MLB Play-Offs: Vintage Cole leidt Yankees naar ALCS, Guardians langszij

De kalender wijst oktober aan en dus is het tijd voor de play-offs in Major League Baseball. Op dinsdag 1 oktober begonnen acht teams aan de WCS in hun betreffende divisies en via de Division Series en Championship Series komen we uiteindelijk bij de Fall Classic: de World Series. New York Mets plaatste zich woensdag als eerste voor de Championship Series. Afgelopen nacht konden de Tigers en Yankees in de AL dat voorbeeld volgen.  

AMERICAN LEAGUE DIVISION SERIES (best-of-5)

GAME 4: DETROIT TIGERS -CLEVELAND GUARDIANS

Tanner Bibee was de werper in Game 1. De enige die de Cleveland Guardians in deze serie aan een winstpartij kon helpen. Die Tanner Bibee moest het klusje ook maar gaan klaren in Game 4. De starter kreeg in elk geval al vroeg run support. Steven Kwan kon scoren na een RBI-single van Lane Thomas. Royals-starter Reese Olson zag zijn team echter al snel met een antwoord komen. Hetzelfde gebeurde even later in de vijfde inning. Cleveland kwam op voorsprong, maar de thuisspelende Tigers hadden hun antwoord klaar.

In de zesde inning veerden de fans op uit hun stoel. Wenceel Perez kwam door met een RBI-single naar het linksveld en liet Kerry Carpenter scoren. Voor het eerst gingen de Tigers nu aan de leiding, maar ook dit was van korte duur. Beau Brieske deed goed werk als een reliever in Game 3, maar moest nu in de zevende inning een 2-run homerun toestaan. David Fry was degene die zijn knuppel goed tegen de bal zette. Diezelfde Fry was ook betrokken bij de 5-3 in de negende inning. Detroit deed nog wel iets terug in de gelijkmakende, maar verder dan 4-5 kwam de thuisploeg niet.

UP NEXT:

Fans van de Tigers en Guardians moeten in de nacht van zaterdag op zondag hun wekker zetten. Of gewoon wakker blijven. Om 02.00 uur Nederlandse tijd gaan deze twee teams in Game 5 nog één keer de strijd met elkaar aan. Voor A.J. Hinch en de Tigers was de keuze voor hun starter snel gemaakt. Tarik Skubal is het hele jaar al magistraal, dus krijgt hij de bal voor deze beslissende wedstrijd. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk wie van Guardians-manager Stephen Vogt het vertrouwen krijgt.

Tussenstand in de serie: teams in evenwicht 2-2


GAME 4: KANSAS CITY ROYALS – NEW YORK YANKEES

Om de fans in Kansas City stil te krijgen, hadden de Yankees een goede Gerrit Cole nodig. Aaron Boone en zijn team kregen een hele goede Cole. De starter kreeg al vroeg hulp van respectievelijk Gleyber Torres en Juan Soto. Eerstgenoemde kwam door met een leadoff double, de tweede sloeg hem over de thuisplaat. Diezelfde Torres was ook betrokken bij de tweede run voor de Yankees. Alex Verdugo kon de thuisplaat oversteken na een RBI-single van Torres en zo Royals-starter Michael Wacha op een tweede run trakteren.

Het maakte de opdracht voor Kansas City nog zwaarder. De Royals hadden alle mogelijke moeite om Cole te raken en nu moesten ze ook nog meer dan één run scoren. Niet voor het eerst deze serie liet ook Giancarlo Stanton van zich horen. Zijn RBI-single liet Aaron Judge de derde run scoren. Boone kon op dat moment al rustig achterover leunen in zijn dug-out. Gerrit Cole had alles onder controle, al moest hij in de zesde inning wel even slikken na een RBI-double van Vinnie Pasquantino.

De Yankees-starter gaf zijn manager uiteindelijk zeven innings en legde het lot daarna in handen van de bullpen. Dat was aan Clay Holmes en Luke Weaver wel toevertrouwd. De twee relievers waren oppermachtig in de achtste en negende inning. Zij gaven de Royals geen schijn van kans en maakten het werk van Cole subliem af.

UP NEXT:

Voor de tweede keer in de laatste drie jaar gaan de Yankees naar de ALCS. In 2022 kregen ze een pak slaag van de Astros, maar die zijn al uitgeschakeld. Waar het voor de Yankees gesneden koek is om ver te komen in het postseason, daar was het voor de Royals allemaal nieuw. Vorig seizoen verloor deze franchise 106 wedstrijden. Nu maakten ze een sprong naar 86 overwinningen en een knappe plek in de ALDS. Ze hadden waarschijnlijk op meer gehoopt, maar ze kunnen trots zijn op de progressie die gemaakt is.

Eindstand in de serie: NY Yankees wint met 3-1

Cover photo: Ed Zurga

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen