SportAmerika bestaat 10 jaar!

SportAmerika zag op 1 december 2010 het levenslicht, als geesteskind van onder meer Neal Petersen. In de afgelopen tien jaar is veel gebeurd, zowel in de sportwereld, als voor SportAmerika. Meer dan 150 mensen schreven in totaal 20.158 artikelen. We hebben de tientallen miljoenen hits aangetikt, leverden lange tijd een prachtig SportAmerika Magazine af, produceerden YouTube-shows, bouwden een podcastnetwerk op, maakten reportages op locatie en nog veel meer. Het medialandschap veranderde, wij veranderden mee en jullie bleven ons volgen.

In de sportwereld zagen we sterren komen, blijven en gaan. Er waren successen, nederlagen en ook genoeg schandalen. In dit artikel vliegen we in vogelvlucht door een sportdecennium SportAmerika.

King James kende een bijzonder succesvol decennium. (Ken Blaze/USA TODAY Sports)

KING JAMES

De afgelopen jaren hadden we op SportAmerika vanzelfsprekend veel aandacht voor Lebron James. De zomer voor onze lancering maakte hij al The Decision. Voor het oog van de volledige sportmedia koos King James ervoor over te stappen naar de Miami Heat. Hij verliet zijn geboortestreek van Ohio om in Florida met Dwyane Wade en Chris Bosh een supertrio te gaan vormen. Dat eerste seizoen bleef het succes nog uit. De Dallas Mavericks van Dirk Nowitzki staken er op dat moment een stokje voor. Een jaar later was het echter wel raak. In 2012 wonnen de Heat dankzij hun Big Three de NBA Finals en een jaar later wisten ze hun titel succesvol te verdedigen. Sindsdien wisselde James nog tweemaal van club. Eerst keerde hij terug naar Cleveland om die stad eindelijk een titel te bezorgen. Vervolgens besloot hij naar Hollywood te trekken, waar onlangs in de bubble het kampioenschap behaald werd.

Dit jaar overleed Kobe Bryant. (Richard Mackson/USA TODAY Sports)

BLACK MAMBA

In januari kondigde zich al een beetje aan watvoor rampjaar 2020 zou worden, toen de man in wiens voetsporen LeBron volgde, bij een helicopterongeluk kwam te overlijden. Kobe Bryant boekte zijn grootste successen voor voor SportAmerika’s oprichting aan het eind van 2010, maar deed ook sindsdien nog genoeg van zich spreken. Zo zagen we hem de magische grens van de 30.000 punten doorbreken, Michael Jordan op de eeuwige topscoordersranglijst passeren en uiteindelijk dus met basketbalpensioen gaan. In januari van dit jaar moesten we daar dus nog een treurig hoofdstuk aan toevoegen: het bericht van zijn overlijden.

Tom Brady had dit decennium veel te vieren. (Ted Karras)

SportAmerika volgt de NBA op de site, maar ook zeker via de SportAmerika NBA Podcast, met Neal Petersen, Matthijs van den Beukel en sinds kort ook Neerlands basketbaltrots Henk Norel.

TOM TERRIFIC

Net als LeBron en Kobe leverde ook Tom Brady genoeg stof voor artikelen. Bij de helft van de Super Bowls waarvan wij verslag deden, stond hij aan de aftrap. Het leverden hem en de Patriots drie ringen op. Het was echter niet allemaal goed nieuws. Zo was er natuurlijk het beruchte Deflategate. De ballen zouden in Foxborough net niet hard worden opgepompt, waardoor ze beter beheersbaar bleven. Waar LeBron afgelopen jaar naar eigen idee in aanmerking kwam voor de NBA MVP, lijken de vergevorderde jaren van Brady op hem steeds meer vat te krijgen. Zelfs Tom Terrific gaat ooit verliezen van Father Time, zo lijkt het. Brady toonde zich een stuk trouwer aan zijn club, de Patriots, maar zoals het oudere Amerikanen betaamd, verhuisde hij dit jaar naar Florida. Of hij de Buccaneers in Tampa aan een ring kan helpen, blijft echter de vraag.

SportAmerika maakte furore met Touchdown Live!, de enige en meest uitgebreide Nederlandse NFL Show. Tegenwoordig doen ook wij mee in de podcastwereld. Als je op de hoogte wilt blijven van alle ins-and-outs van het American Football in de VS, luister dan ook SportAmerika’s American Football Podcast, met aandacht voor de NFL (met Ton de Vries, Toon Aerts, Luuk Dokter, Chris van Dijk, Jurian Ubachs en Lars Leeftink), College Football (met Rob Pouw en Lars Leeftink) en Fantasy Football (met Jimmy Driessen, Lars Leeftink en Jurian Ubachs).

Zien we Mike Trout komend decennium wel in de playoffs? (Luis Sinco/Los Angeles Times)

LET THE KIDS PLAY

Waar we met SportAmerika dus de oude sterren in de NBA en NFL nog flink zagen stralen, maakten we in de MLB een wisseling van de wacht mee. In 2010 maakten spelers als Alex Rodriguez, David Ortiz, Miguel Cabrera en Albert Pujols nog de dienst uit, nu zijn zij al met pensioen of zien toe hoe zij links en rechts worden ingehaald door een jongere generatie. Zo was Pujols van dichtbij getuige van de opkomst van de nieuwe grote man in de MLB: Mike Trout. Hoewel Trout driemaal tot MVP werd uitgeroepen en jaarlijks tot de beste drie spelers behoort, zit hij in oktober steevast voor de buis als het echt om de knikkers gaat. Wat dat betreft deden de San Francisco Giants en de Boston Red Sox’ van die andere jonge ster Mookie Betts het een stuk beter, met allebei twee trofeeën dit decennium.

Er waren ook weer de nodige schandalen in de MLB dit decennium. (Adam Glanzman/MLB)

SPYGATE EN TOCH WEER DOPING

Zoals altijd waren er ook weer genoeg randzaken in het honkbal om ons over op te winden. Niet voor het eerst was het gebruik van doping daar een aanleiding voor. Onlangs werd Robinson Cano voor een jaar geschorst, nadat hij voor een tweede maal op het gebruik van prestatiebevorderende middelen was betrapt. Hij volgt hiermee het voorbeeld van zijn oud-teamgenoot Alex Rodriguez, die tegen dezelfde lamp en daaropvolgende straf liep.

Deze dopingperikelen vallen echter in het niet bij de bom die barstte toen Mike Fiers in een interview met The Athletic het valsspelen van zijn oude werkgever de Houston Astros aan het licht bracht. Niet alleen zij, maar ook de Boston Red Sox, World Series-winnaars in het jaar nadat de Astros dat waren, en eerder al de St. Louis Cardinals werden de afgelopen tien jaar bestraft voor ontoelaatbaar gebruik van technische hulpmiddelen.

ESPN-verslaggeefster Marly Rivera stond erop om tijdens de London Series een foto te maken van SportAmerika’s Sander Grasman (links), terwijl Managing Editor Jasper Roos ‘Mr. October’ Reggie Jackson interviewde. (foto: Marly Rivera, met de telefoon van Sander)

LONDON SERIES

Maar er was natuurlijk ook goed honkbalnieuws te melden. Zo kwam de MLB voor het eerst in haar bestaan voor Major League-wedstrijden naar Europa. De Boston Red Sox en de New York Yankees namen het tijdens deze zogenaamde London Series twee duels tegen elkaar op in het Olympisch Stadion van Londen. Het mooiste nieuws was natuurlijk dat wij er als SportAmerika het hele weekend bij waren. Drie dagen lang konden we van dichtbij verslag doen van het MLB-circus dat voor een keer bij ons in de achtertuin was neergestreken. Niet alleen de twee organisaties, maar ook oude iconen, de crème-de-la-crème van het Amerikaanse honkbaljournaille en een in ongenade gevallen oud-burgervader van New York waren in de Engelse hoofdstad aanwezig om deze unieke gelegenheid bij te wonen.

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom Major League Baseball en het Amerikaanse honkbal? Luister dan ook zeker naar Just A Bit Outside, SportAmerika’s MLB Podcast met Justin Kevenaar, Mike van Dijk, Sander Grasman en Jasper Roos.

Colin Kaepernick knielt tijdens volkslied
Een knielende Colin Kaepernick toen hij nog mocht spelen in de NFL. (Marcio Jose Sanchez/AP)

KAEPERNICK

Het afgelopen decennium tekende zich ook door sociale onrust in Amerika en dat sloeg over op de sport. In alle sporten uitten de spelers hun onvrede over het institutionele racisme in Amerika. Het gezicht van deze protesten is natuurlijk Colin Kaepernick. In dienst van de San Francisco 49’ers begon hij met knielen tijdens het afspelen van het volkslied. Het leverde hem een hoop hoon en kritiek op. Bovendien heeft het er alle schijn van dat Kaepernick sindsdien persona non grata is geworden bij de clubeigenaren in de NFL. Hoewel zwakkere collega’s vaak wel onderdak weten te vinden, kijkt Kaep al jaren werkloos toe. Onder collega sporters vindt hij echter wel veel weerklank. Dit jaar werden de NBA Playoffs zelfs enige tijd stilgelegd, omdat de spelers weigerden te spelen.

NHL CENTENNIAL

Op de gebruikelijke lockout — waar elke Noord-Amerikaanse sport eens in de zoveel tijd te maken krijgt — na, had de NHL het wat schandalen betreft wat rustiger dan de andere sportbonden. Wel mochten zij de afgelopen tien jaar het honderdjarige bestaan vieren. Dat deden zij natuurlijk met een duel tussen de twee teams die honderd jaar geleden ook de eerste wedstrijd speelden: de Ottawa Senators en de Montreal Canadiens. Geen van deze twee teams mocht echter aan het eind van dat seizoen de Stanley Cups in de lucht steken. Die eer was voorbehouden aan de Pittsburgh Penguins en Sidney Crosby. De Canadees werd in de finale bovendien uitgeroepen tot MVP. ]

Daarmee was het in veel gevallen een herhaling van zetten ten opzichte van het jaar daarvoor, toen de prijzen op precies dezelfde manier verdeeld werden. Het was de sportieve wraak van het supertalent dat ooit de bijnaam The Next One verwierf, maar wiens carrière door blessures op een zijspoor leek te belanden. De zoekopdracht “rentree Crosby” levert misschien nog wel de meeste hits van allemaal op SportAmerika op.

VERS BLOED

Het afgelopen decennium stond ook in het teken van de entree van de Golden Knights. Voor het eerst werd er in Sin City een professioneel sportteam neergezet en ze hebben nog geen moment spijt van hun keuze. De Vegas Golden Knights zagen in 2017, als 31e franchise, het levenslicht en vanaf dat moment werd het één groot succesverhaal. Ze wonnen in hun eerste jaar de Pacific Division, de Western Conference en bijna de Stanley Cup. In de finale bleken de Washington Capitals een brug te ver. De Knights beginnen nu steevast als één van de favorieten aan het seizoen en leggen de lat hoog voor de Seattle Kraken. Dat wordt vanaf 2021-2022 de 32e franchise in de NHL.

David Beckham Inter Miami
David Beckham, de nieuwe eigenaar van Inter Miami

MLS IN AANTOCHT

Wie aan (Noord-)Amerikaanse sport denkt, zal al snel de grote vier noemen: honkbal, basketbal, football en ijshockey. Maar tegenwoordig kan je ook niet meer om de MLS heen en dus ook niet bij SportAmerika. Waar de competitie ooit als bejaardentehuis of veredeld pensioenplan voor spelers uit Europa fungeerde, moet de MLS tegenwoordig steeds serieuzer genomen worden. Nog altijd zijn het vooral oude spelers die er naartoe trekken en verlaten talenten als Christian Pulisic en Alphonso Davies al vroeg het continent om hun geluk aan de andere kant van de oceaan te beproeven, maar met de komst van grotere investeerders lijkt de competitie zeker toekomst of in ieder geval ambitie te hebben.

Tijdens het afgelopen coronaseizoen mocht de Major League Soccer het spits afbijten en/of fungeren als proefkonijn voor het uitvoeren van een sportseizoen tijdens de pandemie. SportAmerika zat er bovenop en managing editor Jasper Roos schoof op 9 juli 2020 namens de site aan bij Langs de Lijn en Omstreken om over de MLS, de NBA-bubbel en het MLB-seizoen te praten (20:30 uur – 22:00 uur, vanaf 35:20 minuten).

OP NAAR DE VOLGENDE 10 JAAR

Terwijl we allemaal nog in het ongewisse verkeren wat betreft de coronamaatschappij en de bijgaande sportcompetities, is één ding zeker: wij stoppen nog lang niet! Ook in 2021 en verder is SportAmerika je nummer 1 bron van Amerikaans sportnieuws in Nederland. Sterker nog, we gaan op volle snelheid de toekomst in, dus blijf ons op de voet volgen!

Voor nu willen we al onze lezers, kijkers, luisteraars en volgers bedanken voor de geweldige steun die we de afgelopen 10 jaar van jullie hebben ontvangen. Jullie enthousiasme en liefde voor Amerikaanse sporten drijft ons om steeds grotere hoogten te willen bereiken. Zonder de grondleggers van SportAmerika (shoutouts naar Lennart Beishuizen, Klaas Allosserie, Justin Kevenaar, Geert Jan Darwinkel, Jules Zane, Klaas-Jan ter Veen, Eva Gerritse en natuurlijk Neal Petersen) en de tientallen andere mensen die door de jaren heen een bijdrage geleverd hebben of nog steeds leveren, waren we nooit zover gekomen. Voor jullie allemaal: bedankt voor alles, op naar de volgende 10 jaar!

Door: Sander Grasman, Hans Mulder en Jasper Roos

Coverfoto: archief

4 REACTIES

  1. Aan alle medewerkers een hartelijke dank voor jullie tomeloze inzet dag in dag uit. Dankzij jullie kunnen wij als lezers op de hoogte blijven van de belangrijkste nieuwtjes vanuit de Amerikaanse sportwereld. Hartelijk gefeliciteerd met jullie 10 jarig bestaan! Op naar de volgende 10!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen