Dutch Watch: Bogaerts on fire, wisselend succes Albies

Geen Kenley Jansen deze week. De closer van de Boston Red Sox staat nog altijd op de IL. Xander Bogaerts heeft mooiere dagen achter de rug, want de kortestop staat ze enorm goed te raken tegenwoordig. Dat gold bij vlagen ook voor Ozzie Albies en Josh Palacios. Zij maakten deze week weer fans op de tribune blij met één of meerdere homeruns. In deze Dutch Watch kun je lezen hoe ’t hen en de overige Team Kingdom-spelers deze week verging in Major League Baseball.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

552 AB, 149 H, 87 R, 31 HR, 99 RBI, .270 BA, .325 OBP, .500 SLG, .825 OPS

De druk is een beetje van de ketel in Atlanta nu ze de zesde divisietitel op rij al binnen hebben. Er is echter nog genoeg om voor te spelen, want het beste record in MLB levert heb thuisvoordeel op tijdens het gehele postseason. En er zijn natuurlijk nog een paar records om op te jagen. Ook voor Ozzie Albies. Hij kan de vijfde speler op het roster worden met tenminste 30 homeruns. Iets wat alleen de Minnesota Twins in 2019 lukte. Die jacht zette hij deze week voort tegen de Marlins en Phillies. Twee teams die elke overwinning goed kunnen gebruiken in de wildcard-race.

Vorige week vrijdag schoot de eerste van drie wedstrijden in Miami alle kanten op. De Marlins namen een voorsprong, maar dankzij een 2-run RBI-single van Ozzie Albies in de zesde inning namen de Braves de regie opeens over. Die 6-4 voorsprong bleef niet lang staan. Hoewel Albies 2-for-5 aan slag was, leken de Braves wat scherpte te missen. Zij openden de serie met een 6-9 nederlaag en in de twee duels die volgden, werd het er allemaal niet beter op.

Zijn team mocht het dan lastig hebben in Florida, maar Albies had het prima naar zijn zin. Zaterdag, op de dag dat Matt Olson het homerunrecord van Andruw Jones brak, sloeg de tweedehonkman zijn dertigste long ball van ’t jaar. Met één honk bezet, kon hij deze al in de eerste inning afvinken. Al dat geweld aan slag hielp de ploeg niet aan een zege, want deze ging met 11-5 ruimschoots naar de thuisploeg. Het kon echter nog veel erger, zo bleek zondag. Ozzie Albies kwam door met 2 doubles, maar zal zich ook geschaamd hebben voor de 2-16 nederlaag en de sweep.

ALBIES WERKT AAN ZIJN VORM

Eenmaal thuisgekomen gingen het deze week tegen de Phillies niet veel beter met de Braves. Albies begon veelbelovend met een homerun, nummer 31, in zijn eerste AB maar die bleek op maandag 18 september ook het enige wapenfeit van Atlanta. Philadelphia won overtuigend met 7-1. Met 2-for-4, 2 runs en een walk was Albies ook in de tweede wedstrijd van waarde. Dit keer zagen de fans weer eens de Braves die ze gewend waren te zien. Atlanta sloeg de Phillies met 9-3 van het veld en ging woensdag voor de series win.

Die kwam er echter niet. Mede dankzij 2 hits, een double, een run en een RBI van Albies maakten de Braves nog wel een 0-4 achterstand ongedaan. In extra innings moesten ze echter alsnog het hoofd buigen voor één van de vermoedelijke concurrenten straks in het postseason. De 4-6 nederlaag betekende de vijfde voor de Braves in de laatste zes wedstrijden. Ze zien Baltimore nu met rasse schreden naderen in de strijd om het beste record in MLB, maar in de NL is de voorsprong op de Dodgers nog behoorlijk groot. Na deze serie had Albies overigens nog 1 RBI nodig om voor de tweede keer in zijn loopbaan de grens van 100 te slechten.

Dit gebeurde al in de eerste wedstrijd in Washington. Met onder meer een RBI-double en een 2-run homerun had Ozzie Albies een flink aandeel in de eenvoudige 10-3 overwinning.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

561 AB, 159 H, 77 R, 19 HR, 53 RBI, .283 BA, .351 OBP, .442 SLG, .793 OPS

In San Diego kan het niet snel genoeg oktober zijn. Dan zit dit enorm teleurstellende seizoen er voor de Padres tenminste op en kunnen ze zich richten op 2024. Voor de spelers zal gelden dat ze, voor zover dat mogelijk is, nog met goed gevoel afscheid willen nemen van 2023. In het geval van Xander Bogaerts lukt dat aardig de laatste weken. De kortestop is bezig aan zijn beste fase van ’t seizoen getuige zijn prima slaggemiddelde in september. Hij kreeg deze week ook alle gelegenheid om daar flink aan te werken, want met de Athletics en Rockies troffen de Padres bepaald niet de sterkste tegenstanders.

Het weekend in Oakland verliep nogal eentonig voor Xander Bogaerts. Hij speelde drie wedstrijden met de Padres en in elk van die duels kwam hij twee keer door met een hit. Het waren overwegend singles, behalve in de zesde inning van de tweede ontmoeting. Daar tekende Bogaerts voor zijn 28e double van deze jaargang, maar deze leverde minder op dat zijn single in de eerste inning. Met Fernando Tatis Jr. op het derde honk had Xander Bogaerts aan een single genoeg om met zijn 51e RBI de Padres op 2-0 te zetten.

MULTI-HIT GAME NA MULTI-HIT GAME

Met 6-for-14 was dit voor onze landgenoot een geslaagde serie, maar dat was het zeker ook voor San Diego. Zij wonnen de drie wedstrijden in Oakland en daarmee timmerden ze voor het eerst dit seizoen een 4-game winning streak in elkaar. De Padres hadden immers ook de laatste wedstrijd tegen de Dodgers in de vorige serie al gewonnen. Het is wat aan de late kant in dit seizoen, maar de Padres hadden de smaak nu echt te pakken.

Aan de hand van Xander Bogaerts poetsten ze namelijk ook de Colorado Rockies drie keer van het veld. De viervoudig All-Star opende de serie maandag met 3 hits in 4 at-bats. Bogaerts bleef daarmee een homerun verwijderd van een cycle. In de zevende inning tekende hij namelijk voor zijn eerste triple van dit seizoen. Met 3 gescoorde runs had de international een flink aandeel in de 11-9 zege van de Padres.

Xander Bogaerts had nu 4 multi-hit games op rij, maar dinsdag bouwde hij vrolijk verder. Nu sloeg hij wel die homerun en dat was direct het laatste wapenfeit in deze wedstrijd. Met Trent Grisham aan boord ramde Bogaerts de bal het stadion uit en besliste daarmee de wedstrijd: 2-0. De kortestop besloot dit drieluik woensdag met opnieuw 3 hits in 5 AB’s. Hij scoorde de eerste run namens de Padres in dit met 3-2 gewonnen duel. Xander Bogaerts was 8-for-13 in deze serie tegen Colorado en zijn slaggemiddelde geeft zijn vorm mooi weer. Hij begon de maand met .258 en tilde dit naar .283.


CARTER KIEBOOM (3B, Washington Nationals)

68 AB, 15 H, 9 R, 3 HR, 8 RBI, .221 BA, .264 OBP, .382 SLG, .646 OPS

In augustus hadden de Washington Nationals even een opleving, maar dat waren de fans in september al weer rap vergeten. Ze winnen al niet overdreven veel wedstrijden in Washington, maar deze maand steekt er voorlopig in negatieve zin uit. Carter Kieboom kan zich helaas niet onttrekken aan de malaise. Met 4 hits in zijn eerste drie wedstrijden en 2 homeruns keerde de derdehonkman sterk terug van zijn blessures. Helaas is het deze maand wat stilgevallen, maar Kieboom heeft nog twee weken de tijd om met een goed gevoel aan het offseason te beginnen. Deze week namen hij en de Nats het op tegen de Brewers en White Sox.

Kieboom had een paar wedstrijden gemist, maar kon op 15 september weer rekenen op een plek in de starting line-up. Als aangewezen slagman begon hij sterk met een RBI-double in de eerste inning. Vanaf het tweede honk kon Joey Meneses 2-0 scoren, even later gevolgd door de 3-0 gescoord door Kieboom zelf. Zijn 2-for-3 aan slag haalde deze vrijdag weinig uit, want met 5-3 ging de overwinning naar Milwaukee. Hetzelfde overkwam de Nationals een dag later. Als derdehonkman was Kieboom 1-for-4 met een RBI-single in de zesde inning. Leuk voor de statistieken, want de Brewers wonnen opnieuw: 9-5.

PINCH HITTER

Tegen de Chicago White Sox vond de infielder zichzelf alleen op maandag 18 september terug in de starting line-up. De Nationals verloren die wedstrijd met 1-6, Kieboom was 0-for-4 en kreeg drie keer een strikeout te slikken. Washington won de tweede volgende wedstrijden wel, maar telkens kwam Carter Kieboom pas in de zevende inning binnen de lijnen. Met in beide gevallen een hit in zijn enige AB wist hij z’n slaggemiddelde wat op te krikken, maar op dinsdag was zijn single ook nog eens belangrijk voor het scoreverloop.

Bij een 1-2 achterstand kwam Kieboom door met een single nadat Ildemaro Vargas al vier wijd had afgedwongen. Een 3-run homerun van Joey Meneses besliste de wedstrijd in het voordeel van de Nationals. De rubber game van woensdag was veel minder spannend. Kieboom mocht dus weer opdraven in de zevende inning, maar de tussenstand was toen al 12-1 in het voordeel van de Nationals, die uiteindelijk met 13-3 wonnen.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

231 AB, 54 H, 24 R, 10 HR, 39 RBI, .234 BA, .273 OBP, .420 SLG, .693 OPS

Voor de Pittsburgh Pirates is 2023 opnieuw een seizoen in de krochten van Major League Baseball, maar voor Joh Palacios is het wel degelijk een jaargang om trots op terug te kijken. Waar bij bij Toronto en Washington maar zelden kon rekenen op wat speeltijd, daar doen ze in Pittsburgh bijna dagelijks een beroep op de in Brooklyn geboren outfielder. Voor Palacios stond er vorig weekend een bijzondere serie op het programma, want de Yankees kwamen naar Pittsburgh. Het gezelschap pakte daarna het vliegtuig voor een road trip die begon bij de Cubs.

We hoeven er niet omheen te draaien. Josh Palacios heeft wel betere series gekend dan die van afgelopen weekend tegen de New York Yankees. Op vrijdag 15 september kwam hij in de zesde inning door met een single naar het rechtsveld. Later die inning zou Palacios scoren na een 2-run RBI-single van Ke’Bryan Hayes. De infielder zette de Buccos daarmee op voorsprong, maar die hield geen stand. New York opende dit drieluik met een 7-5 overwinningen en zou het tweede duel met 6-3 winnen.

Voor Palacios bleef het bij die ene hit in het eerste duel. De outfielder was 1-for-9 in deze serie, waarbij hij in de series finale pas in de achtste inning als pinch hitter zijn opwachting maakte. Dat was ook de enige wedstrijd die door de thuisploeg gewonnen werd: 3-2. Afgelopen dinsdag tegen de Cubs stond Palacios “gewoon” weer in de starting line-up, maar hij zal die wedstrijd heel snel willen vergeten. Na twee wedstrijden zonder hit was hij nu 1-for-3 op een avond waar de Cubs keihard uihaalden: 14-1.

BEUL VAN DE CUBS

Zo’n 24 uur later hing de vlag er volledig anders bij. Nu waren het de Pirates die de dubbele cijfers bereikten en dat hadden ze mede te danken aan een 3-run homerun van Josh Palacios in de vierde inning. De outfielder, 2-for-6 voor de avond, bracht de Bucs daarmee op een 7-1 voorsprong op weg naar 13-7 winst. Het wordt nu een kwestie van copy-paste, want in de series finale deed Palacios de ambitieuze Cubs opnieuw pijn.

Als pinch hitter had de outfielder daar maar één AB voor nodig. Zijn Pirates hadden een 5-4 voorsprong in de negende inning en voor de Cubs was dit nog best te overzien. Dat werd heel anders na de dreun van Palacios naar het rechtsveld. Met twee man aan boord sloeg de Oranje-international zijn tiende homerun van het jaar en stelde de overwinning veilig: 8-6. Een fijne week voor Palacios, terwijl het voor de Cubs billenknijpen wordt in de laatste anderhalve week van dit seizoen.


RICHIE PALACIOS (OF, St. Louis Cardinals)

61 AB, 16 H, 5 R, 5 HR, 11 RBI, .262 BA, .308 OBP, .541 SLG, .849 OPS

Voor Richie Palacios pakte de trade naar St. Louis goed uit. Als iedereen fit is, zal hij waarschijnlijk net buiten de boot vallen, maar de international greep in elk geval veel van de kansen die hij kreeg. Met 3 homers in twee wedstrijden onderstreepte de jongste Palacios dat hij wel degelijk op zijn plek is tussen de crème de la crème van de honkbalsport. In de laatste weken van dit seizoen is het aan hem om dit ook daadwerkelijk te bevestigen. Het zou hem zomaar een plek op het roster van volgend seizoen op kunnen leveren. Is het niet in St. Louis dan mogelijk ergens anders.

De Cardinals troffen het deze week niet met series tegen Philadelphia en Milwaukee. In de eerste wedstrijd tegen de Phillies mocht Palacios starten, maar zat het er halverwege voor hem op. Het laatste duel met de regerend kampioen van de National League maakte hij wel helemaal vol. Helaas kon hij de lijn van een paar dagen eerder niet doortrekken, want met 0-for-6 besloot Richie Palacios deze serie. St. Louis won slechts één van de drie wedstrijden en kon teams als de Reds en Cubs maar matig helpen in de race om de wildcards.

EEN HAND VOL

Richie Palacios mocht maandag starten in de thuiswedstrijd tegen Milwaukee, was 0-for-3 aan slag maar won met de Cardinals wel met 1-0. In de tweede ontmoeting waren de runs minder duur, maar helaas voor St. Louis waren het de Brewers die ’t vaakst scoorden. Een solo homerun van Palacios, zijn vijfde van dit jaar, in de vijfde inning kon een 3-7 nederlaag niet voorkomen.

De Cardinals hadden deze week weinig in de melk te brokkelen, want ook de overige twee wedstrijden gingen eenvoudig naar de Brewers. Met een RBI-single sloeg Richie Palacios woensdag nog een run over de thuisplaat, maar bij een 2-8 nederlaag is dat vooral goed voor je eigen cijfers. In de series finale kreeg Palacios maar één at-bat. Zijn club ging hard onderuit met 0-6 en de veelzijdige outfielder bleef 0-for-1.


JURICKSON PROFAR (UT, San Diego Padres)

441 AB, 106 H, 54 R, 9 HR, 41 RBI, .240 BA, .321 OBP, .370 SLG, .691 OPS

Jurickson Profar keerde onlangs terug bij de Padres. Vorig seizoen haalde hij met die club de NLCS, maar Profar had nooit kunnen vermoeden dat die franchise in 2023 zo’n dramatisch jaar tegemoet zou gaan. We zullen waarschijnlijk nooit precies weten wat de Oranje-international intern aantrof bij zijn terugkeer, maar dat er in de herfst of winter koppen gaan rollen bij de club die vooraf getipt werd als één van de favorieten voor de World Series lijkt onvermijdelijk. Profar zelf zal de afgelopen week toch iets anders beleefd hebben dan de doorsnee weken. Hij kwam namelijk twee voormalig werkgevers tegen.

Tegen de Oakland A’s kwam Profar vorig weekend maar één keer in actie. De Padres wisten eindelijk eens wat goede resultaten aan elkaar te knopen en één daarvan was een 10-1 zege in Oakland. Eén van die runs werd gescoord door Jurickson Profar, die aan slag 0-for-3 was met twee keer vier wijd. In de achtste inning resulteerde die walk in een run dankzij een grandslam van Juan Soto. Voor de voormalig National was het zijn 32e homerun van dit seizoen.

Tijdens de serie tegen de Rockies zag Profar een hoop bekende gezichten, maar die zagen hem weinig aan het werk. Zijn huidige werkgever won drie keer van de club waar hij ’t seizoen begon al bleef de bijdrage van Profar beperkt tot één wedstrijd. De international kwam alleen dinsdag in actie, maar liet geen al te beste indruk achter. De linksvelder kwam vier keer aan slag en vier keer ging hij onverrichter zake terug naar zijn dug-out. Profar begon met 8 hits in zijn eerste vier wedstrijden voor de Padres, maar staat nu al drie wedstrijden droog.


CEDDANNE RAFAELA (UT, Boston Red Sox)

59 AB, 18 H, 9 R, 2 HR, 4 RBI, .305 BA, .328 OBP, .492 SLG, .819 OPS

De Boston Red Sox zullen voor het tweede jaar op rij de play-offs niet halen, maar voor Ceddanne Rafaela hebben de laatste weken nog wel degelijk betekenis. Voor de deze week 23 jaar geworden rookie zijn alle wedstrijden welkom met het oog op de toekomst. Dat hij een mooie toekomst tegemoet kan gaan, bewees hij vorige week wel met onder meer zijn eerste homeruns. Daarnaast mag hij steeds vaker aanspraak maken op een plek in de starting line-up. Manager Alex Cora schroomt ook niet om Rafaela te gebruiken als leadoff hitter.

In het weekend van 15 september kon Rafaela ook de Toronto Blue Jays van zijn bingokaart strepen. Na de Rays, Orioles en Yankees trof hij nu ook de laatste tegenstander uit de eigen AL East. Op een ontspannen weekend hoefden de Red Sox niet te rekenen, want de tegenstander strijdt nog altijd om een wildcard. De dadendrang van deze Blue Jays werd Rafaela en de Red Sox ook te machtig. Toronto won elk van de drie duels en stuurden de BoSox dus met een sweep door naar Texas.

Ceddanne Rafaela was in deze serie 2-for-12 aan slag. In zowel de eerste als de derde stond hij in de starting line-up. De tweede ontmoeting werd pas na dertien innings beslist, waardoor de in de achtste inning ingevallen Rafaela ook nog de nodige AB’s kreeg. Helaas kwam hij daarin niet tot een hit. Dat gebeurde wel in de series finale, waarin hij zijn vijfde double van dit seizoen noteerde.

DOEKJE VOOR HET BLOEDEN

De Red Sox hadden nu negen van de laatste elf wedstrijden verloren en smachtten dus naar een goed resultaat. Dat kwam er op maandag 18 september in Arlington. Boston versloeg de Rangers met 4-2, maar Rafaela kon aanvallend zijn steentje niet bijdragen. De centerfielder van dienst was aan slag namelijk 0-for-4. Hij kreeg rust in de tweede wedstrijd, die met 6-4 een prooi werd voor de thuisploeg.

Boston besloot deze lastige road trip afgelopen woensdag met een dikke nederlaag. Met een RBI-single in de negende inning tekende Rafaela voor zijn tweede hit van de avond. Meer dan een piepklein doekje voor het bloeden was zijn vierde RBI niet. De Rangers stapten namelijk met een 15-5 zege van het veld. Die overwinningen helpen de Rangers in hun strijd voor een wildcard, terwijl de Red Sox na deze road trip hekkensluiter zijn in de AL East.

Cover photo: Denis Poroy

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen