NHL Undercover: Winnen de Sedins een Stanley Cup in Vancouver?

sedins1
Vandaag de tweede aflevering van NHL Undercover op SportAmerika. In deze rubriek behandelt één van de NHL-redacteuren een onderbelicht onderwerp in de wereld van de NHL. Het kan gaan om spelers, coaches, teams, geruchten, statistieken. Alles wat de gemoederen binnen onze redactie bezighoudt. Vorige week trapte Ardin Azir af met zijn kijk op de All Star Game. Deze week schijnt Bas Rotteveel zijn licht op de vraag of Daniel en Henrik Sedin tot het rijtje “topspelers zonder Stanley Cup” gaat horen.
Verjonging
Vorig jaar was een onverwacht succesvol jaar, qua punten. De play-offs werden evenwel een debacle toen de Flames relatief eenvoudig de rivaal aan de kant zette. De Flames waren jong, fris en snel en Vancouver leek sloom, traag en lusteloos. Na lange tijd gehoopt te hebben op succes met de core van de ploeg, wordt er nu on-the-fly aan een rebuild gewerkt.
Oudere spelers als Kevin Bieksa en Ryan Kesler zijn afgelopen zomers geruild tegen draftpicks. Chris Higgins was hoeksteen van de ploeg uit 2011, maar is nu verbannen naar de AHL. Emerson Etem (23) is in zijn plaats opgepikt bij de Rangers en Sven Baertschi (23) bij Calgary. Jonge spelers als Bo Horvat (20), Jake Virtanen (19), Jared McCann (19) en Ben Hutton (22) zijn eigen draftkeuzes en hebben een plek in de ploeg opgeëist.
Statistieken
Zo’n verjonging gaat niet zonder slag of stoot, zoals ook te zien is op de ranglijst (23e). De ranglijst vertelt maar een deel van het verhaal. De Canucks stelen geregeld punten terwijl ze eigenlijk overklast worden. Kijk eens naar dit rijtje statistieken:
– 30e in face-offs ( 45,4%)
– 24e in de powerplay
– 18e in de penalty kill
– 22e in schoten op doel vóór
– 28e in schoten op doel tegen
Knipsel
Tekenend waren de twee wedstrijden In New York tijdens de laatste roadtrip. Met 48 en 49 schoten op het eigen doel werden de Vancouver Canucks zwaar overklast. Wel werden er in die twee wedstrijden gewoon 3 (van de 4) punten opgehaald. Met dank aan Ryan Miller.
Lichtpuntjes
Ondanks de slechte statistieken komt het zelden voor dat de Canucks met grote cijfers verliezen. Dat komt voornamelijk door Daniel en Henrik Sedin. Na de blessure van Henrik Sedin is Daniel wat gezakt op de topscorersranglijst, maar staat nog steeds op een fatsoenlijke 14e plek. Waar de trend de laatste jaren “sneller” en “jonger” is, blijven de broers produceren. Er staan maar drie spelers in de top 40 van de topscorersranglijst die 35 jaar of ouder zijn. Naast Daniel en Henrik is dat Joe Thornton.
De roodharige Zweden zijn al tien jaar de motor van de aanval in Vancouver. We moeten terug tot het seizoen 2005-2006 dat iemand anders dan Daniel of Henrik de topscorer van de Vancouver Canucks was. Het was destijds plaatsgenoot Markus Naslund, en de volgende keer dat iemand anders dan de tweeling topscorer zal zijn, zal waarschijnlijk het seizoen na hun afscheid zijn.
Hoe lang nog?
De Sedins staan na dit seizoen nog twee jaar onder contract. Tot op heden lijkt leeftijd amper vat te krijgen op de tweeling, dus de carrière van beiden zou zomaar langer kunnen duren. En eigenlijk zou een vertrek uit Vancouver niet tot de mogelijkheden moeten behoren.
Maar welke kant gaan de Vancouver Canucks op? Dit jaar zijn ze nog niet uitgespeeld in de Pacific Division, maar het lijkt verstandig om spelers voor de deadline van de hand te doen en een mooie draftpositie veilig te stellen. De contracten van Radim Vrbata en Dan Hamhuis lopen af. Dan mag het systeem redelijk dun zijn, maar er komen mogelijk wel wat interessante spelers beschikbaar deze zomer als free agent (Stamkos, Lucic, E. Staal) en de Canucks hebben dan wel wat ruimte in het salarishuis.
Zonder Stanley Cup met pensioen
Er moet veel gebeuren om in één of twee jaar weer aan de top van de NHL te verschijnen. De enige mogelijkheid voor een Stanley Cup lijkt bij een volgende contractperiode te liggen. Maar zullen de broers dan nog wel in de NHL spelen? En blijven ze dan in Vancouver? Er zijn grootheden, zoals Mats Sundin en Marcel Dionne, die nog nooit een Stanley Cup wonnen. Komt Alex Ovechkin ook in dat rijtje? Joe Thornton en Patrick Marleau maken dit seizoen nog een kans. Maar Daniel en Henrik Sedin? De kans wordt steeds kleiner…
Foto: Getty Images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen