Dutch Watch: Bogaerts blijft hot, Jansen kwakkelt

Jonathan Schoop keerde deze week terug in de line-up van de Detroit Tigers en ook de blessure van Xander Bogaerts bleek mee te vallen. Ozzie Albies maakt op zeer korte termijn zijn rentree bij de Atlanta Braves en dat is mooi op tijd voor het postseason. Teamgenoot Kenley Jansen had het lastiger deze week en ook bij Jurickson Profar ging het niet altijd vanzelf. In deze Dutch Watch, helaas nog altijd zonder de clubloze Simmons en Gregorius, lees je hoe het onze landgenoten verging in één van de laatste weken van het reguliere seizoen.

SEIZOENSSTATS: 504 AB, .317/.384/.474, .858 OPS, 81 R, 67 RBI, 37 2B, 14 HR, 8 SB, 137 OPS+

Ondanks die geweldige serie van Xander Bogaerts sloten we vorige week toch in mineur af. Na een historische reeks van negen wedstrijden waarin de kortestop telkens minimal 2 hits noteerde, speelde opeens zijn rug weer op. Veel tijd miste hij echter niet, want afgelopen weekend tegen Baltimore stond Bogaerts “gewoon” weer in de line-up. Na die serie vlogen de Red Sox terug naar Boston voor een ontmoeting met de New York Yankees.

Nadat hij op 6 september de wedstrijd in Tampa Bay vroegtijdig moest staken, zou Xander Bogaerts slechts één duel missen vanwege zijn rug. Op vrijdag 9 september keerde de kortestop terug en dit bleef niet onopgemerkt. Met 2 uit en Connor Wong op het derde honk sloeg Bogaerts in de derde inning zijn dertiende homerun van deze jaargang. Het hielp de Red Sox aan een 2-0 voorsprong, maar dit mocht aan het einde van de rit niet baten. Ondanks een opnieuw knappe 3-for-5 van onze landgenoot wonnen de Orioles met 3-2.

In ’t tweede treffen bereikte Bogaerts opnieuw drie keer de honken, maar dit keer slechts één keer middels een honkslag. Een HBP in de eerste inning resulteerde in een run dankzij een grand slam van Rafael Devers. Zijn single in de vierde inning leidde tot een 7-1 voorsprong, maar Boston was nog lang niet klaar. Zij zouden met maar liefst 17-4 deze wedstrijd winnen. Hoe anders verliep de series finale. Boston won opnieuw, maar dit keer met slechts 1-0. Die run kwam al in de eerste inning over de thuisplaat dankzij een sac fly van Xander Bogaerts. Hij was 1-for-2 met een walk in deze wedstrijd en 5-for-14 in deze serie. Met een .319 slaggemiddelde begon hij vervolgens aan de serie tegen NY.

WÉÉR EEN LONG BALL!

In de stand is het verschil tussen de aartsrivalen gigantisch, maar op het veld was daar deze week niet veel van terug te zien. In het eigen Fenway Park maakte Boston ’t de Yankees knap lastig afgelopen dinsdag en dat was mede te danken aan Xander Bogaerts. Bij een 3-3 stand in de zesde inning sloeg de kortestop zijn veertiende homerun van het seizoen en zijn vijfde sinds 21 augustus. Het was zijn enige hit in 5 AB’s en helaas mocht ’t voor de BoSox niet baten. In extra innings gingen de bezoekers er met een 7-6 overwinning vandoor.

Ook in de tweede ontmoeting kwam Bogaerts niet verder dan één hit. Na strikeouts in zijn eerste 3 at-bats was daar in de achtste inning dan eindelijk een single voor de infielder. Honklopers Verdugo en Pham konden daardoor opschuiven, maar een run bleef op dat moment nog achterwege. Opnieuw trokken de Yankees uiteindelijk aan het langste eind. Dit keer met 5-3. Mede door de 2-for-9 in dit tweeluik daalde het slaggemiddelde van Bogaerts naar .317. Daarmee staat hij nog altijd tweede in de AL (achter Luis Arraez van de Twins met .320). Freddie Freeman van de Dodgers voert op het moment van schrijven met een .329 slaggemiddelde de MLB aan.

SEIZOENSSTATS: 54.0 IP, 5-2 (33 SV), 3.83 ERA, 1.111 WHIP, 3.52 FIP, 24 R, 23 ER, 19 BB, 71 K, 109 ERA+

Kenley Jansen is bezig aan een opmerkelijk seizoen. Wat aantal saves betreft, voerde hij de MLB aan, maar aan de andere kant is hij als closer niet onbetwist in Atlanta. Voor aanvang van de serie tegen de Seattle Mariners stonden er al 6 blown saves achter zijn naam en bij tijd en wijle worstelt Jansen met zijn controle. Op een goede dag is Jansen echter de dominante werper zoals we ‘m kennen. Zijn outings tegen Seattle stonden wat dat aangaat symbool voor zijn seizoen. Na ’t drieluik tegen de M’s sloten de Braves hun lange road trip af in San Francisco.

De wereldkampioen leverde afgelopen vrijdag een prima wedstrijd af tegen de sterke Seattle Mariners. Met een 6-4 voorsprong stuurden de Braves hun closer de heuvel op in de negende inning. In Oakland zagen we een dominantie Jansen en die lijn trok hij door in Seattle. Adam Frazier en Cal Raleigh werden elk met een strikeout naar de dug-out gestuurd en J.P. Crawford werd zonder al te veel problemen de derde nul. Jansen had 15 pitches nodig voor zijn 33e save en leek het lek boven te hebben.

Leek. Helaas voor de closer en zijn Braves stond er zondag weer een wankele Kenley Jansen op de heuvel. Zijn team had een 6-2 achterstand omgezet in een 7-6 voorsprong en aan Jansen de eer om dit over de streep te trekken. Slechts 2 pitches had hij nodig voor de eerste nul, maar toen begonnen de problemen pas.

Julio Rodriguez liet nog maar eens zien waarom de Mariners zo blij met hem zijn. Met z’n tweede homerun van de dag trok hij de stand gelijk. Ty France werd vlot daarna de tweede out. Kenley Jansen had nog één nul nodig om uit de inning te komen, maar ’t was Eugenio Suarez die een einde aan dit spektakelstuk maakte. Zijn homerun was een dreun voor Jansen, die zijn tweede nederlaag leed.  

VERTROUWEN

Waar de morrende achterban vraagtekens bij de rol van Jansen begon te zetten, daar twijfelde Brian Snitker niet aan de closer. Afgelopen dinsdag liet hij Jansen, bij een 4-1 voorsprong, aan zijn warming-up beginnen. De Braves scoorden in de negende inning nog een run, waardoor Kenley Jansen met wat meer lucht aan de klus mocht beginnen. Een save zat er door de 5-1 voorsprong niet in, maar hij zal toch ook het vertrouwen hebben gevoeld.

Slechts vijf pitches had Jansen nodig om David Villar (met een strikeout) en Brandon Crawford aan de kant te zetten. Thairo Estrada wist de bal nog wel het infield uit te krijgen voor een single, maar Jansen bleef koel en trakteerde ook Wilmer Flores op drie slag. Met een wat ruimere voorsprong op zak lijkt er niets aan de hand voor Kenley Jansen.

HOE NU VERDER?

Als het wat spannender wordt, ontstaan er de laatste tijd wat problemen. Richting de play-offs is het te hopen dat hij daar nog aan kan werken. Inmiddels moet Jansen Emmanuel Clase (35) voor zich dulden op de lijst met saves, maar zijn 33 saves zijn nog altijd goed voor een gedeelde tweede plaats in de majors.

De Braves verloren twee van de drie wedstrijden in de Bay Area, maar zitten in de NL East de NY Mets nog altijd op de hielen. Met nog een paar weken te gaan in het reguliere seizoen bedraagt de achterstand slechts 0.5 wedstrijd. In het weekend van 1 oktober komen de Mets naar Atlanta voor wat waarschijnlijk de beslissende serie voor de koppositie in de divisie zal zijn.

SEIZOENSSTATS: 509 AB, .240/.333/.393, .726 OPS, 73 R, 56 RBI, 32 2B, 14 HR, 5 SB, 110 OPS+

 Jurickson Profar had het op zijn heupen tussen mei en augustus, maar heel voorzichtig moest hij daarna even pas op de plaats maken. Tot de laatste week van augustus was hij de zekere leadoff hitter voor de ploeg van Bob Melvin, maar de laatste weken zwerft Profar een beetje door de batting order. Deze week hoopte de outfielder van de Padres tegen de Dodgers en Mariners weer iets van zijn glans terug te vinden.

Als leadoff hitter opende Profar vrijdag de serie tegen de Dodgers, maar in 5 AB’s speelde de international niets klaar. Dat de Padres na tien innings met 5-4 wonnen, maakte echter veel goed. In de tweede wedstrijd kon Profar een RBI aan zijn totaal toevoegen. Onze landgenoot was 0-for-3 in zijn officiële at-bats, maar een sac fly in de negende inning bracht Josh Bell over de thuisplaat. Meer dan een druppeltje op de bekende gloeiende plaat was het niet, want LA ging er met een 8-4 overwinning vandoor.

Zijn eerste hit in deze serie kwam in de tweede inning van de series finale op zondag. Zijn ploeggenoten lieten Profar na die single achter op de honken en zouden uiteindelijk wederom diep moeten buigen voor de LA Dodgers. De koploper in de NL West stelde dankzij de 11-2 overwinning als eerste team in de MLB een plek in de play-offs veilig. De Padres hebben de divisie al lang en breed uit het hoofd gezet, maar het moet raar lopen willen zij niet via een wildcard naar het postseason gaan.

EEN VERKEERDE HATTRICK

Jurickson Profar zal zijn eerste at-bats in Seattle deze week snel willen vergeten. Mariners-starter Logan Gilbert had de outfielder volledig in de tang en stuurde Profar drie keer op rij met drie slag terug. In de negende inning, met Paul Sewald op de heuvel, kwam onze landgenoot alsnog door met een single. Door de 1-for-5 bleef het slaggemiddelde van Jurickson Profar hangen op .240, maar de 2-0 overwinning was voor de Friars vanzelfsprekend veel belangrijker.

In de afsluitende tweede ontmoeting werd het geduld van Profar niet lang op de proef gesteld. In de derde inning werd starter Luis Castillo geraakt voor een single. Voor Jurickson Profar bleef het bij deze ene hit waardoor zijn slaggemiddelde blijft steken op .240. De Seattle Mariners namen woensdag revanche voor hun nederlaag een dag eerder en klopten de Padres met 6-1. De achterstand van San Diego in de NL West is inmiddels zo groot dat de Dodgers nu al zeker zijn van hun negende divisietitel in de laatste tien jaar.

SEIZOENSSTATS:  435 AB, .200/.234/.313, .546 OPS, 41 R, 34 RBI, 20 2B, 9 HR, 5 SB, 58 OPS+

Op 20 augustus speelde Jonathan Schoop zijn laatste wedstrijd in de MLB. Op die dag raakte de infielder geblesseerd aan zijn enkel en via de minors moest hij zich weer omhoog werken. Vorige week vrijdag, op bezoek bij de Kansas City Royals, maakte Schoop zijn rentree voor de Tigers. In Detroit zullen ze vurig hopen dat die gedwongen pauze hem goed heeft gedaan. Schoop is bezig aan een erg matig seizoen, maar hoopte tegen de Royals en de Astros deze week op de ommekeer.

Schoop miste 15 wedstrijden van de Tigers. Tijdens zijn afwezigheid stapte Detroit zes keer met een overwinning van het veld. Vorige week vrijdag, bij de terugkeer van Schoop, wonnen de Tigers ook. Met 10-2 werden de Royals van het veld geblazen, maar aanvallend bleef de bijdrage van Schoop beperkt tot een walk, een run en 0-for-4. De tweede ontmoeting werd opnieuw een prooi voor de bezoekende Tigers. Jonathan Schoop bekeek de 8-4 zege dit keer echter vanuit de dug-out.

GEEN VASTE WAARDE

De serie hadden de Tigers inmiddels in de tas, maar een sweep zou voor de hekkensluiter in de divisie erg lekker zijn. Hoewel Schoop in de tweede inning, met het eerste honk bezet, doorkwam met zijn eerste en enige hit in deze serie, ging de overwinning met 4-0 naar de thuisploeg. Jonathan Schoop was 1-for-7 in zijn eerste serie terug van de IL. Daarmee kwam zijn slaggemiddelde op .201 te staan en daarmee bungelt hij onderaan het lijstje in Detroit.

Bij thuiskomst wachtten de Houston Astros op de Tigers, dus veel hoop op betere tijden was er ook niet direct. Dit kwam afgelopen maandag ook uit. In ’t eigen Comerica Park hadden de Tigers niets in te brengen en gingen ze met 0-7 de bietenbrug op. Schoop was in dit duel 0-for-3. De infielder was slechts toeschouwer bij de 6-3 nederlaag van dinsdag en ook tijdens de derde wedstrijd tegen de Astros deed A.J. Hinch geen beroep op de Oranje-international.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen