging dit zelfs naar .252. De Padres wonnen die dag hun achtste wedstrijd op rij. Ze hielden het dit keer bij een bescheiden 6-4. Met 2-for-4 en opnieuw een klinkende 9-2 overwinning sloten Profar en de Padres deze home stand af. De Friars waren daarin ontzettend succesvol. Ze wonnen namelijk elk van hun negen wedstrijden en legden beslag op de eerste plaats in de divisie.

ONVERMIJDELIJKE NEDERLAAG

Na elke overwinning komt een nederlaag dichterbij en voor de Padres kwam die maandag in Milwaukee. Profar stond als de leadoff-hitter op papier, maar bereikte alleen na vier wijd de honken. Die walk in de negende inning leidde nog wel tot een run, maar de opleving van de Padres kwam te laat. De Brewers wonnen met 5-3. De tweede ontmoeting verliep beter. Voor zowel Profar als zijn ploeg. De outfielder was aan slag 2-for-3 met een walk en sloeg in de derde en de zevende inning ook nog twee runs binnen. De eerste middels een single en de tweede via een double. Met 7-1 zetten de Friars de nederlaag van een dag eerder even recht.

Woensdag stonden de teams opnieuw tegenover elkaar, maar de bijdrage van Profar bleef beperkt tot één AB. Als pinch-hitter verscheen hij alleen in de achtste inning aan slag, maar deze at-bat leverde niet het gewenste resultaat op. Profar keerde onverrichter zake terug naar de dug-out. Na extra innings ging de zege (2-1) naar de Friars. In de vierde ontmoeting waren de rollen omgedraaid. Nu bleek de Brew Crew in extra innings te sterk: 6-5. Na een walk in de achtste inning mocht Profar nog wel een run aan zijn totaal toevoegen, maar met 0-for-4 en een nederlaag zal hij niet met al te veel genoegen terugkijken op dit duel. In deze serie was de international 2-for-11.

SEIZOENSSTATS: 173 AB, .225/.269/.312, .581 OPS, 15 R, 15 RBI, 4 2B, 4 HR, 65 OPS+

Het leek even niet op te kunnen voor Jonathan Schoop en de Detroit Tigers, maar vorige week liepen ze toch weer tegen wat nederlagen aan. Met 6 RBIs in vier wedstrijden leek ook Jonathan Schoop aan de beterende hand, maar helaas kon de infielder die lijn deze week niet doortrekken. Schoop kwam wel door met de nodige hits, maar de productie viel tegen. Zijn ploeggenoten wisten dat niet te compenseren, waardoor de rode lantaarn in de AL Central weer in de klauwen van de Tigers kwam.

Het weekend begon vorige week mooi voor Schoop en de Tigers. Net als in de serie tegen Seattle mocht Schoop beginnen op het tweede honk, maar afgezien van een walk voegde hij aanvallend niet veel toe. Die vier wijd was echter wel belangrijk. Dankzij een homerun van Miguel Cabrera kon Schoop de thuisplaat passeren voor een belangrijke run op weg naar de 7-5 overwinning op de Royals. De twee overige wedstrijden in dit drieluik gingen voor Detroit verloren. Jonathan Schoop was 3-for-10 in zijn at-bats en kwam in de derde wedstrijd door met zijn vierde double van het seizoen. Defensief pendelde hij in deze serie tussen het eerste en het tweede honk en bleef foutloos.

HET GOEDE GEVOEL TERUGVINDEN

Na twee nederlagen in Kansas City hoopten de Tigers in het eigen Detroit ’t goede gevoel terug te vinden. Dat lukte aanvankelijk niet. De Indians wonnen de eerste van vier wedstrijden met 6-5. Schoop was 1-for-4 met een walk. Afgelopen dinsdag stond hij als aangewezen slagman op papier. Opnieuw was de international 1-for-4, maar dit keer wel met een RBI. Zijn 15e RBI van deze jaargang redde slechts de eer, want met 4-1 ging de zege opnieuw naar de bezoekende Indians.

Met 2-for-3 was Jonathan Schoop in de derde wedstrijd aan slag goed bezig. Zijn singles in de vijfde en zevende inning leidden uiteindelijk niet tot runs. De enige run van de wedstrijd werd echter wel gescoord door zijn team. Met ‘n 1-0 zege riepen de Tigers een 4-game losing streak een halt toe. Helaas voor Schoop en consorten bleef het bij die ene overwinning. Dat lag niet zozeer aan onze landgenoot, want die joeg donderdag voor de vierde keer dit seizoen een bal de tribunes is. Zijn solo homerun in de zevende inning zette echter geen zoden aan de dijk, maar verpestte wel de no-hitter van Shane Bieber. De infielder was 1-for-4 in deze 5-2 nederlaag en 5-for-15 in de serie.

SEIZOENSSTATS: 122 AB, .238/.326/.320, .646 OPS, 16 R, 13 RBI, 4 2B, 2 HR, 88 OPS+

Het seizoen ging nog niet zoals Andrelton Simmons het zich had voorgesteld, maar afgelopen week zat er wat schot in de zaak. De kortestop liet zijn knuppel spreken en de Twins wonnen zowaar wat wedstrijden. Op bezoek bij de Cleveland Indians draaide Minnesota afgelopen weekend overuren en daarna mochten ze weer naar huis voor een serie tegen Baltimore. Na een vliegreis die hen van Minneapolis, via een dag LA, naar Cleveland had gevoerd, waren de Twins daar wel aan toe.

In de eerste weken van het nieuwe seizoen leek Simmons niet te kunnen missen. Hij belandde vervolgens in mei op de Covid-lijst en daarna hebben we de oude Simba nog niet teruggezien. Zijn slaggemiddelde maakte een flinke duik, maar in Cleveland liet hij zien het nog niet verleerd te zijn. Na een strikeout in de derde inning kwam Simmons in de vierde door met een RBI-single waardoor Rob Refsnyder kon scoren. Simmons opende deze serie 2-for-4 met een run en een RBI. Al ’t reizen was niet voor niets, want de Twins startten met een eclatante 10-0 overwinning.

Met 1-for-4 bewoog Simmons zich door de tweede ontmoeting. Deze werd pas in extra innings beslist en helaas voor de bezoekers in het voordeel van de thuisspelende Indians: 5-3. De laatste wedstrijd moest beslissen welk team deze serie zou winnen. Andrelton Simmons was 0-for-4, maar noteerde middels een productieve out nog wel een RBI. Niet onbelangrijk daar dit duel ook over tien innings ging. Met 8-5 trokken dit keer de Twins aan het langste eind. Simba sloot deze serie af met 3 hits, 2 RBIs en 1 run.

BROODNODIGE STREAK

Hoewel de Twins nog geen week van huis waren, maakten ze wel de nodige vlieguren. Een serie tegen de zwakke Orioles kwam dan ook als geroepen. Met 2-for-3 en een walk begon Andrelton Simmons goed aan deze home stand. Zijn single in de derde inning bleef zonder gevolgen, maar die in de achtste hielp Refsnyder binnen voor de achtste run. In diezelfde inning had Simba zelf al, na een sac fly van Josh Donaldson, voor de gelijkmakende run gezorgd: 3-3.

Simmons en de Twins sloegen in de tweede wedstrijd veel eerder toe. Met vier wijd kwam de kortestop in de tweede inning op de honken en defensieve fouten van Baltimore stelden hem en Refsnyder in staat 2 runs op de borden te brengen. Simmons was aan slag 1-for-3 en daarmee tilde hij z’n slaggemiddelde naar .244.

Eén keer eerder wonnen de Twins dit seizoen drie wedstrijden op rij. Dat was al bijna twee maanden geleden. Een 4-game winning streak hadden ze in de Twin Cities nog niet, maar daar kwam woensdag verandering in. Een homerun van Miguel Sano in de zesde inning was goed voor 3 runs en die bleken allesbepalend in deze wedstrijd. Simmons was 0-for-3 aan slag, maar mocht wel een bescheiden feestje vieren met zijn ploeg. Minnesota won met 3-2 en lijkt heel voorzichtig aan de beterende hand.

Cover photo: Todd Kirkland/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen