UFC on FOX 24: Demetrious Johnsons tiende, Jacare's laatste?

Demetrious-Johnson-Photos
Sport draait om prestaties en de beste prestaties worden gevat in records. Het meest mythische record in de UFC is het maximaal aantal title defenses. De reeks van tien gewonnen titelgevechten op rij van Anderson Silva in de middleweight-klasse wordt zelfs vijf jaar na dato nog regelmatig aangehaald. En nu staat Demetrious Johnson op het punt de reeks te evenaren. Slechts Wilson Reis staat hem nog in de weg.
Demtrious Johnson wordt alom gezien als de grootste MMA-vechter van dit moment. In de zogenaamde pound-for-pound-ranking staat hij op de eerste plaats. Wanneer alle vechters op een grote hoop worden gegooid, dan is Johnson de beste van allemaal. Johnson is nog altijd de enige kampioen ooit in de flyweight-klasse. Sinds hij de inaugurele titel pakte op UFC 152 in januari 2013 verloor hij geen gevecht meer. Zo lang is hij dus al op jacht naar de mogelijkheid die zich in Kansas City gaat voordoen, het evenaren van Silva’s recordreeks.

Dat Johnson het gevecht met Reis aangaat heeft ook een symbolische waarde. Anderson Silva werd enkele maanden nadat Johnson de flyweight-titel pakte onttroond in de middleweight-klasse. Sindsdien kwam alleen Georges St-Pierre in de positie om hem te evenaren. De Canadees liet de kans echter varen omdat hij een time-out nodig had. Johnson is zich zelf ook bewust van de unieke mogelijkheid, maar relativeert de waarde ervan. Eerder deze week haalde hij zelf een ander voorbeeld aan op een persconferentie:

Voor mij is 10 slechts een opstapje. Het is een evenaring, maar het is niet het record. Als het lukt wil ik ook naar 11 en 12 en 13. Kijk naar Floyd Mayweather. Hij stopte op 49-0. Waarom zou je dat doen? Je had gemakkelijk verder kunnen gaan en met 50-0 de enige echte kampioen kunnen worden die dat presteerde.

Opvallend was dat Johnson in dezelfde persconferentie aangaf zijn eigen verwachtingen met de huidige reeks van negen overwinningen al ruimschoots overtroffen te hebben. Als fan van de sport wereldkampioen in de organisatie worden was meer dan hij ooit had gedacht te kunnen bereiken in het MMA. En toen hij de titel pakte lag het getal tien al helemaal niet voorin zijn gedachten.
Tegenstander Wilson Reis is vooral een specialist op de grond. De Braziliaan geldt als één van de beste worstelaars in de UFC. Hoewel dit als een voordeel klinkt omdat Johnson relatief vaak wordt neergehaald, is Johnson ook de man die zich het vaakst weet los te wurmen uit benarde posities. Bovendien is het uithoudingsvermogen van Johnson zeer groot, wanneer het gevecht in de latere rondes komt zal hem dat voordeel brengen.

De kwestie Jacere

Lang was de doetie-het-of-doetie-het-niet-vraag rond Demetrious Johnson en zijn tiende title defense de enige storyline van grote waarde rond UFC on Fox 24. De laatste dagen is daar ineens verandering in gekomen. Ronaldo ‘Jacare’ Souza is namelijk in conclaaf met de hoge heren van de UFC geraakt. De nummer 3 op de ranking van de middleweight-klasse kan theoretisch zaterdag zijn laatste duel in de UFC weleens gaan uitvechten.
Souza komt na het gevecht met Robert Whittaker aan het einde van zijn deal met de organisatie. Vooralsnog is er geen nieuwe overeenkomst waar beide partijen zich in kunnen vinden. Daardoor is Souza na komende zaterdag free agent, of hij nu wint of verliest.
Betekent dit nu dat Souza verdwijnt uit de UFC-octagon? Nee, dat is zeker niet gezegd. Over het algemeen laat de UFC-organisatie in contracten opnemen dat tot negentig dagen na de laatste contractdag zij het alleenrecht hebben op onderhandelingen. Vechters zitten dus min of meer voor de duur van hun contract plus drie maanden aan de organisatie vast. In die periode kan er nog van alles gebeuren. Wel is het zo dat andere organisaties, met Bellator MMA voorop, graag Souza willen verleiden tot een overstap. Jacare gaf zelf aan dat een nieuwe deal met de UFC zeer dichtbij is.
Foto: Wallsdesk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen