Dutch Watch: Bogaerts en Profar blijven slaan, Ozzie worstelt

Er was deze week weer wisselend succes voor onze landgenoten in de MLB. Zo ging het wederom goed met Xander Bogaerts, maar kan Ozzie Albies zijn vorm van vorig seizoen nog niet vinden. Didi Gregorius mag zich opmaken voor zijn rentree in de majors en ook voor Andrelton Simmons is terug op het trainingsveld.

Na twee uitstekende maanden viel Ozzie Albies vorig jaar in juni een beetje terug. Dit jaar verlopen de eerste maanden wat minder spectaculair voor de kleine infielder, maar misschien weet hij het nu om te draaien. Dat geldt in elk geval nog niet voor de eerste wedstrijden van juni. Tegen de Detroit Tigers was het niet slecht, maar toch ook weer niet geweldig wat Albies liet zien. In de serie tegen de Pittsburgh Pirates ging het allemaal nog wat moeizamer. Gelukkig voor onze landgenoot en de Atlanta Braves is de ploeg niet afhankelijk van alleen Ozzie Albies.
Toen Albies in 2018 aan de maand juni begon had hij al 35 runs binnengeslagen en stonden er 14 homeruns achter zijn naam. Wat homeruns betreft is hij nu halverwege dat aantal en qua RBIs liep hij er op 1 juni 11 achter. In de serie tegen de Detroit Tigers was de tweedehonkman 3-for-10 aan slag met daarbij een double in de tweede wedstrijd. Niet heel slecht, maar na de start in 2018 mogen we toch meer verwachten. Na een teleurstellende 8-2 nederlaag in de eerste wedstrijd richtten de Braves zich op in de tweede. Albies kwam tot twee hits en een run in de vijfde inning, die op dat moment de 3-3 betekende. In de achtste sloegen de Braves toe op weg naar een 10-5 zege. Zondag bleef Albies zonder hit, maar een sac fly in de achtste leverde Atlanta wel een belangrijke run op: 7-4 winst.

TELEURSTELLEND

Albies zal niet met al te veel genoegen terugkijken op de serie in Pittsburgh. Niet alleen wonnen de Pirates twee van de drie wedstrijden, maar de infielder was slechts 1-for-9 met twee keer vier wijd. Voor de Braves begon het dinsdag nog prima. De thuisclub scoorde weliswaar 4 runs in de eerste inning, maar uiteindelijk stond er “gewoon” een 12-5 win op het scorebord na negen innings. Albies was 0-for-4 in dit duel en bereikte één keer de honken na vier wijd. Dat deed hij ook in de tweede ontmoeting, maar dit keer konden zijn teamgenoten z’n gebrek aan slagkracht niet compenseren. Pittsburgh won met 7-4 en gaven dit donderdag een vervolg in de rubbergame. In de vierde inning tekende Albies voor zijn eerste en enige hit in de serie, maar de tweedehonkman kon een 6-1 loss niet voorkomen. Defensief is hij overigens al sinds 10 mei foutloos.

De Boston Red Sox speelden vorige week een serie tegen hun grote rivaal uit New York. Xander Bogaerts en de zijnen konden daarbij wat terrein goedmaken op de Yankees in de AL East, maar dat lieten de Bronx Bombers niet gebeuren. Dat lag zeker niet aan onze landgenoot, want die had het wel naar zijn zin. Tegen de zwalkende Royals was het allemaal wat minder wat Bogaerts liet zien, maar ook zonder de topvorm van hun kortestop waren de Red Sox veel te sterk voor deze tegenstander.

BOGEY SPEELT LONG BALL

Er ging een kruis over de eerste ontmoeting, maar de fans in New York konden nog drie keer genieten van de beladen stammenstrijd. Een hit van Xander Bogaerts kon vrijdag niet voorkomen dat Boston met 4-1 onderuit ging. Het was de vierde wedstrijd op rij waarin de kortestop tot minimaal één hit kwam. Zaterdag pakte X-Man het anders aan. Hij was een plaag voor de vijandelijke werpers en kwam tot 3 hits in 4 at-bats. Nadat hij in de tweede al doorkwam met een single, was het in de vierde pas echt raak. Helaas leverde z’n 11e dinger maar één run op, want de Red Sox schoten uiteindelijk tekort: 3-5. De vierde inning bracht hem geluk, want zondag ging de bal er in die inning opnieuw uit. Het betekende op dat moment een 3-0 voorsprong . Bogaerts zou met 2-for-4 afsluiten én een 8-5 overwinning.


Bogaerts en de Red Sox vervolgden hun road trip tegen de Kansas City Royals. Die ploeg heeft de twijfelachtige eer over ’t slechtste record in de MLB te beschikken, al moeten ze dat wel delen met de Orioles. Voor Xander Bogaerts stond er dinsdag een 6-game hitting streak op het spel en deze streak zou een vervolg krijgen, al moest hij daar wel tot de achtste inning op wachten. In de zesde had X-Man zich echter al nuttig gemaakt met een sac fly, die JD Martinez binnenbracht. Boston won met 8-3.
Woensdag ging het opnieuw crescendo, maar kwam er een einde aan de hitting streak van Bogaerts. Hij scoorde in de vijfde inning nog wel een run, maar kwam niet tot een honkslag in het duel dat met 8-0 gewonnen werd. Donderdag begon hij met een single in de vijfde te bouwen aan een nieuw reeks. Boston won voor de vierde keer op rij en versloeg de matige Royals met 7-5.

Betere tijden zijn in aantocht voor Didi Gregorius. De Amsterdammer werd vorig jaar geholpen aan een elleboogblessure en hield zich tot nu toe voornamelijk bezig met revalideren. Twee weken geleden maakte Gregorius al zijn rentree in de minors, maar er is nu ook groen licht voor een terugkeer in de majors. Manager Aaron Boone van de New York Yankees liet zich deze week ontvallen dat Gregorius dit weekend zou gaan spelen tegen de Cleveland Indians. De international speelde in oktober zijn laatste wedstrijd tijdens de verloren ALDS tegen de Boston Red Sox. Later die maand ging Gregorius onder het mes. Hij heeft inmiddels de nodige wedstrijden voor de SWB Railriders, op Triple-A niveau, achter de rug, maar verder dan een slaggemiddelde van .120 komt onze landgenoot nog niet.


Tegen de pers zei Boone tevens dat de kortestop elke serie een dag rust krijgt om de elleboog te ontzien. Het huidige infield van de Yankees, met Gleyber Torres, DJ Lemahieu en Gio Urshela, presteert goed en de manager zal dus keuzes moeten maken. Urshela (23 RBIs) zal de meeste wedstrijden op het derde honk te vinden zijn en Lemahieu (40 RBIs) en Torres (31 RBIs) zullen gaan rouleren. In de laatste week zonder hun Nederlandse kortestop ging het voor de Yankees allemaal niet vanzelf. Ze verloren drie wedstrijden op rij, maar gaan nog wel altijd aan kop in de AL Central.

Vorige week konden de Los Angeles Dodgers zich, als koploper in de NL West, meten met de Philadelphia Phillies. Die ploeg gaat aan kop in de NL East, maar had weinig in te brengen aan de westkust. Kenley Jansen kwam tijdens deze serie alleen in de eerste wedstrijd in actie. Tegen de Diamondbacks leden de Dodgers zowaar weer eens een nederlaag, maar daar had Jansen niets mee te maken. Ook in deze serie bleef zijn inbreng beperkt tot de eerste wedstrijd.

ULTRAKORTE WERKDAG

Maar eerst dus dat duel met de Phillies. Of eigenlijk die 0.1 inning tegen de Phillies. De Dodgers begonnen met een redelijk geruststellende 6-2 voorsprong aan de negende inning, maar Philadelphia maakte het daarin toch nog even spannend. Nadat Rhys Hoskins er 6-3 van had gemaakt, besloot Dodgers-manager Dave Roberts toch Jansen maar even aan het werk te zetten. Met nog altijd één honk bezet had de closer slechts vier pitches nodig om Andrew Knapp weg te zetten en daarmee de 6-3 overwinning én de 17e save over de streep te trekken. De tweede en de derde ontmoeting werden respectievelijk met 4-3 en 8-0 door de Dodgers gewonnen, die daarmee op een record van 41-19 kwamen.
Op zijn 18e save hoefde Jansen niet al te lang te wachten. Met de Dodgers bracht hij deze week een bezoek aan de Arizona Diamondbacks en al tijdens de eerste wedstrijd werd Jansen naar de heuvel geroepen. Na acht pitches had hij zijn eerste twee nullen al te pakken, maar Eduardo Escobar wist de inning nog even te verlengen met een double. Met twee pitches rekende Jansen echter af met David Peralta, waardoor de 3-1 overwinning een feit was. Het was de enige keer dat Kenley Jansen zijn kunsten kon vertonen in de woestijn. Na een 9-0 zege in Game 2 ging de laatste wedstrijd met 3-2 verloren. Het ERA van Jansen is inmiddels weer gedaald naar 3.16. Met zijn 18 saves doet hij op die lijst gewoon weer met de besten mee.

Na een 11-game winning streak verloren de Oakland Athletics vorige week zomaar twee keer op rij van de LA Angels. Vorig weekend werd het er allemaal niet gemakkelijker op voor Jurickson Profar en consorten. De Houston Astros brachten een bezoek aan ’t Coliseum en trakteerden de A’s op drie nieuwe nederlagen. Met 1-for-10 ging het ook bij Profar niet vanzelf, maar die ene klap was dan wel weer een spreekwoordelijke daalder waard. Na deze serie konden ze zich revancheren tegen de Angels.
Vorige week vrijdag begonnen de A’s nog best leuk aan de serie van drie. In de derde inning namen de gastheren een 2-0 voorsprong, maar deze werd in de late innings teniet gedaan. Profar was 0-for-3 met één keer vier wijd in de wedstrijd die met 3-2 verloren ging. Zaterdag kwam de international drie keer aan slag, maar opnieuw kwam hij niet verder dan een keer vier wijd. Voor de tweede keer in deze serie en voor de vierde keer op rij trokken de A’s aan het kortste eind: 5-1. Zondag kregen de fans in Oakland waar voor hun geld. Ze betaalden voor 9 innings en kregen er 12. Helaas zagen ze hun Athletics opnieuw verliezen, dit keer met 6-4. In de tweede inning zorgde Profar nog voor een juichmoment door zijn negende homerun van ’t seizoen te slaan. In extra innings moesten de A’s echter buigen: 4-6.

BESCHEIDEN HITTING STREAK

Na vijf nederlagen op rij werd het weer eens tijd voor een overwinning en dat moest dan gebeuren in LA op bezoek bij de Angels. De A’s begonnen sterk aan de serie en wonnen dinsdag met 4-2. Jurickson Profar was 1-for-4, maar hij liet een dag later zien dat dit toch veel beter kan. Oakland begon opnieuw ijzersterk en met een RBI-single sloeg Profar in de derde inning de zesde run al binnen. Een inning eerder had hij met een RBI-double al voor de eerste run gezorgd. Het kon allemaal niet op voor de A’s, maar in de vierde werkten de Halos de achterstand weg om uiteindelijk met 10-9 te winnen. Jurickson Profar was 3-for-5 met een run en twee RBIs, maar dit bleek alleen maar leuk voor de statistieken. Mede dankzij ’n RBI-single van Profar trok Oakland de serie naar zich toe door donderdag met 7-4 te winnen.

Jonathan Schoop is wisselvallig begonnen aan de maand juni. Dat geldt overigens ook voor zijn club. De Minnesota Twins wonnen vorig weekend drie van de vier wedstrijden tegen de Tampa Bay Rays en lijken al voor de ASG beslag te leggen op de titel in de AL Central. Bij wijze van spreken dan. Defensief ging het onze landgenoot in die serie overigens niet zo voor de wind, want Schoop verdubbelde zijn aantal errors. Deze week speelden de Twins ook nog drie keer tegen Cleveland. In die serie kreeg Schoop weer rust en ging het voor de Twins ook niet van een leien dakje.

ONVERWACHTE FOUTEN

Het begon in Florida niet zo best voor Schoop en de Twins. Vorige week donderdag, in de wedstrijd die met 14-3 werd verloren, was Schoop 0-for-4 met drie strikeouts. In de tweede ontmoeting kwam hij sterk terug. De infielder was 2-for-2 in dit duel, kreeg ook nog eens één keer vier wijd en liep twee runs binnen. Daarnaast tekende de actieve Schoop ook nog eens voor zijn eerste stolen base van het seizoen. Minnesota won de wedstrijd met 5-3.
Met 1-for-5 en één run was het voor Jonathan Schoop afgelopen zaterdag allemaal een tandje minder. In de tweede inning ging hij voor de derde keer dit seizoen in de fout. De Rays straften dit wel af, maar met 6-2 ging de wedstrijd toch naar de Twins. Zondag (9-7 winst) kreeg Schoop opnieuw een error achter zijn naam, maar dit maakte hij in de achtste inning ruimschoots goed met een 2-run homerun.


Deze week kregen de Cleveland Indians de kans om iets aan hun achterstand in de AL Central te doen. Dat lukte eigenlijk maar half, want van de drie wedstrijden werden er twee gewonnen en liepen ze uiteindelijk dus maar één wedstrijd in. Met een double in de tweede inning, zijn 14e van het seizoen, begon Schoop dinsdag goed aan de serie. Zijn teamgenoten lieten hem achter op de honken en dat brak Minnesota op. Cleveland trok met 5-2 aan het langste eind. De tweede wedstrijd ging met 9-7 opnieuw naar de thuisspelende Indians, maar Schoop bekeek dit duel vanuit de dug-out. Tijdens de afsluitende derde ontmoeting stond hij wel op het veld, maar speelde aan slag niets klaar. Met 1-for-7 over twee duels nam hij afscheid van Cleveland, maar de Twins wonnen nog wel: 5-4.

Andrelton Simmons verscheen deze week weer op het trainingsveld. Eerst mocht hij weer aan het werk met zijn slaghout, maar er staan ook al loopoefeningen op het programma. De kortestop kwam op 20 mei voor het laatst in actie en kampt sindsdien met een enkelblessure. Wanneer Simmons terugkeert in de hoofdmacht is nog niet bekend.
David Fletcher neemt de honneurs voor hem waar op die positie en het manusje-van-alles doet het naar behoren. Fletcher leidt de Los Angeles Angels in hits (68) en doet het goed met een batting average van .312. De Halos als team hebben een vrij gemiddelde week achter de rug. Ze wonnen drie wedstrijden en verloren er vier. In de AL West bezetten ze de vierde plaats op 12.5 wedstrijden van koploper Houston.

Cover Photo: John Amis/AP Photo

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen