NBA Most Improved Player – Wie stopt Antetokounmpo?

160816062952-giannis-antetokounmpo-milwaukee-bucks-v-brooklyn-nets-home-t1
Het reguliere NBA seizoen zit er bijna op en dat betekent dat de individuele prijzen verdeeld worden. In de afgelopen dagen hebben we al verschillende categorieën besproken. Vandaag behandelen we de Most Improved Player. Een categorie waar veel spelers voor in aanmerking komen. Als je puur kijkt naar de statistieken dan komen de supersterren Westbrook en Harden ook in aanmerking. Wij focussen ons op de jongens die (nog) in de categorie daar onder zitten. Wij zetten er een paar in de schijnwerpers.
Giannis Antetokounmpo
Het seizoen van Antetokounmpo kan worden gezien als zijn echte doorbraak. Eurosteps vanaf de driepuntslijn en dunks vanaf de vrijeworplijn waren eerder regel dan uitzondering. De Greek Freak verbeterde zich in iedere categorie en zette vooral als scorer een grote stap. Per wedstrijd schiet Giannis vaker en gaat hij ook vaker naar de lijn. Zet daar betere schotpercentages naast en je komt uit op 23 punten per wedstrijd. Dat de griek belangrijk is voor de Milwaukee Bucks wordt duidelijk uit andere statistieken. In punten, rebounds, assists, steals en blocks is Antetokounmpo de nummer van 1 van zijn ploeg.


Hij zag zijn goede spel beloond worden met zijn allereerste All-Star uitverkiezing. Ook tussen de grote sterren liet Antetokounmpo van zich spreken. Mede door het spel van hun sterspeler keren de Bucks na een jaar terug in de Playoffs.

Nikola Jokic
Nummer twee op ons lijstje komt ook uit Europa. Tweedejaars big man Nikola Jokic kende een spectaculair seizoen. Waar Antetokounmpo schittert met zijn atletisch vermogen, laat Jokic vooral van zich spreken met zijn inzicht. Vanuit de post of in de fastbreak bedient de Servische reus zijn medespelers met de een naar de andere toverbal. Daarmee heeft Jokic zich misschien wel ontwikkeld tot de best passende center in de league. Jokic is een belangrijke en waardevolle man geworden bij de Nuggets. Waar hij vorig jaar net in de dubbele cijfers scoorde, heeft hij dat nu opgekrikt naar 16 punten per wedstrijd. Ook pakt hij meer rebounds en geeft hij meer assists. Ook de advanced stats laten dit zien. Jokic scoort efficiënter en draagt aanvallend meer bij.
Hieronder enkele fraaie beelden van Jokic, waarin hij menig tegenstander te kijk zet met geweldige passes.

Rudy Gobert
De derde Europese reus in deze lijst. Rudy Gobert maakte vorig seizoen al naam als defensief anker bij de Utah Jazz. Dit seizoen is hij ook aanvallend van grote waarde voor de Jazz. Daarmee belichaamt Gobert de ontwikkeling van zijn team. Gestaag is Utah de lottery ontgroeid en kunnen ze misschien wel voor een verrassing zorgen in de aankomende Playoffs. Belangrijke man daarin is Gobert. Een veelzeggende statistiek is dat hij de allereerste speler ooit is die in de top 3 eindigt van zowel de offensive rating als de defensive rating.
https://twitter.com/HoopsStatistics/status/852604807504289792
In de meer traditionele statistieken zien we dat Gobert een grote stap zet op het gebied van scoren. Dit seizoen slechtte hij voor het eerst de barrière van 10 punten per game. Vorig seizoen kwam hij tot 9 punten per game, dit seizoen wist hij dat op te krikken naar 14 punten per game. Daarbij noteert hij ook hele behoorlijke schotpercentages. Hij schiet 66% van het veld en 65% van de lijn. Vooral dat laatste is een mooie verbetering.

James Johnson
Vaak tref je in dit soort lijstjes namen aan van spelers die zich uiteindelijk ontwikkelen tot superster. Dat zal voor James Johnson wellicht niet meer het geval zijn, maar zijn ontwikkeling mag niet onderbelicht blijven. Johnson maakt dit seizoen 27 minuten voor de Miami Heat, terwijl hij vorig seizoen nauwelijks van de bank af kwam bij de Toronto Raptors. In die minuten maakt Johnson 12.6 punten, pakt 4.8 rebounds en geeft 3.5 assists. Ter vergelijking, zijn gemiddelden tot dit seizoen waren: 6.5 punten, 3.2 rebounds en 1.5 assists. Je zou kunnen stellen dat Johnson de personificatie is van de wederopstanding van de Heat. Eervolle vermelding is voor teamgenoot Dion Waiters, die zijn carrière dit seizoen nieuw leven inblies.
Hieronder enkele dunks van Johnson:


Most Improved Player 2016-2017
Uiteindelijk moet er wel een keuze worden gemaakt en dan komen wij uit bij de man uit Griekenland: Giannis Antetokounmpo.

Bovenstaande lijst is natuurlijk niet uitputtend. Dit seizoen hebben we veel spelers gezien die zich verbeterden ten opzichte van eerdere seizoenen. Denk aan tweedejaars Towns en Porzingis, maar ook iemand als Isaiah Thomas die de Celtics naar een #1 seed schoot. Mis je nog mensen op ons lijstje? Dan lezen we dat graag in de comments.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen