Dutch Watch: mijlpaal voor Ozzie, treurmars voor Profar

Deze week keert een oude bekende terug in deze rubriek. Chadwick Tromp werd door de Atlanta Braves opgepikt bij de San Francisco Giants en komt in die organisatie dus Ozzie Albies tegen, die deze week een mooie milestone bereikte. Met de play-offs in zicht gaat het met de vorm van Xander Bogaerts de goede kant op. Dit kan niet worden gezegd over Didi Gregorius, die zijn knuppel maar niet aan de praat krijgt. Met dit euvel kampt Carter Kieboom de laatste tijd ook. Over hen en de overige spelers van het Koninkrijk lees je weer alles in deze Dutch Watch.

SEIZOENSSTATS: 591 AB, .259/.313/.492, .805 OPS, 95 R, 101 RBI, 36 2B, 30 HR, 17 SB, 107 OPS+

Ozzie Albies en de Atlanta Braves gingen linea recta richting de vierde divisietitel op rij. Zo leek het. Vorige week staken de Colorado Rockies al een stok in het wiel van de Braves en met een road trip die begon in San Francisco werd het er niet eenvoudiger op. Dit vond ook Ozzie Albies, want hij raakte aan de westkust zijn rol als leadoff hitter kwijt. Even dreigden de Braves ook hun koppositie kwijt te raken in de Bay Area, maar uiteindelijk wisten ze de schade nog enigszins te beperken. Van de baai ging het vervolgens naar de woestijn van Arizona, waar de Diamondbacks hen met open armen ontvingen.

PAS OP DE PLAATS

Nadat Pluvius een streep zette door de series finale tegen de Rockies vlogen de Braves met een 2-game losing streak naar San Francisco. Met 3-for-8 had Albies nog niets te klagen tegen de Rockies, maar dit veranderde aan de westkust. Hoewel zijn slaggemiddelde nog best oké was, ging ’t met zijn OBP de verkeerde kant op in zijn rol als leadoff hitter. Toen Ozzie Albies in de Bay Area ook nog eens 0-for-9 was in zijn eerste twee wedstrijden besloot Brian Snitker in te grijpen. Beide wedstrijden werden ook nog eens verloren door Atlanta, waardoor het team nu vier nederlagen op rij had geleden en de Phillies in de NL East zag naderen.

Afgelopen zondag werd Albies op de tweede plaats in de batting order gezet, maar dit leek aanvankelijk geen vruchten af te werpen. Starters Max Fried en Anthony DeSclafani hielden de wedstrijd lang in een wurggreep. Het was Fried die, dankzij een productieve zevende inning, de winst op zijn naam kreeg. Ozzie Albies wist er in zijn laatste at-bat nog een single uit te persen en zodoende niet zonder hit uit de Bay Area te vertrekken. Met een slaggemiddelde van .254 vertrok hij naar Arizona.

SLAGVAARDIG IN DE WOESTIJN

Daar in Phoenix zou Ozzie Albies een mooie mijlpaal bereiken. Eerder dit seizoen scoorden de Braves in eigen huis twee wedstrijden op rij niet tegen de Diamondbacks, maar nu namen ze het er al in de eerste ontmoeting van. De basis voor de 11-4 overwinning werd gelegd in de vijfde inning en het was een RBI-single van Albies die de Braves aan de leiding bracht. In de derde inning was de tweedehonkman al doorgekomen met een double, die zou leiden tot een run. Ozzie Albies was 2-for-5 in deze wedstrijd en naderde dankzij z’n RBI-single de grens van 100. Met een 2-run homerun in de derde inning kwam hij daar dinsdag weer wat dichter in de buurt. Freddie Freeman stond op het eerste honk toen de infielder, na een lange at-bat, hard uithaalde voor zijn 29e homerun.

Afgelopen woensdag sloeg Albies twee vliegen in één klap. Hij opende het bal al met een sac fly in de eerste inning en in de vijfde haalde Albies opnieuw verwoestend uit. Opnieuw nam hij Freeman mee over de thuisplaat en mocht onze landgenoot zijn honderdste RBI bijschrijven. Niet eerder in de lange geschiedenis van de franchise lukte het een tweedehonkman 30 homeruns en 100 RBIs in één seizoen te noteren.

Een bijzonder knappe prestatie van Ozzie Albies, die met de Braves ook nog eens met 9-2 won. Een sweep in de woestijn kwam er niet. Dit lag echter niet aan Albies, want hij was donderdag 3-for-4 met een RBI-double en een run. Met 7-for-17 in deze serie deed zijn slaggemiddelde goede zaken. Dit steeg naar .259. Door de 6-4 nederlaag zagen de Braves de Phillies wel tot op twee wedstrijden naderen.

SEIZOENSSTATS: 497 AB, .304/.374/.515, .889 OPS, 86 R, 79 RBI, 34 2B, 23 HR, 5 SB, 134 OPS+

De Boston Red Sox troffen afgelopen weekend de Baltimore Orioles en tegen deze opponent konden ze zich eigenlijk geen nederlaag permitteren. Na een moeizame laatste week van augustus leek Xander Bogaerts vorige week weer aan de beterende hand. Het zou de BoSox én de kortestop goed uitkomen als hij die lijn deze week tegen de O’s en later tegen de New York Mets door kon trekken. In de strijd om de wildcards, de divisie lijkt vergeven aan Tampa Bay, heeft Boston alle hulp hard nodig en gelukkig kon Bogaerts daar inderdaad voor zorgen.

BOGEY GOES YARD

Met een 3-game hitting streak begon Xander Bogaerts vorige week vrijdag aan het drieluik tegen de Orioles. Die bescheiden streak dreigde al in de eerste ontmoeting spaak te lopen, maar in de achtste inning was daar alsnog de bevrijdende single. Op dat moment stond de eindstand al op het bord. De Red Sox openden deze serie met een 7-1 zege. Aan die overwinning droeg Bogaerts niet veel bij, maar hoe anders was dit afgelopen zaterdag.

In de vijfde inning liet de kortestop voor het eerst van zich horen met een RBI-single. Rafael Devers kon daardoor Boston op een 4-3 voorsprong zetten. Een inning later was het opnieuw raak. De eerste bal die hij zag ging het stadion uit voor zijn 22e homerun van het seizoen. Met ook nog eens twee honken bezet leverde die tik 3 runs op en had Bogaerts met 4 RBIs een belangrijk aandeel in de 9-3 zege.

Met 4 hits in die eerste twee wedstrijden tilde Bogaerts zijn slaggemiddelde weer naar .303. Helaas moest hij in de series finale weer wat inleveren. Met 0-for-3 en een walk liep z’n average ietsje terug naar .301 maar de Red Sox wonnen hun vijfde wedstrijd op rij: 8-6.

STREAK HOUDT STAND

Die mooie streak kreeg een vervolg tegen de Mets. De ploeg uit New York kwam voor twee wedstrijden naar Boston en maakten met name dinsdag kennis met de kracht van Xander Bogaerts. In zijn eerste twee AB’s was daar nog niet veel van te zien. Hij opende met een walk in de eerste en sloeg de bal in een dubbelspel in de derde inning. Daarna was de international los en nam hij de Red Sox aan de hand. Met Kyle Schwarber op het tweede honk sloeg Bogaerts in de vijfde inning zijn 23e homerun van dit seizoen. Hij liet dit in de zesde inning volgen door een 2-run single. Met 2-for-3 was de kortestop deze avond goed voor 4 RBIs en leidde daarmee zijn ploeg voorbij de Mets: 6-3.

Woensdag boekte Boston de zevende overwinning op rij. Opnieuw was er een walk voor Bogaerts in de eerste inning. Ploeggenoot J.D. Martinez sloeg zijn kortestop even later over de thuisplaat. Het was de tweede van de in totaal 12 runs die Boston deze avond scoorde. Na de zesde inning werd Xander Bogaerts, op dat moment 1-for-2 met een walk en een run, naar de kant gehaald. Voor Boston was de buit binnen en Bogaerts kan zich opmaken voor een serie tegen die andere ploeg uit New York. Met het oog op de wildcards een enorm belangrijke serie.

SEIZOENSSTATS: 340 AB, .209/.267/.362, .629 OPS, 32 R, 48 RBI, 15 2B, 11 HR, 3 SB, 70 OPS+

De Philadelphia Phillies hopen in de laatste weken van het seizoen de Atlanta Braves nog te achterhalen. Een goede Didi Gregorius is dan geen overbodige luxe, maar 2021 is bepaald nog niet het jaar van de geboren Amsterdammer. De infielder is inmiddels bezig aan zijn tiende seizoen in de majors en tikt een gemiddeld slaggemiddelde van .260 aan. Daar komt hij in deze jaargang bij lange na niet in de buurt. De eerste maanden waren nog prima, maar nadat jicht bij hem is geconstateerd, zakt het slaggemiddelde steeds verder weg. Deze week speelde Gregorius met de Phillies tegen de Mets en de Orioles en met name tegen die laatste opponent lagen kansen.

BELANGRIJK

Met wat goede resultaten tegen de Mets konden de Phillies deze tegenstander verder op achterstand zetten in de NL East. Met een RBI-double in de achtste inning begon Gregorius vorige week vrijdag in elk geval prima aan die serie in New York. Het betekende zijn 15e double en zijn 48e RBI van dit seizoen. De kortestop zette de Phillies daarmee op 4-1 en die vierde run bleek geen overbodige luxe.

De thuisploeg kwam nog terug tot 4-3, maar verder dan dat kwam het niet. Gregorius had nu in twee wedstrijden op rij minimaal één RBI genoteerd, maar tot een reeks van drie kwam het niet. Tijdens de tweede ontmoeting zweeg zijn knuppel. Door zijn 0-for-4 zakte het slaggemiddelde van de infielder naar .215. Het laagste sinds 27 augustus.

BALEN IN BALTIMORE

Hoewel de tegenstander er zeker naar was, kon Gregorius in Baltimore de weg omhoog niet vinden. Philadelphia opende deze serie thuiswedstrijden met een teleurstellende 2-0 nederlaag en met 0-for-3 kon ook Didi Gregorius geen potten breken. Helaas voor de kortestop was dit een voorbode op wat komen ging. Zijn ploeg knokte zich naar twee nipte overwinningen, maar aanvallend speelde Gregorius geen rol van betekenis. De Amsterdammer bleef zonder hits in dit drieluik en door de 0-for-10 aan slag kelderde zijn slaggemiddelde naar .209.

SEIZOENSSTATS: 64.2 IP, 4-4 (34 SV), 2.37 ERA, 1.098 WHIP, 3.29 FIP, 21 R, 17 ER, 36 BB, 79 K, 171 ERA+

De grootste druk is na vorige week alvast van de ketel voor de Dodgers. Zij plaatsten zich voor het negende jaar op rij voor het postseason, maar het is nog wel even de vraag of dit gebeurt als winnaar van de NL West of als één van de wildcard-teams. Vorig weekend troffen ze een team dat ook nog aanspraak maakt op een wildcard. In Cincinnati mocht Kenley Jansen opnieuw zijn goede vorm etaleren, maar de closer merkte daar ook dat ’t niet allemaal vanzelfsprekend is. Het gezelschap vloog daarna door naar Denver voor een serie tegen de Colorado Rockies. Een tegenstander die Jansen vanuit het verleden niet altijd even goed gezind was.

PUINRUIMEN

Met een heerlijke 6-game winning streak en een perfecte home stand stapten de Dodgers in Cincinnati uit het vliegtuig. Het nagenieten duurde schijnbaar iets te lang, want de Reds maakten vorige week vrijdag korte metten met de titelhouder. Een dag later moest Kenley Jansen er aan te pas komen om overwinning over de streep te trekken. Met een 5-0 voorsprong leek er niets aan de hand en het was dan ook Alex Vesia die de bal kreeg in de negende inning.

Na twee snelle nullen maakte de reliever het onnodig spannend en moest Jansen puinruimen. De Reds hadden inmiddels gescoord en Vesia liet twee bezette honken achter. Eugenio Suarez trachtte het Jansen lastig te maken, maar de derdehonkman werd na zes pitches met drie slag weggezet. Het leverde Kenley Jansen zijn 34e save op.

Een dag later moest de closer alweer aan de bak. Deze keer kreeg hij de bal voor de gehele negende inning. Jansen begon met een 8-4 voorsprong, maar deze werd door Joey Votto teruggebracht tot 8-5. De veteraan ramde de bal het park uit en Jansen moest voor het eerst sinds 17 augustus een run incasseren. Het zette de international op scherp, want de volgende twee batters werden op een strikeout getrakteerd.

SUCCESVOL OVERWERK

Door toedoen van Votto steeg het ERA van Jansen naar 2.44, maar tegen de Rockies kreeg hij de gelegenheid om dit weer wat terug te dringen. Die kans greep hij dinsdag met beide handen aan. Al tijdens de eerste de beste wedstrijd in Denver werd Jansen aan het werk gezet. Met een 4-4 tussenstand in de negende inning zat een save er niet in, maar de Rockies werden wel van scoren gehouden. Helemaal vlekkeloos verliep deze inning niet, want Sam Hilliard en Trevor Story dwongen vier wijd af. Met 20 pitches had Jansen voor zijn doen een lange outing, maar de beloning was er naar. Zijn ploeg won na extra innings met 5-4 en Kenley Jansen kreeg een win achter zijn naam. Z’n derde van dit seizoen.

Donderdag volgde de vierde winstpartij. Colorado maakt het veel teams erg lastig de laatste tijd en deze serie vormde geen uitzondering. Net als twee dagen eerder moest Jansen opnieuw een gelijke stand bewaken: 5-5. Charlie Blackmon wist de international te raken met een single, maar daarna greep Jansen de macht. Met twee strikeouts en een ground out maakte hij een einde aan deze inning om vervolgens in de tiende zijn team te zien winnen: 7-5. Zijn twee optredens in Denver leverden Jansen geen save op, maar wel twee winstpartijen. Zijn ERA heeft hij nu teruggebracht tot 2.37.

SEIZOENSSTATS: 188 AB, .213/.309/.330, .639 OPS, 24 R, 20 RBI, 4 2B, 6 HR, 108 OPS+

Carter Kieboom liet in augustus zien waarom de Washington Nationals zoveel vertrouwen in hem hebben. In september toont de infielder echter dat ook hij maar een mens van vlees en bloed is. De jonge derdehonkman moet deze maand hard werken voor zijn hits, maar wordt slechts sporadisch beloond. Deze week speelde Kieboom met zijn Nats tegen de road weary Rockies en stapten ze daarna zelf in het vliegtuig voor een bezoek aan de Miami Marlins.

VORMDIP

Het slaggemiddelde van Kieboom is deze maand bezig aan een vrije val. Ook tegen de Rockies kreeg de infielder zijn parachute niet open. Met een single en een run was de eerste wedstrijd zo slecht nog niet. In de overige twee duels was Carter Kieboom 0-for-7 en bereikte hij alleen middels vier wijd de honken. Uiteindelijk prijkte er na dit drieluik een 1-for-12 achter zijn naam en dook zijn gemiddelde verder naar beneden.

Het kwam uit op .215, waar dit ruim een maand geleden nog .270 was. Met de Nationals verloor Kieboom twee van de drie wedstrijden tegen de Rockies. Die ploeg won daardoor elk van de drie series die ze de afgelopen weken afwerkten tegen de teams uit de NL East.

Op bezoek bij de Marlins bereikte Carter Kieboom drie keer de honken in ’t eerste duel. Het hielp zijn slaggemiddelde echter niet, want twee keer gebeurde dit na vier wijd en één keer na een HBP. In de zevende inning strafte Kieboom een walk en een wild pitch af door te scoren. Die zevende run was niet voldoende voor Washington, want na extra innings gingen ze met 8-7 de bietenbrug op. Woensdag, in de met 7-5 gewonnen series finale, mocht Carter Kieboom weer een hit bijschrijven. Hij was daardoor 1-for-7 in deze serie, want in de tweede ontmoeting (7-1 winst) deed Dave Martinez geen beroep op hem.

SEIZOENSSTATS: 333 AB, .234/.338/.333, .671 OPS, 46 R, 33 RBI, 17 2B, 4 HR, 10 SB, 89 OPS+

Vorige week gaf Jurickson Profar ons weer iets om voor te juichen. Deze week hing de vlag er heel anders bij. Dit lag niet alleen aan de Oranje-international als wel aan de resultaten en de bijbehorende frustraties. Met een hoop poeha kondigden de Padres aan een uitdager te willen zijn voor de Dodgers en hun titel. Voorlopig mogen de Friars hun handjes dichtknijpen als ze zich überhaupt al plaatsen voor het postseason. Het loopt niet in San Diego en dat werd op bezoek bij de Cardinals pijnlijk duidelijk.

De verstokte Padres-fan stond het schaamrood ’t afgelopen weekend op de kaken. Nog niet zozeer na de eerste wedstrijd in St. Louis. Ja, deze werd verloren en ruik ook. Jurickson Profar startte en maakte zeven innings vol. Vlak voor hij mocht gaan douchen, kwam de outfielder door met een RBI-single om daarmee de achterstand terug te brengen tot 2-4.

Voor Profar was dit zijn 32e RBI van dit seizoen. Die binnengeslagen run bracht de spanning terug alsmede de hoop in de dug-out van de bezoekers. Een grand slam in de achtste van Dylan Carlson maakte daar abrupt een einde aan. San Diego verloor voor de zesde keer in acht wedstrijden en verloor de grip op het eigen lot.

FRUSTREREND

Dat dit voor frustraties in de dug-out zorgt, werd zaterdag in de tweede ontmoeting duidelijk. Manny Machado gaf en plein public ploeggenoot en superster Fernando Tatis Jr. de wind van voren en tot overmaat van ramp gaven de Friars ook nog eens een 2-0 voorsprong weg. Dit alles maakte Profar mee als toeschouwer. Hij kwam niet in actie in dit duel, dat met 3-2 naar de Cardinals ging. Als pinch hitter maakte hij in de zevende inning van de series finale zijn opwachting. Profar was 0-for-1, maar zag zijn ploeg in de achtste nog wel van zich afbijten. Dit keer op een goede manier. Drie runs in die inning konden een volgende nederlaag niet voorkomen: 7-8.

De bodem van de gifbeker is nog altijd niet in zicht. San Diego sloot een lange, loodzware road trip af met 2 overwinningen en 8 nederlagen, maar mocht vervolgens de San Francisco Giants ontvangen. Ook dit werd geen succes voor de Padres en ook Profar kon zich niet aan de martelgang onttrekken. Hij startte dinsdag in het outfield, kwam drie keer aan slag, maar kon niets voor zijn geplaagde team betekenen.

Na 3 AB’s was het klaar voor Profar en bekeek hij de rest van de wedstrijd vanuit de dug-out. In de tweede ontmoeting kreeg hij ook 3 at-bats, maar nu aan het einde van de wedstrijd. Profar was 0-for-2 met een walk, maar net als dinsdag (5-6) ging ook dit duel (6-8) naar de Giants.

EIND GOED, AL GOED?

De Padres waren inmiddels weer bezig aan een 5-game losing streak, maar met Profar in het outfield kwam donderdag een einde aan die beroerde serie. Manager Jayce Tingler kreeg geen spijt dat hij onze landgenoot liet starten. Profar was in de eerste inning betrokken bij twee gescoorde runs. Met de honken vol werd hij geraakt door de werper en niet veel later kon hij zelf de thuisplaat aantikken na een single van Victor Caratini. Dit alles was niet voldoende om de wedstrijd binnen de reguliere negen innings te beslissen, maar in de noodzakelijke tiende was het opnieuw Profar die zijn team te hulp schoot. Als automatic runner liep hij de winnende run binnen en maakte daarmee een einde aan de losing streak: 7-6.

SEIZOENSSTATS: 587 AB, .274/.317/.428, .745 OPS, 79 R, 78 RBI, 28 2B, 20 HR, 1 SB, 106 OPS+

Met wedstrijden tegen de Rays, de Brewers en opnieuw de Rays was de competitieplanner de Detroit Tigers niet gunstig gezind de afgelopen twee weken. Toch sloegen Jonathan Schoop en de zijnen zich knap door dit deel van hun schema heen. Onze landgenoot liet vorige week tegen de Rays van zich horen met een grand slam, maar afgelopen weekend verliep de serie tegen deze tegenstander heel wat minder succesvol. De Tigers speelden daarna een home stand tegen de White Sox. En die tegenstander lag Schoop dit seizoen wel getuige zijn slaggemiddelde van .295, 4 homeruns en 11 RBIs.

GEEN HERHALING

Twee weken geleden noteerde Schoop in drie thuiswedstrijden tegen de Rays 5 hits in 15 AB’s en daarbij 4 RBIs. Die kwamen tot stand met zijn vijfde grand slam in z’n loopbaan. Vorige week zat het verhaal iets anders in elkaar. Nu werkten de Tigers vier wedstrijden af in Tampa Bay en moest Schoop het doen met 2 hits in wederom 15 at-bats. Over de resultaten van zijn team zal de international niet ontevreden zijn. De Rays begonnen goed aan deze serie van vier, maar de laatste twee wedstrijden waren voor de bezoekers. Het slaggemiddelde van Schoop viel in deze serie iets terug. Hij startte met .278 en vertrok met .275 naar huis voor een serie tegen de White Sox.

Die serie kende niet drie, maar slechts twee wedstrijden. Het derde duel werd afgelast, maar Jonathan Schoop had op dat moment zijn 78e RBI al te pakken. Die noteerde de infielder in de derde inning van het eerste duel. Hij bracht daarmee de achterstand terug tot 2-3. Na negen innings stond er een 4-3 zege op het bord voor Detroit. Afgelopen dinsdag was Schoop 1-for-4 met een walk. Zijn slaggemiddelde bleef daarmee staan op .274 en wederom ging de zege naar de thuisploeg: 5-3. Voor de vierde keer op rij stapten de Tigers als winnaar van het veld en de tweede plaats in de divisie ligt weer binnen handbereik.

SEIZOENSSTATS: 393 AB, .224/.285/.277, .562 OPS, 36 R, 31 RBI, 12 2B, 3 HR, 1 SB, 58 OPS+

De Minnesota Twins konden hun borst afgelopen weekend nat maken. Ze staken de grens over voor een bezoek aan de Toronto Blue Jays, een team dat zich in de tweede seizoenshelft heeft gemeld in de debatten om de wildcards. Dit bezoek werd afgelegd zonder Andrelton Simmons. De kortestop is in afwachting van een vaste verblijfsvergunning en een bezoek aan, in dit geval, Canada zou die procedure vertragen. In Chicago voegde Simmons zich weer bij de ploeg. Daar namen de Twins het op tegen de Cubs.

Zonder Simmons wonnen de Twins alleen de eerste van drie wedstrijden in Toronto. Eenmaal terug in de VS moest Simba nog even geduld hebben. De eerste wedstrijd tegen de Cubs moest hij aan zich voorbij laten gaan, maar deze woensdag was de kortestop erg belangrijk voor zijn ploeg. Een single in de zevende inning leverde niets op, maar een sac fly in de negende des te meer. Nick Gordon kon daardoor de vijfde run namens de Twins scoren en die run maakte precies het verschil. Chicago werd met 5-4 verslagen nadat ze de eerste al met 9-5 hadden gewonnen. Het was voor Andrelton Simmons zijn 31e RBI van dit seizoen.

SEIZOENSSTATS: 18 AB, .222/.222/.389, .611 OPS, 1 R, 2 RBI, 0 2B, 1 HR, 62 OPS+

Het bleef dit seizoen lang stil rond Chadwick Tromp. De catcher maakte vorig seizoen nog wel eens zijn opwachting in de majors namens de San Francisco Giants, maar de koploper in de NL West maakte in 2021 geen gebruik van zijn diensten. Deze week verhuisde Tromp naar een andere koploper. De Atlanta Braves claimden hem van waivers en stallen Tromp voorlopig in Gwinnett bij hun filiaal in de Triple-A.

Vorig jaar deed Tromp het begin augustus goed voor de Giants. Hij begon de maand met homeruns in opeenvolgende wedstrijden en 4 RBIs in twee wedstrijden. Die prestaties bleken niet structureel en de catcher werd weer naar de minors gestuurd. Daar verbleef hij ook het grootste deel van dit seizoen. Een paar keer mocht hij opdraven in de hoofdmacht van de Giants. Op 9 juni resulteerde dit in een homerun tegen de Rangers. In Atlanta kampt Stephen Vogt met een blessure en in Tromp hebben de Braves nu een breedteversterking aangetrokken.

Cover photo: Denis Poroy/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen