30-in-30: Oakland Athletics

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams in dertig dagen, met vandaag: Oakland Athletics.
OAKLAND

SAME OLD A’s

De Athletics blonken wederom bepaald niet uit in 2016. Waren de A’s in 2015 nog een stabiele middenmoter wat betreft het aantal gescoorde runs, in 2016 bungelde het team uit Californië, ondanks de 42 homeruns van Khris Davis, onderaan die lijst.
De pitchers deden het al niet veel beter. Met een ERA van 4.51 is het lastig wedstrijden winnen en dat deed Oakland dan ook niet zo gek veel. In de AL West eindigde de club stijf onderaan. Het seizoen werd afgesloten met een winning streak van twee wedstrijden tegen Seattle Mariners. Dat dan weer wel.
Zelfs Sonny Gray kon zich niet aan de malaise onttrekken. De pitcher was in 2014 en 2015 goed voor veertien gewonnen wedstrijden, maar moest het vorig jaar doen met 5 gewonnen potjes en meldde zich net iets te vaak in de ziekenboeg. Zijn ERA van 5.69 vertelt de rest van het verhaal.

OFF-SEASON

Erg actief was Oakland de afgelopen maanden niet. De club strikte Matt Joyce en Rajai Davis om Khris Davis gezelschap te houden in het outfield. Net als zijn naamgenoot kan Rajai terugkijken op een goed 2016. In het shirt van de Indians kwam Davis tot twaalf homeruns en dat had de center fielder niet eerder gepresteerd. Trevor Plouffe kwam over van Minnesota Twins en zal plaatsnemen op het derde honk.

Daarnaast keert oudgediende Santiago Casilla weer terug op het oude nest. De reliever moet de bullpen van de Athletics gaan versterken en kwam over van San Francisco Giants. Derde honkman Danny Valencia hield het voor gezien in Californië. De 32-jarige routinier, die niet met iedereen even goed door één deur kon, hoopt op meer succes bij Seattle Mariners.

WAT BRENGT 2017?

We moeten de fans helaas teleurstellen. De A’s zullen dit jaar niet hun eerste wereldtitel sinds 1989 winnen. De kans dat de club de playoffs haalt, is zelfs te verwaarlozen. Toch is het niet helemaal hopeloos in Oakland. In Sean Manaea en Kendall Graveman hebben de A’s twee interessante jonge pitchers. De 25-jarige Manaea won vorig jaar zeven wedstrijden voor zijn club en noteerde een ERA van 3.86. Graveman is een jaartje ouder en bij hem stokte de teller bij tien wins en een ERA van 4.11.

Aanvallend is het te hopen dat Khris Davis zijn vorm uit 2016 meeneemt naar 2017. Of dat hij deze in elk geval benadert. Hetzelfde kan gezegd worden over Marcus Semien. De 26-jarige korte stop kwam in 2015 over van de White Sox en was vorig jaar goed voor 75 binnengeslagen punten en behoorde met dit aantal bij de beste vijftig in de American League.
lineup oakland
Het zal ook zeker helpen als Sonny Gray zichzelf weer enigszins terug weet te vinden en uit de lappenmand blijft. Als de A’s iets klaar willen spelen, hebben ze hun ace in goede doen hard nodig. Als we Baseball Prospectus mogen geloven dan stokt de teller dit jaar bij 75 overwinningen. In Oakland zijn ze echter vooral bezig met de lange termijn, al weten ze nog niet waar dat precies zal zijn. Team president Dave Kaval hoopt voor het einde van dit jaar zijn plannen voor een nieuw stadion te presenteren, maar voorlopig kunnen we de Athletics nog bewonderen in het Oakland Coliseum.
Verwachte eindklassering: 5e (AL West)
Graphics: Jasper Roos

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen