Rechtszaak tegen NFL brengt NHL in verlegenheid

Owners And Players Meet To Discuss NHL Lockout
De NHL is in verlegenheid gebracht door uitspraken van experts in de rechtszaak tussen oud-spelers en de NFL. In die zaak, vergelijkbaar met de zaak die tegen de NHL loopt, werd voor het eerst door beide partijen uitgesproken dat herhaaldelijke botsingen tijdens het uitoefenen van sport tot blijvend hersenletsel en vroegtijdig overlijden kan leiden. De NHL heeft tot op heden niets toegegeven.
De zaak tegen de NHL kwam een week eerder ook al zeer negatief in de media. Spelers meldden aan Canadese journalist dat de NHL zou eisen dat zij nieuwe onderzoeken moesten ondergaan om hun aandoening te bewijzen. Zeker één speler, Steve Ludzik, was zo verbolgen, dat hij uit emotionele overwegingen niet langer onderdeel wil uitmaken van de zaak. Zijn eigen arts stelde reeds jaren geleden vast dat hij aan Parkinson lijdt op een jonger dan gemiddelde leeftijd.
Uit eerdere openbaar gemaakte e-mails bleek al dat de NHL niet bepaald open staat voor vernieuwing. Officials van de league noemden in e-mails uit 2013 een fysiotherapeut van de Ottawa Senators “een verdomde idioot” toen die via zijn club voorstelde een nieuw protocol op te stellen voor het herkennen van hersenschuddingen. Dat protocol is er later overigens wel gekomen en heeft sindsdien meerdere spelers uit wedstrijden gehouden.
De uitspraken in de NFL-zaak zouden een teken kunnen zijn dat die rechtszaak op een nieuw compromis afstevent. De NHL-zaak is echter later begonnen en lijkt vooralsnog niet dicht bij een uitspraak of compromis. Zeker honderd oud-spelers hebben zich aangesloten bij de klacht, die stelt dat de NHL decennialang de risico’s van professioneel ijshockey heeft verzwegen en spelers door een gebrek aan medische begeleiding voor het leven heeft beschadigd.
Foto: Getty Images/ archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen