NFL Season in Review – #5 Dallas Cowboys

Na een teleurstellend 2015, en een blessure van Tony Romo in de voorbereiding, rekende niemand erop dat de Dallas Cowboys in 2016 een rol van betekenis speelde. Maar Dak Prescott bleek een schot in de roos, en wat volgde was een fantastisch seizoen dat net iets te vroeg eindigde.

COWBOYS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
In feite werd de slag voor het succes van het Cowboys-seizoen geslagen in de NFL Draft. Met het toevoegen van Ezekiel Elliott (eerste ronde) en quarterback Dak Prescott (vierde ronde) bleek Dallas ineens te beschikken over één van de meest effectieve rookie-combos aller tijden. Daarnaast bleek de offensive line intact, was linebacker Sean Lee het gehele jaar fit, en daarmee konden ze ineens een gooi doen naar een Super Bowl.
Wat ging er fout?
Eigenlijk ging er in 2016 niet heel veel fout, getuige het 13-3 record. Tot in de play-offs liep alles op rolletjes, tot het moment dat met name de defensie niet opgewassen bleek tegen een ontketende Aaron Rodgers. Ondanks een comeback poging van Prescott, gingen de Cowboys wederom zonder play-off overwinning ten onder. De vraag is of een defensie met wat extra wapens wel het verschil had kunnen maken tegen de Green Bay Packers.
MVP
Gezien de importantie van de positie, en het feit dat hij het gat moest invullen wat Tony Romo had achter gelaten, kan je hier niemand anders dan Dak Prescott kiezen. Met 3,667 passing yards, 23 touchdowns en slechts vier interceptions was ‘Dak’ één van de meest efficiënte quarterbacks in de NFL. Iets wat met name voor een rookie quarterback zeer indrukwekkend is. En dan te bedenken dat de Cowboys naar verluidt in de NFL Draft achtereenvolgens Paxton Lynch en Connor Cook wilde kiezen voordat ze bij hun derde keuze uitkwamen in Prescott.
Rookie of the Year
Omdat Prescott al de MVP-trofee krijgt, mag Ezekiel Elliott deze titel overhandigd krijgen. De 21-jarige rookie kwam met immense verwachtingen richting Dallas, en wist ze allemaal stuk voor stuk waar te maken. Hij eindigde het seizoen met de meeste rushing yards in de NFL (1,631) en was ook nog eens derde in rushing touchdowns (15), en daarmee was hij de perfecte ondersteuning voor zijn mede-rookie: Dak Prescott.
Verrassing van het jaar
Buiten het feit om dat de prestaties van Prescott en Elliott als een grote verrassing kwamen, was het ook het jaar waarin Cole Beasley zich manifesteerde als één van de beste slot receivers in de NFL. Hij eindigde in Dallas met de meeste receiving yards (833), meeste receptions (75) en op Dez Bryant na ook met de meeste receiving touchdowns (5). Voor Beasley, die zijn vijfde seizoen in ging, waren het ook allemaal persoonlijke records.
Teleurstelling van het jaar
De grootste teleurstelling was iemand die amper op het veld stond: Randy Gregory. De 24-jarige pass rusher werd in 2015, ondanks dat er veel geruchten waren over een mogelijke schorsing die hij direct zou ontvangen, in de tweede ronde gekozen omdat de Cowboys nu eenmaal dringend hulp nodig hadden wat betreft de pass rush. Maar we zijn een jaar verder, en inmiddels zit Gregory in de derde maand van een schorsing die hem nog negen maanden lang aan de kant zal houden. De Cowboys blijven hem steunen, maar feit blijft dat Gregory na twee jaar slechts twee NFL-wedstrijden heeft kunnen spelen.
Offseason takenlijst
Met Prescott, Elliott, de aanwezige receivers en een sterke offensive line lijkt dat deel vooralsnog een punt van kracht voor de Cowboys. Er zal enkel gekeken moeten worden hoe ze het vertrek van guard Ronald Leary en offensive tackle Doug Free oplossen. De jonge La’El Collins zal één van deze plekken overnemen, maar dan blijft er nog steeds eentje over. Verder zal de focus op de defensie gelegd worden, zowel in de defensive line als in de secondary is versterking nodig om echt de allerbeste te worden in de NFC. Er zijn al wel wat veteranen binnengehaald in DE Damontre Moore, DT Stephen Paea en CB Nolan Carroll, maar alleen dat lijkt niet genoeg…

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen