ALDS: Marathonpartij Astros – Mariners eindigt in 1-0, Houston door

Zagen we eerder in deze playoffs al een slijtageslag van 14 innings tussen de Cleveland Guardians en Tampa Bay Rays, nu deden de Houston Astros en Seattle Mariners daar nog een schepje bovenop. Maar liefst 17 innings stond het 0-0 tussen beide ploegen. Rookie kortestop Jeremy Pena werd de Texaanse held. Hij sloeg de enige run op het bord in inning nummer 18. De Mariners werden daarmee uitgeschakeld; Houston staat in de ALCS.

Normaal gesproken betekent een wedstrijd van 18 innings een lange recap, maar niets is in dit geval minder waar. Sterker nog, er werd meer tijd besteed aan het wisselen van pitchers dan aan honkbal. Maar liefst 18 werpers kwamen tijdens die duel in actie: 10 voor Seattle, 8 voor Houston. Luis Garcia, een starter in de rotation van Houston, gooide de laatste 5.0 innings voor de Texanen, terwijl voor Seattle Robbie Ray de laatst dienstdoende werper was. Ook Ray is van huis uit geen reliever.

Starters Lance McCullers (6.0 IP, 2 H, 2 BB, 7 K) gooide een uitstekende wedstrijd, maar zijn tegenstander George Kirby (7.0 IP, 6 H, 0 BB, 5 K) ging gelijk met hem op. Kirby schakelde de gevaarlijke bovenste helft van de Astros-slagvolgorde volledig uit. Jose Altuve ging 0-uit-8 en zag zijn OPS voor de playoffs dalen tot .059 — inderdaad: nul-negenenvijftig. Yordan Alvarez ging 0-uit-7.

EINDELOOS

Met de beide pitching staffs die de respectievelijke offenses onder controle hielden en de beide offenses die een aardig contingent lopers op de honken achterlieten (14 voor Houston, 10 voor Seattle) leek het duel eindeloos. Inning na inning ging voorbij met minimale actie en in de 16e inning werd het record voor langste postseasonwedstrijd zonder runs verbroken.

Telkens als één van beide ploegen aan leek te zetten, bloedden de rallies dood. Had Houston een paar lopers op het honk, dan pitchte de Seattle bullpen zichzelf uit de problemen. Zetten de Mariners een loper in scoringspositie, dan sloegen ze de belangrijke hit niet.

Uiteindelijk moest het wel uit een onverwachte hoek komen. Rookie kortestop Jeremy Pena sloeg in de 18e inning eindelijk de eerste run op het bord. Een pitch die hij niet eens zo hard weg leek te slaan verdween in centerfield over de muur en bracht Houston op 1-0 voor. Seattle kon die klap niet te boven komen en zag een halve inning later hoe de Astros hun plek in de ALCS op het veld vierden.

UP NEXT

De Mariners zijn uitgeschakeld, maar de Astros moeten nog even door. Zij weten nog niet tegenover wie ze komen te staan in de volgende ronde. De winnaar van de serie tussen de Guardians en Yankees krijgt te maken met Houston.

Coverfoto: Steph Chambers

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen