NHL Recaps: 500e goal Ovechkin; Florida boekt 12e zege op rij

Op voorhand kon het wel eens een bijzondere speelronde worden in de National Hockey League vannacht. Alex Ovechkin kon zijn 500e treffer maken, Florida Panthers ging op jacht naar winstpartij twaal op rij en Chicago Blackhawks en Detroit Red Wings wilden hun winning streak op respectievelijk zeven en vier duels brengen. Richard de Weijze, Rowdy van Grieken en Ed Versteeve blikken terug.
Washington Capitals – Ottawa Senators
IMG_20160111_070638-1
Vannacht was het dan zover, Alex Ovechkin kon de magische barrière van 500 goals doorbreken. De bezoekende Ottawa Senators probeerden hier echter wel een stokje voor te steken.
Halverwege de eerste periode zetten Williams en Oshie de Capitals al op een 2-0 voorsprong. Hoffman scoorde in de tweede periode nog de aansluitingstreffer, maar vanaf dat moment liep Washington bij Ottawa weg; binnen twee minuten scoorden Sill en Orlov alweer voor Washington. Ovechkin scoorde met ruim drie minuten te gaan in de periode de felbegeerde 500e! Wilson en opnieuw Ovechkin maakten het feest compleet; 7-1 was de eindstand.

Edmonton Oilers – Florida Panthers
IMG_20160111_070403
Florida Panthers blijft maar winnen. Vannacht won het met 2-1 bij Edmonton Oilers voor de twaalfde zege op rij. Jaromir Jagr scoorde zijn 737e goal, ook de 43-jarige legende gaat maar door.
Jagr had amper drie minuten nodig om de Pantherd op voorsprong te zetten. Huberdeau verdubbelde de marge na zeven minuten spelen. Edmontok was de betere partij, scoorde vroeg de 2-1, maar net als in het duel met Ottawa konden de Cats rekenen op hun doelman. Terwijl Florida zelf tot slechts 14 SOG kwamen, stopte doelman Al Montoya 25 Edmonton doelpogingen. Florida heeft door de zege een voorsprong van vijf punten in Atlantic op Detroit Red Wings.

Anaheim Ducks – Detroit Red Wings
IMG_20160111_070441-1
Detroit Red Wings wint niet vaak in Anaheim, maar vannacht deden de Wings prima zaken. De Ducks werden met 2-1 aan de kant gezet wat de 4e zege op rij betekende voor de ploeg van Blashill.
De toeschouwers hadden de billen nog maar net in hunstoeltje gedeponeerd of Detroit stond al op 1-0. Na 16 seconden kon doelman Gibson de puck uit zijn net vissen. Perry bracht de Ducks langszij en daarna was het opnieuw de Petr Mrazek show voor Detroit. De doelman keerde alles wat op hem af kwam en noteerde voor de derde maal op rij één tegentreffer. Riley Sheahan bracht vier minuten voor tijd de beslissing. Detroit heeft nu een gaatje van vier verliespunten op nummer drie Montreal.

Chicago Blackhawks – Colorado Avalanche
IMG_20160111_070604
Spektakel in het volgepakte United Center in Chicago vannacht tussen Chicago Blackhawks en Colorado Avalanche. Veel shots on goal (37-35 voor Colorado), veel goals en wát voor een goals. Na een minuut in de tweede periode leek het al game over toen Marian Hossa de 3-0 binnen werkte. In de eerste periode hadden Brandon Mashinter en wie anders dan Patrick Kane de Blackhawks fans al laten juichen. Met name de goal van Kane getuigde van zijn enorme individuele klasse.
Het was Matt Duchene die met twee goals in vier minuten de spanning terug bracht tot 3-2. Ook deze twee goals waren van grote schoonheid, onder andere met een fake shot waarbij Duchene goalie Corey Crawford voor schut zette. Chicago zette weer aan en de big guns Kane, Toews en Marian Hossa zette de 6-2 op het bord na twee periodes. Hossa staat inmiddels op 493 goals in zijn carrière. Semyon Varlamov mocht toen al op de Colorado bank plaatsnemen. Na 32:25 vond zijn coach Patrick Roy het welletjes en mocht Calvin Pickard tussen de palen gaan staan. In de derde periode gaf Nathan MacKinnon de eindstand een iets draaglijker aanzicht voor de Avalanche: 6-3. De zevende overwinning op rij voor alweer voor Chicago dat op vier punten van Dallas Starts tweede staat in de Central Division. Colorado heeft tien punten minder vergaard en staat een na laatste.

Minnesota Wild – New Jersey Devils
IMG_20160111_070540
Een belangrijke zege voor New Jersey Devils in de uitwedstrijd bij Minnesota Wild: 1-2. Veel spektakel was er niet te bekennen voor de fans in Xcel Energy Center. Slechts 35 maal werd er op doel geschoten. Door de zege van New Jersey is het enorm spannend geworden in de strijd om de tweede plaats in de Metropolitan Division.
De goals vielen in de eerste 6:26 van de derde periode. Adam Henrique zette de Devils op 0-1. Maar Zach Parise maakte de gelijkmaker voor Minnesota tegen zijn oude team. Jon Merrill zorgde met zijn eerste goal voor de zege voor New Jersey. Een unieke goal, want het was Merrill’s eerste treffer in 82 wedstrijden.

Winnipeg Jets – Buffalo Sabres
IMG_20160111_070712
De dag waar veel Jets-fans reikhalzend naar uitkeken, de terugkeer van Evander Kane! De eerste ontmoeting tussen beide ploegen sinds de megadeal in februari.
Al vroeg kwam Buffalo op voorsprong dankzij Sam Reinhart, maar reageerde Blake Wheeler (dankzij goed voorwerk van de van Buffalo overgekomen Drew Stafford) en stond het al snel 1-1. Tien minuten later scoorde Reinhart, ditmaal op  de powerplay. Vroeg in de tweede periode bracht Mathieu Perreault de score opnieuw gelijk namens Winnipeg; 2-2. Er volgden dotten aan kansen voor de thuisploeg, maar keeper Ullmark hield de Sabres in de wedstrijd. In de derde periode maakte Marcus Foligno de 3-2, een voorsprong die niet meer ingeleverd werd. Reinhart maakte in het lege doel nog zijn derde en daarmee eerste hattrick in de NHL.