Dutch Watch: historische Bogaerts, long balls voor Profar

Het is nog altijd stil rond Didi Gregorius en Andrelton Simmons, maar Ozzie Albies en Jonathan Schoop staan voor hun rentree. Dat is goed nieuws, maar nog veel beter nieuws is dat Xander Bogaerts de multi-hit games maar aaneen blijft rijgen. Ook deze week bleek de kortestop weer een tough out. Hoe ’t hem, Kenley Jansen en Jurickson Profar deze week verging, lees je natuurlijk in onze Dutch Watch.

SEIZOENSSTATS: 485 AB, .315/.382/.466, .848 OPS, 77 R, 63 RBI, 37 2B, 12 HR, 8 SB, 136 OPS+

Niets dan lof voor Xander Bogaerts in onze  vorige editie, maar de kortestop was aan slag zo goed bezig dat ’t bijna onmogelijk was het beter te doen. Of ’t zelfs te evenaren. Bogaerts besloot tegen de Texas Rangers deze week toch een poging te wagen. Voor ’t geval de Boston Red Sox nog stiekem met een schuin oog naar de wildcards keken, brak daarna een belangrijke serie tegen de Tampa Bay Rays aan. Een ideaal moment voor Xander Bogaerts om zich nogmaals te onderscheiden.  

Met 9 hits in zijn laatste 4 wedstrijden begon Xander Bogaerts vorige week donderdag aan de serie tegen de Texas Rangers. Zijn slaggemiddelde schoot logischerwijs omhoog en dit wenste de infielder voor eigen publiek door te trekken. Het lukte Bogaerts in de eerste van vier ontmoetingen zijn knappe serie te verlengen.

VAN GROTE WAARDE

Hij opende in de eerste inning met een single, kreeg in de vierde inning vier wijd en kwam in de negende opnieuw door met een single. Weer 2 hits in een wedstrijd, maar veel belangrijker waren de 3 runs die Xander Bogaerts scoorde. Zijn laatste run betekende in de negende inning de gelijkmakende 8-8, waarna een RBI-single van Rob Refsnyder het duel in het voordeel van de BoSox besliste.

Al in de eerste inning van de tweede wedstrijd vinkte Bogaerts zijn volgende hit af. Zijn double liet Alex Verdugo de score openen, maar daar hield het voor de Red Sox niet op deze avond. Voor de zesde keer op rij noteerde Bogaerts een multi-hit game, want in de zesde inning volgde nog een single. Boston won voor de derde keer op rij en maakte het met 9-1 dit keer minder spannend. Het begint eentonig te worden, maar ook afgelopen zaterdag mocht Bogaerts 2 hits bijschrijven. Hij was goed voor 1 double, 2 hits en 2 runs in zijn 4 AB’s en had daarmee een belangrijk aandeel in de 5-3 overwinning.

In juni noteerden de Red Sox voor het laatst een winning streak van enige importantie, maar aan de hand van Bogaerts begon de ploeg ook prima een september. De Rangers werden zondag met een sweep weggestuurd en onze landgenoot gaf zijn uitermate knappe serie een vervolg.

De wedstrijd was nog maar twee innings oud en Bogaerts had al een RBI-double, een RBI-single en een run achter zijn naam. Met 3-for-4 had de kortestop ’t wederom prima naar zijn zin. Hij kwam daarmee op 8-multi-hit games op rij en zag zijn slaggemiddelde stijgen naar .317. Voor deze streak stond dit op .299. Mede dankzij de 2 RBIs van Bogaerts won Boston overigens met 5-2.

VERVELEND EINDE AAN DE STREAK

Met een single in de eerste inning ging Xander Bogaerts in Tampa Bay verder waar hij al langer mee bezig was. Zijn volgende twee AB’s liepen op niets uit, waardoor er wat meer druk kwam te staan op zijn slagbeurt in de zevende inning. Als hij die geweldige reeks in stand wilde houden tenminste.

Reliever Calvin Faucher had nog één strike nodig om Bogaerts weg te sturen, maar in plaats daarvan sloeg de infielder de bal het rechtsveld in voor zijn tweede hit. En zijn negende multi-hit game in successie. Een prachtige prestatie van onze landgenoot, maar helaas kon hij dit kunsttukje niet bekronen met een overwinning (3-4) of een run.

Dankzij die 2-for-5 van afgelopen maandag zette Bogaerts zijn slaggemiddelde op .317. Op dat moment het hoogste in de American League. Aan al het goede komt een einde, dus ook aan de streak van Bogaerts. In de met 4-8 verloren tweede wedstrijd was de kortestop 0-for-3 en speelde zijn rug weer op. Xander Bogaerts werd na zeven innings naar de kant gehaald en zou woensdag in de series finale ook niet in actie komen.

SEIZOENSSTATS: 51.1 IP, 5-1 (32 SV), 3.68 ERA, 1.110 WHIP, 3.19 FIP, 22 R, 21 ER, 19 BB, 67 K, 113 ERA+

Kenley Jansen mag dan in de bovenste regionen bivakkeren wat aantal saves betreft, maar erg tevreden is de closer niet. Daarvoor is het te wisselvallig wat Jansen laat zien en maakt hij ’t te vaak onnodig spannend voor de Atlanta Braves. Zo stond hij na vorige week al op 6 blown saves. Drie meer dan in het gehele vorige seizoen. In 2017, één van zijn beste seizoenen, gaf Jansen slechts één keer een voorsprong uit handen. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voor onze landgenoot en in de Marlins en Athletics trof hij deze week ideale tegenstanders om aan zijn vorm te werken.

Atlanta veegde op vrijdag 2 september met 8-1 de vloer aan met de Marlins, maar veel spannender was het in de tweede ontmoeting. Met een 1-0 voorsprong op zak werd Kenley Jansen aan het werk gezet. Net als een week eerder tegen de Cardinals verliep ook deze outing bepaald niet naar wens. Nick Fortes en Brian Anderson kwamen elk door met een single en JJ Bleday werd met vier wijd op de honken gezet. En toen moest Jansen de eerste nul nog maken. Jerar Encarnacion werd die eerste out, maar dit ging ook ten koste van een run.

Charles Leblanc werd de tweede nul voor Jansen. Mede door een langdurige blessurebehandeling van de umpire eindigde daar het verhaal voor Jansen. Met nog twee honken bezet maakte Tyler Matzek de derde nul en wonnen de Braves dit duels alsnog in de gelijkmakende negende inning. Matzek kreeg hierdoor de W en voor Jansen restte de BS. Naderhand verklaarde de closer dat zijn controle niet op orde is, maar dat hij zich geen zorgen maakt. Met een 7-1 overwinning maakte Atlanta zondag de sweep compleet, maar op Jansen werd geen beroep gedaan.

EERHERSTEL

De eerste wedstrijd in Oakland kende voor de wereldkampioen een krankzinnig verloop. Tegen alle verwachtingen in gaven de Braves een comfortabele voorsprong uit handen, maar desondanks begonnen ze wel met een 10-9 voorsprong aan de negende inning. Manager Brian Snitker durfde het aan Kenley Jansen naar de heuvel te sturen. En daar kreeg hij geen spijt van. De closer maakte een ouderwets dominante indruk en had slechts 12 pitches nodig voor de drie noodzakelijke nullen. Ramon Laureano en Seth Brown werden op een K getrakteerd en tussendoor ging Sean Murphy out middels een popfly.

In de tweede en laatste wedstrijd tegen de A’s kwam Jansen niet in actie. De Braves wonnen met 7-3 en boekten de zevende overwinning op rij. Ze hebben inmiddels de New York Mets te pakken in de strijd om de koppositie. De laatste maand van het reguliere seizoen belooft een spannende te worden in de NL East. Het zou de Braves helpen als Jansen zijn vorm én vertrouwen terug weet te vinden.

SEIZOENSSTATS: 488 AB, .244/.341/.404, .745 OPS, 73 R, 55 RBI, 32 2B, 14 HR, 5 SB, 117 OPS+

Met overwinningen in vijf van hun laatste zes wedstrijden konden de San Diego Padres met vertrouwen het vliegtuig naar LA pakken voor een serie tegen de Dodgers. Nee, de topfavoriet nog achterhalen in de NL West zat er niet in, maar met het oog op de play-offs konden de Friars wel wat zeges op de rivaal gebruiken. Voor Jurickson Profar lag het allemaal wat anders. Aan slag is het de laatste tijd een tandje minder. Dit betekent dat hij niet langer de vaste leadoff hitter van de Padres is.

Vertrouwen tanken, dat was het sleutelwoord afgelopen weekend voor zowel de Friars als Profar. Voor de laatste verliep de eerste AB van de serie tegen de Dodgers alvast ronduit teleurstellend. Al na 2 pitches van Dustin May kon onze landgenoot gaan zitten. In de vierde inning, zijn derde at-bat, verging het Profar beter. Met twee uit kwam hij door met een single.

Het zou voor Profar nog veel mooier worden, maar daarvoor moest hij wachten tot de zesde inning. Met een 4-0 voorsprong, twee honken bezet en Heath Hembree inmiddels op de heuvel knalde Jurickson Profar zijn dertiende homerun van dit seizoen het stadion uit. De outfielder was er ook wel aan toe, want zijn laatste sloeg hij op 1 augustus. Zijn 3 RBIs droegen bij aan de uiteindelijke 7-1 zege en een fantastische start van de serie.

Een dag later gaven de Dodgers het enige juiste antwoord. De koploper in de divisie blies San Diego met 12-1 van het veld. Jurickson Profar kon met 0-for-3 ook geen potten breken. Met zijn dertigste double van het seizoen liet Profar zich zondag wel gelden. Bij een 5-1 achterstand in de zevende inning was zijn tweehonkslag genoeg om Juan Soto en Josh Bell te laten scoren. Echt spannend werd het toen Jake Cronenworth met een RBI-single Profar over de thuisplaat sloeg en er 4-5 van maakte. Helaas voor de Padres bleef het bij die 4 runs en maakten de Dodgers er nog 9-4 van.

WÉÉR EEN LONG BALL!

Thuis tegen de Diamondbacks wisten de Padres de val nog niet te breken. De bezoekers uit Arizona waren maandag, mede dankzij 4 runs in de late innings, met 5-0 te sterk voor San Diego. De Padres kwamen tot slechts 4 hits en de helft daarvan kwam op naam van Jurickson Profar. Als leadoff hitter kwam hij in de eerste inning door met een tweehonkslag en in de zesde inning herhaalde hij dit nog eens. Zijn 31e en 32e double leverden, helaas voor de international, niets op.

Dinsdag verging het de Friars veel beter, al maakten ze het wel heel spannend. Profar was 1-for-4 met een single in de achtste inning, maar de Padres sloegen pas toe in de negende. Bij een 4-5 achterstand en de honken bezet was een single van Jorge Alfaro genoeg voor de 6-5 overwinning. Met 6-3 ging de series finale woensdag eveneens naar de Padres. Bij een 2-0 achterstand en Josh Bell op de honken kwam Profar in de tweede inning door met een 2-run homerun. Het was zijn enige hit van de wedstrijd, maar wel een erg belangrijke. Met die klap trok hij de stand gelijk en zijn teamgenoten deden de rest.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen