Braves op voorsprong dankzij masterclass vanaf de heuvel

Voor aanvang van Game 3 werd Hank Aaron geëerd door de Atlanta Braves. Eén van de beste hitters uit de historie van de MLB overleed dit jaar. Het waren echter de pitchers die de dienst uitmaakten op de koude vrijdagavond in Atlanta. Starter Ian Anderson gaf het goede voorbeeld en zijn relievers volgden. Slechts twee runs waren voldoende voor de Braves om op een 2-1 voorsprong te komen in deze World Series.

Dat was voor iedereen even wennen. Van ’t droge en warme Minute Maid Park naar ’t natte, koude Atlanta. Ian Anderson was de eerste die met deze omstandigheden te maken kreeg. Ondanks twee walks in de eerste inning kende de jongeling weinig problemen. Luis Garcia, de starter van Houston, deed ’t nog wat beter. Hij stond na twee innings al op vier strikeouts, maar moest in die tweede inning ook de eerste hit van de wedstrijd incasseren.

Het was ook diezelfde Garcia die als eerste een run moest toestaan. Na vier wijd voor Eddie Rosario en een single van Freddie Freeman was het Austin Riley die zijn Braves op voorsprong zette. Daarmee waren de problemen voor Houston nog niet voorbij. Jorge Soler dwong een walk af en daarmee had Atlanta alle honken bezet met slechts één uit. Garcia herpakte zich echter fenomenaal en zette Adam Duvall en Travis d’Arnaud probleemloos aan de kant.

PITCHERS BLIJVEN DOMINEREN

Voor de Astros was het nog altijd wachten op de eerste hit. Daar kwam ook in de vierde inning geen verandering in. Met twee keer vier wijd was Anderson niet foutloos, maar de walks deerden hem tot dit moment niet. Ook nu kwamen de Astros niet verder dan het tweede honk. Na 3.2 IP kwam er voor Garcia een einde aan zijn werkdag. Blake Taylor nam het over, zag Rosario een single slaan, maar Freeman werd de derde uit van deze inning.

Anderson op zijn beurt werd gewoon weer naar de heuvel gestuurd voor de vijfde inning. De 23-jarige werper bleef in de regen stoïcijns zijn werk doen en hield de Astros opnieuw van de honken. Een ijzersterk optreden van Ian Anderson, maar na vijf shutout innings haalde Brian Snitker hem uit de wedstrijd en gaf de manager de bal aan reliever A.J. Minter.

Het was de Astros weliswaar een ander gezicht, maar het resultaat bleef hetzelfde. Voor het eerst in meer dan 50 jaar kwam een team door de eerste zes innings van een World Series-wedstrijd zonder de tegenstander ook maar één hit toe te staan. In 1969 waren de Mets de laatste die dit presteerden.

EINDELIJK DIE HIT

Luke Jackson voegde daar nog weer een inning aan toe, waardoor de Astros na zeven innings nog altijd op die hatelijke nul stonden. De werpers van de Braves waren na de zevende inning bezig aan een combined no-hitter, maar met Tyler Matzek op de heuvel was daar in de achtste eindelijk de eerste hit voor Houston. Met een wat fortuinlijke single bereikte Aledmys Diaz het eerste honk. De pinch hitter voerde de druk nog verder op door het tweede honk te stelen en door te gaan naar drie na een error van catcher Travis d’Arnaud. Tyler Matzek had in deze play-offs al voor hetere vuren gestaan en bleef ook nu fier overeind.

SMITH KLAART DE KLUS

In de achtste inning trok de Braves-catcher de aandacht opnieuw naar zich toe. Dit keer in positieve zin. Met al twee nullen op het bord joeg Travis d’Arnaud de bal het stadion uit voor een solo homerun. Met deze klap en de 2-0 voorsprong gaf de catcher zijn closer wat ruimte. Will Smith waardeerde de geste, maar maakte geen fout in de negende. De Astros tekenden dankzij Alex Bregman nog voor een tweede hit, maar verder dan dat liet Smith het niet komen. Net als zijn collega’s domineerde de closer de slagploeg van Houston en deze pitching masterclass hielp de Braves aan een 2-1 voorsprong in deze World Series.

UP NEXT

Oude tijden herleefden in Atlanta. Vroeger waren het John Smoltz en Tom Glavine die vanaf de heuvel domineerden. De nieuwe helden heten Ian Anderson, A. J. Minter en Tyler Matzek. In Game 4 (zondag 02.08 uur Nederlandse tijd) wordt er opnieuw het nodige gevraagd van de armen. Vooraf werd al verwacht dat dit een bullpen game werd, maar na het wegvallen van Charlie Morton komen de relievers nog meer onder druk te staan. Zack Greinke krijgt de bal van Dusty Baker en mag proberen de Astros langszij te brengen.

Coverfoto: Elsa/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen