30-in-30 Season Preview 2018: Miami Marlins


In de schaduw van Washington, topfavoriet voor de divisiewinst, werd er van de Miami Marlins weinig verwacht in 2017. Op een ontketende Giancarlo Stanton na, gebeurde precies dat in Florida. Met ‘under .500’-baseball was vooral een verandering van eigenaren die het gesprek van de dag was.

NEW CAPTAIN IN TOWN

De club uit Miami was sinds 2003 het bezit van enfant terrible Jeffrey Loria. De ‘slechtste eigenaar in het honkbal’ werd afgewisseld door New York Yankees-icoon Derek Jeter en Bruce Sherman. Beide heren lijken Miami vanaf de grond opnieuw te willen opbouwen. 2017 was dan ook het laatste jaar dat er nog iets van de Marlins verwacht kon worden.
— SPORTAMERIKA MLB SEASON IN REVIEW 2017: MIAMI MARLINS
Al na een maand was het duidelijk dat geen ploeg in de NL East zich kon meten met de Washington Nationals. De Marlins hadden weliswaar tot diep in september met enig fortuin nog zicht op een Wild Card-plek, maar dat zou onverdiend zijn geweest. Het waren vooral de individuele prestaties die Miami positief op de kaart zetten.
Giancarlo Stanton was aanvallend van buitenaardse proporties en sloeg 59 homeruns. Hiermee is hij pas de zesde speler die ooit die drempel heeft behaald. Ook de rest van de offense deed het veel beter dan vooraf verwacht. Het was vooral de pitching die manager Don Mattingly kopzorgen opleverde. De starters hadden een gezamenlijk ERA van 4.78 en de beste relievers vertrokken al in juli.

Het vertrek van Giancarlo Stanton luidde het begin van de rebuild in Miami in. (Lynne Sladky / Associated Press)

2018: STARTING FROM THE BOTTOM

In het kader van het snoeien in de payroll door GM Derek Jeter, is het lastig om in de line-up nog spelers van Opening Day 2017 te herkennen. Het gehele outfield (Stanton, Christian Yelich en Marcell Ozuna) en tweedehonkman Dee Gordon zijn vertrokken. Kortestop Adeiny Hechavarria vertrok al tijdens het vorige seizoen naar de andere kant van Florida. Ook de pitching is er absoluut niet sterker op geworden.
Miami lijkt daarmee een voorbeeld van de recente tanking-trend in de MLB: het afscheid nemen van alles met talent om over jaren pas weer competitief te zijn. Wat dat betreft zijn ze goed bezig, want het enige om enthousiast van te worden, zijn de spelers die in de Minor Leagues rondlopen. Het kostte flink wat toppers, maar het farm system ziet er vele malen beter uit dan vorige jaren.

LINE-UP

De line-up van Miami verschilt als dag en nacht van die van 2017. Alleen J.T. Realmuto en Justin Bour stonden op Opening Day 2017 voor de Marlins in de line-up. Cameron Maybin is voor één jaar overgekomen van de regerend kampioen Houston en Starlin Castro ruilt de Yankees in voor Marlins.

J.T. Realmuto, één van de beste jonge catchers in MLB. (Joe Sargent/Getty Images)

In het outfield is er vooral jong talent ingepast. Zo is Lewis Brinson, de grootste prospect van de franchise, overgekomen van de Milwaukee Brewers. Het kostte de Marlins topspeler Christian Yelich, maar dankzij het uiterst talentvolle kind van de regio komen er wellicht toch wat mensen naar Marlins Park.
Er zal veel druk op de schouders van Realmuto komen te liggen, die aanvallend één van de betere catchers in de competitie is (.280 career batting average). Van de rest hoeven we eigenlijk niet veel te verwachten. Vooral met het vertrek van Stanton is de offense geen schim van vorig seizoen.

PITCHING STAFF: ROTATION

Eigenlijk zijn alleen Dan Straily, Wei-Yin Chen en José Ureña zekerheden in de rotation, al zullen alle drie moeite moeten gaan doen om hun ERA lager te houden dan 4.00. Daarachter volgt een carrousel van vijf potentiële starters. Aangezien het van Chen nog niet zeker is of hij het begin van het seizoen al fit zal zijn, liggen daar de kansen voor het oprapen. Dat zal mogelijk de enige kans zijn voor deze pitchers om serieus werk te maken van een MLB-carrière.
Kijk overigens niet gek op als er gaandeweg het seizoen enkele prospects op de heuvel zullen verschijnen. Sandy Alcantara werd in het offseason van St. Louis overgenomen en is de beste starter in het farm system.

PITCHING STAFF: BULLPEN

In de bullpen wordt het meest verwacht van Kyle Barraclough. De jonge werper heeft een ERA van 2.87 over 163 innings in zijn eerste drie MLB-carrièrejaren in Miami. Closer is Brad Ziegler. De submarine pitcher kon vorig seizoen nog niet veel betekenen voor de Marlins met een 4.79 ERA: meer dan twee punten boven zijn carrièregemiddelde. Daar zit dus waarschijnlijk verbetering in.

Brad Ziegler, de veteraan in Miami’s bullpen (Quinn Harris/Icon Sportswire)

CONCLUSIE

Met het nieuwe ownership werd er natuurlijk al verwacht dat dit geen oogstrelend jaar zou gaan worden, maar het zou net zo goed kunnen dat de Marlins er met het slechtste record vandoor gaan. De ploeg leverde zo’n beetje alle grote namen in en kreeg daar voornamelijk prospects voor terug. Leuk voor de toekomst, maar op een Brinson na niets dat Miami dit seizoen al zal helpen.
Vooral de pitching zal de achilleshiel zijn voor de Marlins. Zonder uitgesproken ace is het lastig te voorspellen wie de kar moet trekken. ERA’s van pijnlijke hoogten zullen niet ongewoon worden onder de starters. Hier zal de aandacht in de komende jaren naar uit moeten gaan, willen de Marlins in de toekomst beter voor de dag komen dan in 2018.
VERWACHT RESULTAAT: 5e (NL EAST)

Coverfoto: Steve Mitchell/USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen