Cody Bellinger steekt Judge naar de kroon


Aaron Judge doet het meer dan goed namens de New York Yankees. De rookie is één van de redenen dat The Bronx Bombers de leiding hebben in de AL East. Aan de andere kant van de Verenigde Staten loopt er nog zo’n rookie rond die een plek in de spotlights opeist. Cody Bellinger is pas 21 jaar, maar laat al in zijn eerste seizoen zien dat hij uit het juiste hout gesneden is.

OP HET TWEEDE PLAN

Als je zijn cijfers nu ziet, is het nauwelijks voor te stellen dat Cody Bellinger het seizoen begon in de Minor League. De veelzijdige outfielder startte deze jaargang in het shirt van de Oklahoma City Dodgers. Om precies te zijn speelde Bellinger achttien wedstrijden voor dit AAA-team. Zijn statistieken waren goed, maar halen het niet bij wat de rookie nu op het hoogste niveau laat zien. In de achttien wedstrijden voor Oklahoma kwam Bellinger tot vijftien RBIs en sloeg hij vijf keer de bal het stadion uit.

Eigenlijk was dat al best veel voor de jonge Cody James Bellinger. Tot 2015 was hij nooit de man van de homeruns geweest. Namens Ranco Cucamonga, op A+-niveau, joeg hij de bal in 128 wedstrijden dertig keer over de hekken; een dik persoonlijk record wat betreft het aantal homeruns, want daarvoor was hij nooit verder gekomen dan maximaal drie dingers per seizoen. In Los Angeles was echter wel duidelijk dat prospect Bellinger een zeer talentvolle speler was. Hij had in zeventien van zijn achttien wedstrijden het honk bereikt en zorgde in Oklahoma City voor de meeste runs en RBIs.

DEBUUT

Het harde werken betaalde zich uit op 25 april. Uitgerekend in de beladen wedstrijd tegen rivaal San Francisco Giants mocht Cody Bellinger debuteren in de MLB. Joc Pederson werd gehinderd door een liesblessure, waardoor de jonge rookie in het diepe werd gegooid. Bellinger kwam als achtste aan slag in AT&T Park, maar verder dan een pop-up kwam hij niet in zijn eerste slagbeurt. In de negende inning had de debutant meer geluk. Hij noteerde zijn eerste honkslag en stapte even later met een 2-1 overwinning van het veld. Het zou het begin zijn van een paar opmerkelijke weken.

Zijn eerste honkslag had hij dus al snel van zijn lijstje gestreept en een paar dagen later sloeg de 21-jarige outfielder ook zijn eerste homerun op het hoogste niveau. Op 29 april hielp Bellinger zijn Dodgers aan een zwaarbevochten 6-5 overwinning op de Philadelphia Phillies. In de zevende inning ging een pitch van Zach Eflin de tribunes in en in de negende inning sloeg Bellinger ook maar meteen zijn tweede homerun. Hector Neris was de werper die de eer had deze klap te ondergaan. Op dat moment leidden de Phillies nog met 5-4.

RECORDBOEKEN

Inmiddels zijn we bijna twee maanden en zestien homeruns verder. De jonge Cody Bellinger is een vaste waarde in de lineup van de Dodgers geworden en acteert naast in het outfield ook op het eerste honk. Zijn cijfers zijn meer dan indrukwekkend. Bellinger heeft veertig RBIs en al achttien homeruns geslagen in de 47 wedstrijden die hij in actie kwam. Daarmee is hij de meest productieve speler van Los Angeles. Yasiel Puig moet het bijvoorbeeld doen met 34 RBIs. Met zijn slashline van .254/.333/.624 is ook helemaal niets mis. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Bellinger terug zou gaan naar Oklahoma City, maar in het clubhuis van de Dodgers durft niemand daar nog aan te denken.

De jongeling heeft voor zichzelf zelfs al een plek in de geschiedenisboeken gereserveerd. In vier van zijn eerste 45 wedstrijden sloeg Bellinger meer dan één homerun en daarmee levert hij een unieke prestatie. Hij is namelijk de eerste speler in de historie die dit voor elkaar krijgt. Donderdag verloren de Dodgers met 12-5 van de Cleveland Indians. Daarmee kwam er voor de club een einde aan een zegereeks van zes wedstrijden. Cody Bellinger liet wel weer van zich horen. In de vierde inning sloeg hij zijn achttiende homerun van het seizoen, maar voor de Dodgers was dit slechts een doekje voor het bloeden. De rookie, opgeschoven naar de vierde plek in de lineup, heeft nu zes homeruns in zijn laatste vijf wedstrijden.

Quick hits

  • Jair Jurrjens komt voorlopig niet in actie voor de Oklahoma City Dodgers. Bij de voormalig All-Star is niet-lichaamseigen testosteron gevonden. De international van het Koninkrijksteam is nu voor tachtig wedstrijden geschorst.
  • De New York Mets moeten het de komende weken doen zonder Matt Harvey. De 28-jarige pitcher kampt met een schouderblessure. In de ziekenboeg krijgt Harvey gezelschap van Neil Walker. De tweede honkman heeft last van zijn hamstring.
  • De Kansas City Royals waren donderdag met 7-2 te sterk voor Los Angeles Angels. Voor de Royals was het de vijfde overwinning op rij.
  • De Oakland Athletics hadden tien innings nodig om de Yankees op de knieën te krijgen. De ploeg uit Californië won thuis met 8-7. Didi Gregorius sloeg een honkslag en zijn hitting-streak duurt nu al zeventien wedstrijden.
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen