NHL update: Carlyle vliegt eruit bij de Anaheim Ducks

Daniel Sprong krijgt een nieuwe coach bij de Anaheim Ducks. Het vertrek van Randy Carlyle hing al een tijdje in de lucht, maar zondag viel het doek definitief voor de coach die in 2007 nog de Stanley Cup won met deze franchise. De Ducks worstelen zich door het seizoen. Met name de laatste anderhalve maand krijgt Anaheim klap op klap. Sprong en consorten wonnen slechts 2 van hun laatste 21 wedstrijden. General manager Bob Murray had dit weekend na de nederlaag tegen Philadelphia genoeg gezien en zette zijn coach op straat. De bestuurder neemt zelf de honneurs waar tot het einde van dit seizoen. Het wordt de eerste keer dat Murray een dergelijke job op zich neemt. Carlyle stond dit seizoen 56 wedstrijden aan het roer en daarvan won de coach er 21.

VALSE START

De Ducks begonnen al niet goed aan het seizoen. Een aantal belangrijke spelers, onder wie Corey Perry, zat lang in de lappenmand en tussen 20 oktober en 1 november zetten de Ducks hun eerste 7-game losing streak neer. De fanbase begon toen al te zagen aan de stoelpoten van Carlyle, maar Murray liet de coach zitten. Niet ten onrechte. De Ducks herstelden zich knap van de slechte start en wonnen tussen 27 november en 17 december 9 van hun 10 duels. Veel goals scoorde de ploeg niet, maar er was altijd nog de bijna niet te passeren John Gibson. De goalie hield zijn team in de race. En Carlyle in het zadel. In de Pacific Division leken de Ducks ook serieus mee te gaan doen om de bovenste plekken. Leek, want na 18 december kwam de klad er pas echt in bij de Anaheim Ducks.

RECORD

Carlyle had begin december de beschikking gekregen over Daniel Sprong en met onze landgenoot in de gelederen begonnen de Ducks op 18 december aan een abominabele serie. Maar liefst 12 wedstrijden op rij werden verloren en dat was in de historie van deze franchise niet eerder voorgekomen. De fans in Orange County hielden rekening met het ontslag van de coach. Waarschijnlijk verwachtte Carlyle zelf ook wel een belletje van Murray. Dat belletje kwam niet. Met overwinningen op Minnesota en New Jersey leek de weg omhoog gevonden. Daarbij moet wel worden gezegd dat het vooral Gibson was die deze duels won voor zijn team. De goalie werd niet voor niets verkozen tot één van de All-Stars in de Pacific Division. Zonder diens weergaloze reddingen was het seizoen van de Ducks al veel eerder verloren geweest.
Anaheim kampt al het gehele seizoen met een chronisch gebrek aan scorend vermogen. Met 127 treffers hebben de Ducks de minste goals gescoord in de league. De defensie hield het team nog lang op de been, maar tijdens de huidige 7-game losing streak gaat ook dat helemaal mis. Na hun break begonnen de Ducks met een road trip langs Winnipeg, Toronto, Montreal, Ottawa en Philadelphia en in die duels kreeg de ploeg maar liefst 37 tegentreffers. Daar stonden 8 gescoorde doelpunten tegenover. Sterkhouder Corey Perry is inmiddels teruggekeerd in de line-up, maar ook met de routinier gaat het dus nauwelijks beter. Jakob Silfverberg is met 12 treffers topscorer in Orange County, maar op de lijst met topschutters in de NHL vinden we zijn naam niet terug bij de beste 140 spelers.

AFSCHEID

Zaterdag was de laatste wedstrijd van de road trip tegen de Flyers en bij thuiskomst kreeg Carlyle het bijna onvermijdelijke bericht. Er komt een einde aan zijn tweede periode als coach van de Anaheim Ducks. In 2007 leidde hij de franchise naar de eerste en enige Stanley Cup en 10 jaar later stond hij met de Ducks in de Conference-finale. Vorig jaar diende een vroeg afscheid zich al aan. De organisatie zette altijd in op fysiek ijshockey, maar in een league die sneller en jonger wordt dreig je dan de boot te missen. In de play-offs werden de Ducks weggevaagd door de rappere Sharks, maar de clubleiding greep niet in. De ervaren Ryan Getzlaf en Corey Perry zijn nog altijd de sterkhouders en in onder meer Ondrej Kase en Rickard Rakell hebben ze wat goede talenten.
In John Gibson heeft Anaheim daarnaast nog één van de beste goalies in de league. Carlyle had geen geluk met de vele blessures, maar de 62-jarige coach slaagde er ook geen moment in de motor aan de praat te krijgen. General manager Bob Murray maakt het seizoen af. Dallas Eakins van de satellietclub uit San Diego was ook een optie, maar Murray wil hem in de AHL houden. Carlyle laat een club achter die laatste staat in de Pacific Division, maar met een goede serie kunnen de Ducks zich ook zomaar weer melden in de race om de play-offs. Aan Murray nu de schone taak om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast kan de GM nu van dichtbij de processen in de kleedkamer volgen en dat kan in het off-season weer een voordeel zijn.

Cover Photo: Greg Beacham/Associated Press

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen