Dutch Watch: eerste saves voor Jansen, Schoop ijskoud

Andrelton Simmons en Carter Kieboom kwamen nog altijd niet in actie en Jonathan Schoop kreeg ’t slaghout maar niet aan de praat. Gelukkig was er ook goed nieuws, want Kenley Jansen noteerde zijn eerste saves namens de Atlanta Braves. Dit en veel meer in deze Dutch Watch!

SEIZOENSSTATS: 55 AB, .218/.302/.545, .847 OPS, 8 R, 9 RBI, 3 2B, 5 HR, 1 SB, 135 OPS+

De eerste road trip als wereldkampioen bracht de Braves naar het westen van de VS. Eerst troffen ze de Padres en vervolgens was daar een emotioneel weerzien met een oude bekende. Na de matige serie tegen Cincinnati (1-for-12) kwam de tweedehonkman tegen de Nationals wat beter op gang. Geweldig werd het ook in San Diego niet. Productief was Albies echter wel. De Braves sloten deze road trip af in LA, waar een herhaling van de NLCS op het menu stond.

Albies en de zijnen zullen hun eerste wedstrijd buiten Atlanta heel snel willen vergeten. De Padres sloegen de ene run na de andere over de thuisplaat en leken op weg naar een shutout. Daar stak Ozzie Albies in de achtste inning, zijn vierde AB, een stokje voor. Zijn tweede homerun van ’t seizoen redde nog iets van eer in wat een 12-1 oorwassing werd.

In de twee volgende wedstrijden verscheen de infielder tien keer in het slagperk. Slechts twee keer wist hij de bal te raken, maar die keren raakte Albies ‘m dan ook serieus goed. Het slaggemiddelde duikelde naar beneden, maar na zijn tweede homerun volgde in de volgende wedstrijd zijn derde. En daarna zijn vierde. Beide wedstrijden werden door de Braves ook nog eens met 5-2 gewonnen. Albies trok met een .250 batting average naar de westkust en drie duels later stond daar nog .237. Zijn 3-game homerun streak vergoedde echter veel. Met 0-for-4 en een 2-1 nederlaag vertrok Atlanta naar LA. Yu Darvish legde de aanval van de Braves aan banden en ook Albies had geen antwoord.

OZZIE GOES DEEP…AGAIN!

De Braves hielden een traditie in ere door ook in Los Angeles de eerste wedstrijd van de serie te verliezen. In de laatste wedstrijd tegen de Padres liep z’n 6-game hitting streak spaak, maar tegen de Dodgers pakte Albies de draad weer snel op. Dit deed hij met een homerun, zijn vijfde van het jaar, in de zesde inning. Net als z’n vorige vier betrof ook dit een solo homerun. Het hielp Atlanta niet aan een overwinning, want die ging met 7-4 naar de thuisploeg.

Dankzij een prima Max Fried trokken de Braves in de tweede ontmoeting de stand in de serie gelijk. De starter werd echter ook gesteund door wat runs (3-1) en één daarvan kwam op naam van Albies. Met een double en een single (2-for-5) tilde hij zijn slaggemiddelde naar .231. Dit zakte woensdag weer terug naar .218. Atlanta sloot de road trip af met een 5-1 nederlaag. Ozzie Albies was 0-for-3 met een walk.

SEIZOENSSTATS: 48 AB, .354/.380/.521, .901 OPS, 6 R, 6 RBI, 6 2B, 1 HR, 0 SB, 159 OPS+

Vorig weekend keerden de Boston Red Sox thuis. Eerst ontvingen ze de Minnesota Twins op Fenway Park en dat was inclusief de vroege wedstrijd tijdens Patriot’s Day. Xander Bogaerts keerde ook weer terug in de line-up voor deze serie van vier wedstrijden. Hij kreeg ’t laatste duel in Detroit rust, waardoor zijn hamstring ook wat kon herstellen.

Zijn eerste wedstrijd terug verliep voor Bogaerts bepaald niet zoals gehoopt. Hij kwam vorige week vrijdag vier keer aan slag tegen de Twins en drie keer werd hij met een strikeout weggezet. Ook voor de overige BoSox was het geen fijne thuiskomst. Minnesota bleek met 4-8 te sterk. Die frustraties sloegen de Red Sox zaterdag van zich af.

WISSELEND SUCCES

Na 2 hits in zijn laatste 18 AB’s was Bogaerts wel eens toe aan een goede prestatie. Met 1-for-4 was het niet overdreven sterk, maar in de derde inning sloeg de kortestop, met het derde honk bezet, wel zijn eerste homerun van dit seizoen. Boston won met 4-0 en de Oranje-international nam de helft van de runs dus voor zijn rekening.

Zijn beste wedstrijden aan slag moesten toen nog komen. Met het eerste en derde honk bezet kwam Bogaerts in de achtste inning van de derde wedstrijd door met een belangrijke hit. Zijn RBI-single zette de BoSox op 3-1 en bleek de aanzet tot een big inning. Maar liefst zes Red Sox passeerden de thuisplaat en de basis werd gelegd voor een 8-1 overwinning.

Deze serie van vier werd door Boston afgesloten met een 8-3 nederlaag. Bogaerts kon zichzelf echter niets verwijten. Op Patriots’ Day bleken de Twins beter wakker, maar liet onze landgenoot zijn 3-for-4 volgen door een 3-for-5 met weer een RBI-single in de slotfase. Na zijn 7 hits in deze serie kwam zijn slaggemiddelde uit op .333.

WEER OP DREEF

Tegen de sterke Toronto Blue Jays moest Xander Bogaerts even pas op de plaats maken. De Red Sox produceerden slechts 3 hits, maar sleepten wel een 2-1 overwinning uit het vuur. Hun kortestop kon met 0-for-4 dit keer niet overtuigen. Afgelopen woensdag kwam Bogaerts in de vijfde inning door met zijn vijfde double van ’t nog prille seizoen. De honken waren op dat moment leeg en de Blue Jays hadden al uitgepakt met 5 runs in de tweede inning. Dat bleek voor hen de basis voor de 6-1 zege.

In de series finale, op donderdag, noteerde Xander Bogaerts zijn derde 3-hit game in vijf wedstrijden. Singles in de vierde en zevende inning leverden niets op, maar dankzij z’n zesde double kon Trevor Story in de negende inning scoren vanaf het tweede honk. Deze opleving van Boston kwam te laat om de overwinning van Toronto nog te bedreigen. De Blue Jays wonnen met 3-2. Over zijn eigen prestaties aan slag mag Bogaerts deze week tevreden zijn. Met 12 hits in 29 AB’s kun je best thuiskomen.

SEIZOENSSTATS: 35 AB, .268/.342/.371, .714 OPS, 2 R, 3 RBI, 3 2B, 0 HR, 0 SB, 109 OPS+

In Philadelphia hoopten ze een andere Didi Gregorius te zien dit seizoen. Een betere vooral. Defensief bleef hij dan wel foutloos in de eerste dagen van het seizoen, maar aan slag was het niet veel soeps. Met een .158 batting average trok de Amsterdammer zuidwaarts voor een serie tegen de Marlins en de lucht daar deed Gregorius zichtbaar goed.

Met 2 hits in 4 AB’s vijzelde Gregorius zijn slaggemiddelde aardig op in de eerste wedstrijd tegen de Marlins. Dit gold overigens voor meer van zijn ploeggenoten, want de bezoekers kwamen tot 11 hits. Toch waren het de Marlins die er met een 4-3 zege vandoor gingen. Effectief waren de Phillies ook in de tweede wedstrijd niet. Didi Gregorius was 1-for-4 in dit duel, maar 0-for-2 met runners in scoringspositie. De Phillies als teams scoorden hier 0-for-9. De 7-1 nederlaag is dan ook snel verklaard. Zaterdag viel het eindelijk eens de kant van de bezoekers op.

Voor de tweede keer in deze serie kwam Gregorius door met 2 hits. Zijn eerste, een double in de tweede inning, leverde de Phillies hun derde run van de wedstrijd op. Het was voor Sir Didi zijn tweede double dit seizoen en Matt Vierling mocht zijn derde RBI noteren. Met een 10-3 zege hadden de Phillies eindelijk een eenvoudig dagje in Florida.

SCHRIKMOMENT

Hoe anders was dit zondag. Onze landgenoot was 1-for-3 in dit duel, maar het waren de Marlins die de lakens uitdeelden. De thuisploeg haalde uit met een 11-3 zege en de 6-for-16 met RISP sprak wat dat betreft boekdelen. Ondanks de slechte resultaten voor de Phillies wist Gregorius zijn slaggemiddelde in Miami naar .265 te tillen. Hij wachtte echter al wel 6 wedstrijden op een RBI.

Zijn RBI-double in Denver kwam dan ook als geroepen! Gregorius vond zijn naam niet terug in de starting line-up en kreeg alleen in de achtste inning een AB. Met die tweehonkslag maakte hij er echter wel het beste van. Met het eerste en derde honk bezet hielp hij de Phillies zo aan hun enige run in een met 4-1 verloren wedstrijd.

Philadelphia verloor dinsdag ook de tweede ontmoeting, maar daar bleef het niet bij. In de tweede inning werd Didi Gregorius op zijn hand geraakt door pitcher Kyle Freeland. Hij probeerde het daarna nog wel even, maar moest in de vierde alsnog naar de kant. Op het eerste gezicht lijkt de ernst van de blessure mee te vallen, maar Gregorius kwam woensdag niet in actie voor de Phillies. Zijn ploeg won dit duel met 9-6 en vervanger Johan Camargo deed het met 4-for-5 en 3 RBIs bepaald niet onverdienstelijk.

SEIZOENSSTATS: 5.0 IP, 0-0 (3 SV), 5.40 ERA, 0.800 WHIP, 1.25 FIP, 3 R, 3 ER, 1 BB, 6 K, 81 ERA+

Kenley Jansen had zich de start in Atlanta anders voorgesteld, maar zijn haperende begin kostte de ploeg nog geen wedstrijden. Deze week mocht de closer weer naar het stadion dat hij zo goed had leren kennen. De Braves bezochten de LA Dodgers, maar eerst moest er nog worden afgerekend met de San Diego Padres. En dat werd een bezoek om niet snel te vergeten. In San Diego pikte hij z’n eerste save voor de Braves op. Vervolgens liet de closer in LA zien dat hij nog lang niet versleten is.

Bij Ozzie Albies schreven we al over die eerste, abominabele wedstrijd van de Braves in San Diego. In het tweede duel ging het stukken beter en kreeg Jansen zowaar zijn eerste kans op een save. Met een 5-2 voorsprong op zak betrad Jansen de heuvel in de negende inning en 11 pitches later zat zijn werkdag er alweer op. Twee strikeouts en een groundout had Jansen nodig voor zijn eerste save namens de Braves.

OPEENS GAAT ‘T RAP

Kenley Jansen moest een week wachten op zijn eerste save, maar nog geen 24 uur op zijn tweede. Weer was de voorsprong 5-2 en weer was Jansen na 11 pitches klaar. Manny Machado stribbelde nog wel wat tegen, maar werd na 6 pitches met een K weggezet. Voor de volgende twee nullen had Jansen aan zes ballen genoeg. Twee prima optredens voor de international, maar door zijn matige debuut hikt hij nog wel tegen een ERA van 6.75 aan.

De Braves zagen in LA één oude bekende terug in Freddie Freeman, maar Jansen zag natuurlijk een heleboel oude bekenden terug. Zijn voormalige werkgever won maandag de eerste wedstrijd met 7-4, maar in de tweede ontmoeting kwam daar het moment waar veel mensen op wachtten. In de negende inning, met een 3-1 voorsprong op zak, zette Brian Snitker zijn closer aan het werk.

Will Smith maakte er nog een relatief lange AB van, maar Jansen voorkwam dat hij een tik uit kon delen. De catcher werd de eerste out. Middels een strikeout werd Mookie Betts de tweede nul en toen was daar het duel tussen Kenley Jansen en Freddie Freeman. De eerstehonkman had zijn oude liefde al pijn gedaan in de serie, maar dit keer legde Jansen hem het zwijgen op. Slechts 12 pitches had de closer nodig. Hij herpakt zich goed na zijn matige eerste optreden voor de Braves, want in de laatste vier optredens kreeg hij geen hit tegen en had Jansen maximaal 13 pitches nodig. Met 3 saves staat zijn ERA inmiddels op 5.40.

SEIZOENSSTATS: 39 AB, .256/.388/.615, 1.003 OPS, 7 R, 11 RBI, 2 2B, 4 HR, 1 SB, 198 OPS+

Met 2 homeruns en 6 RBIs in de eerste drie wedstrijden kun je slechter aan een seizoen beginnen. Voor Jurickson Profar zaak om dat nu ook eens door te trekken. En dat bleek deze week nog niet zo eenvoudig. De veelzijdige international duikt voornamelijk op in het outfield voor de Padres en nam het deze week op tegen de Braves en Reds.

De eerste thuiswedstrijd van dit seizoen werd een feest voor de Padres. Atlanta bakte er niets van en werd met 12-1 van het veld geblazen. De Padres kwamen tot 16 hits, maar geen kwam van de knuppel van Profar. Afgezien van 2 walks was zijn enige wapenfeit een sac fly in de achtste inning. Voor Profar was dit zijn achtste RBI van ’t seizoen en de elfde run namens de Friars. Jurickson Profar was in de tweede, met 2-5 verloren, ontmoeting 0-for-4. De eerste keer dit seizoen dat hij twee wedstrijden op rij verstoken bleef van een hit.

GOED UIT DE STARTBLOKKEN

Zaterdag begroette de outfielder zijn derde homerun van deze jaargang. In de tweede inning joeg hij een pitch van Ian Anderson de tribunes in voor wat op dat moment een 1-1 tussenstand betekende. San Diego moest het doen met 4 hits en ging opnieuw met 2-5 onderuit. De Padres trokken de vierde en laatste ontmoeting met 2-1 naar zich toe, maar met 0-for-4 zag Profar zijn slaggemiddelde zakken naar .233. Aan het begin van deze serie was dit nog .353.

Jurickson Profar liet zijn matige serie tegen de Braves volgen door een paar goede wedstrijden tegen de Cincinnati Reds. Dat viel maandag in de eerste wedstrijd nog wel tegen. Twee keer mocht Profar de gang naar het eerste honk maken, maar twee keer gebeurde dit na vier wijd. Zijn knuppel zweeg verder, maar desondanks wonnen de Friars met 4-1. Een dag later was het al in de eerste inning raak voor Profar. De outfielder kwam door met zijn tweede double van het seizoen en zou na een RBI-single van Eric Hosmer de derde run namens de Padres scoren. San Diego won met 6-2.

Eén van zijn beste wedstrijden van dit seizoen speelde Profar afgelopen woensdag. Met het derde honk bezet sloeg hij in de vierde inning zijn vierde homerun. Hij mocht 2 RBIs bijschrijven, wat zijn totaal na deze serie op 11 bracht. In de achtste inning scoorde Profar zijn tweede run na een RBI-double van C.J. Abrams. De Oranje-international bepaalde daarmee de eindstand op 6-0. Voor de Padres was ’t de vierde overwinning op rij en dit weekend binden ze de strijd aan met divisierivaal LA Dodgers. Jurickson Profar begint met een .256 batting average aan die serie.

SEIZOENSSTATS: 45 AB, .111/.184/.222, .406 OPS, 3 R, 3 RBI, 2 2B, 1 HR, 0 SB, 23 OPS+

Jonathan Schoop had een homerun en 3 RBIs overgehouden aan de eerste week van ’t seizoen. De Tigers hadden daarin twee series in eigen huis afgewerkt en mochten vorig weekend naar Kansas City voor een drieluik tegen de Royals. Daarna vloog het gezelschap terug naar Detroit voor een ontmoeting met de New York Yankees.

De trip naar Kansas City werd voor Jonathan Schoop geen succes. Zijn Tigers wonnen twee van de drie wedstrijden en schreven daarmee de serie op hun naam. Onze landgenoot maakte 12 keer de gang naar het slagperk en keerde even zo vaak onverrichter zake terug. Waar hij in Boston nog een bescheiden 3-game hitting streak noteerde, daar kreeg Schoop nu een andere streak achter zijn naam. Vier wedstrijden op rij kreeg hij minimaal één strikeout te verwerken. Met een .217 batting average begon hij aan de serie tegen de Royals en met een .167 keerde hij terug naar Detroit voor de wedstrijden tegen de Yankees.

VRIJE VAL

Je zou denken dat het na zo’n serie alleen maar beter kon gaan met Schoop, maar dat viel tegen de Bronx Bombers toch vies tegen. Hij bereikte in die drie wedstrijden wel drie keer de honken, maar dit was telkens na vier wijd. Schoop kreeg het ook in deze serie maar niet voor elkaar een hit te produceren en zag daardoor zijn slaggemiddelde naar .111 duikelen. Nadat de Yankees er met de twee eerste wedstrijden vandoor gingen, was de laatste voor Detroit. Jonathan Schoop dwong in dit duel vier wijd af in de achtste inning en zou na een RBI-double van Austin Meadows een run scoren. Na drie nederlagen op rij kwam deze 3-0 zege als geroepen.

Cover photo: Kevin C. Cox

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen