ALCS: Garcia ramt Rangers richting Game 7

De Texas Rangers en Houston Astros stonden na 162 wedstrijden gespeeld te hebben in het reguliere seizoen gelijk. Ook niets kan hun scheiden in de American League Championship Series. Het koste even, maar aan de hand van Adolis Garcia werd de wedstrijd open gebroken. Uiteindelijk stond er een 9-2 overwinning voor de Rangers op het bord. Naast Garcia speelden Mitch Garver en Nathan Eovaldi ook een zeer belangrijke rol. Nog geen enkele wedstrijd werd in de zes voorgaande wedstrijden gewonnen door de thuis spelende ploeg en dat terwijl de Astros wederom op voorsprong kwamen.

Wie anders dan Jose Altuve sloeg in de eerste slagbeurt van de wedstrijd een honkslag. Vervolgens stal hij het tweede honk voor Michael Brantley een vrije loop kreeg. Het succes van de eerste inning zou niet weggelegd zijn voor Alex Bregman. Hij werd de eerste nul. Met twee man op de honken was het de beurt aan Yordan Alvarez.

Hij sloeg al zes homeruns en verzamelde ook al dertien RBI voor Game 6. Er zou één RBI bijkomen. Met een klein boogje viel de bal in niemandsland achter Marcus Semien en voor Leody Taveras. Met zijn single sloeg Alvarez, Altuve over de plaat en zo hadden de Astros weer als eerste de voorsprong te pakken. Jose Abreu en Kyle Tucker konden niet verder profiteren van de situatie met twee mensen op de honken. Beide heren werden een nul, waarbij Tucker het eerste strikeout slachtoffer van Eovaldi werd.


GARVER ANTWOORD SNEL

De Rangers kregen dus als eerste een klap te verwerken. In de eerste inning hadden zij ook al een honkloper gehad, maar verder dan de vrije loop van Marcus Semien zouden zij niet komen. In de tweede inning pakte zij wel het heft in handen. Mitch Garver staat er niet om bekend dat hij vroeg in de count probeert te slaan, maar hij deed het toch maar is tegen Framber Valdez. Tot iedereens verbazing raakte de aangewezen slagman de sinker perfect en de bal vloog naar het rechtsveld.

Rechtsvelder Kyle Tucker had geen kans om de bal te vangen en zo stond het weer gelijk. Het was de tweede homerun van Garver in het Postseason. Net als zijn eerste homerun was ook deze hit ontzettend belangrijk. In de tweede wedstrijd van de series tegen de Baltimore Orioles sloeg hij een grandslam homerun, maar daarna was het offensief zeer stil. Zonder al te lang te mokken of over de achterstand na te denken stonden de Rangers aan de hand van Garver weer naast de Astros.


HEIM GEEFT DE VOORSPRONG AAN DE RANGERS

In de vierde inning zouden de mannen van Bruce Bochy de wedstrijd geheel omdraaien. Valdez stond nog altijd op de heuvel en de eerste twee nullen waren snel gemaakt. Robbie Grossman sloeg een flyout, waarna Adolis Garcia zijn tweede strikeout van de wedstrijd om zijn oren kreeg. Toch bleef de inning nog in leven door Mitch Garver. Garver dacht na drie wijd dat hij al een vrije loop had gekregen, maar werd door de plaatscheidsrechter even op de count gewezen. Hij liet zich niet van zijn stuk brengen en de volgende pitch die Valdez gooide zette hij om naar een single.

Jonah Heim profiteerde vervolgens helemaal. Hij raakte een changeup die te hoog in de slagzone zat en iedereen dacht dat Tucker de bal in het rechtsveld zou vangen. De bal bleef echter maar meters maken en eindigde zelfs over de muur. De rechtsvelder van de Astros deed nog zijn best en kwam heel dichtbij een vangbal, maar hij kwam net te kort. Met die twee-run homerun kantelde de catcher de wedstrijd volledig en liepen nu de Astros achter de feiten aan.


ASTROS KOMEN STUKJE DICHTERBIJ

Inning vier en vijf zouden geruisloos verlopen. De grootste gebeurtenis in die innings was een wissel die Bochy doorvoerde. Hij bracht Evan Carter binnen de lijnen voor Robbie Grossman. Ook werd Framber Valdez in de zesde inning van de heuvel gehaald en vervangen door Phil Maton. Die maakte drie nullen en zo was het de beurt aan de Astros in de zesde inning. Voor het eerst sinds de eerste inning lukte het de Stros om een rally te starten. Het begon allemaal weer bij Yordan Alvarez.

Hij sloeg weer een single, waarna ook Jose Abreu datzelfde deed. Kyle Tucker kwam op de honken door een force out en zo hadden zij het eerste- en derde honk bezet. Eovaldi kreeg vervolgens Mauricio Dubon tegenover zich. Hij begon de slagbeurt goed en zette de count snel op twee slag en nul wijd. Bij zijn derde pitch ging het mis. Dubon kwam er net bij en de bal bereikte Adolis Garcia. Hij stond ver genoeg in het rechtsveld om ervoor te zorgen dat Alvarez kon scoren. Het zal de laatste offensieve inbreng zijn van de mannen van Dusty Baker in Game 6.


‘NASTY’ NATE WEDEROM GEWELDIG

Een grote reden dat de Astros niet verder kwamen dan slechts twee runs was Nathan Eovaldi. ‘Nasty’ Nate is al het gehele Postseason niet te stoppen en kreeg wederom de Stros over de knie. Hij gooide 6.1 innings en kreeg daarin vijf hits, twee earned runs, drie vrije lopen in tegen. Hij gooide vier keer drieslag. Het was de vierde overwinning op een rij die Eovaldi boekte en zijn perfecte record is nog altijd in takt. In alle vier de starts die hij maakte gooide de rechtshandige werper meer dan 6.0 innings en hij kreeg nooit meer dan drie earned runs tegen. Daarmee telde elke start als quality start.

Zijn tegenstander Framber Valdez was wederom teleurstellend. Met een statline van: 5.0 IP, 5 H, 3 ER, 2 BB, 6 K voldeed hij niet aan de verwachtingen. Waar Eovaldi al zijn wedstrijden won staat het record van Valdez op 0-3 met een ERA van 9.00. De 29-jarige Dominicaan zal hopen dat Game 7 naar de Astros gaat zodat hij wederom een kans krijgt om zichzelf te bewijzen.


INSURANCE RUNS EN GARCIA HELPEN DE RANGERS IN HET ZADEL

Het bleef lang spannend in Game 6. Iedereen in Minute Maid Park en voor de televisie thuis zat gespannen te kijken. In de achtste inning lukte het de Rangers een iets veiligere marge op te bouwen. Wie anders dan Mitch Garver was de grote man. De veel besproken Bryan Abreu was op de heuvel gekomen en als eerste slagman tegen zich kreeg hij de razendsnelle Evan Carter. Die sloeg een zacht balletje naar Jeremy Pena, maar de kortestop van de Astros kon net niet op tijd de play maken.

Althans daar leek het op. De scheidsrechter bij het eerste honk vond dat Carter uit was, maar na een challenge bleek dat toch anders. Hij stal vervolgens het tweede honk en na een zwaar beladen strikeout tegen Garcia was het weer de beurt aan de aangewezen slagman. Ditmaal sloeg hij een double naar het linksveld en zonder moeite scoorde Carter de 4-2.

Ondanks de mogelijke schorsing die Abreu boven het hoofd hangt verving Dusty Baker hem toch. Rafael Montero moest ervoor zorgen dat de Rangers niet verder uit zouden lopen. Dat deed hij niet. Josh Jung kreeg een vrije loop, Leody Taveras bereikte het eerste honk door een veldfout van Jose Altuve en Marcus Semien sloeg een single. Dat zou het einde betekenen van Montero en hij werd vervangen door Ryne Stanek. De tweede pitch die hij gooide raakte echter Corey Seager en zo scoorde Jung via een vrije loop. Toch moest de grootste klapper nog komen.

Evan Carter kreeg een drieslag om de oren, maar Adolis Garcia maakte dat meer dan goed. De gehele wedstrijd was hij uitgefloten en uitgejouwd na het opstootje in Game 5. Hij kreeg iedereen stil door een fastball van Stanek het linksveld in te jagen. Het was zijn vijfde homerun van de playoffs en de derde grandslam in de Postseason geschiedenis van de Rangers. Direct na zijn homerun liep het stadion leeg.


LECLERC EN CO ON POINT

Voor Garcia Minute Maid Park stil kreeg hadden de Astros kansen zat. In de zevende inning lukte het pas Nathan Eovaldi van de heuvel te krijgen. De single van Jose Altuve was de druppel en dus was het de beurt aan Josh Sborz. Hij kreeg in de playoffs nog geen run tegen en dat bleef ook zo. Michael Brantley had zichzelf een count gegeven waarin hij nul slag en twee wijd had. Sborz kreeg toen pas een beetje controle over zijn pitches en kwam terug. Met een 2-2 count vertrouwde hij op zijn curveball. Dat bleek goed want Brantley kwam in een inning eindigende dubbelspel. Daarvoor was nog wel een geweldige defensieve stop van Nathaniel Lowe nodig, want zonder hem werd de derde nul nooit gemaakt.

Sborz zou uiteindelijk precies 1.0 innings gooien. In de achtste inning kreeg Alex Bregman een vrije loop, maar Yordan Alvarez werd teruggestuurd met een strikeout. Jose Abreu werd de tweede man op de honken door een single te slaan en dus besloot Bochy de bal aan zijn closer te geven. Jose Leclerc begon matig. Hij gaf Kyle Tucker een vrije loop waardoor de honken vol raakte. Mauricio Dubon kon daar geen gebruik van maken en pinch-hitter Jon Singleton ook niet. Leclerc had er acht pitches voor nodig, maar uiteindelijk won hij het duel toch. De ontlading was groot bij de man die Game 5 uit zijn handen zag glippen. Het gebeurde hem niet opnieuw en na de grandslam van Garcia kon hij zelfs wat rusten. Andrew Heaney gooide de laatste inning en had slechts vier pitches nodig om het varkentje te wassen.


UP NEXT

Er zal dus een Game 7 komen. Twee teams die elkaar niet konden ontlopen in het reguliere seizoen konden dat ook niet in de playoffs. Vannacht 02:03 Nederlandse tijd zal het spektakel losbarsten. Een geweldige pitching matchup staat ook te wachten. Max Scherzer zal op zoek gaan naar revanche voor zijn matige wedstrijd vorige keer. Bij de Astros zal Cristian Javier starten. Hij is 2-0 in de playoffs met een ERA van 1.69. De vraag is of Bryan Abreu van de partij gaat zijn. Hij was in beroep gegaan tegen zijn straf en kon daarom in Game 6 actief zijn. Zijn officiële straf zal kort voor Game 7 naar buiten gebracht worden.

De laatste keer dat een speler geschorst werd in de playoffs was in 1988. Toen werd Jay Howell van de Los Angeles Dodgers geschorst. Meer recenter was Chase Utley, maar hij ging in beroep en won. Mocht Abreu toch spelen kan Baker gebruik maken van een van zijn beste relief werpers. Kunnen de Astros eindelijk thuis winnen, of wordt de series beslist door uitwedstrijden? Het is winnen of naar huis gaan, het is Game 7.

Coverfoto: Carmen Mandato

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen