ALCS Game 6: Altuve slaat Astros naar World Series

Mede door het uitstellen van Game 4 volgden de wedstrijden elkaar in rap tempo op en was een bullpen game eigenlijk niet te vermijden. In Game 6 was het zover. Na de door New York gewonnen Game 5 stapten de tweede teams in het vliegtuig naar Houston en hadden de managers ruim de tijd om na te denken welke reliever ze als eerste aan het werk zouden zetten. Brad Peacock kreeg het vertrouwen van AJ Hinch. Namens de Yankees begon Chad Green aan de wedstrijd. De reliever had al een paar goede optredens achter de rug in deze serie, maar kon dit in Game 6 geen vervolg geven. Hij werd al vroeg in de wedstrijd onder vuur genomen, maar de grootste klap kreeg Aroldis Chapman in de negende inning. Hij kreeg de beslissende homerun van Altuve om de oren, die een einde aan deze ALCS maakte.

GURRIEL HAALT UIT

Brad Peacock had de laatste inning in Game 5 voor zijn rekening genomen en fungeerde als startend werper in Game 6. Daarmee schreef de 31-jarige Peacock geschiedenis, want bijna 100 jaar geleden gebeurde het voor ’t laatst dat een werper de ene wedstrijd eindigde en een dag later een nieuwe wedstrijd begon. Hij opende ook fantastisch met drie easy outs. Peacock had daar slechts 7 pitches voor nodig.


Green verging het niet zo goed. Hij opende nog wel met drie slag voor George Springer, maar José Altuve raakte Green hard met een double. Met twee uit kreeg Alex Bregman vier wijd. Eerstehonkman Yuli Gurriel was in deze serie nog niet bepalend geweest, maar dit veranderde in één klap toen hij, met een 3-run homerun, de Astros op een 3-0 voorsprong zette. In een wedstrijd die koste wat kost gewonnen moest worden, zaten de Yankees dus al vroeg in de problemen.

YANKEES DOEN IETS TERUG

Peacock wandelde aanvankelijk ook eenvoudig door de tweede inning, maar zijn code werd gekraakt door Didi Gregorius. Een double zette de Nederlander op het tweede honk en Gary Sanchez sloeg hem met een RBI-single over de thuisplaat. Gio Urshela kreeg vervolgens vier wijd van Peacock (1.2 IP, 1 ER, 2 K, 1 BB) en dat betekende na 27 pitches het einde van diens wedstrijd. Josh James was de volgende reliever die zijn opwachting mocht maken namens de thuisploeg. Gezamenlijk zouden de tweede clubs deze avond 14 pitchers gebruiken.
In de derde inning dreigden de bezoekers langszij te komen. Met twee uit en de honken bezet kreeg Gregorius de bal echter niet uit het infield. Toch kwam die volgende run voor New York er wel degelijk. In de vierde inning, met Jose Urquidy op de heuvel, joeg Gio Urshela met een solo homerun de bal het stadion uit. Voor de rookie was dit een smetje op een goede wedstrijd. Urquidy gaf Hinch 2.2 innings en noteerde daarin 5 strikeouts. In de zesde inning kregen de pitchers van de Astros wat meer ademruimte. Tommy Kahnle opende met een walk voor Altuve, die na een single van Michael Brantley op het derde honk terechtkwam. Bregman sloeg de bal weliswaar in een dubbelspel, maar de Yankees konden een run niet voorkomen: 4-2.

ROLLERCOASTER

Die voorsprong kon in de achtste inning nog uitgebreid worden. Met twee uit liepen de honken vol voor Houston, maar Aledmys Diaz sloeg de bal in de handen van Gregorius en de Amsterdammer wist daar wel raad mee. Met een betrekkelijk comfortabele 4-2 voorsprong kon closer Roberto Osuna de klus klaren en de Astros naar de World Series sturen. De Yankees dachten daar heel anders over. Met een single voerde Urshela de druk al wat op en DJ LeMahieu kreeg de fans in Minute Maid Park helemaal stil. Zijn 2-run homerun bracht New York op gelijke hoogte en de Astros konden weer van voor af aan beginnen.
Aroldis Chapman kwam geen moment in gevaar in de negende inning. Zo leek het althans. De closer van de Yankees had 10 pitches nodig om de eerste twee nullen op het bord te krijgen, maar gaf toen vier wijd aan George Springer. Chapman verslikte zich daarna volledig in Jose Altuve. De kleine tweedehonkman was al vaker belangrijk voor de Astros en ook nu bewees hij zijn waarde. Met een 2-run homerun sloeg hij de Astros voor de tweede keer in drie jaar naar de World Series. In Houston kon het feest beginnen en de Yankees dropen af. Zij wachten nog altijd op hun eerste titel sinds 2009.

UP NEXT:

De teams voor de Fall Classic zijn bekend. De Washington Nationals beginnen in de nacht van dinsdag op woensdag (02.08 CET) aan hun eerste World Series. In Houston treffen zij een ervaringsdeskundige. De Astros wonnen in 2017 hun eerste titel en willen maar wat graag op herhaling. In Game 1 zal Max Scherzer namens Washington op de heuvel verschijnen. AJ Hinch opent de best-of-7 met Gerrit Cole.

Cover Photo: Michael Wyke/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen