UFC Fight Night 114: Een oude meester en heel veel jonge honden

Rashad Evans
Rashad Evans/Wallscollection.com

UFC Fight Night 114 is niet direct het meest Trump-vriendelijke evenement dat de UFC ooit organiseerde. Terwijl dit precies op een moment komt dat de huidige president van de VS zulke vleiende woorden over de organisatie spreekt. Desondanks is de fight card van Fight Night 114 in Mexico City gewoon een viering der Mexicaanse talenten geworden. Die reeks talenten wordt aangevuld met een aantal jonge honden uit de VS en een hele oude bekende.

De nieuwe generatie

UFC Fight Night 114 is gereserveerd voor een aantal vechters die in het komende decennium een naam gaan proberen op te bouwen. Zo komt thuisfavoriete Alexa Grasso in actie. De 23-jarige Mexicaanse ging als een komeet van start in 2012 door binnen twee jaar zes gevechten te winnen. Daarna nam ze een korte pauze. Sinds haar terugkeer in jui 2016 won ze haar eerste headliner-gevecht in de Invicta FC-organisatie, won ze haar debuut in de UFC tegen Heather Jo Clark, maar leed ze ook haar allereerste nederlaag, tegen Felice Herrig.
Op Fight Night 114 zal ze orde op zaken willen stellen. Randa Markos lijkt daarvoor de ideale tegenstander. De Iraaks-Canadese Markos ging 4-om-4 uit haar laatste acht gevechten, waar bij de wins en losses mooi om en om vielen. In februari won ze haar laatste gevecht tegen Carla Esparza. Is het een voorteken of een mooi moment om de cyclus te doorbreken?

De beste 23-jarige op aarde

De headliner van deze avond is Sergio Pettis versus Brandon Moreno. Ook zij zijn allebei pas 23 jaar oud en hebben dus nog een flinke toekomst voor zich. Pettis, het jongere broertje van Anthony, werd minder dan een maand na zijn achttiende verjaardag prof, in 2011. Hij bleef vervolgens direct twee jaar ongeslagen. In zijn UFC-loopbaan moest hij slechts twee keer zijn meerdere erkennen. De laatste keer is echter wel alweer een kleine twee-en-een-half jaar geleden.

Moreno was zelfs al voor zijn achttiende prof. Hij was zeventien jaar en vier maanden ten tijde van zijn eerste gevecht. Dit komt vooral omdat in Mexico vrij soepel met de leeftijdsgrens wordt omgegaan. In zijn jongste profjaren had hij het daarom nog weleens moeilijk. In zijn eerste vijftien maanden verloor hij driemaal. Sindsdien verloor hij echter nooit meer. Moreno is daarom inmiddels alweer vijf jaar en één week ongeslagen. In zijn drie UFC-gevechten veroverde hij tweemaal de trofee Performance of the Night.
Hoewel Moreno misschien de echte thuisfavoriet zal zijn, heeft ook Pettis Mexicaanse roots. Hij is immers geboren in Milwaukee uit Mexicaanse en Porto Ricaanse ouders. Bovendien betreft het twee van de grootste jonge talenten die er op dit moment in de UFC, en eigenlijk in de hele mma-sport, te vinden zijn. Daardoor wordt het een strijd om de eretitel wie de beste 23-jarige is. Hoewel enkele maanden geleden een ander gevecht al The Mexican Showdown als titel meekreeg, is dat in dit geval misschien wel meer op zijn plaats.

De oude meester

De oude bekende is Rashad Evans. Hij is er zaterdag bij in Mexico City. Evans gaat voor het eerst sinds 2013 een tweede gevecht binnen een kalenderjaar aan. Terwijl hij inmiddels de 37 jaar al is gepasseerd. Dat hij echter nog eens een kans krijgt zich van zijn beste kant te laten zien heeft niet in de laatste plaats te maken met zijn optreden tegen Dan Kelly op UFC 209 in maart. Hoewel Evans verloor was zijn debuut in het middengewicht tegen zijn mede-veteraan helemaal niet zo slecht.

Dana White streek over zijn hart en laat de voormalig kampioen in het lichtzwaargewicht opnieuw aantreden. Wel is het zo dat Rashad Evans langzaam maar zeker de laatste der mohicanen is geworden. Zijn generatiegenoten zijn inmiddels allemaal wel verdwenen. Niet zonder reden, ook Evans begint de jaren te voelen. Zijn atletische vermogen is op zijn zevenendertigste allang niet meer wat het rond zijn vijfentwintigste was, zelfs niet nu hij in gewicht is omlaag gegaan. Met vier nederlagen in zijn laatste zes partijen op lichtzwaargewicht en de verliespartij bij zijn debuut in het middengewicht is het wel alles of niets voor hem in Mexico City.

Hipsterfight van de week

Voor de echte liefhebbers, de types die vier uur voor het main event al UFC Fight Pass aanslingeren, is er ook nog een hipstergevecht van de week aan te wijzen. Op de eerste preliminary card is namelijk ruimte voor het vlieggewichtgevecht tussen Joseph Morales en Roberto Sanchez. De twee zullen in Mexico City hun debuut gaan maken.
De 22-jarige Morales is bij sommigen misschien bekend vanwege zijn optreden in Looking for a fight, de tv-show van UFC-baas Dana White. Net als zijn 31-jarige opponent is Morales nog ongeslagen in zijn carrière, acht gevechten, acht overwinningen. Sanchez is zeven-uit-zeven in zijn loopbaan tot op heden. Wie wat meer inzicht in het kunnen van de twee wil krijgen, kan hier het één en ander zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen