ALDS: Brock 'N Roll! Red Sox op voorsprong na monsterzege

De Boston Red Sox zijn één overwinning verwijderd van een plek in de American League Championship Series. In Yankee Stadium liet het geen spaan heel van de aartsrivaal. De grote, onverwachte held voor Boston werd super utility guy Brock Holt, die de eerste cycle sloeg in de 115-jarige MLB-playoffhistorie. Werper Nathan Eovaldi, die een dag voor de wedstrijd te horen kreeg dat hij zou starten in plaats van Rick Porcello, hield de Yankees zeven innings lang in toom. Zijn teamgenoten bliezen ondertussen de gastheren van het veld: 16-1 werd de score.SEVERINO IN DE PROBLEMEN

Yankees-fans hadden vooraf goede hoop op de winst, want Game 3 zou het duel van Luis Severino moeten worden. De ace had de Yankees vorige week nog succesvol door de Wild Card Game geloodst. De jonge Dominicaan kwam echter geen moment in de wedstrijd. In de eerste inning hield hij Boston nog op 0 runs, alhoewel er al twee ballen gevaarlijk dichtbij een homerun kwamen. In de tweede inning opende Boston wel de score toen catcher Christian Vázquez voor het eerste punt zorgde. De derde inning ging het nog stroever, met binnengeslagen punten door J.D. Martinez en derdehonkman Rafael Devers. Een inning later ging het helemaal mis voor Severino.

Brock Holt sloeg de eerste cycle in de MLB-playoffgeschiedenis (Mike Stobe/Getty Images)

Na drie Red Sox op de honken toe te staan was de dag voor de werper in de vierde inning klaar (3+ IP, 7 H, 2 BB, 2 K). Het aantal earned runs zou voor Severino uiteindelijk uitkomen op 6, want alle honklopers werden uiteindelijk binnengeslagen op het werpen van relievers Lance Lynn en Chad Green. Boston kwam in die monsterinning elf keer aan slag, sloeg zes honkslagen, kreeg twee vrije lopen en scoorde uiteindelijk zevenmaal.

EOVALDI DEALING, BOSTON LOOPT VERDER UIT

De overwinning was dus al vroeg binnen voor de Red Sox, maar manager Alex Cora zal vooral tevreden zijn geweest dat tegelijkertijd de bullpen een rustdag kreeg. Starter Eovaldi zag er sterk uit en wierp uiteindelijk zeven innings waarin hij slechts vijf honkslagen en één punt tegen kreeg. De Texaan tikte met zijn fastballs enkele malen de 100 mijl aan. In de laatste twee innings maakten Heath Hembree en Eduardo Rodríguez nog een opwachting, maar zij stonden slechts één honkloper en geen punten toe.


In de late innings liep Boston nog verder uit. Opvallend was het dat de Red Sox, in tegenstelling tot hun rivalen uit New York, dat vooral deden door small ball. Liefst 72% van de achttien honkslagen van Boston was een single. Alleen Andrew Benintendi en Jackie Bradley Jr. sloegen een double. Oh, en Brock Holt

BROCKSTAR IN THE BRONX

De unlikely hero of the night werd uiteindelijk Holt, die in het 1.562e MLB-playoffduel voor de eerste cycle in het postseason zorgde. Bostons utility guy, die in de eerste twee duels niet eens gespeeld had, sloeg in de vierde inning al een éénhonkslag en driehonkslag. In de achtste en negende inning, toen Yankee Stadium al bijna leeg was, voegde hij daar nog een tweehonkslag en een two run homerun aan toe. De Brockstar eindigde de avond 4-uit-6, met drie runs en vijf RBI’s. Typisch in Holt’s stijl eindigde hij de avond op een andere positie in het infield dan waar hij begon. Daarmee is hij de enige speler van de Red Sox die dit seizoen elke positie, behalve die van pitcher of catcher, heeft gespeeld.

 
Andere opvallendheid was de offensieve productie van de wisselspelers voor Boston. Rafael DeversBrock Holt en Christian Vázquez stonden alledrie voor het eerst in de basis in de ALDS (en op Devers na überhaupt in het veld) en gingen 8-uit-18. Met dit luxeprobleem ziet de series er ineens enorm rooskleuring uit voor manager Alex Cora.

UP NEXT

De Yankees en Red Sox zijn de enige ploegen die hun LDS nog niet beslist hebben. Game 4 vindt aankomende nacht ook in New York plaats en wordt gespeeld om 02.07 Nederlandse tijd. Voor de Yankees start postseason-veteraan CC Sabathia (9-7, 3.65 ERA), waarmee manager Aaron Boone JA Happ dus voor een potentieel vijfde duel bewaart. Boston antwoordt met Rick Porcello (17-7, 4.28), die oorspronkelijk voor Game 3 ingepland stond, maar vanwege zijn reliefwerk in Game 1 een extra dag rust heeft gekregen. Het duel is te volgen via Fox Sports NL kanaal 4 en MLB.TV.

Coverfoto: Julie Jacobson

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen