NHL Weekly: Beerput WJC’18-schandaal geopend, Columbus in last, Canucks nog sterker (+ update!)

Weinig wedstrijden deze week vanwege de ASG komend weekend, maar er kwam wel het nodige nieuws naar buiten. En helaas ging dit lang niet altijd over de mooie sport ijshockey. Het ging vaak over een vreselijk misdrijf uit 2018 waarbij spelers van Team Canada Onder-20 betrokken waren. Wij proberen deze zaak deze week enigszins te duiden. Veel mooier nieuws kwam er uit Vancouver, waar ze zich versterkten met Elias Lindholm.

Door Dennis Bakker en Hans Mulder

BEERPUT UIT 2018 GAAT OPEN

In de Metropolitan Division werd er deze week praktisch geen wedstrijd afgewerkt. Toch waren enkele franchises wel degelijk in het nieuws, maar helaas niet op een positieve manier. In Canada houdt een zaak rond een aantal spelers van Team Canada U20 uit 2018 de gemoederen al even bezig. Deze week kwam er eindelijk duidelijkheid over de betrokken spelers en de stappen die nu door justitie in Ontario worden genomen. Op maandag 5 februari, een paar dagen na de ASG dus, komt men met een persconferentie, maar een vijftal spelers en hun werkgevers weten al een klein beetje waar ze aan toe zijn.

We hebben er bij SportAmerika vaker aandacht aan besteed, maar konden toen nog geen man en paard noemen. Dat veranderde vorige week al een klein beetje en deze week werden die vermoedens bevestigd. Dillon Dube (Calgary Flames), Michael McLeod en Cal Foote (New Jersey Devils), Carter Hart (Philadelphia Flyers) en Alex Formenton (HC Ambri-Piotta in Zwitserland) zijn officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege een vreselijke zaak uit juni 2018.

JUNI 2018

In april 2022 heeft een Canadese vrouw uit de provincie Ontario aangifte gedaan van sexual assault. In het Nederlands komt dit in de buurt van seksuele mishandeling of zelfs verkrachting. Dit had plaatsgevonden in een hotel in London, Ontario in juni 2018. Hockey Canada organiseerde destijds een zomers evenement.

Gedurende dit Gala & Golf Event vergrepen acht jongens zich in die hotelkamer aan een (jonge) vrouw, die pas vier jaar later officieel aangifte (durfde?) te doen. Vijf van die acht waren lid van Team Canada U20. Een maand nadat het slachtoffer officieel aangifte had gedaan, probeerde Hockey Canada met haar te schikken. De geest was toen echter al uit de fles en voor de organisatie was er geen redden meer aan.

Hockey Canada kreeg tijdens hun evenement in 2018 al vrij snel lucht van ‘t walgelijke incident en ook de politie stelde toen al een onderzoek in. Dit laatste werd in 2019 gesloten. Er waren veel vraagtekens rond de zaak en niemand wist eigenlijk wie de betrokken mannen waren die zich zo gruwelijk hadden misdragen. Drie jaar later besloot de vrouw alsnog een officiele aanklacht in te dienen. De ijshockeywereld had inmiddels al de nodige schandalen (Kyle Beach, Mike Babcock en Bill Peters om er maar een paar te noemen) gehad en Hockey Canada dacht er wel met een schikking vanaf te komen.  

DOOFPOT

Een grote organisatie als Hockey Canada kan rekenen op overheidssteun (via Sport Canada), maar toen onder meer bleek dat Hockey Canada een speciaal potje had voor dergelijke zaken, stond bij de Canadese overheid ook het schaamrood op de kaken. Er bleken meer – al dan niet minder ernstig – zaken als deze te zijn, waarin Hockey Canada een bedrag aftikte om de “goede naam” maar ten koste van alles te beschermen. Deze aanklacht in 2022 zette niet alleen justitie aan het werk, maar zorgde er ook voor dat de bezem door Hockey Canada ging. De steun vanuit Sport Canada werd stopgezet en grote sponsoren haakten af. Men was deze schrijnende doofpot-constructie spuugzat.

Terug naar de vijf spelers dan. Veel van de groep die Team Canada vertegenwoordigde, kwamen terecht in de NHL. Toen de aanklacht ingediend werd en het balletje bij de pers (opnieuw) ging rollen, begon online al snel het gissen en raden. Lastig was het niet, want dat roster is gewoon te vinden op het internet. Pas de laatste weken kwam er bij de Canadese politie serieus schot in de zaak. Duidelijk werd dat er vijf nog actieve spelers bij deze zaak betrokken waren. Vorige week waren er al vermoedens. Deze week werden deze bevestigd.

VIJFTAL AAN DE SCHANDPAAL

Eerst was het Dillon Dube die met “mentale problemen” aan het management in Calgary vroeg om verlof. Daarna verdween ook Carter Hart vrij plotseling van het ijs met “persoonlijke problemen”. McLeod en Foote misten – aanvankelijk zonder aanleiding – hun trainingen bij de Devils. Tussen deze ontwikkelingen door kwam ook de naam van Alex Formenton naar het oppervlak. De voormalig Senator verliet zijn Zwitserse club en vertrok naar Canada. Hij was ook de eerste die zich meldde bij justitie toen deze een oproep deed aan de betrokkenen om zich aan te geven.

Bijna zes jaar na het voorval lijken de betrokken spelers eindelijk voor de rechter te verschijnen. Waar het slachtoffer al die jaren door een hel ging, weigerden verschillende instanties binnen de Canadese sport hun verantwoordelijkheid te nemen. De spelers lieten deze week via hun advocaten weten onschuldig te zijn. Het Openbaar Ministerie in Canada zal zich daar later ongetwijfeld ook over uitspreken. Eerst komt het komende maandag middels een persconferentie met meer details. Dan zal de doofpot die Hockey Canada voor ogen had nog verder opengetrokken worden. Die doofpot is in de loop der jaren echter veranderd in een stinkende beerput.

TOEKOMST?

Hoewel de mentale en fysieke gezondheid van het slachtoffer in deze zaak boven alles moet staan, is het wel interessant om te weten welke middelen de NHL en/of betreffende clubs hebben in het geval van een misdrijf. Wat de National Hockey League betreft, zijn er een aantal sancties/straffen opgenomen in het Collective Bargaining Agreement (CAO). Die gaan van boetes tot (hele lange) schorsingen naar verscheuren van contracten. Bijna tien jaar geleden werd Kings-speler Slava Voynov verdacht van huiselijk geweld. Hij werd geschorst door de NHL. Een jaar later besloot Voynor te vertrekken uit de VS. Hij keerde vervroegd terug naar Rusland en liet ’t contract voor wat het was.

Ook de franchises kunnen stappen ondernemen tegen spelers die veroordeeld worden. De clubs hebben in eerste instantie te maken met de straf die de NHL oplegt, maar kan besluiten om daar nog iets aan toe te voegen. Eerder dit seizoen was Corey Perry zijn boekje te buiten gegaan bij de Blackhawks en werd zijn contract beëindigd.

In de zomer van 2023 kwam Coyotes-aanvaller Alex Galchenyuk in aanraking met justitie en verscheurden ze in Arizona zijn verbintenis. Kijken we naar deze voorbeelden, dan staat de vijf verdachten in deze zaak eenzelfde lot te wachten. Al zal ook aan die kant van de oceaan gelden dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is.

COLUMBUS ZIET LAINE EN FANTILLI WEGVALLEN

Sportief gaat het de Columbus Blue Jackets niet voor de wind. De ploeg van Pascal Vincent staat troosteloos laatste in de Metropolitan Division en kreeg deze week met nog meer tegenslagen te maken. Patrik Laine speelde door blessureleed dit seizoen slechts 18 wedstrijden voor Columbus. De Finse sniper zal de komende tijd ook niet in actie komen. Laine is opgenomen in het zogenaamde Player Assistance Program van de NHL/NHLPA.

Dat is een speciaal programma dat spelers helpt met mentale problemen, bepaalde verslavingen of andere zaken waardoor ze niet of minder functioneren. Geen van de partijen gaf aan wat de reden is waarom Laine dit programma begint. Het is echter wel duidelijk dat hij tot nader orde uit de roulatie is. De Fin kwam drie jaar geleden over van de Winnipeg Jets en miste onder meer door blessures 89 wedstrijden van de Blue Jackets. In de 174 die hij wel speelde, scoorde hij 64 goals en was hij bij 74 andere treffers betrokken. Hij speelde op 14 december zijn laatste wedstrijd, want tegen Toronto liep hij een blessure op. Niet nadat hij gescoord had overigens.

TEGENSLAG FANTILLI

De Blue Jackets kregen meer slecht nieuws deze week, want ook toptalent Adam Fantilli zien we voorlopig helaas niet op het ijs. De third-overall uit de draft van 2023 liep tegen de Seattle Kraken een zware kuitblessure op en is naar verwachting twee maanden uitgeschakeld. Met 12 goals en 27 punten is de 19-jarige Fantilli bezig aan een prima eerste seizoen in de NHL. Wat rookies betreft, doen alleen Connor Bedard, Brock Faber en Marco Rossi het beter wat betreft het aantal punten. Het Wild-duo lijkt binnenkort Bedard te achterhalen, want het Blackhawks-talent zal nog een paar weken moeten missen.

JACK QUINN MINIMAAL ACHT WEKEN UIT DE ROULATIE

Buffalo Sabres zal het de komende twee maanden zonder forward Jack Quinn moeten stellen. De 20-jarige Canadees onderging afgelopen maandag een operatie aan de lower-body en zal minimaal acht weken langs de kant staan. De first-rounder van 2020 liep in het onderonsje met San Jose Sharks (5-2 overwinning, red.) de blessure op. Na een faire maar stevige hit van Tomas Hertl tegen de boarding, verliet de jonge forward het ijs om niet meer terug te keren.

Het is overigens niet de eerste keer dit seizoen dat Quinn met een blessure moet afhaken. De eerste twee maanden van het seizoen was hij herstellende van een slepende blessure aan de knie en achillespees, resulterend in slechts zeventien wedstrijden (vijf goals, zeven assists) in 2023 – 2024. Waar de geruchten vanuit de media sterk op gang kwamen, werd de eerdere problematiek aan zijn knie en achillespees niet als reden voor de huidige operatie genoemd.

PUZZELEN VOOR GM KEVYN ADAMS

Voor Buffalo is het een fikse aderlating. De ploeg van head coach Don Granato werd vooraf tot één van de belangrijkste outsiders voor een run in het postseason gebombardeerd. Tot op heden is het echter kwakkelen geblazen met de resultaten. Quinn was op papier een belangrijk onderdeel van de aanvallende kapstok in de staat New York. Zeker als je zijn uitstekende rookie season — 37 punten — in het achterhoofd houdt. Bovendien lopen de blessures als een rode draad door dit matige seizoen. Tage Thompson lag er drie weken uit met een blessure aan de hand, sukkelde Alex Tuch met vooral zijn hamstrings en mist het nu voor de tweede maal Jack Quinn.

General Manager Kevyn Adams zal de komende weken flink aan de puzzel moeten, om het roster op oorlogssterkte te krijgen en houden. Met het gemis van Quinn ligt het in de lijn der verwachting dat zowel Jordan Greenway als Victor Olofsson een plaats in de depth chart opschuiven. Bovendien hoeven de fans niet te vrezen over het uitblijven van prospect-talent. Met als stralende middelpunt Isak Rosen en Jiri Kulich — fabelachtig WJC 2024 achter de rug — blijven de poorten der NHL kloppen in Buffalo.

BRUINS OP WEG NAAR EEN BACK-TO-BACK PRESIDENTS TROPHY?

Boston Bruins is al een kleine twee jaar de franchise waar iedereen van verwacht dat ze genadeloos door de ondergrens zakken. Aan het begin van het seizoen 2022 – 2023 moest de ploeg van nieuwbakken head coach Jim Montgomery het onder meer zonder de geblesseerde Brad Marchand en Charlie McAvoy zien te rooien. Resultaat? Een seizoen waarin er met alle (stokoude) records in de League werd afgerekend. 135 punten en een Presidents Trophy rijker ging de ploeg uit Beantown er in de eerste ronde echter genadeloos met 3-4 tegen Florida Panthers af.

Ook dit offseason was het verhaal in Massachusetts een copy-paste van het seizoen ervoor. Patrice Bergeron en David Krejci zwaaiden allebei de fans in TD Garden vaarwel en twijfelde niemand aan een pas op de plaats seizoen voor de geelhemden. Resultaat? Een eerste plaats in de Atlantic Division (en de NHL), een David Pastrnak die verder gaat met waar hij gebleven was namelijk punten harken en met nieuwe captain Brad Marchand de zo gewenste “klootzak” aan het roer. Toch zien de advanced stats er iets minder rooskleurig uit dan de ploeg er nu voor staat. Met name te danken aan de ontketende Jeremy Swayman en Linus Ullmark.

SWAYMAN – ULLMARK CEMENT VAN HET ROSTER

Natuurlijk. De manschappen van Jim Montgomery beginnen aan de All-Star Break — samen met Vancouver Canucks — als leider van de NHL. Met 71 punten uit 49 wedstrijden stevenen de Bruins ook dit seizoen weer hard op de divisiewinst in de Atlantic af. Maar graaf je wat dieper in de cijfers kom je een aantal interessante conclusies tegen. De belangrijkste van allemaal is de impact van het duo Jeremy Swayman – Linus Ullmark op de algehele prestaties in Beantown. Met een xGA van 154.9 en een daadwerkelijke GA van rond de 127 heeft het duo de meeste impact van alle goalies in de League — met daarbij nog niet eens de sv% 5 v 5 en in ondertal meegenomen –. Jeremy Swayman staat op moment van schrijven op een .924 sv% en een 15.7 GSAx. Linus Ullmark doet daar met een .913 sv% en 12.5 GSAx eveneens een flinke duit in de zak.

De Bean Machine had in zowel november als december een lastigere reeks. Zelfs met een mindere periode van zowel David Pastrnak als Brad Marchand loodste dit duo de zwart-gelen door deze fase. Na het kerstreces zijn de Bruins vertrokken en staat er een 12-2-3 record op de formulieren met daarbij ook nog eens 31 treffers meer dan de tegenstander.

CANUCKS HENGELEN LINDHOLM BINNEN

De Vancouver Canucks hebben nog wat meer scorend vermogen aan het team toegevoegd. Afgelopen woensdag deed de koploper van de Pacific Division zaken met de Calgary Flames en wist daar Elias Lindholm los te weken. De 29-jarige aanvaller uit Zweden was bezig aan zijn laatste maanden in het shirt van de Flames, dus moest de organisatie handelen. Met Andrei Kuzmenko, prospects Hunter Brzustewicz en Joni Jurmo, een first-round pick in 2024 en een voorwaardelijke fourth-round pick dit jaar was het wisselgeld niet gering voor de Flames.

Lindholm, een fifth-overall van de Hurricanes in 2013, is niet per se bezig aan zijn beste seizoen. De Zweed scoorde 42 goals in 2021-2022, gaf dat vorig seizoen een vervolg met 22 treffers, maar moet het tot nu toe doen met 9 in 49 wedstrijden. Het valt met name op dat zijn schotpercentage (6.9%) veel lager ligt dan in andere jaren. Dit heeft mogelijk dan weer te maken met alle beslommeringen rondom een contract of trade. De Canucks krijgen er in Lindholm in elk geval een speler bij die niet alleen kwaliteit brengt. Je kunt deze Zweed in vrijwel alle situaties wel om een boodschap sturen.

De bijna 28-jarige Kuzmenko is bezig aan zijn tweede seizoen in de NHL, maar komt vooralsnog niet in de buurt van zijn prestaties vorig jaar. Met 39 goals was de Rus toen een openbaring en één van de revelaties in Vancouver. In Calgary zullen ze hopen dat hij deze vorm weer snel weet op te pakken al lijkt ’t voor een postseason-ticket te laat. De 19-jarige Brzustewicz is momenteel een zeer productieve blueliner in de Ontario Hockey League. De twee jaar oudere Jurmo verdedigt de blauwe lijn in de Finse competitie.

De man die mede verantwoordelijk was voor deze deal, general manager Patrik Allvin, zette deze week in Vancouver zijn handtekening onder een nieuw meerjarig contract. Hiermee is hij na President of Hockey Operations Jim Rutherford de tweede man in het Front Office, die langdurig aan boord blijft.

JETS VERSTERKEN ZICH MET MONAHAN

In de Western Conference zijn ze vroeg begonnen aan het hele trade-gebeuren, want vlak na de publicatie van dit artikel druppelde door dat Sean Monahan de Canadien verruilt voor Winnipeg. Monahan, een voormalig Flame, was met 13 goals en 35 punten bezig aan een aardig seizoen in Montreal. Het contract van de 29-jarige aanvaller loopt na dit seizoen echter af en het was dus de laatste kans om nog iets terug te krijgen.

Met een first-round pick dit jaar en een voorwaardelijke third-round pick in 2027 kunnen de Habs zich gaan richten op de toekomst. Winnipeg zit in de win now-modus en krijgt in Monahan een centre die met name in het vorige decennium veelvuldig het net wist te vinden. De laatste jaren laat zijn fysiek zich af en toe wat in de steek, maar de Jets zien in hem een welkome aanvulling op de toch al best aardige aanval.

BLAKE GRIJPT IN EN ONTSLAAT MCLELLAN

Na ruim 4,5 seizoen is er een einde gekomen aan het tijdperk Todd McLellan in Los Angeles. Vrijdag besloot general manager Rob Blake zijn coach te ontslaan nadat de ploeg slechts 3 van de laatste 17 wedstrijden wist te winnen. Dit volgde overigens op een knappe start waarin de Kings er 20 van de eerste 31 wonnen. Zij vestigden zelfs een nieuw NHL-record door de eerste 11 uitwedstrijden allemaal winnend af te sluiten.

McLellan werd in 2019 aangesteld en leidde de franchise door wat moeilijke rebuild-jaren. De laatste twee seizoenen schopten de Kings het tot de play-offs, maar vonden hun Waterloo al in de eerste ronde. Blake, die onlangs nog achter McLellan ging staan, benoemde vrijdag assistent Jim Hiller tot imterim-coach tot het einde van dit seizoen. De 54-jarige Hiller heeft geen ervaring als head coach op het hoogste niveau.

Hiller is echter bepaald geen onbekend gezicht achter de bank. Voordat hij bij de Kings aan de slag ging, was Hiller onder meer werkzaam als assistent voor de Red Wings, Islanders en Maple Leafs. Voor Todd McLellan is het zijn tweede klus op rij waarbij hij niet de finish haalt. In 2018-2019 werd de voormalig speler van Utrecht na 20 wedstrijden aan de dijk gezet in Edmonton.

Cover photo: Derek Leung

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen