NHL Play-Offs: sterk Boston houdt hoop, Bouchard schiet Oilers langszij

Gisteren lukte het de Carolina Hurricanes de serie tegen de Rangers in leven te houden en de Boston Bruins wachtte afgelopen nacht een soortgelijke klus. Het lukt de B’s maar niet om grip te krijgen op de Florida Panthers, die in het eigen Sunrise hun eerste matchpoint kregen. In het westen liepen de gemoederen hoog op na de derde wedstrijd. Daar is het de vraag hoe de Oilers reageren op de onvriendelijkheden van de Vancouver Canucks.

EASTERN CONFERENCE

SEMI-FINAL

GAME 5: FLORIDA PANTHERS – BOSTON BRUINS

Nog altijd zonder Brad Marchand moesten de Bruins een manier vinden om de ontketende Panthers in toom te houden. Vanaf het begin was het overduidelijk dat de B’s de desperate ploeg was in dit duel. Boston was de bovenliggende partij en werd al vrij vroeg beloond met een voorsprong. Morgan Geekie verschalkte Sergei Bobrovsky en versterkte nog maar eens het geloof dat er voor de Bruins nog wel degelijk mogelijkheden lagen.

Van de Florida Panthers werd opvallend weinig vernomen. De ploeg van Paul Maurice leek gemakzuchtig en in de tweede periode greep de coach in. Na een felle toespraak pakten zij mannen het rap op. Vanuit het relatieve niets schoot Sam Reinhart de gelijkmaker achter Jeremy Swayman, maar lang mochten ze daar niet van genieten. Een schitterende uitbraak van de bezoekers werd door Charlie McAvoy halverwege de tweede periode tot doelpunt gepromoveerd.

Nu was het aan de Cats om van zich af te bijten, maar dit lukte hen maar matig. Het was aan Bobrovsky te danken dat Florida in de derde periode nog mocht hopen op een gelijkmaker. Die 2-2 kwam er, mede dankzij een wederom prima Swayman, echter niet. Boston speelde geconcentreerd, maakte weinig fouten en werd beloond met een 2-1 overwinning.

UP NEXT:

Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk wanneer Game 6 wordt afgewerkt. Waarschijnlijk in de nacht van donderdag op vrijdag. Wat wel duidelijk is, is dat deze gespeeld wordt in Boston. Daar waar de Panthers als vijf postseason-wedstrijden op rij gewonnen hebben. De Bruins zullen er alles aan doen om Brad Marchand op het ijs te krijgen, maar of dit mogelijk is, is nog maar de vraag. Om die allesbeslissende Game 7 (in Sunrise) af te dwingen, moeten de B’s minimaal zo sterk voor de dag komen als in deze Game 5. Jim Montgomery zal er echter wel rekening mee houden dat de Panthers ook een versnelling hoger zullen schakelen.

Tussenstand in de serie: Florida leidt met 3-2


WESTERN CONFERENCE

SEMI-FINAL

GAME 4: EDMONTON OILERS – VANCOUVER CANUCKS

De Canucks moesten het stellen zonder Carson Soucy, die werd geschorst voor zijn belachelijke cross-check na afloop van Game 4. Zijn Vancouver zag ook een andere startende goalie tegenover zich. Stuart Skinner heeft het lastig in deze serie en werd vervangen door Calvin Pickard. De sluitpost kreeg halverwege de eerste periode wat run support. Leon Draisaitl opende de score en het zal weinig mensen verbazen dat dit gebeurde op de powerplay. Edmonton is immers ijzersterk in deze serie (play-offs) met een man meer op het ijs.

Met het killen van een double-minor liet ook de PK van de Oilers zich zien in de eerste periode. In de tweede kropen de Canucks wat meer uit hun schulp. Het keurkorps van Rick Tocchet bewees in dit postseason al vaker dat het niet onder de indruk is van een achterstand en ook nu kreeg Pickard het wat drukker naarmate de wedstrijd vorderde. Tegelijkertijd hield zijn collega Arturs Silovs de Canucks in de wedstrijd met belangrijke saves. De jonge Let kon echter niet voorkomen dat Ryan Nugent-Hopkins heel laat in de tweede met een goed geplaatst schot voor 2-0 zorgde.

Ook hier waren de Canucks niet van onder de indruk. Met zijn treffer hoopte Conor Garland een volgende comeback in gang te zetten. Het gaf Tocchet een goede reden voor een alles-of-niets slotoffensief. Hij haalde zijn goalie van het ijs en dat lef werd beloond door Brock Boeser. Met minder dan twee minuten op de klok stond het opeens 2-2. De Oilers kwamen die mentale dreun snel te boven. Een pass van Draisaitl vond Evan Bouchard. Zelden zal een goal van de blueliner belangrijker zijn geweest dan deze, want daarmee trok hij de stand in de serie weer gelijk.

UP NEXT:

We mogen inmiddels stellen dat dit niet de verwachte walk in the park voor de Oilers is geworden. De Canucks beschikken over een enorm gezonde portie mentale weerbaarheid en hebben in Silovs een goalie waar ze – eveneens onverwacht – op kunnen bouwen. Komende vrijdag (04.00 uur Nederlandse tijd) wordt Game 5 afgewerkt in Vancouver. Daar is het voor de Canucks zaak om uit de sin bin te blijven, maar aan de andere kant hebben ze het fysieke deel wel nodig. Bij de Oilers is het interessant om te zien met welke goalie ze starten. Pickard deed het naar behoren in Game 4, maar dat kan ook worden gezegd van Stuart Skinner in diens serie tegen LA.

Tussenstand in de serie: teams in evenwicht 2-2

Cover photo: Wilfredo Lee /AP

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen