Baseball, de koning van het bijgeloof


Baseball is toch in vele gevallen een sport van uitersten. De extreem lange wedstrijden met de vele pauzes en reclameblokken, waardoor menig Nederlands sportfanaat toch snel afhaakt, zetten vaak de toon. Zet daar de enorme salarissen en populariteit in Amerika tegen af en de Nederlanders snappen er al helemaal niks meer van. Wat de doorgaans nuchtere Nederlander misschien wel het meest verbaast, is het grote aantal tradities en al het bijgeloof dat de MLB met zich meebrengt.
Van Jason Giambi’s gouden tangaslip tot Vladimir Guerrero’s slaghelm, van Jim Palmer’s stapel pannenkoeken als ontbijt tot Oliver Perez’ sprong over de foutlijn: er zijn vele voorbeelden te bedenken van bijgelovige spelers en hun rituelen. Zolang het helpt, waarom niet?

BIJGELOOF IN NEW YORK

Waarom zou je een bepaalde gewoonte ook laten varen als je zoveel homeruns slaat als Aaron Judge? Hij heeft onlangs bij ESPN aangegeven dat hij voor de wedstrijd altijd twee stukjes kauwgom in zijn mond stop en net zolang op de droge, smakeloze gum blijft kauwen totdat hij zijn eerste out aan zijn broek heeft.

 
Wat te denken van een andere oud Yankee en vijfvoudig winnaar van de Gold Glove Award, Mark Teixeira. Hij speelde één van zijn beste wedstrijden in zijn succesvolle carrière met een sok van pitcher CC Sabathia. Deze sok was per ongeluk in Teixeira’s kluisje terecht gekomen. Na een wedstrijd met zes RBI’s en twee homeruns besloot de eerstehonkman vanaf dat moment altijd met twee verschillende sokken te spelen.

STANK OP DE BANK

Naast de spelers doen ook managers er alles aan om hun team te laten winnen. Zo ook de inmiddels gestopte Detroit Tigers-manager Jim Leyland. Nadat zijn team in 2011 een winning streak inzette, besloot hij net zo lang zijn ongewassen en zelfde boxershorts aan te doen tot het team een nederlaag zou leiden. Deze streak zou uiteindelijk twaalf wedstrijden duren, de stank op de bank de spelers waarschijnlijk te machtig werd. De ploeg verloor met 6-1 van Oakland.

TOUCH ME, TOUCH ME

Hoewel er over bijgeloven en rituelen in de MLB een boek geschreven zou kunnen worden, komt één van de grappigste rituelen toch uit de jaren ’80. De toenmalig linksvelder van de Cleveland Indians, Kevin Rhomberg, speelde slechts drie seizoenen in de MLB. Toch maakte hij in die periode meer indruk met zijn bijgeloof en rituelen dan met zijn spel. Hij zorgde voor de nodige hilariteit op de tribune door iedereen die hem uittikte weer terug te tikken.
Volgens zijn toenmalige coach Mike Hargrove had dit gewoon te maken met een bijzondere manier van concentratie. Dit prachtige ritueel leverde Rhomberg de nickname ’touch me, touch me’ op en zorgt er tevens voor dat de naam van Kevin Rhomberg nog regelmatig rondzingt in de MLB-stadions.

DE KONING VAN HET BIJGELOOF

Dit is slechts een kleine greep uit het boek dat ‘rituelen en bijgeloven in baseball’ heet. De sport mag met recht de koning van het bijgeloof genoemd. Eén ding is duidelijk: ben je een jonge speler en twjfel je aan je talent? Zorg er dan in elk geval voor dat je een ritueel ontwikkelt waar het grote publiek je aan zal herinneren.

(Cover photo: Kim Klement/USA Today Sports/Archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen