NFL 32-in-32 | Dallas Cowboys: Onzekerheid rondom contracten

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge draftees en de nieuwe stand van zaken op de depth chart: alles komt aan bod. In deel 22 het team waar een aantal spelers wacht op een megacontract: de Dallas Cowboys.

Weer konden de Dallas Cowboys weinig uitrichten in de play-offs afgelopen jaar. Dallas draaide een uitstekend regulier seizoen, waarin quarterback Dak Prescott op MVP-niveau acteerde. Het bleek niet voldoende. Tegen de #7 seed Green Bay Packers in eigen stadion was Dallas kansloos. Hoeveel van dit soort kansen dit prima team nog gaat krijgen is maar de vraag, want er zijn een aantal sterspelers die verwachten dat ze dik betaald krijgen, of bij Dallas of ergens anders.

OFFSEASON

Dit offseason is bij de Cowboys vooral belangrijk wat er nog niet is gebeurd, in plaats van wat er al is gedaan. Prescott moet een nieuw contract krijgen, hij gaat komend seizoen zijn laatste contractjaar in. Zoals gezegd was hij afgelopen seizoen uitstekend, dus hij zal daar ook naar betaald moeten krijgen. Namen als Joe Burrow, Trevor Lawrence en Jordan Love verdienen nu 55 miljoen dollar per jaar gemiddeld en er is geen reden waarom Dak dat ook niet minstens zou willen. Naar eigen zeggen verlopen de gesprekken tussen Prescott en de Cowboys in goede sfeer.

Dat kan minder gezegd worden van de situatie van wide receiver CeeDee Lamb. Hij was afgelopen jaar op zijn positie een van de besten in de NFL. Ook Lamb gaat zijn laatste contractjaar in. Hij wil waarschijnlijk niet veel onderdoen van het contract van 4 jaar en 140 miljoen dollar dat Justin Jefferson heeft getekend. Deze contractgesprekken lopen minder soepel. Er werd al in het openbaar gekibbeld tussen Lamb en eigenaar Jerry Jones over de besprekingen. Dan is er nog Micah Parsons. De edge rusher gaat eveneens zijn laatste contractjaar in en moet volgend jaar ook dik betaald krijgen. Voor de Cowboys komt er dus een punt dat er keuzes gemaakt moeten worden.

Dan wat er al wél is gebeurd in Dallas. Recent werd defensive tackle Jordan Phillips overgenomen van de New York Giants. Ook linebacker Eric Kendricks (Chargers) en cornerback Andrew Booth (Vikings) kwamen. Running back Ezekiel Elliott keert terug bij de Cowboys na een jaartje Patriots. In het lijstje vertrekkers staan running back Tony Pollard (Titans) en center Tyler Biadasz en edge rusher Dorance Armstrong (beide Commanders). Linebacker Leighton Vander Esch moest op last van de dokter met pensioen gaan. Een andere belangrijke naam die vertrok: defensive coordinator Dan Quinn ging naar Washington voor een positie als head coach.

NFL DRAFT

Achtmaal mochten de Cowboys kiezen in de afgelopen draft. In de eerste ronde werd de left tackle positie versterkt met Tyler Guyton van Oklahoma. De kans is groot dat Guyton die positie ook direct in gaat vullen komend seizoen. Western Michigan edge rusher Marshawn Kneeland kwam in de tweede ronde, hij zal in de sterke defensie van Dallas niet direct een hoofdrol spelen. Ook de overige picks hoeven niet direct op een basisplek te rekenen. Achtereenvolgend kwamen guard Cooper Beebe (Kansas State), linebacker Marist Liafau (Notre Dame), cornerback Caelen Carson (Wake Forrest), wide receiver Ryan Flournoy (Southeast Missouri State), tackle Nathan Thomas (Louisiana-Lafayette) en defensive tackle Justin Rogers (Auburn).

NFL 32-In-32 Dallas Cowboys 2024
Bo Schalbroeck/BoGraphix

OFFENSE

De aanval van de Cowboys liep afgelopen jaar uitstekend via de connectie Prescott – Lamb. Of dat dit jaar weer zo zal zijn, is dus volledig afhankelijk van hoe de contractsituatie van met name Lamb gaat verlopen. Hij was met 135 receptions, 1,749 yards en 12 touchdowns de X-factor voor Dallas. Naast Lamb is Brandin Cooks WR2 en lijkt Jalen Tolbert WR3 te worden. De running back positie is een plek van zorg. Met het vertrek van Pollard en de komst van Elliot is deze zeer matig bezet.

De twee veelgebruikte tight ends zijn Luke Schoonmaker en Jake Ferguson. Ferguson heeft zijn nut al bewezen, Schoonmaker kende een stilletjes debuutjaar. Van hem wordt dit jaar meer verwacht. De offensive line is degelijk, maar niet meer zo goed als enkele jaren geleden. RG Zack Martin is een van de beste op zijn positie, maar niet meer zó goed als enkele jaren terug. Tyler Smith, de left tackle, is waarschijnlijk de beste speler in de OL. Cooper Beebe en Tyler Guyton zijn rookies, en dan ook nog eens rookies die op een andere plek gaan spelen dan in college. Enige onzekerheid is er dus wel in de OL.

DEFENSE

De defensie van de Cowboys is uitstekend. Dé ster is zonder enige twijfel Micah Parsons. De linebacker turned edge rusher heeft in zijn eerste drie seizoenen veertig sacks bij elkaar gebeukt en trekt bijna elke wedstrijd wel double teams naar zich toe. Zijn compaan DeMarcus Lawrence profiteert daar dan weer van. Lawrence wordt ook een dagje ouder en met Marshawn Kneeland is zijn mogelijke vervanger dit jaar gedraft. Met het verlies van Sam Williams (kruisband) moet veteraan Carl Lawson die leemte opvullen. Bij de defensive tackles kende Mazi Smith een teleurstellend rookie seizoen afgelopen jaar, van hem wordt dit jaar meer verwacht. Hij strijdt nog met Osa Odighizuwa en Chauncey Golston om de starterplek.

Het verlies van Vander Esch op linebacker is goed opgevuld met veteraan Kendricks. Hij wordt gecomplementeerd door Damone Clark en DeMarvion Overshown, die vorig jaar mistte door een kruisbandblessure. Wie ook terug is van een kruisbandblessure: Trevon Diggs. Diggs ving 15 intercepties twee jaar geleden en liet vorig jaar bij de start zien buiten dat om een meer betrouwbare cornerback te zijn. Nu hij terug is, gaat de secondary erop vooruit. Hij wordt gecomplementeerd door DaRon Bland, die vorig jaar een record van zes(!) pick-sixes pakte. De safeties zijn Malik Hooker en Donovan Wilson.

CONCLUSIE

De Cowboys bleken de afgelopen jaren niet opgewassen tegen de topteams in de NFC, ondanks hun uitstekende selectie. Met alle contractperikelen lijkt het window voor een Super Bowl run langzaam dicht te gaan. Dit jaar zal er een stap moeten worden genomen, maar of dat gaat gebeuren met een selectie die op het eerste oog niet echt versterkt is, is maar zeer de vraag.

Voorspelling: 11-6


Lees hier alle artikelen in de NFL 32-in-32 reeks voor het aankomende seizoen!

Coverfoto: Tim Heitman/USA TODAY Sports

Marc Dorenbos
Marc Dorenbos
Houdt van voetbal, American Football en Basketball. Fan van de Bengals #WhoDey.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen