Draft Preview 2019: Rutschman, Witt Jr. of Vaughn? (1-10)


Van 3 tot en met 5 juni 2019 vindt in New York City weer de jaarlijkse First Year Player Draft plaats. Teams zoeken tijdens de festiviteiten naar een sprankje hoop voor de toekomst en hopen hun jeugdopleidingen weer van nieuw elan te voorzien.
Na een historisch slecht seizoen in 2018 hebben de Baltimore Orioles de twijfelachtige eer om dit jaar als eerste te mogen kiezen. De organisatie uit Maryland wordt gevolgd door de Kansas City Royals en de Chicago White Sox. De Miami Marlins en Detroit Tigers ronden de top 5 af. Opvallend genoeg beschikken geen van deze ploegen over de grootste ‘bonus pool’ als het op keiharde dollars aankomt. Die positie is vergeven aan de Arizona Diamondbacks, die veel compensatie hebben verzameld en maar liefst ruim $16 miljoen uit te geven hebben.
De eerste ronde van de Draft ziet er verder als volgt uit:

De Diamondbacks ontvangen ook nog twee compensatie-picks (op plek 33 en 34) voor het verlies van Free Agents A.J. Pollock (aan de Dodgers) en Patrick Corbin (aan de Nationals). De Braves hebben dit jaar een compensatie-pick wegens het niet hebben kunnen vastleggen van Carter Stewart, hun first round selection in 2018.
De competitive balance round (picks 35 – 41) levert extra keuzes op voor de Marlins (35), Rays (36), Pirates (37, wegens het niet-contracteren van Gunnar Hoglund), Yankees (38, via trade met Reds), Twins (39), Rays (40, via trade met A’s) en Rangers (41, via trade met Brewers).

MOCK DRAFT

Zoals bij SportAmerika inmiddels traditie is, blikken we ook dit jaar weer vooruit naar de mogelijke keuzes van de verschillende teams binnen de Major League, mock draft style. Wat wil dat zeggen? Simpel: we gokken op de plek waar wij denken dat spelers gekozen gaan worden. We kijken bijvoorbeeld naar talent (welke spelers verdienen een hoge draftplek?), positie (welke veldpositie heeft een organisatie het hardst nodig?), draftgeschiedenis (kiest een organisatie vaker high schoolers of college-spelers, kiezen ze slagmensen of pitchers?) en nog veel meer.In de aard der zake blijft dit natuurlijk gokwerk. Soms gokken we aardig goed; in 2018 voorspelden we de top 4 helemaal goed en hadden we 7 van de eerste 10 gekozen spelers in die correcte regio geplaatst. Soms gaat het iets minder; in 2017 hadden we slechts 2 spelers op de juiste plek, maar dan wel weer 8 van de 10 eerste spelers van het bord goed (alleen de plek/clubs niet).
Wat betreft de Draft van dit jaar kunnen we een paar zaken met zekerheid zeggen:

  • Dit is qua talent één van de meest top heavy en minst diepe drafts in jaren, waar het spelerstalent na de bovenste 15-20 picks ineens enorm snel opdroogt.
  • De pitching is dit jaar van een abominabel niveau, met slechts een handvol werpers die in aanmerking komen voor een top 15 selectie.
  • Door het gebrek aan pitching kan dit de eerste draft in de geschiedenis worden waarbij de eerste zes plekken naar positiespelers gaan.

Dan, op naar de glazen bol. We beginnen vandaag met picks 1 tot en met 10. Selecties 11-20 volgen woensdag, met 21-32 donderdag.


#1 BALTIMORE ORIOLES

ADLEY RUTSCHMAN (C)
Oregon State


Lang leek het duidelijk: Baltimore kiest Bobby Witt Jr. op 1/1. De organisatie stelde een klein jaar geleden Witt Jr.’s oom aan binnen de pro-scouting-afdeling, dus alle pijlen leken te wijzen op een voorbereiding om de Texaanse kortestop te selecteren. Dat zou ook mooi in het plaatje van de laatste jaren passen: de Orioles hebben een grote voorkeur voor highschool-talent. Vorig seizoen koos de club Texaanse werper Grayson Rodriguez, in 2017 werper DL Hall, in 2015 waren twee van de eerste drie Orioles-picks highschoolers en ook in 2014 en 2013 ging pick nummer 1 naar een scholier.

Veel succes hebben die selecties echter voorlopig niet opgeleverd. De Orioles staan bekend als een club die enorm slecht draft, slecht ontwikkelt en de internationale markt links laat liggen, maar met een nieuwe GM aan het roer kan alles dit jaar anders worden. Daarbij: Rutschman is de beste speler in college baseball in 2019. De switch-hitting catcher van de nationaal kampioen uit 2018 (Oregon State) slaat dit jaar de competitie aan gort en is al omschreven als “the best Draft Prospect since Bryce Harper“. Easy pick, toch?
Naast zijn aanvallende capaciteiten is Rutschman ook nog eens de beste (of één van de beste) defensieve catchers in College Baseball. Hij is dan ook de concensus nummer 1 pick, zeker na zijn optreden in de College World Series van vorig jaar. Rutschman zou de tweede speler van dat team worden die in de top 4 gedraft wordt; tweedehonkman Nick Madrigal ging vorig jaar op plek 4 naar de White Sox.

ALTERNATIEVEN

Met Baltimore weet je het echter nooit, dus Bobby Witt Jr. is een serieus alternatief, hoewel ook Andrew Vaughn (University of California) in het plaatje zou passen. Voor ons gaat het echter tussen Rutschman en Witt Jr. De kortestop is, na een moeilijke periode, weer helemaal terug in de conversatie als first overall pick.


#2 KANSAS CITY ROYALS

BOBBY WITT JR. (SS)
Colleyville Heritage High School, Texas


Aan alle kanten gonst het van de geruchten dat de Kansas City Royals all-in zijn voor Bobby Witt Jr. De zoon van voormalig Major Leaguer Bobby Witt is één van de beste high school kortestops in het land en wordt door meerdere teams begeerd. Toch is het opvallend dat zijn draft stock eind vorig jaar behoorlijk gedaald was. Er was namelijk een probleem met zijn onderstel: Witt Jr. kon aan slag zijn benen niet stabiel onder zijn lijf krijgen en teveel bewegende delen maakten van zijn swing een puinhoop.
Hij heeft vervolgens hard gewerkt dit onder controle te krijgen, om precies te zijn door een extra toe tap in te voeren. Het ziet er allemaal nog steeds wat wild en ongecontroleerd uit, maar er is een merkbaar verschil in de productie op te merken. Als zodanig is Witt Jr. dus weer als een speer draft boards terug opgeschoten, wat KC wel goed uitkomt. De Royals kunnen nu zonder enige vrees voor ridicule de jonge kortestop draften.

ALTERNATIEVEN

De Royals zijn zoned in op Witt Jr., maar mochten de Orioles verrassen en alsnog voor de Texaan gaan, wordt het ingewikkelder voorspellen. Je zou zeggen dat Rutschman dan de logische opvolger is, maar er kan ook ineens plek zijn voor Andrew Vaughn in KC. De club lijkt weinig interesse te hebben in CJ Abrams, JJ Bleday of één van de beschikbare werpers.


#3 CHICAGO WHITE SOX

CJ ABRAMS (SS)
Blessed Trinity Catholic High School (Roswell, Georgia)


De White Sox kiezen de laatste jaren voornamelijk ervaren college-hitters in de eerste ronde van de Draft (Zack Collins en Jake Burger), dus er bestaat een gerede kans dat Andrew Vaughn, mits beschikbaar, hier de keuze wordt, als langetermijnopvolger voor Jose Abreu. De geruchten zijn echter heel sterk dat de de Sox deze pick gebruiken om hun gebrek aan diepte op de middle infield positions op te vullen en voor het eerst sinds Courtney Hawkins (2012) een high schooler in de eerste ronde te kiezen. Abrams zou dan pas de derde scholier in de draftgeschiedenis van de Chicagoans zijn (trivia: Kris Honel was in 2001 de eerste), dus het gaat wel echt tegen alles binnen de club in, maar vooruit.
Abrams’ atletische vermogen staat buiten kijf. De smalle, bliksemsnelle infielder beschikt over een kanon van een arm en maakt (zowel met aluminium als met hout) hard contact. Echte power ontbreekt nog, maar daar kan hij met de jaren ingroeien. Typetje Dee Gordon, maar dan met (veel) meer power. Abrams heeft een commitment aan Alabama, dus de White Sox krijgen vermoedelijk geen korting op zijn bonus.

ALTERNATIEVEN

Bij de White Sox hebben ze geen geheim gemaakt met hoeveel spelers ze serieuze gesprekken hebben gehad: zes stuks, onder wie vijf positiespelers en één college pitcher. Scouting director Nick Hostetler ging zelfs zo ver dat hij bij NBC Chicago meldde dat vijf van die zes spelers een dusdanige goede indruk hebben achtergelaten dat de Sox tevreden zouden zijn (wie zou die ene andere speler zijn…?).
Een keuze voor een gevorderde collegewerper, iets waar de Sox enig Draftsucces mee hebben gekend, zou een mogelijkheid zijn. Let in dat geval op Zack Thompson (LHP, Kentucky — de thuisstaat van Hostetler). Thompson kwam dit seizoen in als nummer drie pitcher op de Draftlijst achter Nick Lodolo (LHP, TCU) en Alek Manoah (RHP, West Virginia), maar is tot op heden met afstand de beste van deze drie. Hij komt wel met een aardig medisch dossier, wat zijn waarde iets drukt.
Qua positiespelers worden de Sox, naast aan Abrams en Vaughn, ook aan JJ Bleday (Vanderbilt), Hunter Bishop (OF, Arizona State) en zelfs aan Bobby Witt Jr. gekoppeld. Witt Jr.’s vader, een agent, werd onlangs door Hostetler uitgebreid geroemd als “prettig in de samenwerking.


#4 MIAMI MARLINS

J.J. BLEDAY (OF)
Vanderbilt University


Overal waar je zoekt, zijn geruchten te vinden dat er een serieuze Draft-strijd aan de gang is bij de Marlins. De scouts zijn overwegend het meest gecharmeerd van college-outfielder J.J. Bleday, die zijn dagen momenteel doorbrengt bij Vanderbilt. De front office-guys, met name ene D. Jeter, schijnen echter volledig gefocust te zijn op een high school-slagman. Marlins scouting director DJ Svihlik coachte Bleday echter vorig jaar bij Vanderbilt, dus die connectie gaat van serieuze invloed zijn.

Wie dit gaat winnen, is nog onduidelijk, maar we hopen dat Jeter inziet dat hij niet de aangewezen persoon binnen dit proces is om zijn zin te krijgen. In een organisatie met nul toekomst, is een oudere speler geen gek idee. Dan hebben Marlins-fans tenminste iets om naar uit te kijken.
Bleday OPS’t al twee seizoenen over de 1.000 en zag zijn homerunproductie dit seizoen echt ontploffen. De outfielder sprong van 4 homeruns in 2018 naar 23 (and counting) in 2019. Hij is één van de spelers met het meeste ‘helium’ in de top 10 en blijft maar stijgen. Het feit dat hij enkele weken geleden het all-time, single season homerunrecord van Vanderbilt verbrak, helpt daar wel aan mee.

ALTERNATIEVEN

Riley Greene (OF) is de high school-outfielder waar Jeter mogelijk zijn zinnen op heeft gezet. Ook Andrew Vaughn, mocht hij niet toch in de top 3 gaan, is een kanshebber. Het is bij de Marlins echter volkomen onduidelijk wie de interne machtstrijd gaat winnen.


#5 DETROIT TIGERS

RILEY GREENE (OF)
Hagerty High School, Florida


De Tigers, die vorig jaar goud lijken te hebben geslagen met Casey Mize, kiezen dit jaar op plek vijf en worden veelvuldig aan positiespelers gelinkt. Sterker nog: ze worden eigenlijk maar aan twee spelers gekoppeld: Greene en J.J. Bleday. In onze Mock Draft graaien de Marlins Bleday voor de neus van Detroit weg, maar met Greene nemen ze in de Motor City ongetwijfeld ook genoegen. Wie weet, misschien kunnen de Tigers de aantrekkingskracht van de knuppel van Vaughn niet weerstaan.

Greene heeft een commitment aan University of Florida, dus hij zal niet met korting komen. Desondanks is hij gegarandeerd van een plekje in de top 10, met de Tigers als gedoodverfde front runner. Greene is enorm atletisch, maar heeft een erg lange, trage swing waar nog wel wat aan moet worden gesleuteld. Hij doet ons wat denken aan Jo Adell: een ruwe diamant, waar de potentie vanaf druipt, maar nog wel wat professionele begeleiding op moet. Dat lukte de Angels bij Adell goed. Kijken of Detroit er ook iets van kan.

ALTERNATIEVEN

J.J. Bleday, Andrew Vaughn.


#6 SAN DIEGO PADRES

ANDREW VAUGHN (1B)
University of California


Er zijn weinig slagmensen in deze draft beter dan Cal’s Andrew Vaughn. De winnaar van de Golden Spikes Award voor beste collegespeler in 2018 liet vorig jaar geen spaan heel van Division I-pitching. Als tweedejaars student sloeg hij .402 met een 1.350 OPS (!), 23 homeruns, 63 RBI’s en een .531 (!) OBP in 199 slagbeurten. Deze statistieken waren voldoende om 2018 first overall Draft pick Casey Mize achter zich te laten in de Golden Spikes-verkiezing.

Dit seizoen ging het de eerstehonkman, na een vliegende start, iets minder voor de wind en stokte de productie iets. Toch wordt er gesproken over een mogelijke top vijf-selectie voor de net 21-jarige Vaughn. Om toch iets af te wijken van de concensus, maken wij van hem de verrassende ‘daler’ in de top 10.

Hij is een wat eenzijdige speler en eerstehonkmannen moeten All-World-achtige productie leveren om het in de Majors te maken, maar Vaughn heeft de capaciteiten om dit te doen. De geschiedenis is tegen hem; eerstehonkers in de eerste ronde hebben geen best track record. Aan Vaughn om deze reeks te doorbreken. Plek 6 is dan ook vroeg genoeg. San Diego heeft meer dan genoeg kunnen zien van Vaughn; de stad ligt een uurtje vliegen bij Cal vandaan.

ALTERNATIEVEN

Dit is één van de picks waar de boel zomaar kan ontsporen voor onze mock draft, want Vaughn in de top 3 zou niemand echt verbazen. Ook zou het niet gek zijn als de Padres een jongere route kiezen en een high school of Junior College-speler selecteren, zoals bijvoorbeeld Jackson Rutledge of Brett Baty. Ook Bleday en Witt Jr. zijn, mochten de voorgaande teams hun strategie aanpassen, hier in play voor San Diego.


#7 CINCINNATI REDS

NICK LODOLO (LHP)
Texas Christian University


De eerste pitcher gaat bij ons op plek 7 van het bord, en wel naar de Cincinnati Reds. Lodolo is een low ceiling/high floor guy die een moeizaam seizoen doormaakt. Het is dan ook te wijten aan het volledige gebrek aan enigszins interessante werpers in deze draft dat hij als eerste pitcher gedraft kan worden.
In 2016 werd Lodolo nog gedraft door de Pirates (plek 41), maar hij besloot niet te tekenen. Die keuze blijkt correct te zijn geweest, want vorig seizoen groeide de lange lefty uit tot één van de mogelijke sterren van deze aankomende draft. Het is hem echter niet gelukt om zijn goede lijn door te zetten, maar met een mid-90s fastball vanaf de linkerkant zal er nog steeds top 10 interesse in hem zijn.

ALTERNATIEVEN

De Reds worden ook gelinkt aan Hunter Bishop (OF) en Bryson Stott (SS). Eerstgenoemde is inderdaad een goede kandidaat voor een top 8 pick, terwijl Stott met moeite binnen de top 10 zou moeten komen.


#8 TEXAS RANGERS

BRETT BATY (3B)
Lake Travis High School (Texas)


De Rangers willen geld besparen in de vroegere rondes, om later in de draft wat meer speelruimte te hebben. Dit is geen nieuwe informatie, want dezelfde drie spelersnamen blijven maar naar voren komen: RHP Jackson Rutledge, 3B Kody Hoese en 3B Brett Baty. Met de hoeveelheid ‘helium’ die Baty de laatste weken naar boven heeft gestuwd in acht genomen, kunnen we er niet omheen: Texas zoekt het dicht bij huis.
Baty heeft een geweldige swing en is een persoonlijke favoriet vanwege zijn power. Waarom dan korting? Twee redenen: hij is ruimschoots 19 wanneer de draft plaatsvindt (oudere high schoolers zijn goedkoper) en de Rangers worden ook veelvuldig gekoppeld aan Jimmy Lewis, Baty’s teamgenoot, voor de tweede ronde. Dit zou kunnen duiden op een gentlemen’s agreement: pakketdealtje voor korting, iets wat vaker is voorgekomen.
Kiest Texas niet voor een kortingsronde, dan kan het bijna niet anders of Hunter Bishop gaat naar Arlington.

ALTERNATIEVEN

Jackson Rutledge, Kody Hoese, Hunter Bishop.


#9 ATLANTA BRAVES

HUNTER BISHOP (OF)
Arizona State University


De Braves krijgen deze compensatie pick voor het niet kunnen vastleggen van Carter Stewart in de Draft van 2018. De club zal zich in de handen knijpen als op plek 9 Hunter Bishop te stelen is. Met een ongelooflijke boost in power (van 10 homeruns / 100 wedstrijden in 2018 naar 22 homeruns / 49 wedstrijden in 2019) schoot Bishop eerder dit jaar de draft boards op.

Een nieuw swingmechanisme, waarin hij iets door zijn knieën zakt en als een soort springveer zichzelf loslaat, heeft mogelijk tot de power boost geleid, maar het lijkt ons ook iets waar Major League-teams nerveus van worden en hem af willen leren. Hoe meer bewegende elementen in een swing, hoe meer kans op problemen. Toch is Bishop een top 10 talent, als totaalpakketje: de hit-tool, defense en arm zijn legit.
De outfielder is overigens het jongere broertje van Seattle Mariner Braden Bishop.

ALTERNATIEVEN

Baylor’s catcher Shea Langeliers, RHP Jackson Rutledge en UNLV kortestop Bryson Stott worden ook aan Atlanta gekoppeld.


#10 SAN FRANCISCO GIANTS

ALEK MANOAH (RHP)
West Virginia


Het leek voor dit seizoen een tweestrijd te worden tussen Lodolo en Manoah wie de hoogste gedrafte werper zou worden, maar hoewel Lodolo zeker geen goed seizoen draait, heeft Manoah het nog zwaarder. Een aantal weken geleden speelden Lodolo’s TCU en Manoah’s West Virginia tegen elkaar, met beide aces op de heuvel. Met de tribunes propvol met scouts zagen de toeschouwers een implosie bij Manoah (6.0 IP, 8 H, 4 ER, 5 K, 4 BB), die dan ook de onderlinge matchup met Lodolo verloor. Het zou dan ook totaal niet verrassend zijn als Manoah richting pick 15 valt, maar voor nu (en omdat het hierna verder echt koffiedik kijken wordt) houden we het op de Giants.
Laten we namelijk één ding niet vergeten: Manoah heeft een hoger plafond dan welke collegepitcher in deze draft dan ook, wat best goed bij het front office in San Francisco past. Farhan Zaidi en de zijnen hebben in het verleden geen bezwaar gehad met gokken op upside. Met nul pitching talent in de Minors (want laten we eerlijk zijn: Tyler Beede is het antwoord op alle problemen aan de Bay Area ook niet) lijkt dit een uitgelezen kans om wat oomph toe te voegen aan de toekomst.

ALTERNATIEVEN

UNLV kortsestop Bryson Stott en Missouri OF Kameron Misner schijnen ook op het lijstje van de Giants te staan, wat — zeker voor Misner — een behoorlijke reach zou zijn.

Coverfoto: MLB.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen