Dutch Watch: Albies cruciaal, Simba en Twins verrassen

In de NL East maken Didi Gregorius en Ozzie Albies zich op voor een verhitte strijd om de kroon. Dat zouden de Red Sox en Xander Bogaerts ook wel willen in de AL East, maar dan moeten ze eerst weer eens gaan winnen. Deze week kregen ze een uitgelezen mogelijkheid om dichter naar de Rays te kruipen. Voor Andrelton Simmons en zijn Twins is er weinig eer meer te behalen, maar Minnesota bleek deze week wel een luis in de pels van contenders. dit alles en nog veel meer kun je lezen in deze Dutch Watch.

SEIZOENSSTATS: 302 AB, .256/.318/.483, .802 OPS, 72 R, 76 RBI, 31 2B, 20 HR, 14 SB, 104 OPS+

Ze moesten er in Atlanta even op wachten, maar eindelijk was daar vorige week dat .500 record. Daarmee zijn de Braves er nog lang niet, want er moet nog aardig wat werk worden verzet om in aanmerking te komen voor het postseason. Met name in de wedstrijden tegen Washington mochten de Braves geen steken laten vallen. Daarna sloten ze de home stand af tegen

Na een sweep tegen de Cardinals zouden de danig verzwakte Nationals geen probleem mogen zijn voor Albies en de Braves. De 8-4 overwinning had nog wel wat voeten in aarde, maar met name onze landgenoot maakte iets mee wat hem al een maand niet was overkomen. Voor de tweede wedstrijd op rij bleef Albies verstoken van een hit. Een walk in de achtste inning leidde uiteindelijk nog wel tot de achtste run van zijn ploeg. Door z’n 0-for-4 duikelde zijn slaggemiddelde naar .257.

Een hit in de derde inning van de tweede wedstrijd hielp Stephen Vogt over de thuisplaat. Hier ging echter een fout aan vooraf, waardoor Albies geen RBI op zijn naam kreeg. De Braves varen wel bij de hits van Austin Riley, maar een andere Riley deed hen dit keer de das om. Met zijn eerste homerun in de majors hielp Riley Adams de Nats aan een 3-2 zege. Een homerun had Albies nog niet geslagen in augustus, maar dat veranderde tijdens de series finale. In de derde inning boog hij met één klap een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Met Max Fried aan boord sloeg Ozzie Albies (1-for-3) zijn 18e homerun van het seizoen en legde daarmee de basis voor een 5-4 overwinning.

WALK IT OFF!!!

Net als de Braves zijn ook de Cincinnati Reds nog vol in de race voor de play-offs. Er stond dus het nodige op het spel in Atlanta deze week, maar helaas kwam de knuppel van Albies in de eerste wedstrijd niet opdagen. De Braves hadden maandag een rustdag, maar voor onze landgenoot leek dinsdag een roestdag. Hij was 0-for-4, maar wist met zijn team de wedstrijd er wel met 3-2 uit te slepen. Hoe anders was dit een dag later.

Hij deed dit keer wat van hem verwacht werd en kwam in de eerste inning door met een single. Niet veel later zou hij de thuisplaat passeren voor de eerste run. Atlanta opende furieus, maar een 5-0 voorsprong bleek niet genoeg. Extra innings moesten de beslissing brengen en daarin pakte Albies zijn moment. Met twee honken bezet joeg hij de bal de hekken over. Zijn tweede walk-off homerun in zijn loopbaan betekende een 8-6 overwinning en weer een mooie stap richting de koppositie.

Donderdag zorgden de Reds er echter voor dat de Braves een pas op de plaats moesten maken. Met 12-3 werden de Braves terug op aarde gebracht, maar de fans mochten voor de tweede dag op rij een homerun van Albies begroeten. Diens klap, zijn 20e homer van het jaar, in de zevende inning kwam echter bij een 11-1 achterstand. door deze nederlaag zakt Atlanta opeens naar de derde plaats in de NL East, maar het verschil met Philadelphia is slechts één wedstrijd.

SEIZOENSSTATS: 401 AB, .304/.371/.509, .880 OPS, 69 R, 60 RBI, 31 2B, 17 HR, 5 SB, 137 OPS+

Als de Boston Red Sox voor zich kijken, zien ze de Tampa Bay Rays aan de horizon verdwijnen. Kijken de BoSox in de achteruitkijkspiegel, dan zien ze de Yankees juist steeds groter worden. Toeval of niet, maar die matige periode van de Red Sox valt samen met de dip waarin Xander Bogaerts momenteel zit. De kortestop zat met zijn slaggemiddelde lang dik boven de .320, maar inmiddels nadert hij de .300.

Met 6-for-19 en slechts 2 RBIs was de road trip Bogaerts nog niet gunstig gezind. Zijn ploeg had tijdens deze trip alleen een keer in Detroit gewonnen en kreeg een sweep te slikken in Tampa Bay. Voor het gezelschap naar huis mocht, moesten ze eerst nog vier wedstrijden in Toronto afwerken. Met een sac fly zette Bogaerts (0-for-3) zijn ploeg in de vierde inning van de eerste wedstrijd op voorsprong, maar een inning later werd al het harde werk van de Red Sox teniet gedaan. Toronto schoot met 9 runs uit z’n slof en Boston leed opnieuw een ruime nederlaag: 4-12.

 Met 0-for-3 en een nipte 1-0 nederlaag kwam Bogaerts uit de eerste wedstrijd van de doubleheader afgelopen zaterdag. Het tweede deel leverde hem, in de noodzakelijke achtste inning, een single op. Na drie nederlagen op rij werd er ook weer eens gewonnen: 2-1. Tijdens die doubleheader waren er vier runs in 15 innings te vieren. De laatste wedstrijd van deze vierkamp verliep heel anders. Xander Bogaerts liet met 2-for-5 eindelijk zijn knuppel weer eens spreken. Singles in de derde en vierde inning resulteerden uiteindelijk in twee runs, maar dit was niet genoeg voor een mooie afsluiting van de road trip. De Blue Jays deelden met 9-8 opnieuw een tik uit aan de Red Sox.

EVEN DE OUDE BOGEY

De hits tegen Toronto gaven Bogaerts het benodigde vertrouwen voor de serie tegen de Rays. Hij opende dit drieluik dinsdag met 2 hits en een run, maar weer leden de Red Sox een nederlaag: 4-8. De achterstand in de divisie liep daardoor op naar vijf wedstrijden, maar woensdag lieten de BoSox zien dat het ook heel anders kan. Bogaerts en consorten schoten uit hun slof en de kortestop liet zich niet onbetuigd in de gigantische 20-8 overwinning. Sinds 2015 hadden de Red Sox niet zoveel runs in één duel gescoord.

Met een RBI-double was Bogaerts al in de eerste inning belangrijk. J.D. Martinez sloeg zijn kortestop even later binnen voor wat op dat moment een 3-0 voorsprong was. In de vierde en vijfde inning gingen de sluizen verder open. De Red Sox liepen uit naar 14-0 en na vier wijd mocht ook Bogaerts een run aan zijn totaal toevoegen. In de achtste inning kwamen daar nog 3 RBIs bij. Met twee honken bezet sloeg de infielder zijn 17e homerun van het seizoen en tilde de score daarmee naar 18-1. Na die 20 runs op woensdag hadden de Red Sox hun kruit verschoten. In de series finale kwamen ze niet verder dan één run. De Tampa Bay Rays vertrokken met een 8-1 zege uit Beantown en Xander Bogaerts (0-for-4) zag zijn slaggemiddelde dalen naar .304.

SEIZOENSSTATS: 228 AB, .219/.269/.408, .677 OPS, 25 R, 34 RBI, 9 2B, 3 SB, 10 HR, 84 OPS+

Met vijf gewonnen wedstrijden op rij begonnen de Philadelphia Phillies vorig weekend aan hun serie tegen de New York Mets. Daar was juist het tegenovergestelde aan de gang. De Mets dreigden hun greep op de divisie te verliezen en niet voor niets roken Didi Gregorius en de Phillies bloed. Na dit belangrijke drieluik kon de ploeg in vorm zich meten met een powerhouse uit het westen. De LA Dodgers brachten een bezoek aan The City of Brotherly Love en waren van zins die winning streak een halt toe te roepen.

Die streak hield namelijk stand tegen de Mets. De concurrent stribbelde tegen, maar slaagde er toch niet in de Phillies te stoppen. Met 2-for-2 en een walk begon Sir Didi geweldig aan het drieluik. Al in zijn eerste AB ging de bal, in de tweede inning, het stadion uit voor zijn tiende homerun. Twee innings later bereikte de geboren Amsterdammer middels een triple, zijn tweede van het jaar, het derde honk. In de zesde inning kwam Gregorius opnieuw op de honken terecht, maar dit keer via een HBP. Een HBP met gevolgen, zo zou later blijken. De bal van werper Aaron Loup raakte zijn elleboog. Defensief ging het nog wel even, maar in de achtste inning moest Gregorius alsnog de wedstrijd verlaten. Mede dankzij z’n homerun wonnen de Phillies met 4-2, maar ze verloren Gregorius.

SNELLE RENTREE

De international keerde namelijk niet terug in deze serie. Philadelphia won ook de tweede en de derde ontmoeting en namen de koppositie in de NL East over van de Mets. Rustig achterover gaan zitten was er niet bij voor de Phillies, want de titelhouder kwam op bezoek. Gregorius keerde terug in de line-up en was 1-for-4 in de eerste wedstrijd. Zijn ploeg had echter niet veel in te brengen en ging met 5-0 onderuit. Woensdag tekende Gregorius voor zijn negende tweehonkslag van dit seizoen en voegde hij er daarnaast ook nog een single aan toe. In de vierde inning was hij verantwoordelijk voor één van de twee runs van de Phillies, maar LA zette er daar acht tegenover.

Op het nippertje wisten de Phillies een sweep te voorkomen. Met de honken vol in de negende inning van de derde ontmoeting wist Ian Kennedy de bezoekers uit Californië te stoppen. In de eerste en vierde inning nam Bryce Harper zijn team bij de hand met respectievelijk een solo homerun en een run. Gregorius was 1-for-3 met tevens een walk in dit duel, waardoor zijn slaggemiddelde op .221 kwam. Twee runs waren voldoende om de Dodgers te kloppen en de koppositie te behouden: 2-1.

SEIZOENSSTATS: 44.1 IP, 1-4 (23 SV), 3.05 ERA, 1.260 WHIP, 2.34 FIP, 18 R, 15 ER, 28 BB, 55 K, 275 ERA+

De Dodgers trokken alle registers open tijdens de trade deadline, maar het brengt ze voorlopig nog niet dichter bij de koppositie in de NL West. Die is nog altijd in handen van de San Francisco Giants. Vorig weekend brachten de Angels een bezoek aan de titelhouder. Voor Kenley Jansen en de Dodgers een akelig belangrijke serie, want daarna begon een lastige road trip langs Philadelphia en New York. Tegen de Halos mocht Jansen alvast warmdraaien voor die belangrijke trip.

Jansen kon niet tevreden zijn over zijn outing tegen de Astros op 4 augustus. Hij gaf 1 homerun en 2 runs op, maar mocht zich twee dagen later al revancheren tegen de Angels. Bij een 2-2 stand was het in de negende inning zaak de tegenstander van scoren te houden. Dit ging Kenley Jansen uitstekend af. Slechts 12 pitches had de reliever nodig voor onder meer twee strikeouts. Het zal hem een goed gevoel hebben gegeven, maar dit verdween in de tiende inning. Hoewel hij er zelf niets aan kon doen, verloren de Dodgers met 4-3.

KORTE WERKDAGEN

Dat het nog sneller en effectiever kan, bewees de international op 7 augustus. Dit keer waren de Dodgers in de achtste op voorsprong gekomen en had Jansen dus iets te verdedigen. Hij had nu nog minder pitches nodig, want na 9 ballen was de zege én de 23e save binnen. Met 2 fly balls en een strikeout werden de Halos weggezet en zag Jansen zijn ERA dalen naar 3.12. De series finale werd met 8-2 eveneens een prooi voor LA.

Overdreven druk had Jansen het niet in Philadelphia, waar de Dodgers hun volgende serie afwerkten. De eerste twee duels gingen met respectievelijk 5-0 en 8-2 overtuigend naar de bezoekers, maar donderdag liep het anders. Dit keer begonnen de Phillies met een 2-1 voorsprong aan de negende inning en was het aan Jansen om de achterstand niet op te laten lopen. De werper had wederom niet veel pitches nodig. Slechts 13 dit keer. Bryce Harper werd met een strikeout weggezet en McCutchen en Gregorius volgden middels een fly out. In de gelijkmakende negende inning zag Jansen zijn ploeg kansen op de zege om zeep helpen. De Phillies hielden vast aan de 2-1. Desondanks kan Jansen terugkijken op een goede week, waarin zijn ERA daalde naar 3.05.

SEIZOENSSTATS: 51 AB, .255/.350/.392, .742 OPS, 8 R, 7 RBI, 1 2B, 2 HR, 108 OPS+

De Nationals zwaaiden een paar sterren uit, maar zetten daarmee tevens de deur wagenwijd open voor aanstormende talenten. Carter Kieboom is zo’n talent en de infielder maakt er deze weken het beste van. Zijn club kan de play-offs inmiddels definitief uit het hoofd zetten. Als ze dat al niet hadden gedaan. Kieboom daarentegen is druk bezig een plaats te verdienen in de ploeg voor volgend jaar. Eenvoudig werd het deze week niet voor de Nats met series tegen Atlanta en de Mets op het programma.

Kieboom begon vorig weekend met hits in zijn laatste 5 wedstrijden en een prima slaggemiddelde van .306 aan de serie in Atlanta. Met een RBI-single in de vierde inning kreeg deze streak al snel een vervolg. Voor Kieboom was het zijn zevende RBI van het seizoen en z’n twaalfde hit. Helaas voor de derdehonkman stonden die cijfers er zondag ook nog na de laatste wedstrijd van deze serie. Carter Kieboom begon 1-for-4 aan dit drieluik, maar keerde in zijn volgende zeven slagbeurten telkens onverrichter zake terug. In de series finale dwong hij nog een keer vier wijd af, maar dat voorkwam niet dat zijn slaggemiddelde zakte naar .255.

LICHTPUNTJE

In New York kreeg Kieboom de stijgende lijn weer te pakken. Zijn club maakt een moeilijke periode door, maar de derdehonkman blijft een lichtpuntje. Binnen de organisatie zijn de verwachtingen al enige tijd hooggespannen als het over Kieboom gaat en ook tegen de Mets liet hij zien dat dit niet voor niets is. Hij opende dit drieluik met een hit en een run in vier AB’s. Veel kocht Kieboom daar niet voor, want de Mets versloegen de rivaal met 8-7.

Met een single en zijn tweede double van het seizoen kan Carter Kieboom redelijk tevreden terugkijken op de eerste wedstrijd van de doubleheader donderdag. Dat was ook het enige goede nieuws, want de Mets bleken wederom te sterk: 4-1. Het tweede deel bracht wat meer spanning, maar de thuisploeg trok voor de derde keer in drie wedstrijden aan het langste eind. Kieboom was 1-for-4 met een single in de tweede inning, maar kon een 5-4 nederlaag niet voorkomen. Zijn slaggemiddelde is weer opgeklommen naar .281.

SEIZOENSSTATS: 269 AB, .242/.344/.327, .671 OPS, 37 R, 24 RBI, 15 2B, 10 SB, 2 HR, 90 OPS+

Wat geldt voor de Dodgers, geldt ook voor de San Diego Padres van Jurickson Profar. Ze winnen het gros van hun wedstrijden, maar de achterstand op San Francisco blijft relatief groot. Natuurlijk is er altijd nog de kans op een wildcard, maar daarmee begeven de Friars zich toch wel op glad ijs. Een team als de Reds is niet ver weg en in een eventuele WCG zouden ze de Dodgers kunnen treffen. Jurickson Profar heeft intussen andere zorgen. Deze lagen deze week niet zozeer op het veld, maar veel meer ernaast.

Het laatste wat we vorige week van Jurickson Profar vernamen was zijn 2-for-4 tegen de A’s op 4 augustus. Daarna werd het stil rond de veelzijdige international en eind vorige week bleek waarom. Profar werd op de Covid-19 IL gezet. Het is niet de eerste keer dat hem dit gebeurt. Eerder dit seizoen hadden de Padres ook al te maken met een uitbraak en was Profar één van de zogenaamde close contacts. Profar moest de series tegen Arizona en Miami aan zich voorbij laten gaan. De international zag zijn teamgenoten vier van de zes wedstrijden winnen, maar wel weer verder achterop raken in de divisie. De Padres hebben op dit moment de tweede wildcard nog wel stevig in handen.

SEIZOENSSTATS: 437 AB, .291/.335/.467, .802 OPS, 63 R, 65 RBI, 21 2B, 1 SB, 18 HR, 125 OPS+

Ongeveer een week na de trade deadline werd duidelijk waarom de Tigers Jonathan Schoop niet zomaar lieten vertrekken. Ze legden hun infielder vorige week een nieuw contract voor en daar kwam de handtekening van Schoop onder te staan. De international zal daardoor ook de komende twee seizoenen het uniform van de Detroit Tigers dragen. Hij gaat tijdens die periode $ 15 miljoen verdienen. Afgelopen weekend kon Schoop met de Tigers de aanval op de tweede plaats inzetten. Ze moesten op bezoek bij de Cleveland Indians, die toen die plek nog bezetten.

Schoop begon met twee singles aan deze serie. De eerste noteerde hij in z’n eerste AB en zijn tweede in z’n laatste. Veel leverde dit de Tigers niet op. Ze moesten de eerste wedstrijd met 6-1 aan de toekomstige Guardians laten. Het patroon bij Schoop herhaalde zich zaterdag in de tweede ontmoeting. Opnieuw kwam hij in zijn eerste én laatste at-bat door met een single, maar weer werd hier door de Tigers niets mee gedaan.

In de serie kwam Detroit echter wel langszij. De Tigers wonnen met 2-1. Hits waren er voor Schoop niet in de finale van deze serie. Wel een run. In de derde inning kreeg onze landgenoot vier wijd in zijn tweede slagbeurt. Even later kon hij, na een wild pitch van werper Zach Plesac de thuisplaat passeren. Schoop zette de Tigers daarmee op een 4-2 voorsprong, maar 3 runs in de vierde en 2 in de zevende bracht Cleveland een 7-5 zege.

BEKEND TERREIN

Deze week keerde Jonathan Schoop terug op voor hem bekend terrein. Een groot deel van zijn carrière speelde zich af in Baltimore, de plaats van handeling voor de volgende serie. Met een RBI-double in de derde inning zette de Oranje-international zijn knuppel aan het werk. Zelf zou hij niet veel later eveneens de thuisplaat passeren op weg naar een betrekkelijk eenvoudige 9-4 overwinning. Schoop was in deze wedstrijd 2-for-5.

Het was woensdag een kwestie van kopiëren en plakken. Weer was Schoop 2-for-5 met een double en een run. Alleen een RBI bleef dit keer achterwege. Een overwinning niet, want de Tigers mochten opnieuw een zege noteren: 5-2. Donderdag werd een gedenkwaardige dag voor de Tigers. Zij sloten het drieluik in Baltimore af met een 6-4 overwinning en kwamen in de AL Central op gelijke hoogte met de Indians. Jonathan Schoop was in dit duel de aangewezen slagman, maar kwam slechts middels vier wijd op de honken. Door zijn 0-for-4 zakte zijn slaggemiddelde naar .288, maar die ene walk leverde nog wel een run op.

SEIZOENSSTATS: 312 AB, .218/.284/.276, .560 OPS, 32 R, 24 RBI, 9 2B, 1 SB, 3 HR, 59 OPS+

De Minnesota Twins kregen het behoorlijk voor de kiezen deze week. Eerst moesten Andrelton Simmons en de zijnen op bezoek bij de Houston Astros voor een serie van vier wedstrijden. Vervolgens keerden de Twins terug naar het noorden, waar ze de Chicago White Sox ontvingen. Achtereenvolgens dus de koplopers van respectievelijk de AL West en AL Central.

Vorige week donderdag begon de serie goed voor Simba. Hij kreeg 2 RBIs achter zijn naam, maar die kwamen op een ietwat onorthodoxe wijze tot stand. Eerst was er een productive out in de tweede inning, waardoor Willians Astudillo kon scoren. Rob Refsnyder had in de achtste inning genoeg aan een stootslag van Simmons om de vijfde en laatste run namens Minnesota te scoren. Met deze binnengeslagen runs had Simmons na vijf dagen in augustus al evenveel RBIs (4) als in de hele maand juli. De Twins wonnen overigens met 5-3.

STUNTS

Tijdens de tweede ontmoeting moest Simmons lang wachten op zijn eerste en enige hit van de dag. Pas in de tiende inning, met het tweede honk bezet, kwam hij door met een single. Helaas niet genoeg om Refsnyder te laten scoren, maar in de elfde ging de winst (5-4) alsnog naar Minnesota. De derde wedstrijd duurde voor Simmons acht innings en daarin was hij 0-for-2. Met 4-0 ging deze naar de Astros, maar op zondag werd dit door de Twins alweer rechtgezet. Zij wonnen de vierde wedstrijd met 7-5 en daarmee dus, erg verrassend, de serie. Het slaghout van Simmons kwam er niet aan te pas. Na zijn 0-for-5 zakte zijn slaggemiddelde naar .216.   

Het goede gevoel dat de Twins hadden na hun drie overwinningen op Houston verdween deze week rap. De White Sox timmerden er lustig op los en versloegen de thuisclub afgelopen maandag met 11-1. Met 0-for-2 en een walk had ook Simba niet veel in de melk te brokkelen. Lang bleef ’t team echter niet hangen in het negatieve. Met 2-for-3 pakte Simmons de draad (en zijn batting average) weer op en de Twins revancheerden zich voor de smadelijke nederlaag door het tweede duel met 4-3 te winnen. Eén run was voldoende om de series finale te winnen. Met 0-for-2 en een walk kon Andrelton Simmons niet echt potten breken, maar Jorge Polanco kon dit wel. Diens homerun in de zesde inning was genoeg voor de verrassende 1-0 zege en de winst in de serie.  

Cover photo: Todd Kirkland/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen