2023-24 CFB Playoffs Semifinals Preview

Bowl season in college football is inmiddels twee weken onderweg, waarbij de serieuzere duels inmiddels in volle gang zijn. Op nieuwsjaardag staan echter de twee halve finales in de college football playoffs op het programma. De winnaars gaan naar de Championship Game. Een preview.

1 JANUARI 23:00 uur: ROSE BOWL | #4 ALABAMA – #1 MICHIGAN

Op nieuwjaarsavond gaan de halve finales geopend worden door Alabama en Michigan in de Rose Bowl. Het prachtige en unieke Rose Bowl-stadion is het toneel voor het duel tussen de #4 en #1 van het seizoen. Alabama verloor tijdens week 2 van Texas, maar won verder alle duels. Hier zaten zeges bij tegen Ole Miss, Texas A&M, LSU, Kentucky en Georgia in de SEC Championship Game. Alabama is aanvallend gezien in 2023 zeer wisselvallig geweest onder leiding van QB Jalen Milroe, simpelweg ook omdat het talent aan de aanvallende kant van de bal niet zo indrukwekkend is als voorgaande jaren het geval is geweest. Het team is 55ste in total yds, 59ste in passing yds en 48ste in rushing yds, wat lager is dan voorgaande jaren het geval was. Alabama excelleert echter op 3rd down en 4th down. Daarnaast heeft Alabama een van de betere defenses van college football met enorm veel talent. Vooral de pash rush en secondary mogen als sterk gezien worden.

MICHIGAN

Michigan kan daar de beste defense van het seizoen 2023-24 tegenover zetten. Op elke plek zijn de Wolverines enorm sterk vertegenwoordigd. De vraagtekens zijn dan ook te vinden bij de offense. QB McCarthy en de passing offense van Michigan is niet veel beter dan die van Alabama. De running game kan iets sterker ingeschat worden, net zoals de offensive line iets beter is dan die van Alabama. Toch zijn deze twee teams aanvallend erg aan elkaar gewaagd.

Michigan ging 13-0 tijdens het seizoen en had een veel makkelijker schema dan Alabama. Vooral de zeges op Penn State en Ohio State waren indrukwekkend te noemen. Volgens PFF hebben we in deze wedstrijd te maken met de twee beste teams van dit seizoen, waarbij beide teams vooral verdedigend gezien enorm goede cijfers krijgen. Voor de Nederlandse fans lijkt dit, ook gezien het tijdstip, dan ook de ideale manier te zijn om het jaar te openen.

2 JANUARI 02:45 uur: SUGAR BOWL | #3 TEXAS – #2 WASHINGTON

Voor de echte nachtbrakers staat vervolgens in de nacht van maandag op dinsdag de Sugar Bowl op het programma tussen Texas en Washington. De #3 en #2 van het seizoen zullen spelen in New Orleans, waar twee teams tegenover elkaar staan die goede seizoenen hebben gedraaid. Washington bleef ongeslagen (13-0) in een ijzersterke PAC-12. Washington won twee keer van Oregon en versloeg daarnaast ook USC, Utah, Oregon State en Washington State. Het team staat aanvallend onder leiding van Michael Penix Jr vooral bekend om de explosieve passing game. Met Romeo Odunze hebben ze misschien wel na Marvin Harrison Jr (Ohio State) de beste receiver van de aankomende draft in huis. Voeg daar Jalen McMillan en Ja’Lynn Polk aan toe en je hebt de beste groep receivers in college football met een fantastisch-spelende QB. RB Dillon Johnson is daarnaast de laatste weken ook extreem goed in vorm, waardoor het team niet meer eendimensionaal is. De offensive line mag ook gezien worden als een van de beste in college football.

De kansen voor Texas liggen bij de defense van Washington. Het team geeft veel yards weg, vooral door de lucht. De run defense van Washington mag nog als prima gezien worden, maar de linebackers en de secondary hebben het dit seizoen regelmatig lastig gehad om passing offenses tegen te houden.

TEXAS

Laat Texas nou net een goede passing offense hebben, met een QB in Quinn Ewers die de laatste weken in uitstekende vorm is na zijn terugkeer van een blessure. Met Xavier Worthy, Adonai Mitchell, TE Ja’Tavion Sanders en Jordan Whittington beschikt ook Texas over veel goede receivers. Een voordeel voor Washington is dat running back Jonathan Brooks, die bezig was aan een uitstekend seizoen, geblesseerd is en niet mee kan doen in de playoffs. Het is aan Keilan Robinson om te voorkomen dat Texas een offense wordt die compleet afhankelijk is van haar passing game. Verdedigend gezien is Texas echter ook een goede matchup voor Washington. Ook de secondary van Texas geeft namelijk veel yards op, terwijl de run game defense van Texas uitstekend is.

Texas ging 12-1 en verloor alleen van Oklahoma. De Longhorns wonnen verder van Alabama, Kansas en Oklahoma State. Het lijkt een wedstrijd te worden waarin de offenses in het voordeel zijn, zeker omdat er twee goede QB’s en passing offenses met goede receivers tegen twee secondary’s staan die veel yards weggeven, maar in de redzone wel weer effectief zijn gebleken en touchdowns vaak weten te voorkomen. Voor mensen die van offense en in ieder geval veel yards houden lijkt deze wedstrijd dan ook een droom te zijn.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen