30-in-30: Baltimore Orioles

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams, in dertig dagen, met vandaag: Baltimore Orioles.
ORIOLES

FINISH VAN 2016

Het was een van de meest besproken momenten uit de play-offs van 2016. In een situatie die er volgens velen om vroeg, werd Zach Britton (één van de beste closers vorig seizoen) in de bullpen gehouden. Het gebeurde allemaal in de AL Wild Card Game waar de Baltimore Orioles tegenover de Toronto Blue Jays stonden. De wedstrijd in Toronto was aangekomen op extra innings. Met een 2-2 stand en twee honken bezet in de 11de inning, besloot manager Buck Showalter om Ubaldo Jiménez het op te laten nemen tegen Edwin Encarnacion. Jiménez had daarvoor twee honkslagen opgegeven en Zach Britton was beschikbaar. Encarnacion sloeg de Jays vervolgens met een 3-run homerun naar de volgende ronde. Showalter kreeg flink veel kritiek van de media over zijn keuze en er werd volop gespeculeerd over uiteenlopende what if scenario’s.
In 2016 hadden de O’s zich gekwalificeerd voor de AL Wild Card Game door met een 89-73 record als tweede te eindigen in de AL East. Voor Showalter, als manager in Baltimore goed voor 547 wins en 482 losses, alweer het vijfde opeenvolgende seizoen dat hij de Orioles liet eindigen zonder negatieve balans. De Flying Showalters zijn daarmee bezig aan een goede reeks die zij komend seizoen ongetwijfeld willen doorzetten.

HOMEGROWN

Sinds het aantreden van Showalter in 2010 zijn diverse talentvolle spelers doorgebroken op het hoogste niveau van de organisatie. Manny Machado (vorig seizoen 6.7 WAR, hoogste van de O’s), Zach Britton en Kingdom of the Netherlands-speler Jonathan Schoop (vorig seizoen goed voor een career high 25 homeruns in de majors, met 82 RBIs en een .267/.298/.454 slash line) zijn hier voorbeelden van. Tel bij deze eigen talenten wat vaste krachten op zoals Adam Jones, Chris Davis en J.J. Hardy en je begrijpt dat dit team in de afgelopen jaren serieus meedoet in de AL East. Ondanks dat het grote collectieve succes nog uitblijft, hebben de verschillende Orioles in de afgelopen seizoenen al wel individuele prijzen gepakt in de vorm Golden Gloves, Silver Slugger Awards en All-Star selections.
Wat er momenteel aan talent aan zit te komen in Baltimore, is te lezen in de Sport Amerika Prospect Watch.

Manny Machado
Manny Machado

Matt Wieters is ook zo’n talent die is voortgekomen uit het opleidingssysteem van de O’s, maar zijn contract liep na vorig seizoen af. Wieters heeft besloten in de omgeving te blijven en te tekenen voor de lokale rivaal: Washington Nationals. Daarmee ontstond er wel vacature voor de catcher positie en een gat in de line-up van de Orioles. Caleb Joseph was reeds in huis, maar GM Dan Duquette heeft aanvullend free agent Welington Castillo gecontracteerd.

SLAGKRACHT GENOEG

In aanvulling op de eigen talenten zijn er in de afgelopen jaren een aantal belangrijke spelers bijgekomen. Twee grote power bats zijn Chris Davis en Mark Trumbo. Davis komt sinds 2011 uit voor Baltimore en heeft sindsdien 199 homeruns geslagen. 38 van de 199 sloeg hij vorig seizoen met een slash line van .221/.332/.459. Trumbo kwam in aanloop naar vorig seizoen via een trade over van de Seattle Mariners. Met 47 homeruns in 2016 was Trumbo de leider in die categorie van de MLB en won hij de AL Silver Slugger Award op zijn positie. Het was dan ook niet vreemd dat GM Duquette in the offseason het contract van de in Anaheim geboren speler met drie jaar verlengde. De Orioles hebben daarmee wederom een sterke line-up. Wat wel opvalt aan de offensieve statistieken van het vorige seizoen, is het totaal aan gestolen honken: 19.

Mark Trumbo
Mark Trumbo

PITCHING SLEUTEL TOT SUCCES

Qua starting pitching is er in Baltimore ruimte voor verbetering. De starting pitching staff scoorde in zijn geheel in de categorieën ERA, walks per 9, strikeouts per 9, hits per 9 en homeruns per 9 onder de MLB-mediaan. Vorig seizoen behaalden Chris Tillman en Dylan Bundy als enige twee starting pitchers double digit wins, met respectievelijk 16 en 10.
Hoewel naast Tillman en Bundy ook Kevin Gausman (9-12, met 3.61 ERA, 1.28 WHIP en 174 K’s) vorig seizoen zeker de nodige potentie liet zien, is het toch zoeken naar pitchers die de huidige rotatie kunnen verbeteren. Een voorbeeld van zo’n poging voor een upgrade is Wade Miley, die halverwege vorig seizoen via een trade werd binnengehaald. Daar is het echter wel bij gebleven en het is dan ook te hopen dat de reeds aanwezige pitchers dit seizoen beter presteren. De resultaten van Kevin Gausman in Spring Training zijn wat dat betreft hoopgevend. De verwachting is overigens dat Chris Tillman door een blessure Opening Day niet gaat halen.


De relievers presteren gelukkig beter (3de ERA in de MLB) en de grote man is closer Zach Britton. Hij kende een ongekend 2016, waarin hij 47 saves uit 47 kansen verzilverde met een 0.54 ERA, 0.84 WHIP en 74 strikeouts in 67 innings. Britton zijn prestaties bleven niet onopgemerkt.  De Californiër eindigde op de 4de plaats voor de CY Young.
BOlineup

2017

Na het teleurstellende einde van vorig seizoen is het team uit Baltimore gebrand om dit seizoen weer te gaan voor het hoogste haalbare. De Orioles hebben een sterke line-up en goede core waarmee ze zeker kans maken om de play-offs te halen. In de AL East krijgen de O’s echter flinke concurrentie. Een stabiele starting rotation die beter weet te presteren dan in 2016 is daarom noodzakelijk om echt voor de divisietitel te gaan. Spelen in oktober ligt binnen handbereik, maar dan waarschijnlijk wel via de AL Wild Card Game.

Verwachte eindklassering: 3e (AL East)

Graphics: Jasper Roos
Foto’s: Wikimedia Commons

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen