Draft Preview 2019: de grote middenmoot (11-20)


Eerder deze week blikten we al vooruit op de mogelijke top 10 van de aankomende MLB Draft. Vandaag staan picks 11 tot en met 20 op het programma. In tegenstelling tot voorgaande jaren begint het grote gokken hier al in de top 10, laat staan vanaf pick 11. De middenmoot in deze draft is gigantisch. Het toptalent is na de eerste 7, 8 picks wel van het bord af, wat van de rest van de eerste ronde één grote brij aan vergelijkbare spelers maakt. In tegenstelling tot 2016, 2017 of 2018 verwachten we in deze regio weinig hits in onze mock draft-voorspelling.
In vogelvlucht: de middenmoot.


#11 TORONTO BLUE JAYS

CORBIN CARROLL (OF)
Lakeside High School (Wash.)


De Blue Jays zijn consequent aan slagmensen gekoppeld, de laastste weken, dus een keuze voor een hitter lijkt gemaakt. Welke het wordt, is nog even de vraag. Carroll is de meeste toolsy van het stel en zijn spreiding ligt ergens tussen picks 8 en 16.

De Jays hebben Carroll naar verluidt veelvuldig gescout, deze lente, en zijn gecharmeerd van de jonge outfielder. Met een chronisch gebrek aan buitenvelders, lijkt de keuze voor Carroll er eentje te zijn met de gok op zijn upside.

ALTERNATIEVEN

Infielders liggen niet voor de hand voor Toronto, met een minor league-systeem tjokvol met middle-infield-talent. Toch wordt hier en daar Bryson Stott genoemd, dus als die nog op het bord staat ten tijde van pick 11 zijn daar mogelijkheden. Let anders ook op Brett Baty, als hij valt.


#12 NEW YORK METS

ZACK THOMPSON (LHP)
University of Kentucky


Misschien wel de grootste ‘concensus pick’ van dit middenstuk is werper Zack Thompson naar de Mets. Het enige wat Thompson mogelijk uit de top 10 houdt, is zijn blessuregeschiedenis. De lefty had in high school last van zijn schouder, wat hem wat tijd op de bank opleverde, en in college deed zijn elleboog moeilijk. Hij heeft echter geen operaties moeten ondergaan en wanneer hij fit is, is de upside kristalhelder.

In veel opzichten doet Thompson niet onder voor Lodolo en Manoah. Sterker nog, zijn stuff en starterscapaciteiten schieten langs die heren voorbij. Als de Mets medical staff (ja… die) het goedvindt, is dit een easy pick voor de New Yorkers.

ALTERNATIEVEN

RHP George Kirby gooide recent een parel van een wedstrijd onder toeziend oog van een aantal Mets-executives. Hij voert Division I aan in strikeouts-to-walk en wordt ook gelinkt aan de Mets.


#13 MINNESOTA TWINS

SHEA LANGELIERS (C)
Baylor


Voor een organisatie die lange tijd teerde op de beste catcher ter wereld (Joe Mauer) is het inmiddels al jaren stil achter de plaat bij de Twins. Daar gaat dit jaar bij de draft verandering in komen, want Shea Langeliers is een uitgelezen kandidaat om in de voetsporen van de toekomstig Hall of Famer te treden. Defensief is Langeliers niet te evenaren, met aan kanon van een arm en uitmuntende receiving skills. Het gebrek aan een eruitspringende knuppel houdt hem buiten de top 10, maar dit seizoen heeft Langeliers bij Baylor laten zien ook een aardig potje te kunnen slaan.

ALTERNATIEVEN

3B Josh Jung (Texas Tech), RHP Jackson Rutledge, LHP Zack Thompson en RHP Alek Manoah behoren allemaal tot het mogelijke Twins-lijstje. Het gat op de catcherpositie in de organisatie daar lijkt echter een Langeliers-pick te kunnen billijken.


#14 PHILADELPHIA PHILLIES

BRENNAN MALONE (RHP)
IMG Academy (Florida)


Eerlijk is eerlijk: we hebben geen flauw idee wat Philadelphia deze draft van plan is. Het meest gehoorde gerucht is dat de club achter een pitcher aanzit, maar of dat Brennan Malone, George Kirby, Alek Manoah of Matthew Allan is: geen idee.

We gaan hier voor Malone op basis van recente verhalen dat meerdere high-ups in de Phillies-organisatie aanwezig waren bij één van Malone’s beste optredens dit seizoen, waarin hij diep in de wedstrijd nog 96-99 mph gooide. Highschoolers met zoveel power in de pitching-arm, die zijn altijd gewild.

ALTERNATIEVEN

George Kirby van Elon is de beste strike-thrower in het land en dat past ook goed bij de Phillies (die in Aaron Nola ooit een vergelijkbaar profiel draftten). De overige namen staan hierboven al vermeld. Outside shots: Bryson Stott — die ver aan het vallen is in onze Mock –, 3B  Josh Jung, RHP Quinn Priester en SS Gunnar Henderson.


#15 LOS ANGELES ANGELS

Bryson Stott (SS)
University of Nevada Las Vegas


Hier gaan we out on a limb, want er zijn vrijwel geen meldingen van Stott naar de Angels… maar daarom is het juist zo’n interessante pick. Het is niet gek dat de club weinig tot niet aan de kortestop is gekoppeld, want veel mock drafts dichten hem een hogere draftplek toe dan wij. Mogelijk zitten we er dus enorm naast en zijn het inderdaad de Giants of misschien zelfs toch de Blue Jays die voor de infielder kiezen, maar wij zien minder upside in Stott dan dat. Toch is hij te goed om op plek 15 te laten lopen en de Angels hebben gemerkt hoe belangrijk een goede kortestop is, zeker nu Andrelton Simmons al een tijdje geblesseerd is.

ALTERNATIEVEN

Keoni Cavaco is de meeste getipte Angels-keuze. De Eastlake High School derdehonkman speelt in Chula Vista, Californië, dus de Angels hebben hem veel kunnen bekijken (en schijnen hem geweldig te vinden). Ook een aantal high school-werpers staat op hun radar.


#16 ARIZONA DIAMONDBACKS

MATTHEW ALLAN (RHP)
Seminole High School (Florida)


Dit is het moment dat de big money D-backs hun financiële spierballen gaan laten zien. Een high schooler lijkt dan ook voor de hand liggend en Matthew Allen is precies zo’n type. Zijn bonuseisen zijn al uitgelekt; hij wil $4 miljoen om niet naar college te gaan (hij heeft een commitment aan University of Florida). Slot money voor plek 16 is $3.75 miljoen, dus hier kunnen de Diamondbacks mooi profiteren van hun enorme bonus pool.

Allan is misschien wel de beste high school-arm van dit jaar, met drie plus pitches en een volwassen frame. Het enige obstakel (geld) is voor Arizona geen probleem.

ALTERNATIEVEN

Noem het rijtje met big bonus-eisers hier maar op: Corbin Carroll, RHP Quinn Priester, Brennan Malone.


#17 WASHINGTON NATIONALS

GEORGE KIRBY (RHP)
Elon


Het extreme strikegooien van Kirby begint hem inmiddels wat helium op te leveren, want ten tijde van het schrijven van dit stuk heeft de werper 96 strikeouts en 6 walks in 77.2 innings op het bord gezet. Deze stats zijn zeker geen fluke, want in de Cape Cod League gooide hij een 1.38 ERA met een 24-to-1 strikeout-to-walk ratio bij elkaar. Geen werper in Division I toont zoveel controle en dominante stuff als Kirby. De Nationals kunnen, na het floppen van top werperprospect Erick Fedde en het wegtraden van Giolito, Lopez en Dunning voor Adam Eaton, wel weer wat pitcherprospects gebruiken.

ALTERNATIEVEN

RHP Quinn Priester krijgt wat koppelingen met Washington, net als 3B Josh Jung en C Shea Langeliers.


#18 PITTSBURGH PIRATES

LOGAN DAVIDSON (SS)
Clemson


Weer zo’n club waarbij we geen flauw idee hebben: de Pittsburgh Pirates. Meerdere publicaties linken de Pirates aan Logan Davidson, de kortestop van het goede Clemson-programma, maar ook high school-kortestop Gunnar Henderson wordt in verband gebracht met de Buccos.

Tsja..

ALTERNATIEVEN

Let voor Pittsburgh — naast op Henderson — ook op George Kirby, Quinn Priester en RHP J.J. Goss.


#19 ST. LOUIS CARDINALS

QUINN PRIESTER (RHP)
Cary-Grove High School (Illinois)


Veel publicaties schrijven Brett Baty hier naar de Cardinals toe, maar die hebben wij al ruimschoots van het bord af, dus .. in dat geval gaan we met de historische trend dat de Cards een high schooler kiezen, zoals ze de afgelopen drie drafts in de eerste ronde deden.

Priester is een ruwe diamant: met weinig training toch al heel goed. De Cardinals kunnen goed opleiden, dus zullen een project als Priester niet uit de weg gaan.

ALTERNATIEVEN

Iemand uit de vorige 10 picks die een beetje zakt in de draft. Cardinals gaan best player available hier.


#20 SEATTLE MARINERS

JOSH JUNG (3B)
Texas Tech


Jung is één van de betere, zo niet de beste, derdehonkman in college baseball dit seizoen en speelde afgelopen jaar ook voor het Collegiate Team USA op het toernooicircuit. Nu klinkt dat allemaal heel lovend, maar Jung glanst vooral vanwege het feit dat hij weinig slecht doet, meer nog dan dat hij veel dingen echt goed doet. Toch begint er zich wat helium te vormen rondom de Texaan, dus hij is onze pick voor mogelijke hoogste stijger. Het zou ons niet verbazen als hij 5-10 picks eerder van het bord gaat.

De Mariners hebben in zes van hun laatste zeven drafts een college-speler gekozen en zijn drie-uit-drie op dat gebied in de laatste drie drafts. Jung past ook in het plaatje van de slagmensen die Seattle de laatste jaren gekozen heeft in Evan White en Kyle Lewis. Ook Jung heeft een goed slagoog en is in zijn drie jaar bij Texas Tech vaker met vier wijd op het honk gekomen dan met drie slag naar de kant gegaan. Iets meer power zou leuk zijn, maar een .346/.452/.562 career triple-slash is niet gek.

ALTERNATIEVEN

George Kirby, Seth Johnson en JJ Goss zijn mogelijke alternatieven, als Seattle de pitching-route gaat. Vooral Johnson en Goss zouden echter wel vroeg van het bord gaan, op plek 20.

Coverfoto: MLB.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen