David ‘Big Papi’ Ortiz bereikt Hall of Fame

Terwijl Major League Baseball en de Players Association nog steeds geen nieuwe Collective Bargaining Agreement zijn overeengekomen, is er toch wat positief honkbalnieuws uit Amerika te melden. Afgelopen nacht werd de uitslag van de Hall of Fame-stemming 2022 bekendgemaakt. Boston Red Sox-ster David Ortiz kwam als enige winnaar uit de bus. Hij ontving 77,9% van de stemmen en eindigde nipt boven de benodigde 75%. Een aantal andere legendarische speler zag hun Hall of Fame-campagne als een nachtkaars uitgaan.

Op 22 januari 2003 legden de Boston Red Sox een net door de Twins gedropte 27-jarige slugger voor één jaar vast met een contract voor iets meer dan een miljoen dollar. Negentien jaar en vier dagen later is diezelfde speler nu verkozen tot de Hall of Fame. In veertien seizoenen in Beantown sloeg David Ortiz 483 homeruns, 524 doubles, 1530 punten binnen en was hij goed voor een slashline van .290/.386/.570/.956.

POSTSEASON-HEROÏEK

In die tijd won Big Papi ook nog eens drie World Series met die enige andere organisatie die hij de in zijn lange carrière zou dienen. Waar de aangewezen slagman vaak gedurende het reguliere seizoen al uiterst belangrijk was, steeg zijn waarde voor het team in de playoffs nog eens exponentieel. Geen enkele Red Sox-supporter zal ooit vergeten hoe hij in ’04 bijna in zijn eentje de ALCS tegen de New York Yankees deed kantelen. Zonder hem was The Curse of the Bambino dat jaar nooit doorbroken. En het was zeker niet de enige keer dat hij zijn ploeg bij de hand nam als het erop aankwam.

Legendarisch is ook zijn speech na de bomaanslag op de Boston Marathon. Het vormde de start van de Boston Strong-campagne en een glorierijk seizoen, waarin de Red Sox uiteindelijk andermaal de titel zouden opeisen. Ortiz speelde in totaal 14 wedstrijden in de World Series verspreid over drie edities. Daarin was hij goed voor 3 homeruns, 6 doubles, 14 RBI’s, een slaggemiddelde van .455 en een duizelingwekkend OPS van 1.372. Die cijfers maken van hem één van de beste postseason hitters uit de geschiedenis van de sport.

POSITIEVE TEST

Natuurlijk hangt er ook aan hem een PED-smetje. Zijn naam prijkte op de lijst van 104 spelers die bij een grootschalig onderzoek van MLB naar dopinggebruik in de majors positief waren getest. Omdat het om een oriënterend onderzoek ging, naar de omvang van het gebruik, zijn er nooit details over de aard van de positieve tests bekendgemaakt. Nooit is dus vast komen te staan waarop Ortiz positief getest had, maar met de harde opstelling van de stemmers richting dopingzondaars als Bonds en Clemens zal dit een veelbesproken onderwerp blijven.

Meer nog dan een geweldige slagman – in het veld had je niet heel veel aan hem en op de honken oogde het soms zelfs wat kolderiek – groeide Papi uit tot het gezicht van een team dat eerst een vloek doorbrak en later de rug rechtte na een dramatische gebeurtenis. Ortiz was een tijdlang de Red Sox en het was de meest succesvolle periode uit de clubgeschiedenis sinds een zekere Babe Ruth voor een appel en een ei aan de latere rivaal werd verkocht.

Big Papi had zich al lang en breed een plekje veroverd in de harten van Red Sox Nation, maar nu worden zijn prestaties dus ook beloond met een plakket in Cooperstown.

BONDS EN CLEMENS

Belangrijker dan de vraag of er een nieuwe Hall of Famer gekozen zou worden, was misschien wel de kwestie ‘Roger Clemens en Barry Bonds‘. De legenden, die beide een behoorlijke dopingvlek op hun verleden hebben, vielen opnieuw buiten de boot, hoewel zowel Bonds (+4,2%) als Clemens (+3,6%) weer een paar stemmen inliepen. Het was voor beide echter ruimschoots onvoldoende. Bonds eindigde op 66%, Clemens op 65,2%.

Aangezien dit voor het tweetal hun tiende (en dus laatste) jaar op het stembiljet was, zijn ze nu aangewezen op een Era Committee over een aantal jaren, om via ‘de achterdeur’ alsnog de Hall te bereiken.

SCHILLING

Ook de omstreden werper Curt Schilling viel dit jaar van de ballot af. Schilling, wiens racistische en anti-semitische uitlatingen hem de kop kostten, verzocht de Hall of Fame vorig jaar al om hem van het stembiljet af te halen. De Hall gaf hier geen gehoor aan, maar de stemmers lieten geen twijfel bestaan. Schilling, vorig jaar nog slechts 5% verwijderd van de Hall, verloor 12,5% en eindigt zijn campagne met 58,6% — een schokkend hoog percentage toch nog, als je de van enige realiteitszin losgeslagen idioterie beschouwt die de afgelopen jaren uit de mond van de man is gekomen.

Overigens viel nog een vierde ‘year 10’-speler van de ballot. Ook voor Sammy Sosa viel dit jaar het doek. Hoewel Slammin’ Sammy wel 1,5% aan stemmen won, kwam hij uit op slechts 18,5% van de stemmen. Hij verdwijnt van het stembiljet.

STAPJES DICHTERBIJ: ROLEN, HELTON, WAGNER, ANDRUW

Voor vier andere spelers lijkt het tij ten goede te keren. Scott Rolen, voor de vijfde keer verkiesbaar, won de meeste stemmen van iedereen: 10,3%. Hij staat nu op 63,2% en lijkt af te stevenen op een plekje in de Hall of Fame, ergens in de komende vijf jaar. Rockies-legende Todd Helton en supercloser Billy Wagner braken voor het eerst door de 50% heen. Helton kwam uit op 52% (+7,1%), Wagner won bijna 5% voor een totaal van 51%.

Koninkrijkstrots Andruw Jones won de meeste stemmen op Rolen na. Andruw sprong 7,5% omhoog en staat nu op 41,4%.

HET RECHT OP TERUGKEER

Naast de bovenstaande namen wonnen nog 10 spelers het recht op terugkeer op de ballot in 2023. Gary Sheffield kreeg hetzelfde aantal stemmen als vorig jaar (40,6%) en heeft nog twee jaar om 35% te winnen. Het lijkt een moeilijke race te worden voor ‘Shef’. Jeff Kent en Manny Ramirez wonnen minimaal (+0,7% en +0,3%) en blijven steken op 32,7% en 28,9% van de stemmen, respectievelijk.

De andere spelers die de grens van 5% hebben gehaald (en dus volgend jaar opnieuw verkiesbaar zijn), zijn Andy Pettitte (-3,0% naar 10,7%), Bobby Abreu (-0,1% naar 8,6%), Mark Buehrle (-5,2% naar 5,8%) en Torii Hunter (-4,2% naar 5,3%). Ook Omar Vizquel keert volgend jaar terug, maar zijn Hall of Fame kansen zijn voorbij. De magische infielder verloor dit jaar een ongelooflijke 25,5% van de stemmen en viel naar 23,9% in totaal. Dit heeft alles te maken met de beschuldigingen van huiselijk geweld en seksueel misbruik die inmiddels aan Vizquel kleven.

Tim Hudson viel in zijn tweede jaar wel onder de grens van 5%. Met slechts 3% van de stemmen is de Hall of Fame voor hem ook voorbij.

DE NIEUWKOMERS

Van alle nieuwe namen op de ballot van dit jaar overleven (naast Ortiz) alleen Alex Rodriguez en Jimmy Rollins. A-Rod kreeg in zijn eerste verkiesbare jaar een magere 34,3% van de stemmen. Hem lijkt uiteindelijk eenzelfde lot beschoren als Clemens en Bonds, hoewel Rodriguez het voordeel heeft dat hij hierna nog negen jaar te gaan heeft. Voortschrijdend inzicht onder de stemmers kan hem helpen. Rollins ontving 9,4% van de stemmen.

De andere nieuwelingen zien hun campagnes dus al in jaar één sneuvelen. Closer Joe Nathan kwam nog het dichtst bij overleven met 4,3% van de stemmen. Voor Tim Lincecum (2,3%), Ryan Howard (2.0%), Mark Teixeira (1,5%), Justin Morneau (1,3%), Jonathan Papelbon (1,3%), Prince Fielder (0,5%), A.J. Pierzynski (0,5%), Carl Crawford (0%) en Jake Peavy (0%) viel het doek definitief.

VOORUITBLIK

Volgend jaar zal het stembiljet er volledig anders uitzien, met ruimte voor een hele reeks nieuwe namen. Zonder Clemens, Bonds, Schilling, Sosa en Ortiz valt er een groot gat te vullen; een gat dat niet door automatische Hall of Famers gevuld zal zijn. Dit lijkt in het voordeel van mannen als Scott Rolen, die wel eens een grote sprong kan maken in 2023. Ook Todd Helton en Billy Wagner, namen die dit jaar wel eens ‘noodgedwongen’ van de stemlijsten afgelaten werden vanwege ruimtegebrek, kunnen percentages bijwinnen.

De nieuwe namen voor volgend jaar zijn Carlos Beltran, John Lackey, Francisco Rodriguez, Jacoby Ellsbury en Jayson Werth. Deze klas is beduidend lichter dan gemiddeld. In principe zijn geen van deze vijf namen automatische Hall of Famers. Beltran zal er het meest aanspraak op maken, maar zijn rol in het Astros cheatingschandaal van een paar jaar geleden, waarvan hij als ingenieur is genoemd, zal hem parten spelen. Francisco Rodriguez zal een paar jaar overleven; de overig drie spelers zouden in één jaar van de ballot moeten vallen.

Aangezien de spoeling beduidend beter is in 2024 (Adrian Beltre, Joe Mauer, Chase Utley, David Wright), zullen meerdere spelers komend jaar een sprong willen maken. Met waarschijnlijke first ballot Hall of Famers CC Sabathia en Ichiro Suzuki in 2025 aan de beurt, zitten er mooie stemrondes aan te komen.

SportAmerika-redacteur en Red Sox-fan Sander Grasman schreef het gedeelte over David Ortiz in dit verhaal.

Coverfoto: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen