Vliegangst

Wade Miley, vliegangst
Wade Miley haat vliegen. De pitcher zou dan ook wel flink gebaald hebben toen de Boston Red Sox hem in december naar de Seattle Mariners stuurden. Uitgerekend de club die in 2016 het langst van alle dertig MLB-teams in de lucht zal hangen.
Dik 76.000 kilometer reizen de Mariners dit seizoen met het vliegtuig. Voor Miley had het wellicht minder stressvol geweest als hij naar de Chicago Cubs was getrade. Vanuit Chicago had hij ‘slechts’ 39.000 kilometer hoeven vliegen. “Toen ik klein was dacht ik echt ‘ik ga nooit in zo’n ding.’ Het voelt gewoon niet veilig”, zei hij eens. “Maar ja, dat gaat niet met honkbal.”
In 2014 speelde Miley bij de Arizona Diamondbacks en moest hij zelfs naar Sydney voor een paar wedstrijden. “Ik zag er erg tegenop om zestien uur vast te zitten in een vliegtuig, maar er gaan nou eenmaal geen treinen naar Australië.”
Hoewel Miley last heeft van vliegangst zit dit zijn honkbalcarrière vooralsnog niet in de weg. Dat was wel anders bij Jackie Jensen (1950-1961). De outfielder van onder meer de New York Yankees en de Red Sox was doodsbang voor vliegen. Alles probeerde Jensen om zijn angst te onderdrukken. Hij ging bij psychiaters in regressie en via hypnose terug naar de tijd dat hij nog een kind was. Het bleek dat Jensen vroeger vaak met vliegtuigjes speelde en hij met zijn vriendjes die telkens brandend liet neerstorten.
Goed om te weten, maar het hielp niks. Jensen stapte over naar zwaardere middelen. Hij verdoofde zich voor iedere vlucht met tranquilizers en slaappillen. Vaak was hij dan zo onder invloed dat teamgenoten hem naar binnen moesten dragen. Vrij gênant voor Jensen, omdat mensen vaak dachten dat hij straalbezopen was.
Wat ook niet hielp tegen zijn angst was dat Jensen bij de Yankees samen met Billy Martin honkbalde. Op een lange vlucht waar hij weer eens voor pampus in zijn stoel lag, bedacht Martin een grap. Hij deed zijn zwemvest aan en zuurstofmasker op en wachtte op flinke turbulentie. Op het moment dat het toestel begon te schudden duwde Martin Jensen hard tegen zijn schouders en riep luid in zijn oor: ‘We storten neer! We storten neer!’ De arme Jensen raakte helemaal in paniek en wist van schrik niet meer hoe hij zijn zwemvest moest aantrekken.
Jensen durfde op een gegeven moment helemaal niet meer te vliegen en stopte uiteindelijk met honkballen. “Ik heb maar één leven en ben tevreden dat met mijn familie door te brengen.”
Miley houdt intussen vol. Misschien dat hij goed heeft geluisterd naar zijn oud-teamgenoot Dustin Pedroia. “Ik haat vliegen”, vertelde de tweede honkman van de Red Sox. “Maar één van mijn beste vrienden Alex Cora gebruikte altijd een oneliner uit Rocky IV waar ik veel aan heb gehad.”
In die film zegt de Russische bokser Ivan Drago totaal ongeïnteresseerd over een tegenstander die hij in coma had gerost: ‘Als hij dood gaat, dan gaat ie dood.’ Op een vlucht zat Pedroia weer eens een keer angstig voor zich uit te staren. “Ik keek doodsbang naar Cora. Hij zei koeltjes met de monotone stem van Drago: ‘Als we dood gaan, dan gaan we dood.’ Ik dacht, daar zit wat in. Sindsdien hou ik mij daar maar aan vast.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen