ALDS: Astros halen bezems uit de kast na ruime zege

Game 3 van deze ALDS tussen de Houston Astros en de Cleveland Indians ging lange tijd gelijk op, maar in de laatste innings lieten de Texanen wederom zien waarom zij de sterkere van de twee zijn. De relievers van de thuisploeg hadden geen grip op de slagploeg van de bezoekers. Uiteindelijk liepen de Atros zelfs uit tot 11-3. Nu kunnen zij zich opmaken voor de championship series tegen de winnaar van de serie tussen de Red Sox en de Yankees. 


SMALL BALL

Net als in de tweede wedstrijd waren het de Indians die het eerste punt op het scoreformulier lieten noteren. Na de derde inning gestart te zijn met opeenvolgende singles van Yan Gomes en Jason Kipnis, koos manager Tito Francona ervoor om de honklopers met een stootslag van Francisco Lindor op te laten schuiven. Op een sacrifice fly van de volgende slagman, Michael Brantley, kon vervolgens Gomes eenvoudig voor de eerste run zorgen. Doordat vervolgens José Ramirez ook uitgevangen werd, bleef de schade voor startend werper Dallas Keuchel beperkt tot dat ene punt.
Beide startende pitchers stonden verder weinig honklopers toe. Voor de volgende punten werd dan ook weer de vertrouwde tactiek van lange halen, snel thuis boven gehaald. In de vijfde inning wisselden de slagploegen solo homeruns uit. Houstons Mr. October George Springer zag de vorige wedstrijd nog zijn streak van homeruns in playoffwedstrijden stranden, maar startte vandaag gewoon weer een nieuwe. De eerste bal van zijn slagbeurt promoveerde hij meteen tot homerun, waarmee hij dus alweer zijn tweede sloeg in deze serie. In de gelijkmakende inning deed Frankie Lindor echter hetzelfde, waardoor de voorsprong van de Indians hersteld werd.

George Springer (Phil Long/AP)

RALLY ASTROS

Beide starters werden na de vijfde inning van de heuvel gehaald. Hun vervangers, Trevor Bauer voor de Indians en Collin McHugh namens de Astros, kenden een betrekkelijk eenvoudige zesde inning, maar dat veranderde voor Bauer in de daaropvolgende slagbeurt van de bezoekende slagploeg. Dat had hij deels aan zijn eigen veldspel te danken. Nadat Tony Kemp de inning met een honkslag was gestart, mocht hij naar het tweede honk toen Bauer een pick off attempt langs Edwin Encarnacion het publiek in gooide. Het was niet de enige fout van Bauer die inning. Een hit van Springer bracht vervolgens Kemp naar drie, waarna deze kon scoren na een force out op het slaan van José Altuve.
De schade had tot deze gelijkmaker beperkt kunnen blijven als Bauer de roller van Alex Bregman goed verwerkt had. Een dubbelspel leek mogelijk, maar de foutieve worp van Bauer dwong Lindor van het tweede honk en diens worp naar één kwam ook nog eens te laat, waardoor beide honkloper safe waren. In plaats van het einde van de inning, stonden dus ineens honklopers op één en twee met maar één uit. De Astros profiteerden optimaal van deze missers. Yuli Gurriel na vier wijd vulde de honken, waarna het Marwin Gonzalez was die de bezoekers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong bracht. Gonzalez’ double bracht zowel Altuve als Bregman over de thuisplaat.

OPNIEUW MR. OCTOBER

Bauer werd direct naar de kant gehaald en het was aan zijn vervanger Andrew Miller (fly out van Josh Reddick en vier wijd voor Carlos Correa) en Cody Allen (strike out voor Tyler White te danken, dat achterstand niet verder opliep. Die laatste kreeg het de volgende inning echter nog stevig voor de kiezen. De gelijkmakende slagbeurt had de voorsprong van de bezoekers niet aan het wankelen gebracht. Sterker nog, McHugh had slechts 8 worpen nodig om zich van Yandy Diaz (strike out), pinch hitter Melky Cabrera (3-1) en Gomes (opnieuw strike out) te ontdoen. Dat stond in schril contrast met het werk dat Allen te wachten stond.
Na een strike out voor Kemp leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Het was daarna echter opnieuw Springer die het bal opende. Hij sloeg alweer de tiende postseason homer uit zijn carrière en de achtste in zijn laatste negen playoffwedstrijden.

NOG MEER KOSTBARE FOUTEN

Na Springers homerun ging het van kwaad tot erger. Altuve volgde met een double, waarna er besloten werd om Bregman opzettelijk vier wijd te geven. Deze tactische keuze kreeg een wat nare nasmaak, toen Allen vervolgens de honklopers liet opschuiven met een wilde worp. Om toch weer een gedwongen loop-situatie te creëren kreeg nu ook Gurriel een vrije doortocht naar het eerste honk. Dat stelde Gonzalez nogmaals in staat om met volle honken punten binnen te slaan. Ditmaal sloeg hij met een single slechts één punt binnen.
Lang hoefde Houston echter niet te wachten op de volgende punten. Opnieuw was het een wilde worp waardoor de honklopers op mochten schuiven. In dit geval maakte dat echter weinig verschil, want in diezelfde at bat sloeg Correa de bal over de hekken en gooide zo de wedstrijd en dus de serie op slot. In het restant van Game 3 wisten allebei de ploegen nog wel een run te scoren, maar de zege van de Astros kwam niet meer in gevaar.

ALCS

Nu kunnen de Houston Astros zich gaan opmaken voor een treffen in de ALCS met ofwel de Boston Red Sox ofwel de New York Yankees. Voorlopig staat het eerste duel van die serie gepland op zaterdag 13 oktober, maar dat zal ervan afhangen of de Red Sox in Game 4 hun plaats in de volgende ronde weten veilig te stellen. Anders wordt Game 5 tussen de Yankees en de Red Sox op vrijdag gespeeld. In dat geval schuift de start van de ALCS op.

Coverfoto: Phil Long/AP Photo

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen