Dutch Watch: Bogaerts van de nul, blessure voor Albies

Het was de week van de fysieke ongemakken. Ozzie Albies belandde op de IL vanwege een hamstringblessure, terwijl Jurickson Profar hard in aanraking kwam met de muur in LA. Wat resultaten betreft, hadden de Team Kingdom-spelers weinig te klagen. Hoe dat precies zit, lees je vanzelfsprekend in deze Dutch Watch.


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

457 AB, 122 H, 75 R, 28 HR, 90 RBI, .267 BA, .327 OBP, .514 SLG, .841 OPS

Ozzie Albies was al de meeste productieve speler op zijn positie, maar de tweedehonkman bewees vorig weekend tegen de Mets dat ’t altijd nog een tandje beter kan. Velen hadden in april verwacht dat dit een serie was tussen twee contenders in de NL East, maar de ploeg uit NY is in geen velden of wegen te bekennen. Het was de laatste halte voor Albies en de Braves op een lange road trip, maar eenmaal thuis in Atlanta troffen ze die andere ploeg uit New York.

WEERGALOZE OZZIE

Ozzie Albies verliet Pittsburgh vorige week met een 9-game hitting streak in zijn bagage. Aangekomen in New York had hij 3 AB’s nodig om die tiende af te vinken. Zijn single in de vijfde inning hielp de Braves aan hun vierde run, maar in zijn enthousiasme werd Albies uitgetikt op het tweede honk. Met 7-0 zette Atlanta de divisierivaal aan de kant, maar dit was nog niets vergeleken met de slachting die de Braves een dag later aanrichtten.

Afgelopen zaterdag speelden de teams een doubleheader en de Mets zullen met name deel 1 snel willen vergeten. Albies daarentegen zal zich dit duel nog lang heugen. Het begon voor hem met een 2-run single in de vierde inning. Vervolgens was er een 2-run homerun in de zevende en met een 2-run RBI-single in de negende besloot Albies zijn bijzonder productieve middag in Queens. De tweedehonkman was 3-for-6 met een homerun en 6 RBIs. Het resultaat voor de Braves? Een meer dan klinkende 21-3 overwinning.

In de tweede wedstrijd trapten Albies en de Braves het gaspedaal opnieuw in. Het gevolg was een 6-0 overwinning en 2 RBIs voor de infielder. Met een single in de vierde inning breidde hij zijn hitting streak uit naar 12 wedstrijden, maar zijn belangrijkste moment kwam in de negende inning. Met zijn 28e homerun van deze jaargang bepaalde Albies daarin de eindstand op 6-0. Het was voor hem zijn laatste wapenfeit, want in de series finale op zondag eindigde zijn hitting streak. De tweedehonkman was 0-for-3, verloor met 6-7 en haakte in de slotfase af met een hamstringblessure.

TEGENSLAG

Die blessure bleek ernstig genoeg om Albies aan de kant te houden tegen de Yankees. De Braves zetten hun tweedehonkman op de 10-day IL waardoor hij pas in de loop van volgende week weer beschikbaar is. Door die blessure komt er ook een einde aan de reeks van 117 opeenvolgende wedstrijden die Albies dit seizoen speelde. Hij was één van de spelers die nog geen wedstrijd miste. Zonder onze landgenoot legden de Braves de bezoekende Yankees overigens drie keer over de knie.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

438 AB, 119 H, 55 R, 12 HR, 41 RBI, .272 BA, .346 OBP, .400 SLG, .745 OPS

Met drie overwinningen in de eerste vier wedstrijden begon augustus nog goed voor de Padres. Daarna stortte het kaartenhuis echter weer in, waardoor de Friars vorige week met een 4-game losing streak begonnen aan de serie in Phoenix tegen de Diamondbacks. Net als San Diego ook een team dat wel wat goede resultaten kon gebruiken. Over goede resultaten had de volgende opponent niks te klagen. Het team met ’t beste record in de American League bracht een bezoek aan Petco Park en ’t was voor Xander Bogaerts en de zijnen een uitdaging om de Baltimore Orioles te stoppen.

VINTAGE BOGEY

Hits waren er wel voor Xander Bogaerts in de eerste negen dagen van augustus, maar hij moest tot 11 augustus wachten op zijn eerste RBI van de maand. In de woestijn van Arizona harkte hij er die dag maar liefst 3 binnen. Zijn eerste AB, in de tweede inning, ging de tribunes in voor zijn twaalfde homerun. Met Manny Machado aan boord leverde dit 2 runs op. Daar bleef het niet bij voor de kortestop, want een RBI-single in de negende inning bracht Juan Soto over de thuisplaat. Tussen die klappen door zat Bogaerts ook niet stil, want hij besloot de avond met 4-for-5. En niet onbelangrijk, een 10-5 overwinning.

Voor de Padres was het een broodnodige zege na vier nederlagen op rij, maar veel meer dan een opleving was het niet. De knuppel van Bogaerts (0-for-3 met een walk) zweeg op zaterdag, maar getuige de 0-3 nederlaag was hij niet de enige. Met 2-for-5 was Xander Bogaerts beter in de series finale. Helaas voor de Padres leidden die hits niet tot runs. Die hadden ze goed kunnen gebruiken, want met 4-5 ging ook dit duel naar de thuisploeg.

KNAPPE SERIE

Maandag 14 augustus zal voor Padres-starter Yu Darvish altijd een bijzondere dag blijven, maar zijn teamgenoten zullen de 4-1 nederlaag tegen Baltimore snel willen vergeten. Xander Bogaerts (1-for-2 met een walk) was verantwoordelijk voor één van de vier hits van de thuisploeg. De tweede ontmoeting verliep veel beter voor de Padres. Al in de eerste inning legden zij de basis voor een klinkende 10-3 zege. Bogaerts bereikte na vier wijd de honken en scoorde in die eerste inning na een grandslam van Gary Sanchez.

In de vijfde inning tekende de kortestop voor zijn twintigste double dit seizoen. Aanwinst Garrett Cooper liet hem zijn tweede run van de wedstrijd scoren. Mede dankzij een RBI-single van Bogaerts werd ook de series finale een prooi voor San Diego. Bij een 1-1 tussenstand in de derde inning passeerde Ha-Seong Kim de thuisplaat na een hit van zijn kortestop. De Padres versloegen ’t beste team in de AL met 5-2 en keken daarna tegen een achterstand van 4.5 gewonnen wedstrijden aan in de strijd om de wildcards.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

40.1 IP, 28 SV, 2.90 ERA, 34 H, 14 BB, 48 K, 14 R, 13 ER, 1.120 WHIP

In de eigen AL East zijn de Boston Red Sox door Baltimore en Tampa Bay op grote achterstand gezet, maar een wildcard kan nog altijd toegang geven tot het postseason. Deze weken kan de ploeg van Kenley Jansen prima zaken doen. Vorig week troffen ze de matige Royals en deze week volgden de ook al niet al te beste Tigers en Nationals. Ideaal om een sprong te maken in de stand. En voor Jansen zouden er genoeg kansen moeten liggen om het aantal saves flink op te vijzelen.

De closer moest daarvoor wel wat geduld hebben. Op vrijdag 11 augustus schreeuwde de tussenstand (5-2 Boston) om Kenley Jansen, maar die was tegen de Royals al drie keer in actie gekomen. Nu was het aan Chris Murphy om de zege veilig te stellen en dit ging de rookie prima af. Na een 2-6 nederlaag op zaterdag was het zaterdag wel de beurt aan de Oranje-international. Met een 6-3 voorsprong op zak ging Jansen op zoek naar zijn 27e save.

TE WEINIG GEPROFITEERD

Zijn optreden ging niet helemaal van een leien dakje. Infielder Zack McKinstry van de Tigers opende de negende inning met een single. Miguel Cabrera en Isan Diaz konden echter al snel gaan zitten, maar desondanks kwam McKinstry wel op het derde honk terecht. Hier gingen wat fouten en een balk aan vooraf, maar met twee nullen op het bord kon Jansen niet veel meer gebeuren. Dat bleek ook wel, want Jake Rogers werd de derde en laatste nul in deze wedstrijd. Boston had twee van de drie wedstrijden gewonnen en Jansen had zijn ERA teruggebracht tot 2.97.

Al in de volgende wedstrijd, op dinsdag 15 augustus, schroefde Jansen zijn ERA nog verder terug. Zijn Red Sox hadden het niet gemakkelijk in Washington, maar begonnen wel met een 5-4 voorsprong aan de negende inning. Na een paar keer knipperen met de ogen was Kenley Jansen klaar. Slechts 5 (!) pitches had de closer nodig tijdens dit optreden en daar zat ook nog een strikeout voor Jake Alu tussen. Ildemaro Vargas en Blake Rutherford toonden zich iets te enthousiast en gingen na respectievelijk een popfly en een flyball zitten.

Die krappe zege was de enige keer dat de Red Sox als winnaar van ’t veld stapten in de hoofdstad van de VS. De twee overige wedstrijden gingen naar de Nationals waardoor Jansen niet meer in actie kwam. Door die nederlagen is het gat met de derde wildcard nog altijd 3.5 gewonnen wedstrijden ten opzichte van de Toronto Blue Jays.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

140 AB, 31 H, 13 R, 4 HR, 18 RBI, .221 BA, .257 OBP, .379 SLG, .635 OPS

De Pittsburgh Pirates hebben alle hoop op ’t postseason al lang en breed in de ijskast gezet. De Bucs bereikten voor het laatst de play-offs in 2015, maar gingen toen onderuit in de Wild Card Game. Twee jaar eerder stonden ze voor het laatst in een NLDS. Destijds legden ze de Cardinals het vuur aan de schenen, maar gingen wel onderuit na de maximale vijf wedstrijden. Dit seizoen leken ze eindelijk weer eens over de drempel te stappen, maar nu het einde van ’t reguliere seizoen nadert staan ze “gewoon” weer met lege handen.

Toch gaat het elk seizoen wat beter in Steel City. De goede seizoenstart gaf de fans hoop voor de toekomst, maar of Josh Palacios deel uitmaakt van die toekomst valt nog te bezien. De outfielder kwam vorige week in de serie tegen de Reds niet aan spelen toe. Een beetje vreemd is dat wel, want tegen de Braves een week eerder speelde hij in twee van de vier wedstrijden een complete game. Nu moest hij wachten tot de serie tegen de Mets om weer eens van zich te laten horen.

ZELDZAAM OPTREDEN

De Pirates hadden één van de drie duels met Cincinnati gewonnen en het eerste met de Mets verloren. Ze konden dus wel weer eens een goed resultaat gebruiken, maar daarvoor moesten ze dinsdag niet bij Palacios zijn. De international was 0-for-3 aan slag en noteerde twee strikeouts. Hij maakte de wedstrijd niet vol omdat later bleek dat hij last had van een buikvirus. De laatste wedstrijd tegen NY (3-8 voor de Mets) miste Palacios eveneens, waardoor hij deze week slechts tot één wedstrijd en 3 AB’s kwam.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

403 AB, 97 H, 50 R, 8 HR, 39 RBI, .241 BA, .320 OBP, .370 SLG, .690 OPS

De competitieplannen had het deze weken even niet zo goed voor met de Colorado Rockies. Er stond een lange road trip gepland die begon in St. Louis en via Milwaukee eindigde in Los Angeles bij de Dodgers. Jurickson Profar en consorten waren nog goed begonnen met twee zeges tegen de Cardinals, maar op bezoek bij de Brewers ging het al minder voorspoedig. Het moeilijkste moest op dat moment nog komen. De Dodgers hebben de wind aardig in de zeilen de laatste tijd. Als vanouds hebben ze daardoor de koppositie in de NL West weer stevig in handen.

VERVELENDE BOTSING

Dankzij zijn achtste homerun van dit seizoen was Profar met een goed gevoel naar de westkust vertrokken. Op donderdag 10 augustus opende hij de serie tegen LA weliswaar met een single in de derde inning, maar productief was de outfielder helaas niet. Colorado stond de Dodgers slechts 2 runs toe, maar dat was er net één te veel. LA won met 2-1 en leek daarna wakker te worden. De favoriete Dodgers legden namelijk met 6-1 beslag op de tweede wedstrijd in deze serie van vier.

Jurickson Profar was 0-for-4 in dat duel, maar vooral de 3 strikeouts zullen pijn gedaan hebben. In de met 1-4 verloren derde wedstrijd ontbrak de international in de line-up. Niet alleen aan slag had hij ’t zaterdag moeilijk, want ook defensief liet Profar was steken vallen. Dit probeerde de outfielder zondag goed te maken. In de tweede inning zette hij Mookie Betts de voet dwars met een knappe catch, maar kwam hij ook hardhandig in aanraking met de muur.

Profar kon de wedstrijd niet vervolgen en later bleek dat hij zijn knie heeft verdraaid. Zijn Rockies konden een sweep niet voorkomen, want LA won ook die laatste wedstrijd: 8-3. Yankees-captain Aaron Judge maakte begin juni op soortgelijke wijze kennis met de muur in Dodger Stadium. Hij miste daarna bijna twee maanden vanwege een blessure aan zijn teen.

SNELLE RENTREE

Profar kwam er veel beter af, want hij stond deze week alweer op het veld. De eerste – met 6-4 gewonnen – wedstrijd tegen de D-back liet Profar nog schieten, maar dinsdag maakte hij als pinch hitter zijn opwachting in de negende inning. Arizona had zojuist een 3-5 achterstand omgezet in een 8-5 voorsprong, maar ondanks een single van Profar bleven de Rockies het antwoord schuldig.

Hoewel zijn knie nog niet 100% was, begon Profar woensdag wel in de starting line-up voor de derde en laatste wedstrijd tegen de Diamondbacks. Bij een 2-1 achterstand kwam de linksvelder in de vijfde inning door met zijn 24e double van ’t jaar. Voor de Rockies werd ’t een productieve inning, want de 2-1 achterstand werd omgebogen tot een 3-2 voorsprong. Voldoende voor de winst was ’t niet, want die ging met 9-7 naar Arizona. Jurickson Profar maakte de volle negen innings niet vol, want na zeven innings kwam er een einde aan zijn werkdag.

Cover photo: Denis Poroy

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen