BREAKING: Robinson Cano 80 wedstrijden geschorst


Seattle Mariners-tweedehonkman Robinson Cano is door Major League Baseball voor 80 wedstrijden geschorst. De 35-jarige sterspeler van de club uit de Pacific Northwest is positief bevonden op het gebruik van het middel Furosemide. Het is voor Cano zijn eerste overtreding.
Het nieuws komt daags nadat bekend werd dat Cano de vijfde metacarpal in zijn rechterhand had gebroken. De Dominicaan werd dan ook al eerder op de Disabled List geplaatst en zou enkele weken uitgeschakeld zijn. Mochten de Mariners de play-offs halen, zal de achtvoudig All-Star van de zijlijn toe moeten kijken.


Cano was redelijk goed begonnen aan zijn seizoen. Hij sloeg tot nu toe .287/.385/.441 met vier homeruns en 23 RBI’s.

FUROSEMIDE

Het middel waarop Cano betrapt is, Furosemide, is medicatie die vochtafvoer versnelt — een zogeheten ‘waterpil’. Het wordt meestal voorgeschreven bij mensen die last hebben van hartfalen of vochtophopingen en het medicijn bevordert de pompkracht van het hart.
Het middel is in de Verenigde Staten in de apotheek verkrijgbaar, maar alleen op recept. MLB heeft het op de verboden lijst gezet vanwege het feit dat de pil vermoeidheid tegen kan gaan. Ook wordt de versnelde vochtafvoer die het middel veroorzaakt gezien als problematisch. Hierdoor kan het gebruik van overige verboden middelen verborgen kan worden — de pil fungeert dan als een zogeheten masking agent. Als zodanig wordt het medicijn gezien als een prestatiebevorderend middel, ondanks dat Cano in zijn verklaring dus aangeeft dat het geen performance enhancing drug zou zijn.

MARINERS

De Seattle Mariners kijken ook in één klap tegen een problematische situatie aan. Het verlies van Cano slaat een krater in de aanval van de club, die afgelopen weekend nog Gordon Beckham opriepen om de plek van de geblesseerde infielder in te nemen. Beckham is echter verre van een ideale oplossing en ook utility infielder Andrew Romine is geen blijvende oplossing. De mogelijkheid bestaat natuurlijk altijd dat Seattle Dee Gordon vanuit centerfield terughaalt naar twee en één van de vele outfielders die de club rijk is oproept, of dat er een vervanger gezocht wordt via een trade met een andere organisatie.

HALL OF FAME

Voor Cano bestaat ook nog de mogelijkheid dat de schorsing een vraagteken achter zijn Hall of Fame-kansen zet. Voor de voormalig Yankee staat de honkslagteller al op 2.417 en met nog vijf jaar te gaan van zijn tienjarige Marinerscontract is de kans groot dat hij de volgende Mr. 3000 wordt. Het is echter geen gekke gedachte dat nu Cano’s kandidatuur te zijner tijd op minder steun kan rekenen dan eerder het geval zou zijn geweest.

Coverfoto: AP Photo
Topfoto: Sportsnet.ca

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen