Buster Posey’s pensioen wakkert Hall of Fame-vraagstuk aan

San Francisco Giants-catcher en voormalig MLB-superster Buster Posey heeft afgelopen donderdag zijn pensioen aangekondigd. De (pas) 34-jarige zevenvoudig All-Star vertelde in een persconferentie dat hij meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen en met teveel fysieke ongemakken kampt. Na een verloren seizoen in 2020 — Posey gebruikte de COVID opt-out-mogelijkheid — en een sterk ‘comebackseizoen’ in 2021, houdt de lifetime Giant het nu voor gezien. In Amerika is nu discussie losgebarsten of Posey een Hall of Famer is. Ook heeft de beslissing het debat aangewakkerd over het beoordelen van catcherscarrières.

Aan de oppervlakte lijkt Posey voornamelijk op tastbaar prijzengebied een goede kans te maken om over vijf jaar de Hall of Fame ingestemd te worden. Rookie of the Year in 2010, National League MVP in 2012, zeven All-Star Games, drie World Series-titels, vier Silver Slugger Awards, één Gold Glove Award en een batting title geven Posey een volle prijzenkast. Sterker nog, de catcher is — samen met de legendarische Pete Rose — de enige speler in de geschiedenis van de sport met een Rookie of the Year, MVP en drie World Series-ringen.

STATISTISCH GOED, MAAR KORT

Ook op statistisch gebied kan Posey terugkijken op een succesvolle carrière. Een slaggemiddelde van .302, on-base percentage van .372, OPS van .831 en een OPS+ van 129 maken van hem een dominante slagman.

Maar…

De echte van-de-pagina-spattende stats blijven uit. 158 homeruns, 23 steals, 1500 hits, 729 RBIs: het zijn geen Hall of Fame-waardige getallen. Daarnaast valt Posey, met minder dan 5.000 slagbeurten in zijn carrière, ver onder de norm voor Hall of Famers. Niet dat er geen spelers in de Hall zitten met minder dan 5.000 slagbeurten (het zijn er 129, red.), maar van die groep is het absolute merendeel manager (bijv. Casey Stengel, Tony La Russa of John McGraw), pitcher (bijv. Cy Young, Mariano Rivera, Walter Johnson of Christy Mathewson) of een speler die om andere redenen dan een geweldige statistische carrière in de Hall zit (Jackie Robinson, Cool Papa Bell, Josh Gibson).

Sterker nog, de gemiddelde Hall of Famer heeft 7.672 slagbeurten in zijn carrière gehad; een getal waar Posey ruimschoots onder blijft.

WAR of JAWS?

Als je Wins Above Replacement bekijkt, blijft Posey steken op 44.9 WAR — 16e catcher aller tijden. De gemiddelde Hall of Famer is 60 WAR waard en Posey moet meerdere niet-Hall of Fame-catchers voor zich dulden: Gene Tenace (46.8), Thurman Munson (46.1), Wally Schang (47.9) en Joe Mauer (55.2 en in 2024 voor het eerst op de Ballot). Toch heeft Posey wel het hoogste WAR van alle nog-actieve catchers — het is nu eenmaal geen positie waarop extreem hoge WAR-getallen gehaald worden.

Pak je JAWS (Jaffe WAR score system van Jay Jaffe), dan wordt het verhaal interessanter. Posey komt uit op 40.7 JAWS, wat hem de 14e catcher aller tijden maakt. Hij houdt 10 Hall of Famers achter zich, onder wie Roy Campanella.

VERGELIJKING

Geen van beide statistieken zijn heilig. Je kunt namelijk zeggen dat Posey de grens van 60 niet doorbroken heeft, maar slechts vier catchers hebben dit wél gedaan: Johnny Bench (75.1), Gary Carter (70.1), Ivan Rodriguez (68.7) en Carlton Fisk (68.4).

De laatste uit dit rijtje is een interessante vergelijking met Posey. Fisk speelde maar liefst 24 jaar in de Majors, het dubbele van Posey’s 12. Toch komen beide spelers op vrijwel dezelfde accolades uit.

Fisk: Rookie of the Year, MVP, 3x Silver Slugger, Gold Glove, 11x All-Star in 24 jaar.
Posey: Rookie of the Year, MVP, 4x Silver Slugger, Gold Glove, 7x All-Star in 12 jaar.

Op statistisch gebied blijft Posey Fisk voor in OPS+, OPS, SLG, OBP, slaggemidddelde (.269 vs .302) en als je Fisks slagbeurten, honkslagen, homeruns, runs en RBI’s door twee deelt, komt Posey als bovenliggende speler uit de bus.

Het is natuurlijk niet zo dat het feit dat Fisk maar liefst 24 jaar als catcher op het hoogste niveau actief was tegen hem gebruikt moet worden. Vrijwel elke honkbalkenner zal vinden dat Fisk een terechte Hall of Famer is, al was het alleen al vanwege die lange periode in de Majors. De vraag is echter: moeten we Posey ‘straffen’ voor het feit dat hij na 12 jaar klaar is, zeker als je kijkt naar hoe belangrijk hij voor de sport en de positie is geweest?

DE ‘BUSTER POSEY RULE

Naast alle individuele accolades zijn er namelijk ook andere gebieden waarop Posey zich heeft laten gelden. Nadat hij in 2011 keihard omvergelopen werd door Marlins-outfielder Scott Cousins (en daarbij zijn been brak en enkelbanden scheurde) veranderde MLB de regels op het gebied van home plate collisions. De ‘Posey Rule’, die catchers meer bescherming biedt, zag het levenslicht in 2014.

BESTE ALL-ROUND CATCHER

Daarnaast zijn er veel andere zaken te vinden die van Posey een van de topcatchers uit de geschiedenis van het honkbal maken. Hij is nummer drie all-time in aantal gevangen no-hitters. Hij is één van acht catchers in de geschiedenis die tenminste vijf All-Star games speelde, een MVP Award wonnen en tenminste één World Series-titel pakte. Vijf van de overige zeven zijn vereeuwigd in de Hall of Fame.

In een periode van zo’n vijf tot zeven jaar (van 2012 tot 2018-ish) was Posey de beste all-round catcher in baseball en zette hij de standaard voor de positie. Binnen drie World Series-winnende teams was Posey de beste slagman van de ploeg — als catcher. Hij was de leider van zijn team.

GRENSVERLEGGEND

Posey’s Hall of Fame-kandidatuur over vijf jaar kan ook op een andere manier grensverleggend zijn. Meerdere collega-catchers die nooit vereeuwigd zijn in de Hall, kunnen profiteren van het in stemmen van Posey. Jorge Posada, op alle vlakken een statistisch betere catcher dan Posey, werd ooit na één jaar van het stembiljet gehaald nadat hij niet genoeg stemmen kreeg.

Een andere legendarische Yankees-catcher, Thurman Munson, kan vergelijkbare statistieken overhandigen als Posey, maar Munson stierf in 1979 door een vliegtuigongeluk en kreeg niet de kans zijn carrière af te maken en zijn Hall of Fame-koers vol te houden. Ook hij is nog niet opgenomen in het Allerheiligste van het honkbal.

De catcherpositie blijft een interessante positie om in de gaten te houden voor de Hall of Fame. De eerste persoon die van deze Posey-discussie kan profiteren, is Joe Mauer. Hij staat voor 2024 op de Ballot. Posey volgt in 2026/2027 en Yadier Molina… dat is nog even afwachten.

Coverfoto: ABC7 video still

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen