Cooperstown verwelkomt Class of 2020 (in 2021)

Gisteravond waren alle ogen uit de Amerikaanse honkbalwereld gericht op Cooperstown, New York. Sinds 1939 is het kleine stadje in de staat New York het decor voor de introductie van nieuwe toevoegingen aan MLB’s Hall of Fame. Zo ook dit jaar. Derek Jeter, Larry Walker, Ted Simmons en wijlen Marvin Miller mochten zich — na lang wachten — opmaken voor de eeuwigheid.

Het heeft een tijd geduurd voor de heren daadwerkelijk in de Hall of Fame werden verwelkomd. De ceremonie dit jaar vertegenwoordigde de Class of 2020, daar de ceremonie vorig jaar werd afgelast door Covid-19. Bovendien behaalde in december 2020 niemand de gevraagde hoeveelheid stemmen voor een uitverkiezing dit jaar.

SUPERSTERREN AANWEZIG VOOR JETER

Zoals gebruikelijk vond de ceremonie plaats op het grasveld van het Clark Sports Center in Cooperstown, New York. Met een grote schare aan Yankee-fans draaide de ceremonie vooral om kortestop (en huidig president van de Miami Marlins) Derek Jeter. Toch waren er ook genoeg fans op de been voor Larry Walker en Ted Simmons.

Niet verrassend was er ook een flink aantal ex-supersterren op de inhuldiging van Jeter afgekomen. Tino Martinez, Mariano Rivera, CC Sabathia, Jorge Posada, Reggie Jackson, Willie Randolph en zelfs NBA-legende Michael Jordan waren gisteravond aanwezig.

Jeter, de zesde pick in de 1992 Draft, speelde zijn gehele carrière voor de Bronx Bombers. In 21 seizoenen was Mr November goed voor een .310/.377/.440 slash line, 3.465 hits, 14 All-Star-optredens en MVP-stemmen in twaalf verschillende seizoenen. Bovendien heeft hij in New York vijf World Series-titels aan zijn palmares toegevoegd.

Jeter werd niet unaniem verkozen tot de Hall; één (onbekende) schrijver hield zijn naam van het stembiljet. De kortestop zelf had daar nog wel een opmerking over tijdens zijn inauguratiespeech.

WALKER ALLEREERSTE ROCKIE IN DE HALL OF FAME

Voorafgaand aan de uitverkiezing van Larry Walker was er nog nooit een voormalig Colorado Rockie in de Hall of Fame opgenomen. Het was ook de enige franchise tot nu toe die dit bijzondere feit achter de naam had staan. Bovendien werd Booger pas de tweede Canadees in de Hall of Fame, na de uitverkiezing van Fergie Jenkins in 1991.

In zeventien seizoenen MLB, sloeg Walker een slashline .313/.400/.565 met in totaal 383 homeruns bij elkaar. Daarnaast werd hij vijfmaal als All-Star opgeroepen, behaalde hij driemaal het beste slaggemiddelde van MLB en werd hij National League MVP in 1997. Ondanks deze, en nog veel meer, indrukwekkende statistieken, duurde het voor Walker tot zijn tiende en laatste jaar op de ballot voor hij daadwerkelijk de benodigde 75% van de stemmen had verkregen.

Walker baarde tijdens de uitslag van de verkiezing opzien door een SpongeBob Squarepants shirt te dragen. Die associatie zette hij gisteravond voort door op zijn pak een speldje te dragen van het tekenfilmfiguur.

MEER DAN 25 JAAR NA EERSTE KANS EINDELIJK UITVERKIEZING TED SIMMONS

Meer dan 25 jaar heeft Ted Simmons moeten wachten op een plek in de Hall of Fame. In 1994 ontving de voormalig catcher minder dan 5% van de stemmen bij zijn eerste stemronde, wat een toekomstige uitverkiezing via de Baseball Writers’ Association of America –beter bekend als BBWAA — onmogelijk maakte.

In 2017 miste Simmons via één van de Eras Committee al een uitverkiezing op één enkele stem. Iets wat in december 2019 met een 81,3 stempercentage wel lukte.

De 72-jarige Simmons begon zijn MLB loopbaan in 1968 in dienst van de St. Louis Cardinals. Via de Milwaukee Brewers en uiteindelijk de Atlanta Braves kwam de switch-hitter in 21 seizoenen MLB tot een .285 slaggemiddelde, 2472 hits, 248 homeruns en 1389 binnengeslagen punten. Naast zijn uitverkiezing tot MLB’s Hall of Fame is de voormalig catcher ook opgenomen in de St. Louis Hall of Fame, Milwaukee Brewers Wall of Honor en is zijn rugnummer 23 teruggetrokken uit de St. Louis-franchise.

MARVIN MILLER UITEINDELIJK TOCH OPGENOMEN IN HALL OF FAME

Voormalig directeur van de spelersvakbond MLBPA, Marvin Miller, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij niet in de Hall of Fame opgenomen wilde worden. De man die aan de basis van free agency, salary arbitration en een pensioenplan voor spelers stond, liet na een aantal stemrondes in 2008 aan de BBWAA weten het op prijs te stellen niet meer verkiesbaar gesteld te worden.

Miller overleed in 2012 op 95-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker. Na zijn uitverkiezing in december 2019 liet zijn zoon Peter al weten de wensen van zijn vader te respecteren en de ceremonie niet te zullen bijwonen. Voormalig hoofd van de MLBPA en huidig hoofd van de NHL spelersvakbond Donald Fehr nam namens Miller de honneurs waar.

2022: LAATSTE KANSEN EN NIEUWE GEZICHTEN

Vier voormalig supersterren in de persoon van Barry Bonds, Roger Clemens, Curt Schilling en Sammy Sosa zullen dit jaar voor de tiende en laatste keer op het stembiljet van de BBWAA verschijnen. Desalniettemin is het nog altijd mogelijk, dat ze in de toekomst eventueel via het Veterans Commitee alsnog een plek in de Hall of Fame krijgen.

In het lijstje nieuwe namen die dit jaar voor het eerst op het biljet verschijnen, springen vooral Alex Rodriguez en Big Papi David Ortiz eruit. Op basis van de statistieken lijken de heren af te stevenen op een walk in the park voor wat betreft het vergaren van stemmen. A-Rod spant met 3115 hits, 696 homeruns en 2086 binnengeslagen punten de kroon. Bovendien is zijn 117.5 bWAR — na Barry Bonds — het hoogste van de afgelopen 60 jaar.

Verdere namen die op het biljet verschijnen zijn Mark Teixeira, Jimmy Rollins, Carl Crawford, Jake Peavy, Justin Morneau, Prince Fielder, Joe Nathan, Tim Lincecum, Jonathan Papelbon en Ryan Howard.

Coverfoto: Hans Pennink (AP)

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen