ALCS: Astros dankzij sweep naar World Series

De bezems zullen al klaar hebben gestaan, toen de Houston Astros vanavond de ALCS in het minimale aantal wedstrijden hoopten te beslissen. Ondanks een goed begin van de New York Yankees lieten de Texanen zich niet van hun stuk brengen. Dankzij een 6-5 overwinning boekten zij hun vierde ticket voor de World Series in de laatste zes jaar.

YANKEES VROEG OP VOORSPRONG

De Yankees hadden sinds de vierde inning van Game 2 al 14 slagbeurten niet gescoord, maar begonnen voortvarend aan Game 4. Met Lance McCullers Jr. op de heuvel namens de Astros trapte Harrison Bader de aanval van de New Yorkers af met een single. Hij schoof op in scoringspositie toen Anthony Rizzo, niet voor het eerst deze ALCS, met geraakt werper een vrije loop kreeg.

Met een harde klap bracht Giancarlo Stanton daarop de thuisploeg op voorsprong. Nog voor de inning voorbij was gaf Gleyber Torres het publiek meer reden tot juichen. Zijn boogbal viel vlak voor de voeten van twee aanstormende outfielders in het gras. Rizzo kon daarop eenvoudig de 2-0 aantekenen.

Rizzo was een slagbeurt later weer belangrijk voor de Yankees. Isiah Kiner-Falefa had voor hem een bal tegen de richting in langs de lijn het rechtsveld in geslagen voor een double. De eerstehonkman sloeg vervolgens de bal aan de andere kant het binnenveld uit, waarmee de pinstripes al vroeg een comfortabele marge van drie hadden.

COMEBACK

Lang konden ze daar echter niet van genieten. Nestor Cortes kende tot op dat moment nog niet heel veel problemen met de sterke slagploeg uit Houston, maar in de derde inning ging het helemaal mis voor de All Star. Martin Maldonado en Jose Altuve kreeg beiden vier wijd, waarna de kokend hete Jeremy Pena het slagperk betrad. Dat de rookie nog altijd niet afgekoeld is, bewees hij op een cutter aan de binnenkant. Met een machtige swing was al het goede werk van de thuisploeg in een keer teniet gedaan: 3-3.

Hierna moest Cortes het veld ruimen. Hij leek last te hebben van een blessure. Daarmee waren de problemen nog niet opgelost. Een tweehonkslag van Yordan Alvarez en een single van Kyle Tucker later, kreeg Yuli Gurriel namelijk de kans om de bezoekers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong te zetten. De Cubaan kende een matig regulier seizoen, maar is in de playoffs als vanouds. Zijn klap schoot buiten het bereik van de eerste- en tweedehonkman het outfield in. Alvarez passeerde daarop de thuisplaat voor de 3-4.

OP EN NEER

De Yankees gaven zich niet gewonnen. Bader kon na een honkslag profiteren van een doorgeschoten bal om in scoringspositie te komen. Vervolgens bewees Rizzo weer zijn waarde. Zijn klap ging door het midden. Bader bracht de stand weer in evenwicht. Zijn volgene slagbeurt twee innings later had Bader geen hulp van teamgenoten nodig. Zijn klap verdween ver buiten het bereik van Alvarez in de tribunes.

Ook dit keer was de New Yorkse voorsprong van korte duur. Altuve dwong met zijn snelheid een infield hit af. Torres wist vervolgens dat hij met de al even snelle Pena richting het eerste honk op moest schieten, maar haastige spoed bleek maar weer eens zelden goed. Zijn worp vloog langs de backhand-kant van kortestop Kiner-Falefa richting derde honk. Niet alleen was het dubbelspel mislukt, maar alle honklopers bereikten zelfs veilig het honk.

BESLIST

Alvarez kwam daarna door met zijn tweede honkslag van de wedstrijd en het stond weer gelijk. De Astros lieten er geen gras over groeien en na de volgende slagman waren de World Series binnen handbereik. Alex Bregman volgde namelijk het goede voorbeeld van Alvarez en sloeg ook een honkslag. Typerend voor deze serie was het Pena die het winnende punt binnenliep. Na afloop zou de 25-jarige zoon van Geronimo Pena uitgeroepen worden tot MVP van deze ALCS.

Net als in eerdere duels bleek de bullpen van de Astros ongenaakbaar. Alle zes resterende Yankee-slagmannen konden niks meer bewerkstelligen op het gooien van respectievelijk Rafael Montero en Ryan Pressly. Zo bereikten de Houston Astros voor de vierde keer in zes jaar de World Series. Nadat in 2017 de titel bemachtigd werd, waren de afgelopen jaren de Washington Nationals (2019) en de Atlanta Braves (2021) te sterk.

Net als in die twee verloren World Series treffen ze dit jaar een opponent uit de NL East in de Fall Classic. De Philadelphia Phillies hadden iets eerder in de nacht namelijk hun ticket geboekt. Vrijdag spelen vrijdag in Minute Maid Park het eerste duel. Het tijdstip van de eerste pitch moet nog worden vastgesteld.

Coverfoto: Rob Carr/Getty Images

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen